Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Farsangi szalagos fánk recept

Farsangi szalagos fánk recept

Elkészítési idő 120 perc

Kalória sok
Zsírtartalom kis
Szénhidráttartalom sok

A Farsangi szalagos fánk hozzávalói:
1kg liszt,0,5l tej,1 tojás,1cs.élesztő,pici só,pici kr.cukor,10dkg.porcukor,lekvár,kevéske rumaroma,olaj a sütéshez


A Farsangi szalagos fánk elkészítési módja:
Az élesztőt felfuttatom egy kevés cukros ,langyos tejben.Tetejére pici lisztet hintek,hogy legyen mibe "kapaszkodnia" az élesztőnek.Kelesztőtálba átszitálom a lisztet/Így oxigént vesz fel/,beleütöm a tojást,pici sót,pici kr.cukrot teszek bele.Ráöntöm a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel addig dolgozom össze,amíg az edény falától jól elválik.Amikor már síma,hólyagos a tészta,akkor jó.Ügyeljünk,hogy se túl lágy,se túl kemény ne legyen.De a galuskatésztától lágyabb legyen.Fontos a jó kidolgozás:kb.15-20percig dagasztom.A tészta alá és tetejére lisztet hintek,konyharuhával letakarom. Ezután meleg,ill. langyos helyen kb.1 órát kelesztem.Lényeg,hogy kétszeresére nőjjön.A rumaromát természetesen összedolgozáskor már bele tettem.Az olaj annyi legyen,hogy NE lepje el a fánkokat.Lisztezett deszkára kiborítom a tésztát.Tetejét lisztezem és ujjnyi vastagra kinyújtom.Nagyobb kiszúróval kiszaggatom.Megforrósítom az olajat és annyi fánkot teszek bele,hogy elférjenek,amikor fordítom őket.Amikor beleraktam a forró olajba,kevés VÍZZEL megspriccelem és gyorsan fedőt teszek rá.Pár pillanat múlva leveszem a fedőt a lángot kissé mérsékelem,megfordítom a fánkokat és már nem fedem be.Ügyeljünk arra,hogy átalig süljön,ne maradjon nyers a közepe sem.A vízzel való spricceléstől lesz szalagos a fánk.Forrón tálaljuk lekvárral és porcukorral.Jó étvágyat hozzá.

Mielőtt az olajba tesszük,közepébe kis mélyedést nyomunk,ebbe tesszük majd a lekvárt.Rumot keverhet a lekvárba is aki szereti,természetesen gyermekeknek ne.120


Kategória: Tésztafélék receptjei


A farsangi szalagos fánk elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook