Erőnlét, egészség, jó fazon - föleg gabona alapú receptek, írj te is! (beszélgetős fórum)
Még sosem ettem.
Igazából nagyon szeretem a fényezetlen "B" rizst,mondjanak amit akarnak én azt eszem,sokszor csak simán ,párolva ,salátával:))
Sokkal:))
Nekem még nem sikerült finoman elkészítenem sajnos.
Pedig próbáltam párolni,mint a fehéret,próbáltam főzni,de vagy kemény lett vagy massza.Az íze,hát....amikor jól meg pakoltam mexikói zöldség pörkölttel,és sok salátát ettem hozzá ,akkor elment:)
Többféle változatban ,még a "gyorsrizs" féle változat a legelviselhetőbb ,ami zacskózva van és úgy kell megfőzni sós vízben.
Szerintem a Tescoban is lehet kapni,de fitotékákban is van ,mindenféle változat,ahol van élelmiszer részleg is.
Tudok olyat, amikor egészségtelen :))
pl. ha valaki candidára kényszerül. na, akkor nem célszerű, mert az a rohadék gomba imádja, és nagyon jól van tőle :)
Ja:))
Azt hittem már arra is kitaláltak valamit ,hogy miért egészségtelen?!:))
Mi a baj az élesztővel?
Én nyersen eszem ,nap mint nap,mindig van a hűtőben:))
Egyszerűen szokatlan az ízvilága. Csináltam már úgy is, hogy sósan fűszereztem meg a kukoricalisztet - vízzel sűrűre főztem, kinyújtottam mint a pogácsatésztát, tepsibe raktam, fokhagymás telföllel leöntöttem, majd füstöt sajtot pirítottam a tetejére. Az nagyon ízlett mindenkinek.
A barna rizst én sem nagyon szeretm, de a kölest, a hajdinát nagyon.
Zabkását úgy csinálok, hogy forró vízzel leöntöm - nem főzöm - mire kihűl meg is dagad. Akkor rakok bele kókuszreszeléket, almát reszelek bele, diót, mogyorót, ami éppen van, fahéjjal megszórom és gyümölcsöket is rakok bele.
Tőlem ne kérdezz mértékegységeket :))). Fogalmam sincs, öntöttem rá annyit, hogy bőven ellepte, aztán amikor úgy láttam, hogy még nem sült át, öntöttem még.
Vettem kenyeret élesztő nélkül, teljes kiőrlésű bio tönkölybúzából. Kicsit horror 600 ft fél kiló kenyérért, de nagyon finom és több napig elég, mert van benne anyag.
Még szoktam reggelire bio tönköly pászkára paradicsomszeleteket rakni, arra pedig mozzarellát és megsütöm a grillben. Nagyon finom, próbáld ki.
Szóval akkor nem a semmiért ment ki a divatból:))
Most úgy hívják makrobiotika,és egyből sok híve akad:))
Köles ,zabkása,puliszka,hajdina régen a szegények étele volt:)
A barnarizs ehetetlen ,a barna tészta förtelem számomra,írtatok pár receptet ebből -abból,egy próbát azért megérnek,hátha finomabbak,mint ama kettő phöööö:))
Palacsintát már én is sütöttem teljes kiőrlésűből, nem rossz... Nekem most tönkölylisztem van itthon, azzal kísérletezgetek.
A kölessüti jól hangzik, ki fogom próbálni, én édesítőt nem használok, mostanában inkább mézet. Még a kérdés, hogy mennyi köleshez mennyi víz kell?
Pl. a köles süti. Tényleg rém egyszerű, beszórod a tepsibe, hozzákeversz mandulát, ha szeretitek, esetleg vörös áfonyát vagy meggyet aszalva. nyakon öntöd vízzel és be a sütőbe. Én szoktam hozzátenni némi édesítőt és citromlevet. Amikor félig megsüt, rászórok gyümölcsöket, amikor már majdnem megsült mandulaforgácsot, vagy összetört diót, mogyorót, pisztáciát. Még senkinek nem volt rá panasza.
Volt már hogy úgy csináltam, hogy kakaóval is kevertem az elején, akkor kifejezetten a meggy passzol hozzá.
Az elején mindig csak kis adagokkal kísérletezz, mert nem biztos, hogy a recept szerint ízleni fog. nekem általában másképpen kell ízesíteni.
de pl. a pirított hajdina mogyoróval keverve isteni köret, sőt főétel. Árpagyöngy nélkül már el sem tudom képzelni a rakott zöldségeket. Ne ragaszkodj a leírtakhoz, szabd saját magatokra.
Ha igazán makrobiotikust akarsz, kihagyod a sajtokat, tejfölöket, stb. De ha azzal együtt csinálod, akkor is lényegesen egészségesebb kaják lesznek mint amit általában eszünk.
Rakott hajdina
két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva
egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva
fél kiló gomba tisztítva, darabolva
két fej vöröshagyma, apróra vágva
hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy ek. a hagymához, két ek. a hajdinához)
egy csomó petrezselyem zöldje apróra vágva
három csipet tengeri só
egy pohár kefir
A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálra lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.
Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal
egy szál póréhagyma, karikára vágva
két szál sárgarépa, két szál fehérrépa darabolva
egy kisebb cukkini hámozva, darabolva
25 deka gomba tisztítva, darabolva
két ek. hidegen sajtolt olaj
két ek. tk. liszt
két csipet tengeri só
bors
a gombóchoz:
egy csésze tk. liszt
három ek. hidegen sajtolt olaj
fél csésze napraforgómag vágva
A póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket és az ízesítőket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük.
A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig forraljuk.
Na, ennek nem lesz sok köze a magyar konyhához :)).
Nekem ez nem okozott nagy traumát, ugyanis gyárilag nem vagyok oda érte. Viszont nekem is van makrobiotikus szakácskönyvem, s szorgalmasan el is kezdtem tanuolmányozni.
A puliszka tortát megcsináltam, teleraktam gyümölcsökkel - kuglóf formába raktam, tényleg attraktívan nézett ki. Tavaly előtt húsvétkor volt a premier. Család riadtam szemlélte amikor csináltam, de a látvány őket is meggyőzte :))
Ebéd után desszertnek feltálaltam, szeletelve is remekül nézett ki. Az első falat után alább hagyott a lelkesedésem, de gondoltam, ha mindenki más megeszi, nem lehet én, aki nem. Egy ideig nyammogtam rajta, majd vigyorogva közöltem, hogy ez egy borzalom. Erre anyám rám nézett, ő is vigyorogva közölte, hogy hála Istennek, hogy én is így gondolom, mert nem akart megbántani, de ennél borzalmasabbat még életében nem evett :)))
Ezen felbátorodva persze az egész család félretolta. Azóta is adják az ívet minden családi ünnepen, hogy ezúttal mivel rukkolok elő :))))
Viszont a zabsüti isteni, és van még egy csomó recept abban a könyvben, amit azóta is sűrűn megcsinálok.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Közmondások, szólások, hasonlatok. Pl: Ki korán kel, aranyat lel. A tisztaság fél egészség. Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejü
- Mit főztél ma? Receptek candidásoknak.
- Kenyérsütő géphez BEVÁLT receptek
- Az egészség nevében (receptek életmódváltóknak)
- Melyik gabonapehely finom és egészséges?