Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Disznótoros savanyú (pörkölt) recept

Disznótoros savanyú (pörkölt) recept

A Disznótoros savanyú (pörkölt) hozzávalói:
40 dkg s. oldalas
40 dkg s. comb
40 dkg tüdő
2 db vese
1 db szív
25 dkg s. velő
2 fej vöröshagyma

bors
1-2 babérlevél
szegfűbors
kevés őrölt paprika
1 púpozott evőkanál liszt
1-2 evőkanál ecet
kevés olaj


A Disznótoros savanyú (pörkölt) elkészítési módja:
Az oldalast, a combot, a tüdőt és a szívet kockákra vágjuk. A veséből eltávolítjuk a fehér és barna részeket,hideg vízben jól kiáztatjuk, majd azt is kockákra vágjuk. A kockára vágott vöröshagymát kissé megsózva, olajon puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt húsokat, tüdőt, vesét, a fűszereket és erős tűzön, fedő alatt, sűrűn kevergetve addig forraljuk, míg levet nem enged. Ekkor beleszórunk egy kevés őrölt paprikát (nem kell annyi, mint a pörköltekhez), felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Puhulásig főzzük. Ha szükséges, időként felöntjük kevés vízzel.Közben a velőt hártyáitól megtisztítjuk, és villával szétnyomkodjuk. Amikor a hús puha, hozzáadjuk a velőt, lassan tovább főzzük és elkészítjük a habarást. A lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk az ecetet, majd kevergetés mellett a pörköltre öntjük. Még egyet forralunk rajta. (Aki szereti az erős ízt, az tegyen bele cseresznyepaprikát, vagy csípős őrölt paprikát.) Főtt burgonyával, vagy tarhonyával tálaljuk.

(Mi azért hívjuk disznótoros savanyúnak, mert gyerekkoromban, meg még régebben csak disznóvágások alkalmával lehetett elkészíteni, a belsőségek miatt. De manapság tulajdonképpen bármikor elkészíthető.)


Kategória: Húsételek receptjei


A disznótoros savanyú (pörkölt) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook