Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá?
Sziasztok lányok!
Köszönöm a biztató szavakat, és kicsit szégyellem magam, mert alapjában nem olyan rossz a helyzetem. A kombinált 1:240 lett, és vesztemre (illetve a nőgyógyász javaslatára) csináltattam a 16. héten egy négyes tesztet is. Az meg
1:74 000 lett. Aztán fogtam a fejem, hogy most akkor mi van. Integráltat nem lehetett belőle, mert két különböző helyen csinálták a kettőt. - én hülye. A 17. héten a nőgyógyászom és az a doki, aki aztán a magzatvízvételt javasolta és csinálta, az ultrahangon semmi gyanúsat nem látott. A genetikus szerint nem lenne igazán indkolt a magzatvíz-vétel, de a magzatvizes doki szerint pozitív eredménynél meg kéne csinálni.
De én már ideges vagyok, rossz érzésem van, bár csak azóta, hogy a pozitív tesztet megkaptam. Egyáltalán nem számítottam rá.
Előtte nem féltem ilyesmitől, bár az elején kérdeztem a párom, hogy ha down-os lenne, mit tennénk? Korábban sok váratlan rossz dolog történt velem, talán azért tartok jobban attól, hogy most is baj lesz.
Andoca78: lehet, hogy mazohista vagyok, de már szeretném tudni, hogy a legeslegrosszabb esetben mire számítsak. Kérlek, írd meg inkább.
Azért én próbálok optimista lenni, nézegetem az UH-t, milliószor átolvastam és naponta ezerszer elmondom magamnak, hogy nem lehet baj.
Ezekkel kapcsolatos tapasztalatokat nagyon szívesen olvasnék. Köszönöm!
szia,
tavaly nyáron nekem is pozitív kombinált teszt eredményem lett, 1:35-höz volt az eredményem hogy down szindrómás a picurom. meg kell jegyeznem hogy 41 éves voltam és már az UH és vérvételkor a doki mondta, inkább várjak a csekk 2. részének befizetésével hátha pozitív lesz a teszt. szóval pozítív lett, amiben nagyban a korom játszott szerepet. (előtte 2 éve szültem az egészséges fiam, akkor csak komibnált teszt volt és semmi koros eredmény)
a 16. héten vettek tőlem magzatvízet a zalaegerszegi kórházban 1 napos bentfekvéssel. kb 2 hétre rá kellett telefonálnom, amikor mondták hogy szépen fejlődenek a sejtek, 3 hét múlva megkaptam az eredményt és minden rendben volt a babával és fiú lett. idén januárban a 36. héten született meg egészségesen 3450 gr súllyal, ma 6 hónapos és egészséges mosolygós baba.
szóval fel a fejjel és arra gondolj hogy minden rendben lesz. egyébként én sem vállaltam volna a beteg babát, amiért aztán sokan megköveztek, de ez egy másik történet.
boldog babavárást!
boldog babavárást
Sziasztok!
35 éves első babámat váró 17 hetes kismama vagyok. Nemrég voltam amniocentzéisen pozitív kombinált teszt miatt. Még két és fél hét rettegés az eredményig. Bár nagyon bizakodom a jó eredményben, mégi szeretnék felkészülni arra is, ha Down kóros lesz a babám. Vállalni sajnos nem tudjuk, így marad akkor a terhességmegszakítás. LÁnyok! (Andoca 78), akik már sajnos túl estek ilyenen! Megírnátok, hogyan zajlik, fizikailag és lelkileg? Minden részlet érdekel, főleg, hogy mi történik a babával. Kérlek, ha van időtök és lelkierőtök, írjátok meg, sokat segítene a felkészülésben, hogy tudjam, mire számíthatok, ha nem lennék szerencsés. Nagyon köszönöm!!
(noem77@freemail.hu)
Könnyű írni, hogy ne félj, minden rendben, nem fáj...és hát addig még elég sok idő is van...
Tényleg nem fáj, a tű nem vastag, és végig monitorozzák az útját. Talán 2 perc az egész. Én belülről próbáltam magam nyugtatni, úgy érzem, sikerült is. Sok kismama várakozott, és amikor egy kijött, a többiek "megszállták", hogy meséljen, én ebbe a sorba nem álltam be, nem stresszeltem magam még ezzel is. Jó, ha valaki el tud kísérni, olyan, akiben megbízol!
Utána-ahogy itt olvasom-kórháza válogatja, mi a menetrend. Valahol ott lehet maradni egy éjszakát, valahol a padon lehet üldögélni.
Előtte és utána tanácsotlák a sok folyadékpótlást, és a sok pihenést.
Addig is, próbáld meg szépen, nyugodtan tölteni a mindennapjaidat :)))
Sziasztok!
Jó hogy tudunk beszélgetni itt, én is amniocentézis előtt állok, most vagyok 40 éves, és 12 hetes kismama. Az orvosom a korom miatt ajánlotta, Így nem is lesznek vérvételek, csak fölösleges volna. A tarkóredő mérésen minden tökéletes voilt eddig. Augusztus 26-án kell mennem a vizsgálatra, de eléggé parázom. Elsőként, hogy fáj e illetve, hogy utána mi lesz?? Szívesen venném ha valaki megnyugtatna, vagy elmondaná mi történik ott.
Előre is köszönöm Nektek.
mi az az itp?
a vetélési kockázat pedig nem igaz.
ugyanannyi, vagy még kevesebb is mint a magzatvízvételnél.
Sziasztok!
Jó tapasztalatokat olvasni, én is amniocentézis előtt állok, most vagyok 38 éves, és 12 hetes kismama. A vizsgálatot azért szeretném mindenképp, mert 2007-ben volt egy beteg terhességem, amit a 12 hetes uh nem, majd csak a 16. héten vettek észre, a baba a következő héten meghalt, meg kellett szülnöm.
Az orvosom azt mondta a 16 hetes AFP, és a 18 hetes uh után jelentkezzek genetikai szakrendelésen, és megcsinálják. Sajnálom hogy hamarabb nem lehet, én a méhlepényből nem szeretném(és a doki sem ajánlotta) a mintavételt. A 12 hetes uh-n minden rendben volt, de adig nem nyugszom míg a magzatvízvétel eredménye nem lesz meg.