Epehólyagműtét után (beszélgetős fórum)
Szia, nekem 6 éve vették ki az epehólyagomat. Megelőzte egy súlyos hasnyálmirigy-gyulladás, az egyik kis kő elindult és elzáródást okozott az epevezetékben, a kórházban meg 3 napot várattak, mert barmok voltak. 7 hónapig diétáztam nagyon keményen, de azt mondták, sima epehólyag-kivétel után jobb, ha kitapasztalja az ember, mit bír, nem muszáj megvárni a 6 hetet se. Sokan nem tartják be a szigorú diétát és mégsincsenek panaszaik.
Bemásolom ide neked, amiket szabad volt ennem és amiket nem. Van közte pár fűszer is, amit még nekem is szabad volt használnom és azóta is eszem pl. a teflonban, zsiradék nélkül sütött csirkét petrezselyemmel-kakukkfűvel-metélőhagymával, isteni!
A legfontosabb az ételeknél: zsírszegény, fűszerszegény és durvarost mentes legyen.
Zöldségfélék: burgonya, cékla, répa, sóska, tök, zeller, fejes saláta, petr.gyökér, paraj, paradicsom, borsó és zöldbab paszírozva.
Sűríteni kefíres habarással vagy diétás rántással: szárazon pirított liszthez hidegen csepegtetjük az olajat, így engedjük fel.
NE: sütőtök, karalábé, karfiol, fejeskáposzta, kelkáposzta, kukorica, retek, uborka, zöldpaprika, száraz bab, s.borsó, lencse, gomba.
Gyümölcsök: alma, őszibarack, sárgab., cseresznye, meggy, citrom, banán, de ezeket nyersen ne, csak befőtt-kompót formájában.
NE: ananász, eper, málna, szilva, szőlő, körte, dinnye, mák, mandula, mogyoró, narancs.
Kenyérfélékből a másnapos kenyeret ajánlják, aki bírja, annak mehet a barna és a rozskenyér.
Nem ajánlottak a vajastészták, friss kelttészták, vajkrémes sütik, a palacsinta, fánk se.
Tilos a tojás, minden formában.
Kis mennyiségben szabad a növényi olaj, de az állati zsiradékok tilosak.
Húsokat tekintve a sovány csirke-, marha- sertéshús jöhet szóba főzve, párolva, grillezve, teflonban sütve. Szabad a párizsi, krinolin, gépsonka, virsli, baromfifelvágottak.
Tilos mindenféle belsőség: velő, pacal, tüdő, füstölt húsok, füstölt kolbászok.
Tejtermékek: joghurt, kefír, aludttej, Edami, Pannónia, köményes, Lajta, Bólyi, óvári, gomolya, túró, kocka sajtok.
Tilos a vajkrém, füstölt sajtok, tejszín.
Fűszerek: babérlevél, őrölt kömény, szegfűszeg, vanília, citromhéj, tárkony, kakukkfű, majoranna, kakó, kókuszreszelék, ezek egyéni tűrőképességtől függően fogyaszthatók.
Ami nem ajánlott: torma, mustár, chili, szerecsendió, fokhagyma, csípős paprika, snidling, vöröshagyma.
Tilosak a szénsavas üdítők, alkohol.
Durvának tűnik, de meg lehet szokni.
Amit én nagyon szerettem: csirkét zsiradék nélkül sütöttünk teflonban kakukkfűvel, majoranna, metélőhagyma fűszerekkel. Isteni! Csak pici vizet öntöttem alá időnként.
A másik, rakott krumpli sült, kicsi darabokra vágott virslivel, sovány tejföllel, ugyanazokkal a fűszerekkel, amiket írtam.
Szia!
Gondolom, kaptál listát a dokidtól műtét után, hogy mit lehet enni és mit nem.
Azokból készíts kaját, amit szabad enni. A lényeg, hogy ne legyen zsíros (olajos) és erősen fűszeres, csípős vagy puffasztó.
Például csirkecombról leszeded a bőrét, sózod, kevés zöldfűszer (pl. rozmaring) sütőzacskóba teszed krumplival, répával, és megsütöd sütőben.
Vagy csak a husit sütöd és rizst készítesz hozzá.
További ajánlott fórumok:
- Hétfőn lesz epehólyag eltávolításom. Hogy oldjam meg a problémám?!
- Hogyan zajlik le egy epehólyag műtét?
- Epegörcs, ill. epehólyaggyulladás kinek mi vált be, alternatív gyógymód van rá?
- Epehólyag eltávolítás utáni problémák
- Epehólyag eltávolítás után, meddig voltatok táppénzen?
- Lehetséges vérszegénység epehólyag eltávolítása után?