Ehető ez a gomba? (tudásbázis kérdés)
Voltam a gombaszakértőnél, de mégis úgy döntöttem, hogy kuka. Eléggé öregek voltak, s mivel minimum 20, de inkább 40 percig elő kellett volna főzni, így már nem tűnt olyan csábítónak. Ha ennél rövidebb ideig van felhasználás előtt hőkezelve, mérgezést okoz.
Egyébként a mi kb. 50 ezres városunkban egyetlen hivatalos gombavizsgáló van, s nem is egyszerű megtalálni, bár miután ráakadtam, nagyon kedves,készséges volt annak ellenére, hogy épp vasárnap délben voltam nála.
A mi vidékünkre nem jellemző a gombászás, nincs hagyománya.
Így maradunk a termesztett gombáknál, pedig azok meg sem közelítik az erdei gombák ízvilágát.
Ide másolom egy gombaszakértő válaszát, abba lehet hagyni az ostorozásomat.
Arra voltam kíváncsi, hogy milyen gomba ez, ehető-e vagy nem.
Egy szó sem volt arról, hogy fogom magam és felhasználom, mielőtt megmutatnám szakértőnek. Ezt talán két bejegyzésben is leírtam, de nem vettétek a fáradtságot, hogy figyelmesen elolvassátok.
Szerencsére volt olyan, aki érdemben tudott nekem válaszolni.
"Szia Kati!
Ez a gyűrűs tuskógomba.
Addig ehető, amig szép világos a lemez és látszik rajta hogy nem öreg.
A kalap mérete változó lehet, fiatal gomba is lehet nagy.
Vigyázzatok más gomba ne kerüljön bele.
20 percen túl főzendő, piacon árusítható.
Forrástól kezdve 40 percig főzd- Közben kóstolgatni TILOS."
Természetesen e válasz után sem teszem rögtön fazékba, de legalább megtudtam, hogy érdemes megmutatni a piaci gombaszakértőnek, hogy ő is véleményezze. Mint írtam, meglehetősen messze van tőlünk, ha az derült volna ki, hogy nem fogyasztható, akkor el sem indulok.
Én is ugyanezt akartam írni. :)
Nagyon elszomorító, hogy ilyen kérdéseket itt tesznek fel, sőt, hogy egyáltalán felteszik és nem az az első,hogy elviszik egy szakértőhöz.
Minden gomba ehető. Van amelyik csak egyszer.
Eszedbe ne jusson elhinni, bárki itt azt állítja, hogy igen!
Figyelj ide!Képről kb lehet beazonosítani.
Évekig voltam gomba szakértők mellett,és nagyon komolyan tanulnak ahhoz,hogy meglegyen a vizsgájuk,amiket évről évre a gomba versenyeken,
kell "megerősíteniük",ha buknak,jó darabig nem vizsgálhatnak gombát.Így is sokszor nem tudják beazonosítani ha keresztbe spórázzák egymást,
akkor megy a kukába!Kinézet,szagalapján,
azonosítják őket.Arról nem is beszélve,hogy van olyan gomba amit 20 percig kell főzni,vagy éppen alkoholt nem ihatsz utána.És ha csak egyetlenegy mérgező van közte,már dobják ki a kukába mindet,mert a spóráktól a többi is már mérgező lehet!
Egy másik fórumban arról ment a tippelgetés, hogy pettyes gőte, vagy gyík van-e a képen.
Te meg gombáról kérsz véleményt? :DDD
Eddig normálisnak tartottam magam.
Amúgy a "hozzáértők"-et idézőjelbe tettem, nem véletlenül.
Biztos vagyok benne,hogy látja majd a képet olyan is, aki ránézésre megmondja, hogy felesleges elindulnom a szakértőhöz, mert nem ehető.
Tudod, mi már abban a korban vagyunk, hogy még a vasszöget is megennénk, ha el tudnánk rágni.
Vannak a képen láthanónál fiatalabb példányok is.
Nálunk is nőtt a kertben elég sok,de eszem ágában sem lenne megenni:/
Ráadásul nem valami guszta.
Természetesen megmutatom, de elég távol esik tőlünk a szakértő.
Feleslegesen nem indulok neki az útnak, ha hoxás "hozzáértők" szerint első látásra fogyaszthatatlan.