Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Erőnlét, egészség, jó fazon - föleg gabona alapú receptek, írj te is! fórum

Erőnlét, egészség, jó fazon - föleg gabona alapú receptek, írj te is! (beszélgetős fórum)


1 2 3
44. 40163fd81d (válaszként erre: 41. - C4f059c04b)
2009. ápr. 9. 21:41

Még sosem ettem.


Igazából nagyon szeretem a fényezetlen "B" rizst,mondjanak amit akarnak én azt eszem,sokszor csak simán ,párolva ,salátával:))

43. c4f059c04b (válaszként erre: 40. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 21:40
Majd én holnap, megpróbálom :)
42. c4f059c04b (válaszként erre: 41. - C4f059c04b)
2009. ápr. 9. 21:39
inkább elkészítve..
2009. ápr. 9. 21:38
A tört búza (bulgur) finom, úgy elkészítva mint a tejbegríz. Köretnek is jó rizs helyett.
40. 40163fd81d (válaszként erre: 39. - C4f059c04b)
2009. ápr. 9. 21:38

Sokkal:))

Nekem még nem sikerült finoman elkészítenem sajnos.

Pedig próbáltam párolni,mint a fehéret,próbáltam főzni,de vagy kemény lett vagy massza.Az íze,hát....amikor jól meg pakoltam mexikói zöldség pörkölttel,és sok salátát ettem hozzá ,akkor elment:)

39. c4f059c04b (válaszként erre: 37. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 21:33
Mennyivel másabb az íze mint a fehérnek?
38. c4f059c04b (válaszként erre: 36. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 21:32
Köszi :)
37. 40163fd81d (válaszként erre: 35. - C4f059c04b)
2009. ápr. 9. 21:29

Többféle változatban ,még a "gyorsrizs" féle változat a legelviselhetőbb ,ami zacskózva van és úgy kell megfőzni sós vízben.

Szerintem a Tescoban is lehet kapni,de fitotékákban is van ,mindenféle változat,ahol van élelmiszer részleg is.

36. a9e1c02a7b (válaszként erre: 35. - C4f059c04b)
2009. ápr. 9. 21:28
DM-ben van barnarizs, amin rajta van a héja, viszont meg van nyitva, így könnyebben megfő. Azt hiszem, Biopont márka.
35. c4f059c04b (válaszként erre: 22. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 21:24
Barnarizst hol találtál? Még nem nagyon láttam. A rizsszem barna vagy rajta van a héja? A barna tészta nekem szétesik amikor főzöm.
34. 40163fd81d (válaszként erre: 32. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 21:05
Én hirtelen felindulásból kezdtem el eszegetni,mert nagyon hullott a hajam és megláttam a boltban és arra gondoltam ennem kell,nem tudom honnan jött,hogy az jó lesz rá,de most így egy hónap után sokkal jobb a helyzet:))
33. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 32. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 21:02
akarom mondani, candida diétára :DDD
32. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 31. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 21:01

Tudok olyat, amikor egészségtelen :))

pl. ha valaki candidára kényszerül. na, akkor nem célszerű, mert az a rohadék gomba imádja, és nagyon jól van tőle :)

31. 40163fd81d (válaszként erre: 30. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 21:00

Ja:))

Azt hittem már arra is kitaláltak valamit ,hogy miért egészségtelen?!:))

30. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 29. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 20:55
Tulajdonképpen semmi, én is nagyon szeretem. Csak most úgy döntöttem, hogy egy ideig nem eszem.
29. 40163fd81d (válaszként erre: 23. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 20:52

Mi a baj az élesztővel?

Én nyersen eszem ,nap mint nap,mindig van a hűtőben:))

28. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 27. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 20:48
DM-ben mindig találsz.
27. a9e1c02a7b (válaszként erre: 23. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 20:41
Oké, majd keresek pászkát. Eddig még nem próbáltam.
26. a9e1c02a7b (válaszként erre: 22. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 20:40
A köles, a búzatöret, az árpagyöngy szerintem finom. Én ezek alá szoktam pirítani vöröshagymát, aztán megfőzöm, mint a rizst. Nálunk mindenki szereti.
25. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 22. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 19:55

Egyszerűen szokatlan az ízvilága. Csináltam már úgy is, hogy sósan fűszereztem meg a kukoricalisztet - vízzel sűrűre főztem, kinyújtottam mint a pogácsatésztát, tepsibe raktam, fokhagymás telföllel leöntöttem, majd füstöt sajtot pirítottam a tetejére. Az nagyon ízlett mindenkinek.


A barna rizst én sem nagyon szeretm, de a kölest, a hajdinát nagyon.


Zabkását úgy csinálok, hogy forró vízzel leöntöm - nem főzöm - mire kihűl meg is dagad. Akkor rakok bele kókuszreszeléket, almát reszelek bele, diót, mogyorót, ami éppen van, fahéjjal megszórom és gyümölcsöket is rakok bele.

24. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 21. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 19:52
olyannal, ami éppen van otthon. csak ne legyen sózott. de a hajdinának önmagában is remek íze van, ha megpirítod mielőtt megfőzöd.
23. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 20. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 19:49

Tőlem ne kérdezz mértékegységeket :))). Fogalmam sincs, öntöttem rá annyit, hogy bőven ellepte, aztán amikor úgy láttam, hogy még nem sült át, öntöttem még.


Vettem kenyeret élesztő nélkül, teljes kiőrlésű bio tönkölybúzából. Kicsit horror 600 ft fél kiló kenyérért, de nagyon finom és több napig elég, mert van benne anyag.


Még szoktam reggelire bio tönköly pászkára paradicsomszeleteket rakni, arra pedig mozzarellát és megsütöm a grillben. Nagyon finom, próbáld ki.

22. 40163fd81d (válaszként erre: 15. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 19:14

Szóval akkor nem a semmiért ment ki a divatból:))


Most úgy hívják makrobiotika,és egyből sok híve akad:))

Köles ,zabkása,puliszka,hajdina régen a szegények étele volt:)


A barnarizs ehetetlen ,a barna tészta förtelem számomra,írtatok pár receptet ebből -abból,egy próbát azért megérnek,hátha finomabbak,mint ama kettő phöööö:))

21. a9e1c02a7b (válaszként erre: 18. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 15:52
Pirított hajdina mogyoróval?? Milyen mogyoróval? Török vagy amerikai? És a mogyit is pirítod? Ez felcsigázott.
20. a9e1c02a7b (válaszként erre: 19. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 15:50

Palacsintát már én is sütöttem teljes kiőrlésűből, nem rossz... Nekem most tönkölylisztem van itthon, azzal kísérletezgetek.


A kölessüti jól hangzik, ki fogom próbálni, én édesítőt nem használok, mostanában inkább mézet. Még a kérdés, hogy mennyi köleshez mennyi víz kell?

19. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 17. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 13:45
Én már nem nagyon használok fehérlisztet, cukrot. Az elején tényleg szokatlan volt, főleg a palacsinta, de ma már az a furcsa, ha nem abból van.
18. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 17. - A9e1c02a7b)
2009. ápr. 9. 13:44

Pl. a köles süti. Tényleg rém egyszerű, beszórod a tepsibe, hozzákeversz mandulát, ha szeretitek, esetleg vörös áfonyát vagy meggyet aszalva. nyakon öntöd vízzel és be a sütőbe. Én szoktam hozzátenni némi édesítőt és citromlevet. Amikor félig megsüt, rászórok gyümölcsöket, amikor már majdnem megsült mandulaforgácsot, vagy összetört diót, mogyorót, pisztáciát. Még senkinek nem volt rá panasza.


Volt már hogy úgy csináltam, hogy kakaóval is kevertem az elején, akkor kifejezetten a meggy passzol hozzá.

Az elején mindig csak kis adagokkal kísérletezz, mert nem biztos, hogy a recept szerint ízleni fog. nekem általában másképpen kell ízesíteni.


de pl. a pirított hajdina mogyoróval keverve isteni köret, sőt főétel. Árpagyöngy nélkül már el sem tudom képzelni a rakott zöldségeket. Ne ragaszkodj a leírtakhoz, szabd saját magatokra.


Ha igazán makrobiotikust akarsz, kihagyod a sajtokat, tejfölöket, stb. De ha azzal együtt csinálod, akkor is lényegesen egészségesebb kaják lesznek mint amit általában eszünk.

17. a9e1c02a7b (válaszként erre: 15. - 3e0ba54fb8)
2009. ápr. 9. 13:35
Na, adhatnál pár tippet. :) Én még csak szemmel próbálgattam őket. Úgyhogy ne szidjon senki, aki esetleg megcsinálja és nem olyan fincsi...
2009. ápr. 9. 13:33

Rakott hajdina


két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva

egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva

fél kiló gomba tisztítva, darabolva

két fej vöröshagyma, apróra vágva

hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy ek. a hagymához, két ek. a hajdinához)

egy csomó petrezselyem zöldje apróra vágva

három csipet tengeri só

egy pohár kefir


A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálra lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.



Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal


egy szál póréhagyma, karikára vágva

két szál sárgarépa, két szál fehérrépa darabolva

egy kisebb cukkini hámozva, darabolva

25 deka gomba tisztítva, darabolva

két ek. hidegen sajtolt olaj

két ek. tk. liszt

két csipet tengeri só

bors

a gombóchoz:

egy csésze tk. liszt

három ek. hidegen sajtolt olaj

fél csésze napraforgómag vágva


A póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket és az ízesítőket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük.

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig forraljuk.

15. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 12. - 40163fd81d)
2009. ápr. 9. 13:32

Na, ennek nem lesz sok köze a magyar konyhához :)).

Nekem ez nem okozott nagy traumát, ugyanis gyárilag nem vagyok oda érte. Viszont nekem is van makrobiotikus szakácskönyvem, s szorgalmasan el is kezdtem tanuolmányozni.


A puliszka tortát megcsináltam, teleraktam gyümölcsökkel - kuglóf formába raktam, tényleg attraktívan nézett ki. Tavaly előtt húsvétkor volt a premier. Család riadtam szemlélte amikor csináltam, de a látvány őket is meggyőzte :))


Ebéd után desszertnek feltálaltam, szeletelve is remekül nézett ki. Az első falat után alább hagyott a lelkesedésem, de gondoltam, ha mindenki más megeszi, nem lehet én, aki nem. Egy ideig nyammogtam rajta, majd vigyorogva közöltem, hogy ez egy borzalom. Erre anyám rám nézett, ő is vigyorogva közölte, hogy hála Istennek, hogy én is így gondolom, mert nem akart megbántani, de ennél borzalmasabbat még életében nem evett :)))


Ezen felbátorodva persze az egész család félretolta. Azóta is adják az ívet minden családi ünnepen, hogy ezúttal mivel rukkolok elő :))))


Viszont a zabsüti isteni, és van még egy csomó recept abban a könyvben, amit azóta is sűrűn megcsinálok.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook