Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Fagyi házilag - receptekkel! cikk

Fagyi házilag - receptekkel!


Kevesen tudják, hogy otthon fagylaltot készíteni kifejezetten egyszerű és nem igényel sok hozzávalót vagy sok időt. Egy jó fagylalt megédesíti életünket és lehűti a kedélyeket, amikor a hőmérséklet nyáron már túl magasra emelkedik. Meg aztán a házi készítésű fagyik sokkal egészségesebbek, tudjuk, mit teszünk bele és elkerülhető egy sor tartósítószer és egyéb adalék használata is. Így a gyerekeknek is nyugodtabb szívvel tálalhatjuk fel. Ha pedig ők is részt tudnak venni a készítésben, az csak hab a tortán, akarom mondani, fagyin.
Fagyi házilag - receptekkel!

Ideális házi fagyit csinálni akkor is, ha valaki a családban vagy a baráti körben vegán, allergiás vagy ételintoleranciában szenved. Nekik eleve korlátozott a lehetőségük, ha ezzel a hűtött édességgel szeretnék kényeztetni magukat, nem tudnak minden sarki cukrászdában vásárolni, ezért külön értékelik, ha mégis ilyen finomsághoz jutnak.


Az elkészítés egyik legegyszerűbb módja, ha gyümölcslevet vagy egész gyümölcsöt teszünk a fagyasztóba. Ezután joghurttal, tejjel vagy növényi itallal pépesítjük és készen is vagyunk.


Ezen kívül még egy tipp: a tejszínt, tejet vagy kókusztejet összekeverjük, ízesítjük más hozzávalókkal és időnként megkeverve a fagyasztóban lefagyasztjuk. Így is tökéletes fagylaltot kapunk. Ehhez használhatunk banánt vagy avokádót is.


Ez a kettő a leggyorsabb módja a házikészítésű fagylalt elkészítésének. Vannak azonban kissé bonyolultabbak, amelyeket kipróbálhatsz.


Egyes számú: főzött házi fagyi

Hozzávalók:

2 egész fahéjrúd

4 evőkanál vaj

1 liter sovány tej

6 tojássárgája

270 g cukor

A tejet lassú tűzön forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fahéjrudakat. A tojássárgáját külön tálban keverjük habosra és csomómentesre a vajjal és a cukorral együtt. A kapott krémkeveréket apránként hozzáadjuk a tejhez és megállás nélkül keverjük! Amikor besűrűsödik és krémes állagot kap, vegyük le a tűzről! A tartalmát öntsük formába és tegyük a fagyasztóba! Egy óra elteltével keverjük meg a fagylaltot, hogy ne egy nagy tömbbe fagyjon meg és finom kristályos textúrát kapjon, majd tegyük újra vissza. Ismételjük meg ezt az eljárást az első 3-4 órában óránként.

Ez egy alap főzött fagyi, amit vaníliásan, csokisan vagy bármely más ízben el tudsz készíteni.


Kettes számú: a joghurtos fagylalt

Ezt a krémes és egyszerű fagylaltot otthon is elkészítheted azokkal az ízekkel, amiket a legjobban szeretsz.

Hozzávalók

575 gramm görög joghurt (cukor nélküli)

30 gramm méz

1 teáskanál vanília kivonat

A joghurtokat egy edényben keverjük össze a mézzel és a vaníliával, amíg sűrű és homogén krémet nem kapunk. Ezután egyszerűen fagyasszuk le. Ha van kéznél pálcikás jégkrém készítő formád, akkor egyszerűen abban. Ha tálban teszed a hűtőbe, akkor óránként egy kicsit meg kell keverni, míg eléri a kívánt állagot.


Hármas számú: banános mogyoró fagyi

Semmi sem egyszerűbb és gyorsabb, mint ebből a gyümölcsből fagylaltot készíteni. Nemcsak tökéletes állagot kapsz, de ez az egyik legegészségesebb alternatíva a házi fagylalt készítéséhez.

Hozzávalók

2 nagy banán

20 gramm mogyoróvaj

Készítmény

Kezdésként hámozzuk meg a banánt, és vágjuk szeletekre. Tedd a fagyasztóba legalább 2 órára.

Ha kellően megfagyott, turmixold össze! Amikor már krémes állagot kapunk, hozzáadjuk a mogyoróvajat és újra jól megkeverjük. Tálalásra kész, de vissza is rakhatod a fagyasztóba, hogy kicsit jobban megszilárduljon.

A recept elkészítéséhez ajánlatos nagyon érett, puha tapintású banánt használni. Így édesebb és aromásabb lesz a fagyi. Bármi mással tudod ízesíteni a banánt, nagyon jó alapanyag.


Négyes számú finomság: dinnyefagyi

Ez az isteni finom nyári gyümölcs már eleve édes, könnyű és frissítő. Ha még nem próbáltad, itt az idő: ugyanis fogyasztható fagylalt formájában is!

Hozzávalók

1 kiló dinnye

50 ml víz

3 jégkocka

Citromlé

Néhány mentalevél

Magozd ki a dinnyét és vágd fel kockákra, majd fél órára tedd a fagyasztóba! A már megfagyott dinnyét aprítógépben a vízzel együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a mentaleveleket, még egyszer az egészet jól összekeverjük. Ezután tedd be a fagyasztóba, és hagyd hűlni legalább 4 órán keresztül. Óránként javasolt kivenni és megkeverni, nehogy kikristályosodjon.


Ötös számú: házi eperfagylalt

Az eperfagylalt mindenki kedvence, elkészítéséhez a következő hozzávalókra van szükség:

200 gramm eper

170 gramm sűrített tej

2 natúr vagy epres joghurt

Az epret megtisztítjuk és feldaraboljuk. Turmixgépben a joghurttal együtt csomómentes keverékké dolgozzuk. Ezután apránként hozzá kell adni a sűrített tejet. Keverjük össze újra, hogy homogén legyen. Ezután tegyük a tálat a fagyasztóba 2-3 órára. Ha ez az idő letelt, keverjük újra a keveréket a mixerrel. Ezt a folyamatot körülbelül háromszor kell megismételni a tökéletes fagyihoz. 6 óra elteltével a folyamat kész. Tejszínhabbal, friss eperrel, mentalevéllel tálalható.


Hatos számú: kókuszos mangós fagylalt

A kókusztej egy másik lehetőség a házi készítésű fagylaltunk krémes állagának elérésére. Nagyon jól kombinálható mindenféle gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal vagy egy kis vaníliával és a vegánok sem mondanak rá nemet.

Hozzávalók

450 gramm mangó (héj nélkül)

120 ml kókusztej

A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és pálcikás jégkrém formába öntjük.

fagyasszuk le 2-3 órára és máris nyalható.


Néhány jó tanács a végére

Ez csak néhány tipp volt, amiből ihletet meríthetsz! Ne félj kísérletezni! A gyümölcsöt vagy gyümölcsöt és tejet tartalmazó fagylaltok általában könnyebbek, hasonlóak a sörbethez. A krémesebb, testesebb fagyikhoz magasabb zsírtartalmú összetevőket kell hozzáadni, például tejszínt, joghurtot vagy tojássárgáját.

A cukor, a méz is krémesebbé teszi a fagylaltot. Ha azonban diétázol, vagy cukorbeteg részére készítesz fagyit, édesítőszerekkel ugyanúgy működik a dolog.

Bármilyen keveréket is készítesz. fagyasztás közben időnként meg kell keverni, így az állaga sokkal jobb lesz.

Minél szélesebb az edény, annál gyorsabban fagy meg a keverék, és annál kisebb a kristályosodás veszélye.

Ne tárold sokáig a házi fagylaltot a hűtőben, mert a napok múlásával a jégkristályok hajlamosak növekedni és egyre keményebb, jegesebb lesz!

A fagyidat gombócok formájában is tudod tálalni, csak merítsd forró vízbe a kanalat, amellyel szedni szeretnél!

Vond be a készítésbe a gyerekeidet is! A puha gyümölcsök szeletelése (nem séfkéssel!), a keverés már a legapróbbak is megy és örömmel fogják megenni, aminek a készítésében aktívan is részt tudtak venni.




Írta: babyapocakban, 2022. június 1. 09:35
Fórumozz a témáról: Fagyi házilag - receptekkel! fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook