Diétás édességek (beszélgetős fórum)
SZia Mariann!
Látom te is ugyan azt az alapreceptet használtad mint én, ne harika nem akartalak utánozni, de eddig nem olvastam vissza! Bocsika! :)
Puszó
SZiasztok!:)
Nekem is van egy nagyon finom piskóta receptem! A párom észre sem vette, hogy nem sima lisztből van :)
Remélem nektek is ízleni fog! Én már többször csináltam, mindig sikerült :DDD
Szójás piskóta:
Az alap tésztát a hagyományos receptből okoskodtam ki.
4 tojás
4 púpos evőkanál édesítő ( de lehet több is kell, kóstoljátok meg) vagy barnacukor..ki mit szeretne
4 csapott evőkanál szójaliszt
késhegynyi szódabikarbóna
Kettéválasztod a tojásokat. Sárgája egy kis tálkában félretéve. Kikészíted az édesítőt is egy külön tálba, és a lisztet is összekevered a szódabikarbónával egy másik külön tálban.
Habverővel felvered a tojások fehérjét majdnem keményre, ekkor szépen eggyenként belekanalazod az édesítőt is, szépen folyamatosan vered a géppel, majd jönnek a tojássárgáják is szépen lassan eggyenként. Mikor benne vannak a cuccok még vered egy pár percet tovább.
Aztán fogsz egy lyukacsos habverős keverőt és szépen lassan belekanalazod a liszet is, óvatosan nehogy összessen a hab ( bár egy kicsit mindenképpen össze fog)
Kikensz egy kisebb tepsit olivaolajjal és beszórod szójalisztel és beleöntöd a masszát. Előmelegített sütőben készre sütöt mint a piskótát! Én most darált dióval szortam meg a tetejét+ egy kis por édesítővel.
De ketté is vághatod, megtöltöd valami lightos masszával, vagy csak csinálsz hozzá egy csokiöntet, fantázia kérdése ( még tornának is tökéletes)
Úgy kezeld mint egy sima piskótát! Ígérem isteni lesz!
Sok sikert!
Ja ez egy kisebb adag, nyugodtan tudod növelni a hozzávalókat. Minden plussz tojáshoz plussz 1 evk.liszt-1 evk édesítő , és egy kicsivel több szódabikarbóna....és így tovább.
Kb egy kapcsos tortaformába egy 8 tojásos massza kell...
Nekem ennek a sütiadagnak a ch tartalma 1 sütire leosztva pontosan 1 g volt....ez jó neeeem?
Lelkifurin nélkül lehet enni! Sok sikert!
Mókica
Mariann megcsináltam ezeket a kókuszrudacskákat, marha finik lettek, és tök gyorsan kész voltam.
tegnap kipróbáltam ezt a piskótatésztát, és olyan jól sikerült, hogy ma ismét kipróbáltam:)))))
köszi a receptet!
köszi! jól hangzik!
az lenne még a kérdésem, hogy ezt "hagyományos" keménysajtokból is meg lehet csinálni, vagy csak a lapka sajtoknál működik?
(az a bajom a lapka sajtokkal, hogy fogalmam sincs miből lehetnek, de az van rájuk írva, hogy a sajttartalom 10%...el sem merem képzelni mi a maradék 90%)
Hú, az egy nagyon fini nyalánkság, főleg paradicsommal!
Szóval a sajtok fóliáját kinyitod, de nem veszed ki belőle a sajtot. Beteszed a mikróba viszonylag kisebb fokozatra és kb. 1/2-1 percig sütöd. Szét fog olvadni, de azért megmarad a kis fóliáján (könnyű kihülés után lehúzni róla). Próbálgatni kell, mert van olyan sajtfajta, ami pillanatok alatt kokszosra ég, annak elég szar az íze. Akkor jó, amikor csak egy ici-picit lesz piroska.
sziasztok!
hogy van pontosan ez a sajt chips? lapka sajtot a mikróban kell olvasztani? nem folyik szét az egész? az alján ha rajta marad a fólia, az nem olvad bele a sajtba?
köszi előre is, és bocs az értetlenkedésért, de nagyon szeretem a sajtot, és megmozgatta a fantáziám a dolog! :)
Jellemző...
:(
:)
Szia Zazuka!
Hát nekem sikerült kinyirnom. Most eléggé el vagyok keseredve, mert olyan édesség éhségem van, mint a csuda. Ez a süti pedig egyszerűnek és nagyszerűnek ígérkezik.
A celofánnal nem lehet kinyírni a mikrót, csak ha fém. Nem hinném, hogy az volt a baj.
:)
Hogy mit csináltál?
Azt nem úgy kell....
Ki kell bontani a csomagot, utána a lapkákat is ki kell csomagolni, oly módon, hogy visszahajtod a celofánt alája, és így mikrózol 4 szeletet 2-4 percig. Kihűlés után a celofánt le lehet választani az aljáról.
Helló!
Bocs, csak most vettem észre a kérdést:
hagyom a maximumon, mikrohullám, 5 perc. Remélem meg leszel elégedve. Tényleg nagyon lágy, lyukacsos tészta. Majd írd meg, hogy sikerült.
Szia
Szia!
A mikró hányas fokozatán kell sütni?
Persze, azzal nem volt semmi gond.
Végülis még ettünk is belőle, igaz 2 centit minden oldalából le kellett vágni.
:)
Majd legközelebb őrt állok a sütő mellett.
De gond nélkül kipotyogott belőle, nem?
:)
Hát akkor én nagyon "ügyes" vagyok, mert bizony egy dióskevertem kokszosra sült benne pillanatok alatt!
És tényleg pillanatok alatt :(
Mini tortácska!
Hozzávalók:
3 tojás
3 evőkanál édesítő
5 evőkanál szójatejpor vagy teljeskiőrlésű liszt
1/2 sütőpor
1 evőkanál ecet
2 evőkanál olaj
Az eredeti recept alapján csak fakanállal kell összedolgozni. Én az egész tojásokat az édesítővel kimixerelem, majd a többi hozzávalót belekeverem. Ezt beleönteni kb. 20 cm-es átmérőjű mikrós edénybe v. jénai tálba, és betenni a mikróba 5 percre. Nem kell leállítani, 5 perc alatt éppen szépen megsül. Hihetetlen könnyű, lyukacsos tésztát kapunk. Én szoktam beletenni 1 evőkanál kakaót v. kókuszt v. diót. 2 x töltöttem vajas krémmel, de mostanában csak 2 felé vágom, főzök bármilyen pudingot édesítővel, de 4 dcl tejjel az 5 helyett, ezzel töltöm és a tetejét is beborítom. A tetejére szórok pl. kókuszt. Nálunk most ez a menő. Egymás után 2 -ot szoktam sütni. Gyors és finom.
Huhhh!
ez fini lehet, imádom a mignont!
Tudjátok, hogy rühellem a konyhát, de ezt lehet, hogy megcsinálom :-P
Csokis szelet - "Ál mignon"
Tészta:
1 tejföl
3 egész tojás
12 löttyi süssina
1/2 csomag sütőpor
2 bögre szójatejpor (a tejfölös kupába)
1/2 bögre étolaj
Közepes tepsibe sütni. Lapos lesz!
ha kihült, 3 felé vágni.
Töltelék:
20 dkg vaj
5-6 löttyi süssina
1 ek. kakaópor
rumaroma
Máz:
2-3 ek víz
1 ek kakaópor
3-4 lötty süssina
Ezt felforralni. Bele 5 dkg vaj.
Nekem 8 szelet lett, 3 g ch/db
Kókusztekercs
3 ek szójatejport kikevertem 10 dkg vajjal, 1, 5 dl tejszínnel, édesítővel. Öntöttem hozzá kb. 5 dkg kókuszreszeléket. Ebből a trutyiból kivettem kb. 3 evőkanálnyit, ez lett a töltelék.
A többihez még 2 evőkanál szójatejpor, a maradék 5 dkg kókuszreszelék 3 teáskanál kakaópor, 1 teáskanál inst. kávé, rumaroma. Érdemes közben kóstolgatni, hogy elég édes legyen.
Jól összedolgoztam, ha túl lágy, akkor még kell hozzá vagy kókusz, vagy szójatejpor.
A barna maszlagot kinyújtottam, azaz alufólián szétnyomkodtam. Rá a töltelék. Felcsavartam az alufólia segítségével, és be a hűtőbe.
Az egész kb. 30 g CH.
Csokis piskótatekercs
6 tojás fehérjét géppel felvertem habnak. Amikor jó kemény, bele 6 löttyintés süssinát (más édesítő is jó szerintem). Tovább vertem. Bele 6 tojás sárgáját. Még vertem kicsit. Utána levesszűrővel beleszitáltam 2 evőkanál szójalisztet, 1/2 cs sütőport, és fakanállal óvatosan beleforgattam a habba. (nem egyszerre kell szórni, hanem apránként, így nem törik a hab) Utána még beleszitáltam 2 evőkanál kakaóport is.
Papírral bélelt tepsibe kell sütni, mert leragad. Nagyon gyorsan megsül, és vékony lesz.
Konyharuhára borítottam a tésztát, és gyorsan felcsavartam. Amíg hült, elkészítettem a krémet. 25 dkg margarin, édesítő, 1-2 ek kakaópor, rumaroma jól kikeverve.
A tésztát kicsavartam, megkentem a krémmel és felcsavartam. Hagytam kicsi krémet a külsejére is. Amikor kész lett, a papírra ragadt tésztát összemorzsoltam, és ezzel szórtam meg a tekercset. Ha nem ragadt rá a tészta a papírra, kókuszreszelékkel meg lehet szórni.
Sőt olyat is változatot is csináltam, hogy a krémbe szórtam a morzsát, kicsi kókuszt, és csak kókusszal szórtam meg a tekercset.
Ha vastagabb tésztát szeretnél: 8 tojás, 3 ek szójaliszt, 3 ek kakaópor, 8 löttyintés süssina.
Ja, és szerintem jó szójatejporból is, és lehet más ízesítéssel is csinálni. Pl citromosra, málnásra, vaníliásra stb.
A ch-ja az egésznek kb. 38 g. Remélem jól számoltam... 1 szelet 2 g ch (attól függ, milyen vastag egy szelet...)
Kókuszrudacskák
1 dl vizet felforralni, bele édesítő (nálam ez 35 bogyócska)
Bele 15 deka margarin (light is jó, pl a CBA-s csészés, mert ettől a rudacskák nem lesznek olyan kemények)
Ebbe még 4 kávékanál kakaópor, 2 kávéskanál instant kávé, kevés rumaroma.
Amíg forró, beleszórunk 15-17 deka szójatejport, jól elkeverjük, és közben a massza szépen besűrűsödik, és teszünk még hozzá 3-4 deka kókuszreszeléket.
Ezt a sűrű masszát deszkára borítjuk, és hengerré formáljuk, Nem fog leragadni! Elvágjuk 4-5 felé, attól függ, milyen vastag rudacskákat akarunk... Kis labdácskákat csinálunk belőlük, félrerakjuk.
Amíg hül, kikeverünk 5 deka vajat 3-4 deka kókuszreszelékkel, folyékony édesítővel, ez lesz a töltelék.
A deszkát kicsit megszórjuk kókusszal, egy labdát téglalappá nyomkodunk (6 cm x 15 cm kb.), a közepére kókuszos vaj-csík. A csíkot beborítjuk a barna "tésztával"(a két szélét összecsípem), és rudacskává sodorjuk. kb. 2 cm átmérőjű, és 17-20 cm hosszú lesz egy rudacska, attól függ, mekkorát akarunk. A többi labdácskából is rudakat csinálunk.
Ha kész, be a hűtőbe.
Szeletelve is lehet tálalni, de én csak úgy natúrba nekiesek, és felfalom.
Olyanok ezek a rudacskák, mint amit az édességek közt árulnak a boltban. Régen imádtam, most ezt imádom. Ja, és ebben nincs cukor!
Egy rúd kb 6-7 g ch. (a szójatejpor mennyiségétől függ)
Palacsinta - élesztős változat
(8 db - 24 g ch összesen)
2 tojás
4 ek szójatejpor
4 ek sikér
1 dl langyos tej (vagy főzőtejszín) + 1 dl langyos víz + 1/2 kk cukor + 2 deka élesztő
csipet só, 1 löttyintés süssina
kevés olaj a tésztába
+ kevés víz, ha túl sűrű lenne a tészta
1/2 óra pihentetés után sütni, és a hagyományos palacsintasütőt mindig kicsit olajozni kell. Vastagabb a normál palacsintánál.
Túró-töltelékkel nagyon fincsi!
Mini tortácskák
2 tojás fehérje felverve, ebbe
4 löttyintés süssina
2 tojás sárgája
2 ek szójatejpor (szója italpor - natúr)
4 dkg lágy vaj, vagy margarin
1 csipet sütőpor
Kivajazott-"szójaporozott" mini gyümölcstorta formába tesszük (4 formába elég a massza, a forma átmérője 10 cm) Megsütjük. (nagyon gyorsan megsül). Kicsit lapos lesz...
Kevés vajat kikeverünk édesítővel, kakaóporral, ezzel megkenjük a kihült tortácskák belsejét.
1/2 dl víz, 1/2 dl cukormentes szörpit elkeverünk, meglangyosítjuk, teszünk hozzá 3 teáskanál zselatint, felforraljuk.
Amikor a zselé dermedni kezd, rákenjük ezt is a tortácskákra. Kevés gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.
Szénhidrát minimális, kb 1-1, 5 g/db
Hát, nem igazán édesség, de mindenképpen a desszert kategóriába tartozik a KAPROS TÚRÓS RÉTES, amit bátor 2. szakaszosoknak ajánlok.(Lehet, hogy a "bűnözések" rovatba is be kellene írni, mivel nehéz megállni 1-2 darab elfogyasztásánál)
Szóval, a mű:
Végy 1 csg réteslapot (én a Pennyben kaphatót használom)50 dkg túrót, 3 ek. tejfölt, 3 tojást és 1 csokor kaprot.
Az áttört túrót keverd össze a tejföllel és a tojások sárgájával. Ízesítsd sóval, borssal és az apróra vágott kaporral. A tojások felvert habját óvatosan keverd bele a masszába.
A réteslapora szórj egy kis búzadarát, majd halmozd rá a tölteléket. (4 rúd lesz összesen.)
A feltekert lapokat süsd ki. Kb. 5 perccel azelőtt, hogy kész lenne, szórj rá kevés füstölt sajtot.
Nekünk 16 szelet lett. A ch tartalma összesen kb. 45-50 gr, 3,3 gr/szelet. HA ROSSZUL SZÁMOLTAM, JAVÍTSATOK KI!
Jó étvágyat és önuralmat kívánok hozzá.
További ajánlott fórumok:
- Írj olyan ételeket, édességeket, amelyeknek a nevében város vagy ország szerepel
- Régi édességek, ételek, amik mára eltűntek...
- Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében
- Magyar édességek ajándékba
- Pár perces sütés, főzés nélküli édességek.
- Kalóriaszegény(ebb) édességek, sütik...mit ajánlatok?