Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Erdélyi kőttes palacsinta hússal töltve recept

Erdélyi kőttes palacsinta hússal töltve recept

Az Erdélyi kőttes palacsinta hússal töltve hozzávalói:
A tésztához:
1/2 kg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 3 dkg élesztő, 4 evőkanál krumlipehely vagy krumplipüré (kihagyható), só, fokhagymapor

A töltelékhez:
30 dkg daráthús , 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (ha nincs friss paprika és paradicsom, jó egy-két evőkanál lecsó is), só, 1 dl tejföl, 3 evőkanál liszt,
Olaj a sütéshez.


Az Erdélyi kőttes palacsinta hússal töltve elkészítési módja:
Az olajon üvegesre sütjük a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Utána hozzáöntünk 1 dl vizet, beletesszük a kimagozott, apróra vágott paprikát és héj nélküli paradicsomot, és időnként megkeverve fedő alatt lassan zsírjára sütjük (addig pároljuk, amíg a hagyma és a paprika úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Keverjük bele a darálthúst, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés mellett, pörköljük meg a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Ezután sózzuk meg, fedjük le, és pároljuk puhára a saját levében. (Ha a lé elfogyna, mindig csak egy kicsi vízzel pótoljuk.) Mivel darálthúsról van szó, öt perc alatt készen is van. Ezután keverjük bele a tejfölből és 3 kanál lisztből készített habarást. Ezzel is forraljuk fel. Sűrű, kenhető masszát kell kapnunk. (Ez a töltelék egyébként kiváló melegszendvicsekre is.) Ügyeljünk arra, hogy a habarás miatt valószínűleg utána kell sóznunk! Ebből a leírásból úgy tűnhet, hogy nagyon hosszadalmas és bonyolult elkészíteni ezt az ételt, de a töltelék igazából egy darálthúsból főzött pörkölt, ami tíz perc alatt készen van. A tészta elkészítése: Az élesztőt a cukorral és egy deci langyos tejjel megkelesztjük. A tálba szitált lisztet és a krumplipelyhet elkeverjük a tojássárgákkal, kis sóval, a fokhagymaporral, a megkelt élesztővel és még annyi tejjel, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Jól összegyúrjuk, aztán letakarva kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokra vágjuk. Minden második tésztadarab közepére 2-3 evőkanál tölteléket púpozunk. A tésztadarab széleit körben megkenjük a felhasznál tojássárgákból megmaradt tojásfehérjével, aztán egy töltetlen tésztadarabbal befedjük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Palacsintasütőben ujjnyi olajat forrósítunk, ebben a palacsintákat mindkét oldalukon lassú tűzön szép pirosra sütjük


Kategória: Tésztafélék receptjei


Az erdélyi kőttes palacsinta hússal töltve elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook