Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Érzékeny vagyok az áramütésre fórum

Érzékeny vagyok az áramütésre (beszélgetés)

1 2
35. Görögtánc (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
tegnapelőtt 01:41
Ja, szerintem én is belehalnék abba, ha belenyúlnék a konnektorba. Rossz ez a túlérzékenység😵‍💫!
34. Lady Lavender (válaszként erre: 32. - Komor)
júl. 6. 23:31

Az. Van 'szerencséje" annyira, hogy az apja fizet egy ápólót, aki mindig vele van, ha jön-megy meg megvan a lakása. De milyen élet ez?

Pisálni sem tud egyedül vagy egy pohár vizet meginni.

33. Lady Lavender (válaszként erre: 31. - Komor)
júl. 6. 23:23

Régen a suliban volt, hogy elmondtak, ne próbáljuk a vezetékeket atvagni. Különösen, mert a gyakorló teremben 380 van, nem 220.

Es röhögtünk rajta. "Már volt, aki megpróbáltata, és az eredmény nem volt vicces. '

Ez után a fórum után..

Vannak vész gombok is az aramtalanitasra, amiket húzni kell. Miért? Mert vannak idióták, akik megnyomnak brahibol. De annyi eszük nincs, hogy meghuzzak.

32. komor (válaszként erre: 30. - Lady Lavender)
júl. 6. 23:17
Brutális. :(
31. komor (válaszként erre: 25. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 23:14

Már a 220 volt is kinyírja az embert, de ilyenkor folyamatosan mozognak a nagy mennyiségű töltések az ember gyerekében.

A bevásárló kocsi több százezer voltja, csak a másodperc tört része alatt mozgat töltéseket beléd. Ezeknek a töltéseknek a mennyisége nem olyan sok, hogy az bármiféle komoly kémiai, fizikai változást vigyen végbe bennünk. Csak az idegrendszerünk érzékeli, hogy megcsípett bennünket az "áram".

Ezzel szemben, ha benyúlunk a 220-ba, vagy a 380 V-ba, akkor ott rendesen átdübörögnek a töltések nagy áramlással, amelyek komoly kémiai, fizikai változásokat okoznak bennünk.

30. Lady Lavender (válaszként erre: 28. - Komor)
júl. 6. 23:12

Képes egy test a vasúti feszültséget tulelni sajnos.

Szerelmi bánat, és halál volt az elképzelés egy ismerosnel.

Két kéz mínusz lett a vége. Mivel leegett mindegyik megkarja egy pillanat alatt, nem vérzett ki. 2 kéz mínusszal el.

júl. 6. 23:05
Ne hordj annyi műszálas cuccot, de nem tudsz ipari áramot termelni egy furigas székkel. Különben már megoldotrad volna a világ energia ellátását 😅
28. komor (válaszként erre: 23. - Lady Lavender)
júl. 6. 23:04

Hát ha a nagyfeszültségű vezetékhez tartaná az ujját valaki, akkor elporladna egy pillanat alatt. Már a vasúti vezetékek 25 000 voltja is bőven halálos, de akár a trolik 600 voltja is végzetes.

A széken felhalmozott pár százezer voltos töltések nemhogy egy trolit nem tudnának megmozgatni, de talán egy szúnyogot sem tudnának elintézni. A szúnyog csapdákhoz is folyamatos táplálás, 220 volt kell.

júl. 6. 23:01

Ha nem is tanultál semmit, soha nem láttad amik ki vannak írva?

400 V a trafoknal van vagy a vasúton. És a közelükbe se szabad menni.

júl. 6. 22:57

Fasza volt a tervező. A csatlakozás nem bírta a saját súlyát a rögzítés helyen. Lobalodott a fém, mogozgo berendezés között. És egyszer kisult, mikor felmostam.

Amúgy nagyon 'kedvesek' voltak. Minek mozditottam meg annyit. Meg sem kérdezték, hogy jól vagy-e mióta a padlón feküdtél egy aramutestol.

Másnap annyit kocsogoltem vissza, hogy nem mondtam meg, hol van a biztosíték.

Aztán meg leleptem a helyről.

25. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 24. - Komor)
júl. 6. 22:56
Akkor miért halnál bele a csak 400 voltos elszakadt vezetékbe nyúlkálva? Nem értem
24. komor (válaszként erre: 22. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 22:53

:) :)

Na aggódj, fizikatanár volt az öreg a javából!

Még egy nagy feszültségmérőt is kötött a székre, hogy demonstrálja azt a párszázezer volt feszültség különbséget. Aztán odatartotta az ujját és a töltések átugrottak rá a másodperc tört része alatt. Megszűnt a feszültségkülönbség. Ami fontos, hogy természetesen életben maradt.

Valami ilyesmi van a bevásárlókocsikkal is, mi is életben maradunk. :)

23. Lady Lavender (válaszként erre: 20. - Komor)
júl. 6. 22:46

'pár százezer volt feszültségre"

Nem nézted el egy kicsit az adás?

Én nem vagyok egy nagy fizikus, de nem hangzik ez egy kicsit soknak?

22. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 20. - Komor)
júl. 6. 22:41
Pár 100 kv feszültség? Egy széken??? Hogy mondhat ilyet egy tanár? Esetleg énektanár volt? Akkor elnézhető. 400 v már életveszély egy átlag embernek is, nem hogy az ezerszerese.
júl. 6. 22:38
Igen ezt mondom. Te kibírtad. Én gyenge eresztés vagyok, ezért nem valószínű hogy kibírnám
20. komor (válaszként erre: 16. - Regin_a)
júl. 6. 22:27

Amikor az ember gurigázik a bevásárló kocsikkal, az súrolódik és ilyenkor feltöltődik a töltésekkel. Ez a sok töltés a gumikerekek miatt nem tud a föld felé kisülni, csak töltődik-töltődik. Ekkor jövünk mi, akik nem vagyunk feltöltődve és a fémkerettel érintkezve a töltések átpattannak ránk.

Az Öveges tanár úr mutatta valamikor, hogy amikor egy mezei széken súrlódunk, a szék is feltöltődik pár százezer volt feszültségre. Ez halálos lenne, ha nagy áramerő keletkezne, de az itt csak nagyon pici, így kutyabajunk, ha ránk átmennek a töltések.

A troli tényleg más, mert ott egy áramellátó hálózatról veszi le a folyamatosan ömlő töltéseket az áram szedő, nem porszemcsékkel súrolódva töltődik. Ha az megcsapna bennünket, akkor annyi lenne, pedig "csak" 600 voltos egyenfeszültséggel működik a troli...

júl. 6. 22:25

Engem is minden mindig megráz! Erkély korlát, autó, ahol fém kilincs van az is!

Igaz semmit nem mondok ki soha!

Mostantól no pláne!

18. Regin_a (válaszként erre: 17. - Enissa)
júl. 6. 22:09

Akkor sem tudom logikailag megmagyarázni/elfogadni

nEM GUGLIZOK MOST UTÁNA

17. Enissa (válaszként erre: 16. - Regin_a)
júl. 6. 22:06

Az Auchan bevásárlókocsikon is volt kis lánc, ami leért.

Most van-e? fogalmam sincs. De volt, az biztos.

16. Regin_a (válaszként erre: 12. - Komor)
júl. 6. 21:59

Ez nekem igy nem kerek

A teszkós kocsi nem töltődik fel, sőt ha megcsíp/kisül a föld felé a töltésed akkor idáig is földelve volt

A troli más, mert "száguldozik" porszemcsék/?/ és feltöltődik amikor a megállóba ér. Ha nincs alul lánc a legtöbb emberen keresztül földelődik a töltés amikor megérintik a trolit

Tehát azt kell földelni ami feltöltődik, jelen esetben az embert

júl. 6. 21:57

Persze :D

Beleszámoltad, hogy mennyi csillámot szórsz?

Egy megviselt, felhasznált, öreg szív meghalhat volna. Az enyém kibirta. Másodjára talán már nem. Valószínűleg oszesult a szivizmaim egy resze.

Ha megraz az áram az nem olyan, mint egy kis kisules.

14. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 9. - Enissa)
júl. 6. 21:34
Jó ötlet az is. Nekem még az szokott bevállni hogy levizezem előtte a kezem, akkor nincs ilyen, úgyhogy igazad lehet. Az áramnál pont hogy olaj a tűzre a víz. Amúgy ököllel szoktam néha megfogni ilyeneket ha nem felejtem el, ott vastagabb a bőr, alig érezni, az ujjan vége már sokkal érzékenyebb. A család mindig rögög rajtam amikor ököllel kopogtatok valamin mielőtt megfogom.
júl. 6. 21:31
Na ez az. De ha én így reagálok egy kisülésre is, akkor lehet hogy eszméletlenül összeesnék egy olyan erős áramtól amitől más csak összegörnyed kicsit.
12. komor (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 21:29

Én a tesco-s kocsikkal jártam így. Minden vásárláskor jól megvágtak. Bárhogyan helyezkedtem, fogtam a kocsi műanyagos kapaszkodóját, mindig átlógott valamelyik ujjam a fém részhez és akkor jól megcsapott.

Meguntam és sokszor szóltam a tescosoknak, hogy csináljanak valamit. Végül minden kocsira felszerelték a földig leérő kb 10 centis láncot, ami leviszi a földbe a töltéseket. Azóta nincs több kisűlés...

11. Lady Lavender (válaszként erre: 10. - Lady Lavender)
júl. 6. 21:19

Utána néha tényleg kihagy néha a szíved indokolatlanul vagy nem kapsz levegőt.

De te csak blablazol.

Engem tényleg megpuszilt az áram, és orulhetek, hogy nem fogtam, mert ugye akkor a kezem gorcsbe rándult volna. Onnan meg biztos a halál. Belülről kisutott volna.

Egy kis kisurodes az semmi.

10. Lady Lavender (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 21:06

Az nem volt igazán aramutes. Csak egy kisules.

Az aramutes amikor atmegy rajtad az áram, lebassza a biztosítékot, és utána földről kelsz fel jó esetben. Mert másként a hullad viszik ki.

9. Enissa (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 19:12

Az nem áramütés amiről írsz. Ez elektrosztatikus kisülés.

Na mitől lehet????? Tegnap olvastam egy fórumodat, hogy sok benned a feszültség. Ha nem hagynak a szíved szerint szavazni, ne csodálkozz!

Tehát gondolkozz el, vajon tényleg Te vagy feltöltődött, vagy csak a világ akar figyelmeztetni finoman, de határozottan, hogy túl nagy a benned lévő feszültség, tegyél ellene!

Félretéve a "sziporkázásom", adok tanácsot is.

Amikor kezedbe veszed a kocsit, vagy bármit, kilincset stb. érintsd meg egy kulccsal, hogy a feszültséged átvezesse csipkedés nélkül.

Kerüld a műszálas ruhákat!

8. Kaliforniai tornádó (válaszként erre: 7. - Regin_a)
júl. 6. 17:02
Kösz az ötletet.
7. Regin_a (válaszként erre: 1. - Kaliforniai tornádó)
júl. 6. 16:58
Köss egy hosszú láncot a derékszíjadra ami állandóan leér a földre. Le fogja vezetni a töltést a ruházatodból. Trolik alján, ha jól megfigyeled, ugyanezért lóg a földre egy lánc
júl. 6. 15:50
Ne viselj szintetikus ruházatot
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook