Epidurális érzéstelenítés fáj császármetszésnél? (tudásbázis)
Hát igen, mert úgy vannak vele,hogy a 18. héten minden kiderül. Ha gond van, akkor még időben van az ember az abortuszhoz, ha nincs semmi gond, akkor valszeg később sem lesz. Nagyon részletesen, mindenre kiterjedően, legalább háromnegyed órán át nézik az UH-t, elmagyarázzák, mi látható a képen. Ami fejlődési rendellenesség nem látszik a 18. hetin, az később se fog látszani.
Nyilván ha gond van, azonnal néznek UH-t. De ezen felül effektive nem látják értelmét a nézegetésnek, és én ezzel speciel egyetértek. Ha minden Ok, egyszerűen hagyják a terhességet a saját medrében haladni, nem avatkoznak bele semmivel, természetes állapotnak kezelik.
Hat akkor az mas, itthon is jók a szülesznők, az enyem legalabbis profi volt, csak kicsit mas iranybol kozelitik meg a dolgot, mas a profiljuk ugymond mint a dokiknak. Nekem mindket megkozelites szukseges volt es igy volt egesz a kep.
Itthon is mindent megkap az ember amire csak vagyik, az ocsmany benne h kemeny penzeket kell fizetni egy amugy teljesen evidens dologert.
Dehat ez a rendszer hibaja, az mar egy masik forum :)
Ja, és még valami:
Itt ötéves egyetemi képzés után lehet valaki szülésző, és sokkal többet tudnak, mint adott esetben az orvosok. :))
"Sima" szülésznőnél lehet,hogy én se éreztem volna magam biztonságban, de itt majdnem orvosi kompetenciájuk van.
Amúgy igen, az,hogy hogy bánnak az emberrel, sokkal fontosabb, mint minden más. Itt kifejezetten kérik,hogy amíg nem tudod,hogy kell szoptatni, nem érzed magad biztosnak a dolgodban, addig maradj a kórházban. Mi hat napot voltunk bent. Ez nagyon fontos volt.
Amúgy CTG-re bármikor, éjjel-nappal be lehet szaladni, én is bementem legalább ötször, mikor nem éreztem kellő mozgást. Itt úgy vannak vele,hogy mivel még nincs kimutatott vizsgálat arra nézve,hogy jár-e káros sugárzással, negatív következményekkel az UH, addig nem szeretnék feleslegesen b...gatni a babát, főleg, hogy stresszel jár neki az ultrahangozás. Szívhangot bármikor néznek, amikor csak úgy érzi az ember.
Hát... ez kicsit érdekes dolog.
Itt ugye nagyon sok, sőt, rengeteg az arab bevándorló. És hát ott ugye a nőnek nincs nagyon értéke...Állítólag előfordult olyan,hogy miután kiderült,hogy lány a baba, elvetették, ebből lett egyfajta tendencia, ezért tényleg előfordul(t), hogy nem árulj(t)ák el a nemét. De nekünk egyből megmondták például. Nem akarok előítéleteskedni, de én az európai külsőmmel, a svéd párom meg a szőke hajával és kék szemével nem tűntünk kifejezetten elmaradott gondolkodású, szexista, primitív embereknek. :)))
Amúgy mivel egy UH van csak, így sokszor előfordul,hogy nem tudják megmondani a nemet, mert nem látszik. Akkor max magánúton lehet UH-ra menni, ami durván drága itt.
Mondjuk igaz, huvelyi az nalam se volt, uh-n nezte a mehszajat. Szules elott egy hettel nezte kezzel mert mar nyilt.
Ketélű a dolog amugy, én nem vagyok egy parás tipus, de én 3 hetente jartam uh-ra, ez volt a "protokoll" a dokimnal. Egyszer volt h 5 het telt el, mert elmentunk nyaralni es csuszott. De bevallom mar alig avrtam mindig h leteljen a 3 het, es lathassm hogy minden rendben vele, szepen fejlodik stb. Nekem ez kellett a nyugalomhoz.
En elfogadom azt is h a vilagblegtermeszetesebb dolga a terhesseg, es optimalis esetben akkor is zavartalanul lezajlik ha semmit sehogy nem neznek, de en tuti sik ideg lettem volna ha az egesz terhesseg alatt csak 2 uh-ra megyek, meg par konzultaciora, azt se dokihoz hanem szülesznőhöz. Főleg az elejen amig nem ereztem mozogni.
Nem akarok okoskodni, főleg mert tapasztalatom nincs az ottani rendszerrel, es azt is elhiszem hogy működik ugy ahogy van, de azert kivancsi lennek mondjuk egy olyan statisztikara hogy hany veteles, terhessegi szovodmeny jut ott egy terhessegre, hany beteg gyerek születik (a vizsgalatok esetleges hianya, vagy keson elvegzese miatt), összehasonlitva az itthonival. Ott mintha azt is termeszetesebben fognák fel ha valami félrecsuszik,,,, kegalabbis en ezt hallottam.
Na mindegy is, mindneki szüljön ott ahol szeretne, es igenis megerdemelne minden nő olyan körülmenyeket amilyeneket szeretne. Akar erzestelenites, akar a korhazban eltoltott 3 nap a babaval. Ami sztem fontosabb mint maga a szules par oraja.
En nem vizsgaltattam magam szanaszet. :-)
Havonta volt idopontom a szulesznovel, de en ugy elvoltam hogy el is felejtettem elmenni az egyikre. Nekem egyedul a vegen hianyzik egy picit tobb figyelem, foleg tulhordas eseten.
Neviccelj, dehogynem vagtal volna bele :) es megszulted volna, ahogy itthon minden nap több tucat nő megteszi.
(Bocsi, de akit ez összessegeben visszatartana attol h gyereke legyen, annak nem is igazan kell gyerek...)
Az utolso mondatoddal egyet ertek, azzal viszont, hogy nincs szukseg olyanra h cukorvizsgalat, ellenkezem kezzel labbal, az unokatesomnak semmi de semmi tunete nem volt, a 25.heten derult ki neki a terheleses cukor utan h kemenyen terhessegi cukra van. Ha akkor nem kezd dietazni, sot meg asszem gyogyszert is kapott, akkor szult volna egy 5kg-s gyereket, aki lehet h cukirbetegen, vagy legalabbis inzulinrezisztensen szuletik.
És hogy az idejekoran nyiló mehszaj vizsgalatanak szuksegesseget ne is emlitsem.....
Nem, a noverem pl egy megyei korhazban szult sajat fogadott orvossal es ott egy gas&air volt az osszes szulo nore. Nem, epiduralist nem kaphattak csak a csaszorosok. Sokan szidjak az Angliai rendszert, de csak azok akik nem ertenek hozza. Itt is lehet fizetni a sajat orvosert, extra vizsgalatokert stb. Viszont az ingyenes ellatas sem annyira szar mint sokan beallitjak. Sok szuksegtelen vizsgalatot nem csinalnak meg, vagy csak olyanoknal ahol felmerul a gyanu. Pl nem csinalnak cukorvizsgalatot, nem csinalnak rakszurest, nem vizsgalgatjak a mehszajat folyamatosan a terhesseg alatt mert ezekre semmi szukseg.
Viszont!
Itt egy no eldontheti hogy korhazban akar-e szulni egyaltalan.
itt tablettaval csinaljak az abortuszt a 8. hetig (mindegy milyen okbol), amit otthon soha nem fognak elfogadni, nem ertem miert.
Na mindegy, en ezzel toltottem az elmult negy evet hogy az angliai es a magyar egeszsegugyet hasonlitgatom egymashoz. De a vegeredmeny az hogy korhaz es szemelyzet fuggo. Mindegyik orszagban vannak bunkok es hozza nem ertok, es mindegyik orszagban vannak lelkiismeretes orvosok es szulesznok. Sajnos ezt ki kell fogni.
Nem minden korhazban, es nem minden idopontban. Marmint, en hallottam nem egy olyat hogy vasarnap ekkel 2 kor nincs epi, mert nincs ugyeletes anesztes.
Én maganklinikan szultem, ott kérdezgette a szülesznő folyamatosan, nem keérsz epit, nem kéérsz epit!?? Én meg nagy arccal mondtam h neeem, még birom, meg birom, ha ez ilyen lesz, siman kibirom nelkule is stb, aztan amikor konyorogtem erte, mar keso volt, tolnom kellett, akkro mar nem adnak.
Tenyleg, ő Ausztriaban él... Hat, teny hogy ennél mar csak jobb lehet ami itthon van (korhazak tekinteteben ), de én pl Angliaban, Hollandiában és tarsaiban sem lennék szivesen terhes... :/
Amugy itthon is van mindenre lehetőseg, csak penz kerdese. Es ez szomoru, de ez van.
Szerintem a fórumindító sok tekintetben tajekozatlan a terhesseget, szulest illetően, es valszeg ezert is retteg annyira.
Mindenkeppen egy ottani dokit kene kiffagatnia a lehetosegirol, mert ugy tunik hogy itt velunk nem jut elobbre :)
Mi viszont jol elbeszelgetunk :):)
Hat induljunk ki Magyarosrszágból, a forumozok nagyja mégsicsak itt él, nehogy félrevezessük őket ;)
Még a végen azt fogjak hinni hogy nem fáj az a végén hihi :)
Viccet felreteve, itthon kulon keresre adnak, ha jo idoben vagy jo helyen. Szo szerint :):)
További ajánlott fórumok:
- Veszélyes lehet az epidurális érzéstelenítés? Milyen előnyei és hátrányai vannak?
- Szülés epidurális érzéstelenítéssel
- A császármetszést, hogy tudták régen elvégezni érzéstelenítés nélkül?
- Indított szülés és epidurális érzéstelenítés
- Csütörtökön visszér műtét vár rám epidurális érzéstelenítéssel akinek van tapasztalata kérem írjon, mire számíthatok?
- Melyik jobb? Az epidurális érzéstelenítés vagy a gáz?