Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ez szerintem akkor sem volt, amikor kötelező volt a nyelvvizsga és ezután sem lesz. Vagyis egyénfüggő, belső motiváció kérdése.
(jut eszembe, mennyire haladó és modern, amikor az alig huszonéves, nemzetiségi óvónő deklaráltan kijelenteni, hogy ő _nem kötődően nevelő_ pedagógiát követ?! ész megáll. És lehet, hogy ezt éppen valamilyen külföldi szakirodalomból szedte, mert óvodavezető barátnőm szerint ilyen nincs a magyar képzésben.)
Egyébként Virgilius gondolataival értek egyet. Sok végzettséghez nem igazán szükséges. Nekem nem fáj, hogy nem teszik mindenütt kötelezővé, nyilván ahol helye van, ott ezek után is muszáj lesz. Ezzel együtt egyetlen meglévő nyelvvizsgát sem érzek ablakon kidobottnak, jól jön az még.
Nem kell ahhoz multiknál dolgozni, hogy valakinek igénye legyen követni az újdonságokat a szakterületén. Vagy ha kiteszi a lábát az országból, akkor alapvető kommunikációra képes legyen mondjuk angolul.
Egyébként meg pont azt mondtam, hogy én elfogadom, hogy nem tanulnak nyelveket vagy nem vizsgáznak le, mert nem tartják fontosnak. Saját magukat korlátozzák be, ha nekik ez így jó, nekem mindegy.
Olvastátok, hogy ma döntenek majd a felsőoktatási törvény módosításáról, ami azt is tartalmazza, hogy a diploma megszerzéséhez nem lesz előírás a nyelvvizsga.
Így azok is megkapják már a diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát és a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át eddig...
Majd ha valamikor olyan kedvében lesz (meg én is) akkor megmutatom.
Most is épp irodalmat tanul, hogy ötös dolgozatot írjon (ezzel a tantárggyal maximalista), pedig törit kellene, mert tanárnő beígérte, hogy következő órától ő fogja kiválasztani a felelőt, nem a sorsoló program. Ilyen esetben a töri anti-talentumokat az elsők közt felelteti. Lányom köztük van, szóval kellene tanulnia.
Megnéztem néhány emelt magyar feladatsort. Tényleg csak rátermetteknek és kellően felkészülteknek javasolnám. :)
Most, hogy írod...nyolcadikban fiam magyartanára egyszer amiatt fejezte ki nemtetszését egy verselemzés kapcsán, hogy túl informatív (igen, az adott költő munkásságát is belevitte valamelyest), kevésbé értelmező. Szerencsére érettségiig még van ideje, bár ő 100%, hogy nem emeltre készül magyarból. :) Szerintem amúgy a lányom sem, csak most szereti ezt mondani, mert nem tudja, hogy milyenek a feladatsorok. :)
Igen, ez az, amikor a külső motiváció komolyan számít. :-)
Nálunk most még elég messze az érettségi-felvételi hármaskának, de ha marad a jelenlegi orientációja, vsz nem lesz gond itthon bekerülni az egyetemre. Főleg, ha megmarad a duplázás lehetősége.
Egyetértek, szerintem sem árt.
Örülök is, hogy tizedikben már megírtak egyet. Én is azt gondolom, minden vizsgára kell készülni valamennyit, ha másért nem hát azért, hogy ismerjék a típusokat, a gondolatmenetet, a javítási szempontokat.
Ezeken múlhatnak pontok, a ti esetetekben nem is kevés (a fiad javára).
Van Zöldkönyv, csak most sárgás ás 3 kötetre van bontva. Amikor a fiam fevetette, hogy mi lenne, ha emelt matekozna, meg is lobogtattam neki, hogy OK, abban tudok segíteni, én ebből csináltam végig az összes feladatot. Kétszer.
A központin nem az volt, de a középen, vagy akkor hogy hívták, csak a feladatok sorszáma volt a borítékban, garantáltan abból választották az érettségi feladatokat.
Nyilvan ok sokkal magasabb szinten vannak alapbol, mint akar az emelt matek, de azert nem art latni, hogy is nez ki egy sor. Ismetelni tudom csak a matek szakra ment haver példáját, aki kb 20 ponttal kevesebbet irt, mint a fiam, pedig hat nyilvan jobb matekos ugy amugy. Persze attol meg az is 5os volt :)))
Amugy en korabban is csak azt irtam, hogy iq bol negyes-ötösre meg lehet ezeket irni, nem azt, hogy hibatlanra. Es hat 80tol a kozep mar 5os...
"Nem a feladatmegoldás a kihívás." Ezt levettem magamtól is :D
Erre mondtam, hogy mindenki a gyengébb területet gondolja érdemesnek erősíteni.
Matekból egyáltalán nem dolgoztunk ki tételeket, feladatokat oldottunk meg. Magyarból, töriből, rendszertechnikából (olyasmi mi volt, mint az info elmélet) dolgoztunk ki tételeket.
Akik matekból versenyeznek egy adott szint felett, már nem kell nekik külön gyakorolni az érettségi a feladatokat, mert azok részfeladatként előfordulnak a versenyeken. Ezért is mondtam a gyerekemnek, hogy az duplán jól jár, aki versenyekre jár. De a fiam utálja már a szót is, hogy verseny, mindegy miről van szó, hacsak nem e-sport.
Szerintem a gyerekeid azért nem gyakorolnak külön matekból az érettségire, mert nincs rá szükségük. A többségnek meg van, ha jó eredményt szeretne elérni. Nincs ezzel semmi probléma. Szerintem a többség is szívesen lemondana a külön gyakorlásról, ha olyan jól menne nekik a matek, hogy esélyesként versenyekre járhatnának.
A szóbelire azért készülnek valamennyire a Fazékban, hogy szabatosan, kereken és pontosan tudják a bizonyításokat és a megoldás lépéseit előadni. Nem a feladatmegoldás a kihívás.
Az első és a harmadik különben szóban is elég jó - a versenyek szóbeli fordulóin sem volt gondjuk -, de a páros számúak nem annyira szeretnek szerepelni. A második ezért nézte át a matek szóbelit. Az angolt nem, az "csak" nyelv. Azt használja.
Saját élmények az ókorból:
Én csak a törire emlékszem, hogy tételeket dolgoztunk ki órákra. Matekból semmi nem rémlik, magyarból meg az érettségi szünetben dolgoztam ki tételeket, az írásbeli nem volt kihívás.
A végén még kiderül, hogy régen is könnyű volt az érettségi. ;-P
Különben egyetértek, bizony hasznos lehet a feladatsorok gyakorlása, átbeszélése. A gyerekeimet én nem tudom rávenni ilyesmire, úgyhogy ezt már elengedtem - oldják meg ők és az a jó iskola, ahova bejutottak. A középiskolás felvételinek volt tétje, az érettségi meg már az ő bizniszük.
/Különben meg lehet, hogy a Fazékban az érettségi feladatsorokat nem gyakorolják, de sokan rengeteg időt szánnak a KöMaLra. Nem gyakorlás, de matek. Agytorna./
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!