Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Érzelem és akarat fórum

Érzelem és akarat (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Érzelem és akarat

2015. máj. 3. 17:35
Érzelem és akarat...Sokszor találkoznak össze...Pontosabban ha e kettőről együtt esik szó akkor általában az akaratot az érzelem erősíti és generálja is már ahogy ezt én látom és érzem... Tény hogy szerintem a mérlegelés mindig egy kis ész játék amiben ha gyengék vagyunk akkor az akarat győz elfogultan amit az az érzelem táplál ami gerjesztette:)
18. 1kata2
2012. jún. 11. 16:34

Kedves Tomszon.

Szeretném ha elmondhatnám neked Miszerint: az ember boldogsága nem minden esetben sajátmagától függ. Én pld. most olyan helyzetben vagyok,hogy nem igazán tudok uralkodni az érzelmeimen, legszívesebben megölném a szomszédaimat, az alattam ,mellettem lévőket és a szemközti szomszédomat.Már tehetetlen vagyok, ez juttat el idáig. Ezek a szomszédok cigisek, én nem ,és én allergiás vagyok sok mindenre, de a kátrányra orvosilag kimutatva, és ebből kifolyólag egyáltalán a cigi szagra is, már megőrölök!! A cigisek még ráadásúl használnak a szagok elnyomására légfrissítőt is, ez ekettő együtt a borzalom.Fulladok, hányok, étvágytalaan vagyok belső idegességem legyőzhetetlen!Kérés feléjük sikertelen, elküldenek a pi..-ba.Éjjel -nappal megy a légfrissitő, ha elmennek dolgozni akkor is kinyitják az ablakot, hogy ki jöjjön a bűz,.Persze mi itthon ezért zárt ablaknál vagyunk élni a beteg, szintén allergiás, asztmás, tüdőembóliával műtött fiammal.Az emberi gonoszság végtelen! A tehetetlenség megalázó!, már lázító, legszívesebben megölném őket, vajon meddig bírom cérnával? Pénzem nincs másková menni, rosszabb helyre minek?Több fórumnál már jártam, egyik küld a másikhoz, mindenki leráz:Az új törvény erre nem terjed ki mondják, változtassam meg a törvényt, legyen leírva hogy ez tiltva van. Tehát az embernek nem csak a boldogsága, az élete is másokttól függ.

Olyan jó, hogy ezt elmondhattam Neked Köszönöm, hogy meghallgattál.

17. tomson (válaszként erre: 16. - Csipkerózsika)
2012. márc. 12. 23:38
Köszönöm. Erre szerettem volna kilyukadni:) Az ember "boldogsága" nem egy másik embertől függ vagy tárgyaktól, hanem saját magától.
16. Csipkerózsika (válaszként erre: 14. - Pandoracic)
2012. márc. 9. 13:00

Mindenki tudja, hogy jó dolog kiegyensúlyozott kapcsolatban élni, és hogy ez két emberen múlik.

De aki valóban összhangban van magával, azt nem zavarja az egyedüllét, mert tudja, hogy valójában nincs egyedül.

Az életünket nem kell rábízni senki másra, a mi életünk csakis a mi saját felelősségünk, a biztonságot számunkra NEM egy másik ember adja meg.

15. Csipkerózsika (válaszként erre: 9. - Tomson)
2012. márc. 9. 12:56
Nagyon tetszik a cikked, és abszolút egyetértek veled.
14. pandoracic (válaszként erre: 13. - Tomson)
2012. febr. 23. 22:56

Nekem már nagyon sok könyvet ajánlottak.Ezt olvassam el,azt olvassam el.Volt amit megnéztem.Szeretek olvasni.

De nem a könyvek fogják megmutatni,hogy hogyan éljek.

Egy dologban hiszek,és az a szeretet.Amikor szeretünk annyira valakit,hogy akár az életünket is rábízzuk,mert hiszünk benne,mert biztonságot ad,fel tudunk nézni rá,és becsüljük.

Láttam már mindenféle emberi kapcsolatot.Tudom,hogy az igazi kapcsolat nem egy vagy több könyv alapján működik,hanem azért,mert kölcsönösen figyelnek egymásra,meg tudnak beszélni mindent,és együtt oldják meg a problémákat.


Én hiszem,és látom is a való életben,hogy nem csak egy-két évig tart az igazi szerelem.

Az ego csak ott jelenik meg,ahol hagyják.Olyankor,ha valami nem úgy működik ahogy kellene,és a felek nem egymáshoz fordulnak,hanem máshol keresik a megoldást,amit persze nem úgy találnak meg máshol ahogy kellene.

13. tomson (válaszként erre: 11. - Pandoracic)
2012. febr. 23. 20:45

Boldog párkapcsolatom van.

"A kiegészít engem" típusú ember, körülbelül 1-2 évig egészít ki. Onnantól jönnek a problémák, és szól közbe az egó, ami harcra éhes és romboló.


Ha másik oldalt nézed, akinek mindene megvan mégsem boldog? Az ember folyton ezt kutatja. Erre van beállítva. Ajánlanék egy könyvet, engem nagyon megfogott. Eckhart Tolle - A most hatalma.

12. tomson (válaszként erre: 10. - Jersseygirl)
2012. febr. 23. 20:33
Örülök:) Akkor már volt értelme.
11. pandoracic (válaszként erre: 9. - Tomson)
2012. febr. 23. 19:07

"Számomra a boldogság, amit mindenki annyira keres, nem külső forrásokból származik. Nem leszek boldog ha... Akkor vagyok boldog, ha önamgamat élem, és nem az egóm vágyait teljesítem."

Ezt írod.Ismerős,ugyanezt kaptam egy számomra nagyon kedves embertől is.

De bármennyire is önmagatokban keresitek a boldogságot,a békét,nem ez fogja nektek meghozni az igazi boldogságot.

Hacsak nem teszel fogadalmat,hogy te sosem akarsz társat,rá fogsz jönni,hogy társ nélkül nem élet az élet.

Hiába van meg mindened,ha nincs akivel megoszd.

Egyedül sosem lesz az ember igazán boldog.

2012. febr. 23. 18:41
Én szoktam gondolkozni ilyen dolgokon, pedig van egy csodálatos párom, tiszta otthonom, napi 12 órás munkám. Csak köszönni tudom,hogy megírtad a cikket, és ma is megerosítettél ( nincsen hosszú o-m).
2012. febr. 23. 18:16
:) Régóta gyűjtögettem magamban a dolgokat, azért ment ilyen gyorsan. Nem vagyok zseni. De nem is ez számít. Nem akarok meggyőzni senki az igazamról, csak azt "szeretném" ha az emberek tisztában lennének önmagukkal. És ezt lehet szó szerint érteni. Ahogy írtad te is, hogy a boldogság forrása számodra egy jól működő párkapcsolat- legalább is ezt szűrtem le szavaidból-. Számomra a boldogság, amit mindenki annyira keres, nem külső forrásokból származik. Nem leszek boldog ha... Akkor vagyok boldog, ha önamgamat élem, és nem az egóm vágyait teljesítem. Értsd ez alatt például azt, amikor valaki azárt dolgozik egész életén át, hogy gazdag legyen ergo boldog. Nem lesz az, és nem élt egy percet sem magának, csak a pénzszerzésnek :)
8. pandoracic (válaszként erre: 6. - Tomson)
2012. febr. 22. 22:01

Írtad,hogy kb fél óra alatt megvolt ez a fogalmazás.

Ez kicsit olyan,mint ha valaki 10 perc alatt megír egy olyan verset,amit mások napok alatt sem tudnak.


Én is gondolkozom ilyen dolgokon,sőt néha azon is,hogy egyáltalán mi értelme van élni,,de ezt a pozitív oldaláról nézve.

De tudom azt is,hogyha nekem az életben lesz még egyszer olyan párom,akivel jól mennek a dolgok,akivel odafigyelünk egymásra,és szeretni fogjuk egymást,és mindent meg tudunk majd beszélni,akkor boldog leszek,és nem ilyesmiken fogok gondolkodni.Most sem vagyok keserű.Egyetlen dolog hiányzik csak az életemből.


Gond még a legjobb családokban is előfordul,de ha kitartanak az emberek egymás mellett,a választottjuk és a szeretteik mellett,akkor a gondok is kisebbnek tűnnek,és előbb-utóbb mindent meg is oldanak közös erővel,hittel.Nagyon sokat számít,hogy az emberek mennyire hisznek,bíznak a másikban,és hogy ez kölcsönös legyen.

Azért írtam a gondokról is,mert sokan megfutamodnak,ha gond adódik.Másokat hibáztatnak,vagy pedig csak simán magukba fordulnak,és mástól várják a gondok megoldását.Megkeserednek.Ez a legrosszabb.Ezt látni egy szerettünkön,egy ismerősön.

2012. febr. 21. 11:15
Mások is foglalkoznak vele ,csak esetleg nem írnak róla vagy beszélnek :)))Én is nagyon kerestem valamit és van egy olyan mondás ami igaz a történelmet előre felé éljük és vissza tekintve értjük csak meg :))Néha ösztönösek vagyunk ,elvesztettem valakit nem hiszem ,hogy túléltem volna ,ha nem foglalkozok ilyen kérdésekkel :((És mindezt tudattalanul tettem !
2012. febr. 20. 22:59

Köszönöm az eddigi hozzászólásaitokat:) Észrevételeztétek, hogy jó hosszú cikket sikerült idebiggyesztenem, és azt is, hogy biztosan sok időm van. Az idő kérdés relatív, ugyanis hallgatóként nem sok időm van hobbicélú dolgokra. Egy szabadon választható témafeldolgozás volt egyik referátom anyaga, és ez a kis iromány lenne az, amit visszatérve az időre, kb fél óra alatt írtam le, mert igencsak érdekel a téma:)


"Amíg a kis dolgoknak nem tud örülni valaki, addig a nagyot még inkább nem tudja értékelni. "


Pandoracic, ezt te írtad. Pont ezen van a hangsúly, hogy miért nem látja az ember a hétköznapi életben is felfedezhető apró örömöket.


Egy tudatosan élő ember, aki tisztában van saját gondolataival és azzal is, hogy ki is ő valójában, nem mertül fel benne az a kérdés, hogy "boldog vagyok-e?" Elég nagy spirituális vonzata van a dolognak, amit személy szerint is gyakorlok. Saját tapasztalataim és az eddig olvasottak alapján alkotott vélemény ez, semmi más. Nem csak a családon belül, de a baráti körömben is tapasztaltam olyanokat, ami nyílván valóan az ember duzzadó Egójának köszönhető. Ez viszi az emberiséget oda, ahol a boldogság szinte már csak gondolat formájában létezik. A média, politika mind-mind negatív gondoloatokat generál az emberben, így teszi tönkre saját magát, és ezek sajnos olyan dolgok, amiről az ember nem is tud, csak lázong, forrong, vádaskodik.

5. pandoracic (válaszként erre: 4. - Eperke81)
2012. febr. 20. 17:06

Nincs semmi baj azzal amit írtál:)

És igen,néha ráérek én is hosszabb monológot írni.Amikor kedvem is van hozzá.

De én még mindig állítom,ha van az embernek mivel eltölteni az időt,akkor nem az ilyen gondolatairól fog írni.

Lehet ilyesmikről gondolkodni,lehet írni róla,de megmozgatni úgysem nagyon tud dolgokat.

Akiben megfordulnak ilyen gondolatok,ők tesznek érte,hogy legalább otthon ne ez legyen.

Akiben meg nem fordulnak meg,azok meg érteni sem fogják tudni.

Ha lehetne egységesíteni a népet,az jó lenne.De amíg széthúzás van,és sokan csak a maguk hasznát lesik,addig nem nagyon lesz jobb helyzet.

Persze azért van nagyon sok jó ember is az országban.Aki szegényen is lelkesen teszi a dolgát.Ők szerintem minden tiszteletet megérdemelnek.

4. Eperke81 (válaszként erre: 2. - Pandoracic)
2012. febr. 20. 12:43

Jó hosszú cikk:)

Nagyon ráérhetsz,ha ilyeneken gondolkodsz: ezt írod. Szerintem nagyon jó dolog, hogy emberek nemcsak azon agyalnak, hogy már megint felment a benzin ára, most miért van hideg, most miért süt a nap, a szomszéd nőja miért zöldebb bla bla. Neked is elég sok időd lehet, ha ilyen hosszú választ írtál és ahogy említed, másnak is írtál már ilyesmit :)

Félre ne érts, nem bántani akarlak, de attól pl, hogy valakinek van családja, még gondolkodhat ilyen dolgokon, írhat ilyen cikket, ettől ő nem lesz kevesebb ember, rosszabb szülő vagy ilyesmi.

Abban teljes mértékben egyet értek veled, hogy ott a béke és a harmónia, ahol a család és a szeretet.

Sajnos a magyar emberre jellemző, hogy mindig a negatív oldalt keresi. Éltem más kultúrában és hál' Istennek láttam, hogy nem mindenhol ilyen savanyú az alapmentalitás.

A cikk egyébként szerintem túl nagy témakört ölel fel, igazából egy kiragadott bekezdésről lehetne ódákat írni, de ha a kedves cikkíró úgy érezte, hogy ez így benne megfogalmazódott és le akarta írni, akkor egészségére :) Mondom ezt tisztelettel, véletlenül sem gúnyként.

És kedves Pandoracic, te se vedd magadra, amit írtam, de hát azért vagyunk itt, hogy elmondhassuk a véleményünket, ami sokszor nem egyezik másokéval vagy nem teljesen.

3. pandoracic (válaszként erre: 2. - Pandoracic)
2012. febr. 20. 09:47

"Inkább a fontos az,hogy valaki szívvel-lélekkel csinálja azt amit csinál. Szeresse a munkáját, ne érezze büntetésnek. ""Amíg a kis dolgoknak nem tud örülni valaki,addig a nagyot még inkább nem tudja értékelni."

2012. febr. 20. 09:44

Jó hosszú cikk:)

Nagyon ráérhetsz,ha ilyeneken gondolkodsz.Annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy ha majd lesz családod,gyermeked,akiről gondoskodni kell,akiket szeretni kell,akikre figyelni kell,akkor majd nem ezek fognak foglalkoztatni. Ezt írtam egy hasonló cikk írójának is,csak őt személyesen ismerem.

Legalábbis egy egészséges párkapcsolatban,szeretetben élő embernek nem ezek a dolgok adják ki a mindennapjait.

Amiket leírtál,azt nagyon sok helyen lehet olvasni.Itt a hoxán is több cikkben is.Ilyet,vagy hasonlókat.


Egy ember kevés a rossz dolgok megváltoztatására,és amíg másoknak érdeke,hogy bizonyos rétegnek több legyen,másképp éljenek,addig nem igazán lesz jobb az átlagember élete.Illetve hát azon a bizonyos átlagemberen is múlik.

Nem a pénz a lényeg,hanem a tanulás,a tudás.Nem is az,hogy valakinek van e diplomája,hiszen sok diplomás ember elég keveset ér.

Inkább a fontos az,gogy valaki szívvel-lélekekl csinálja azt amit csinál.Szeresse a munkáját,ne érezze büntetésnek.


Az életben pedig tudják az emberek értékelni a jó dolgokat.Akár azt is,hogy zöld a fű,az ég kék,süt a nap,és a madarak csiripelnek.

Amíg a kis dolgonak nem tud örülni valaki,addig a nagyot még inkább nem tudja értékelni.


Párkapcsolat,szabad akarat,érzelmek...

Végülis jó dolgokat írtál.Szabadon úgy él az ember,ha nem kell függnie senkitől,és érdektől mentesen találja meg azt,akit szeret.És akkor igaz a dolog,ha viszontszeretik.

Otthon pedig ott van,ahol béke van,nyugalom.Ahol nem feszültségben élnek.


Pályaválasztás.Biztos vannak olyan iskolák,ahol már próbálják felkészíteni az általános osztályosokat is az életre.A valós életre.Tényleg nagyon nehéz tizenéves korban eldönteni,hogy milyen pályára is lépjen az ember.Óriási segítség a jó családi háttér(itt most szerető családra gondolok,de persze a pénz is számít,de nem mindenáron),és ha megbízható osztályfőnök van,aki esetleg lökést adhat egy-egy elképzeléshez.

2012. febr. 20. 09:08
A téma, amit választottam azért vonzó számomra, mert érdekelt a hétköznapi ember viselkedése - és a sajátom is -, amiket az érzelmek határoznak meg, illetve generálnak. Különböző olvasmányokat vettem kézbe, próbáltam átlátni az emberi elme hálóján. Voltak köztük spirituális könyvek és voltak olyanok is, amik tárgyszerűen, tudományos szempontból vizsgálták az emberi viselkedést, és a tudatosság „különböző” formáit. A vélemény, amit szeretnék megfogalmazni nem garantáltan igaz, nem egy elfogadott tézis, ugyanis mint tapasztaltam elég nagy ellentétek vannak e téma körül a pszichológiában. A spirituális, vallási tartalmú könyvek túlnyomó része egy dolgot boncolgat, mégpedig az Egót, és a vele járó csapda rejtelmeit, csak más a szöveg kultúrája.

Ugrás a teljes cikkre: Érzelem és akarat

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook