Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

❮❮ ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... ❯❯
17875. virgilius (válaszként erre: 17874. - Zsuzska72.)
2022. dec. 8. 10:33
En sem erzem annak, bar volt mar, aki beszolt, hogy minek a lanyomnak harom nyelvvizsga, ugyse kell sehova. :( na az o gyerekenek pl egy sincs. Masodeves az egyetemen most.
17874. Zsuzska72. (válaszként erre: 17870. - Akinomuj)
2022. dec. 8. 09:41

Ez szerintem akkor sem volt, amikor kötelező volt a nyelvvizsga és ezután sem lesz. Vagyis egyénfüggő, belső motiváció kérdése.

(jut eszembe, mennyire haladó és modern, amikor az alig huszonéves, nemzetiségi óvónő deklaráltan kijelenteni, hogy ő _nem kötődően nevelő_ pedagógiát követ?! ész megáll. És lehet, hogy ezt éppen valamilyen külföldi szakirodalomból szedte, mert óvodavezető barátnőm szerint ilyen nincs a magyar képzésben.)

Egyébként Virgilius gondolataival értek egyet. Sok végzettséghez nem igazán szükséges. Nekem nem fáj, hogy nem teszik mindenütt kötelezővé, nyilván ahol helye van, ott ezek után is muszáj lesz. Ezzel együtt egyetlen meglévő nyelvvizsgát sem érzek ablakon kidobottnak, jól jön az még.

17873. virgilius (válaszként erre: 17872. - Chelsey)
2022. dec. 8. 00:08
Nekem is :)
17872. Chelsey (válaszként erre: 17869. - Virgilius)
2022. dec. 7. 23:11

Nem kell ahhoz multiknál dolgozni, hogy valakinek igénye legyen követni az újdonságokat a szakterületén. Vagy ha kiteszi a lábát az országból, akkor alapvető kommunikációra képes legyen mondjuk angolul.

Egyébként meg pont azt mondtam, hogy én elfogadom, hogy nem tanulnak nyelveket vagy nem vizsgáznak le, mert nem tartják fontosnak. Saját magukat korlátozzák be, ha nekik ez így jó, nekem mindegy.

17871. Chelsey (válaszként erre: 17870. - Akinomuj)
2022. dec. 7. 22:58
Igen, nem ártana, ha legalább próbálnák követni a saját területük újdonságait. Másrészt meg az se baj, ha tájékozódik az ember a világban. Ezek sokkal könnyebben mennek, ha angolul elboldogul az ember.
17870. akinomuj (válaszként erre: 17869. - Virgilius)
2022. dec. 7. 22:37
Így van. Egy tökéletes világban az óvónő is képzi magát külföldi szakirodalom olvasásával, de mi egy elég tökéletlenben élünk és bár ez lenne az összes problémánk.
17869. virgilius (válaszként erre: 17868. - Chelsey)
2022. dec. 7. 16:24
Jó, azért nem csak olyanok végeznek a felsőoktatásban, akik multiknál akarnak elhelyezkedni, meg akiknek az önéletrajza Hozzád egyáltalán eljuthat, hanem végeznek olyanok is, akik ki sem fogják tenni a lábukat itthonról, és alapjában véve csak magyarul végzik majd a munkájukat. Legyünk elnézőek ez ügyben, már csak azért is, mert én tényleg tudok ilyeneket, régebbi éls mostani korosztályokból is, akiknek ez megugorhatatlan akadály volt és van, miközben meg remek óvónők, szocmunkások, üzemmérnökök stb stb. Akik meg a menő helyekre pályáznak, azoknak úgyis meglesz hozzá a menő nyelvvizsgájuk is, vagy ha nem, akkor meg nem veszik fel őket.
17868. Chelsey (válaszként erre: 17866. - Kris0111)
2022. dec. 7. 14:04
Igen, olvastam. Minek is nyelvvizsga? Majd eldönti a piac, hogy mit ér egy pályakezdő közgazdász vagy mérnöki diploma nyelvvizsga nélkül. Azzal meg ne jöjjön senki, hogy az a lényeg, hogy tudjon kommunikálni, mindegy a vizsga! Ennyi erővel egyetemi diploma se kell, elég ha azt mondom, hogy olvastam ezekről. Persze, nyilván lehet tesztelni, csak ugye az is időbe és pénzbe kerül. Ha nekem hoz valaki egy Cambridge C1 papírt, akkor nem előrébb teszem az önéletrajzát. Aztán, ha azok között találok olyat, akinek van megfelelő diplomája és nyelvvizsgája, akkor a többit nem is nézem, mert nincs időm, energiám minden jelentkezőt megnézni. Szerintem ezzel nem mondok újat. A robotok is nézik, hogy kinek milyen papírjai vannak a potenciális jelölteknek és nem ugyanaz magamról kijelenteni, hogy beszélek angolul, mint vinni egy nemzetközi szinten elfogadott igazolást vinni arról, hogy beszélek/írok/olvasok angolul. Fokozottan igaz ez pályakezdők esetén, akik tulajdonképpen a diplomájuk és nyelvvizsgáik mellett általában igen kevés dolgot tudnak beírni az önéletrajzukba. Szerintem botorság nem elmenni vizsgázni, ha valaki tényleg tud adott szinten bármilyen nyelvet.
17867. Kris0111 (válaszként erre: 17866. - Kris0111)
2022. dec. 7. 11:48
Jut eszembe, lehet, hogy ezt a témát már a másik csopiban lehet őszintén kibeszélni... :((
17866. Kris0111
2022. dec. 7. 11:47

Olvastátok, hogy ma döntenek majd a felsőoktatási törvény módosításáról, ami azt is tartalmazza, hogy a diploma megszerzéséhez nem lesz előírás a nyelvvizsga.

Így azok is megkapják már a diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát és a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át eddig...

17865. levia (válaszként erre: 17864. - Levia)
2022. dec. 6. 11:02
Azt pedig majd az élet eldönti, hogy melyiket követik jobban, hova mekkora figyelem, reagálási intenzitás jut a részükről.
17864. levia (válaszként erre: 17861. - Olgi3)
2022. dec. 6. 11:00
Nincs szó fórumköltözésről. Pusztán arról, hogy néhány nick mögött álló személy más formában és kevésbé külsőleg szabályozott módon IS beszélgetni kíván.
17863. Olgi3 (válaszként erre: 17862. - Virgilius)
2022. dec. 6. 10:14
Köszönöm! Jövőre lesz csak tizedikes a gyermek, csak már próbálok előre tájékozódni az okos fakultációválasztáshoz. Szóval most még passzív érdeklődőként figyelem az új érettségi infókat.
17862. virgilius (válaszként erre: 17861. - Olgi3)
2022. dec. 6. 09:49
A masik sem koltozott el... Ha ir ide valaki, akkor mindig lesz, aki valaszol.
17861. Olgi3
2022. dec. 6. 09:37
Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy ez a fórum is elköltözött?
17860. Chelsey (válaszként erre: 17859. - Aquarius76)
2022. nov. 27. 21:19
Nálunk is a töri a téma, a gyakorló tanárjelölt dolgozatot ígért. Gondolom, ezzel vége is lesz a gyakorlatának. A fiam a magyart ma gond nélkül féltre tette, mert szerinte a tanárnő csak egy új anyagrészt tervez átvenni holnap. Remélem, hogy a saját érdekében nem téved a gyerekem :D
17859. Aquarius76 (válaszként erre: 17858. - Chelsey)
2022. nov. 27. 17:58

Majd ha valamikor olyan kedvében lesz (meg én is) akkor megmutatom.

Most is épp irodalmat tanul, hogy ötös dolgozatot írjon (ezzel a tantárggyal maximalista), pedig törit kellene, mert tanárnő beígérte, hogy következő órától ő fogja kiválasztani a felelőt, nem a sorsoló program. Ilyen esetben a töri anti-talentumokat az elsők közt felelteti. Lányom köztük van, szóval kellene tanulnia.

17858. Chelsey (válaszként erre: 17857. - Aquarius76)
2022. nov. 26. 23:42
Mutasd meg neki :D
17857. Aquarius76 (válaszként erre: 17831. - Virgilius)
2022. nov. 26. 23:20

Megnéztem néhány emelt magyar feladatsort. Tényleg csak rátermetteknek és kellően felkészülteknek javasolnám. :)

Most, hogy írod...nyolcadikban fiam magyartanára egyszer amiatt fejezte ki nemtetszését egy verselemzés kapcsán, hogy túl informatív (igen, az adott költő munkásságát is belevitte valamelyest), kevésbé értelmező. Szerencsére érettségiig még van ideje, bár ő 100%, hogy nem emeltre készül magyarból. :) Szerintem amúgy a lányom sem, csak most szereti ezt mondani, mert nem tudja, hogy milyenek a feladatsorok. :)

17856. akinomuj (válaszként erre: 17854. - Virgilius)
2022. nov. 26. 17:27

Igen, ez az, amikor a külső motiváció komolyan számít. :-)

Nálunk most még elég messze az érettségi-felvételi hármaskának, de ha marad a jelenlegi orientációja, vsz nem lesz gond itthon bekerülni az egyetemre. Főleg, ha megmarad a duplázás lehetősége.

17855. Borian (válaszként erre: 17853. - Virgilius)
2022. nov. 26. 15:04
tudod, olyan, mint a biciklizés... :-) szte neked is menne :-)
17854. virgilius (válaszként erre: 17852. - Akinomuj)
2022. nov. 26. 14:34
Mas kerdes, hogy a matematikus szakra kevesebb pont kell, mint a pszire, ezert is nem izgatta magat tulzottan a haver. Fiam meg tepert, mert neki min. 75-80% kellett elozetes szamitasai szt. Szoval igy tortent ez. :)
17853. virgilius (válaszként erre: 17851. - Borian)
2022. nov. 26. 14:32
Meno, hogy tudsz meg segiteni most is. En is vegigcsinaltam, de nagyon melyre kene asnom, hogy a vegen levoket meg tudjam csinalni... Mindenesetre mikor 4. felevkor visszakerultem az alapmatek csoportba (fajo szivvel, de nem volt ertelme a kozponti sorok gyakorlasanak mar szamomra), kb a nihilben ereztem magam. Ugyanakkor mintha elvesztettem volna az eletem ertelmet is. Utana meg evekig hianyoztak a matekfeladatok :)))
17852. akinomuj (válaszként erre: 17848. - Virgilius)
2022. nov. 26. 14:29

Egyetértek, szerintem sem árt.

Örülök is, hogy tizedikben már megírtak egyet. Én is azt gondolom, minden vizsgára kell készülni valamennyit, ha másért nem hát azért, hogy ismerjék a típusokat, a gondolatmenetet, a javítási szempontokat.

Ezeken múlhatnak pontok, a ti esetetekben nem is kevés (a fiad javára).

17851. Borian (válaszként erre: 17845. - Virgilius)
2022. nov. 26. 14:24

Van Zöldkönyv, csak most sárgás ás 3 kötetre van bontva. Amikor a fiam fevetette, hogy mi lenne, ha emelt matekozna, meg is lobogtattam neki, hogy OK, abban tudok segíteni, én ebből csináltam végig az összes feladatot. Kétszer.

A központin nem az volt, de a középen, vagy akkor hogy hívták, csak a feladatok sorszáma volt a borítékban, garantáltan abból választották az érettségi feladatokat.

17850. virgilius (válaszként erre: 17847. - Chelsey)
2022. nov. 26. 14:21
Anno nem tudom, voltak-e matek szobeli tetelek megadva egyaltalan a kozpontihoz, mi sem dolgoztunk ki ilyeneket. Viszont fiam igen, mert az emelthez valoban vannak szobeli tetelek, es info kozep szobelihez is csomo volt. Ezeknek a kidolgozásával sok idot toltott, kozben jórészt meg is tanulta oket. Az emelt matek szóbelitől o is tartott de vegul jol alakult.
17849. virgilius (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
2022. nov. 26. 14:13
A magyar meg a tori nehezebb volt sztem, mert a szobeli tetelek mindenre kiterjedtek szinte. Talan tobb is volt beloluk. A matek kozep az kb hasonlo volt es az emelt is hasonlo a regi kozpontihoz. A nyelveknel nekem ugy remlik, h regen volt az írásbelin forditas is, most meg nincs.
17848. virgilius (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
2022. nov. 26. 14:08

Nyilvan ok sokkal magasabb szinten vannak alapbol, mint akar az emelt matek, de azert nem art latni, hogy is nez ki egy sor. Ismetelni tudom csak a matek szakra ment haver példáját, aki kb 20 ponttal kevesebbet irt, mint a fiam, pedig hat nyilvan jobb matekos ugy amugy. Persze attol meg az is 5os volt :)))

Amugy en korabban is csak azt irtam, hogy iq bol negyes-ötösre meg lehet ezeket irni, nem azt, hogy hibatlanra. Es hat 80tol a kozep mar 5os...

17847. Chelsey (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
2022. nov. 26. 14:08

"Nem a feladatmegoldás a kihívás." Ezt levettem magamtól is :D

Erre mondtam, hogy mindenki a gyengébb területet gondolja érdemesnek erősíteni.

Matekból egyáltalán nem dolgoztunk ki tételeket, feladatokat oldottunk meg. Magyarból, töriből, rendszertechnikából (olyasmi mi volt, mint az info elmélet) dolgoztunk ki tételeket.

Akik matekból versenyeznek egy adott szint felett, már nem kell nekik külön gyakorolni az érettségi a feladatokat, mert azok részfeladatként előfordulnak a versenyeken. Ezért is mondtam a gyerekemnek, hogy az duplán jól jár, aki versenyekre jár. De a fiam utálja már a szót is, hogy verseny, mindegy miről van szó, hacsak nem e-sport.

Szerintem a gyerekeid azért nem gyakorolnak külön matekból az érettségire, mert nincs rá szükségük. A többségnek meg van, ha jó eredményt szeretne elérni. Nincs ezzel semmi probléma. Szerintem a többség is szívesen lemondana a külön gyakorlásról, ha olyan jól menne nekik a matek, hogy esélyesként versenyekre járhatnának.

17846. akinomuj (válaszként erre: 17839. - Chelsey)
2022. nov. 26. 13:57

A szóbelire azért készülnek valamennyire a Fazékban, hogy szabatosan, kereken és pontosan tudják a bizonyításokat és a megoldás lépéseit előadni. Nem a feladatmegoldás a kihívás.

Az első és a harmadik különben szóban is elég jó - a versenyek szóbeli fordulóin sem volt gondjuk -, de a páros számúak nem annyira szeretnek szerepelni. A második ezért nézte át a matek szóbelit. Az angolt nem, az "csak" nyelv. Azt használja.

Saját élmények az ókorból:

Én csak a törire emlékszem, hogy tételeket dolgoztunk ki órákra. Matekból semmi nem rémlik, magyarból meg az érettségi szünetben dolgoztam ki tételeket, az írásbeli nem volt kihívás.

A végén még kiderül, hogy régen is könnyű volt az érettségi. ;-P

Különben egyetértek, bizony hasznos lehet a feladatsorok gyakorlása, átbeszélése. A gyerekeimet én nem tudom rávenni ilyesmire, úgyhogy ezt már elengedtem - oldják meg ők és az a jó iskola, ahova bejutottak. A középiskolás felvételinek volt tétje, az érettségi meg már az ő bizniszük.

/Különben meg lehet, hogy a Fazékban az érettségi feladatsorokat nem gyakorolják, de sokan rengeteg időt szánnak a KöMaLra. Nem gyakorlás, de matek. Agytorna./

❮❮ ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook