Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen? (tudásbázis kérdés)
Ebben igazad van. A probléma az, hogy lassan gabonával sem fog lehetni etetni 8 milliárd embert. Miért is? Kőolaj kitermelés nem fokozható az igények növekedésének ütemében. (pár éve plató) Jön az etanol lepárlás. 60 dolcsis olajár felett megéri az élemiszerből üzemanyagot gyárani.
48. oldal körül írkál a szerző az emberek és a gépkocsik gabonáért folytatott harcáról. Arról van szó, hogy ez olyan élelmiszerár növekedést hoz magával, hogy lehetetlen lesz megfizetni, és könnyen a 3. világ színvonala alatt találhatjuk magunkat.
Ebben az esetben nyúlat csirkét úgy ahogy tudsz tenyészteni, meg zöldségeket is, valahogy mint a régi világban. Tévedés ne essék, nekem sincs hozzá nagy kedvem, és azzal is tisztában vagyok, hogy nem lesz megoldás minden ember számára. A Titanicon sem volt elég mentőcsónak. A világ meg megy tovább a saját törvényei szeint.
Most én is csak hangosan gondolkodtam. (megpróbáltam a lehető leghiggadtabban megfogalmazni... )
Szóval visszatérve az eredeti gondolatmenethez. Ha eljönne az élelmiszer ellátás akadozása, senki nem azt fogja nézné, mi egészséges mi nem, örületnénk ha bármivel megtömjük a hasunkat, és nem lesz divat az anorexia. Én úgy gondolom, legalább addig próbáljunk meg egészségesen élni, amíg megtehetjük. Másrészt ott van Kuba esete, ők már átestek valami hasonlón, mikor orosz olaj nélkül maradtak.
Ebben a filmben sok szó esik a mezőgazdaság átalakulásáról, de hozzáteszem, tisztában vagyok vele, más mikor önszántamból lemondok valami kajákról, meg más mikor a körülmények kényszerítenek.
És mi újság a csírákkal???????? Én lucernacsírát eszem, mert hogy az állítólag egészséges, abban is van lektin...
Másrészről azt olvastam, az ősemberek átlagéletkora 30 év volt, szóval... ráadásul csak fehérjékből ellátni pármilliárd embert...akkoriban csak százezrek éltek a földön.
De nem tudom, csak hangosan gondolkodom...
Köszi szépen, hogy válaszoltál. Megkérdezhetem, honnan vannak ezek az alapos ismeretek? Írásaidból úgy tűnik, mintha legalábbis éveket foglalkoztál volna a témával.
Mit gondolsz arról, hogy ha valakin "csak" 6 kiló felesleg van, és nekivág ennek a paleolit étkezésnek, le tudja dobni? Mert eddig nem igazán ment le, ráadásul kaja- és csokifüggőség is van a háttérben :)
Vaj fajták:
Márkázott vaj,ennek a legnagyobb zsírtartalma,a legnermesebb vaj fajta zsírtartalom 82%
Teavaj zsírtartalom 80%
Vaj,ennek többféle elnevezése ismert, pl szendvics vaj ennek zsírtartalma legkevesebb 68-72% között van.
Szóval a sütőmargarinok hidrogénezett tömény transzzsírok. Mikor a margarin gyártók bele lettek kényszerítve, hogy csökkentsék a transzzsírt (érdekes EU előjrások nálunk csak a kisemberre vonatkoznak), akkor előálltak a "light" termékekkel. Ezek valami keményítőfélével vannak megkeményítve, de ha felmelegíted, szétválik valami habos trutyira, meg olajra. Ezeknek legalább garantált az alacsony transzzsírtartalma. Ha kihűlik, soha nem fog úgy visszaszilárdulni mint a teavaj vagy disznózsír. Igazából hevítéssel visszakapod az olajat, amiből pancsolták. Viszont jól el lehet adni, mert kevesebb benne a kalória, hisz csak 60%-a olaj. Aztán mivel kevernek pár csöpp alfa-linolénsavat hozzá, ezért rá lehet írni, hogy szívbarát.
Ha jelentős mennyiségű ALA lenne benne, akkor büdi lenne mint a lenolaj. Kérdés, hogy mennyi alakul át belőle a májban (pár cseppből), ha teli van omega6 -al. Számomra csak mókusvakítás.
Valóban vajon szokam megpirítani a zöldséget, vagy pecsenyezsíron, vagy dobok bele pár szalonnakockát, megadja az ízét.
Ami a paleot illeti, nem vallás, nem kell bűnnek felfogni, ha néha eszel nem paleo ételeket. Nincs 100% paleo, mindenki csak közelíthet a tökéleteshez. Ha egy vasat belemártasz a vízbe, semmi baja nem lesz, ha viszont 20 évig benne hagyod, elkorhad. Hasonlóan vagyunk mi is. Néha megeszel valami nem paleot, már akkor is 100 szor jobban állsz, mint ha naponta mérgeznéd magad étizedeken keresztül.
Értem, na nem fárasztalak tovább, letelt a munkaidőm, megyek haza, futok egy-két kört))
Mindenkinek szép napot, itt pesten is beborult((
És omega 6 az miben van az étolajon kivül?
margarin, vaj?
néha igen, de szívesebben ütök össze belőle majonézt. Persze kizárólag friss házi tojásból. Rengeteg módon lehet ízesíteni. Citromlével. Van mikor fokhagymával. Ha kedvem támad, bors, mustár, reszelt savanyú uborka, és kész a tartár. Mindig attól függ, mihez lesz. (ne vesszen össze a főétel ízével)
Lényeg, hogy az omega6 fogyasztást meg csökkenteni kell, mert egyébként nem tudja kifejteni áldásos hatását.
))ok, megértettem, az eleje kicsit bonyolult volt)))
Szóval akkor már biztos, hogy veszek én is lenmagolajat, és eszegetem a halolaj kapszulát
A lenmagolajat csak ugy magában fogyasztod?
Akkor megpróbálom mégegyszer. Az ember számára nélülözhetetetlen (esszenciális) az EPA=eikozapentaénsav, DHA=dokozahexaénsav, és linolsav. EPA és DHA csak hidegvízi halakban található. Ezeket elő tudjuk állítani alfa-linolénsavból (növényi omega3). A halolaj kapszullából készen kapod, míg a növényi omega3-at (igazából nem is omega, nem a farkától visszafelé a 3. szénatomnál van telítetlen kötés, hanem a szénlánc fejénél rögtön az első - azért alfa..) át kell alakítani a májnak. Ezt egy enzim végzi. De ugyanez az enzim a linolsavat gyulladásfokozókká alakítja. Épp ezért a túl sok omega6 (napraforgó olaj) blokkolja az átalakulást, ugyanakkor fokozza a szervezet szintű gyulladást.
Ezek után mondja meg valaki, hogy mitől szívbarát a margarin? Mert kevernek hozzá pár csöpp lenmagolajat? Vagy szójaolajat? Vagy mert a kórház falán ezt hirdeti a poszter?
Ezért fogyasztom a napi 30g lenmagolajat (48%- alfa linolénsav, és biztos ami biztos alapon megy még mellé a 2 halolaj kapszulla. Elméletileg a DM-es 170 mg-os EPA kapszullából 6-10 drb. (1,5-2 g tiszta EPA) kellene, ami ugye nem olsó....
Én is vajon pirítom/párolom a zöldségeket, de eddig ramat használtam, de ha van ennél egészségesebb, akkor azt használnám. Tevajat is lehet melegíteni? Mert azt olvastam, hogy az olajok mérgezővé válnak sütés alatt.
Én sem eszem egy ideje pékárut, tésztát. A krumplit azt imádom, de próbálok keveset enni belőle! Olvastam a paleo étrendről amit Te is alkalmazol, de van egy két pontja ahol én elbuknék, de közel járok hozzá. Mondjuk nem olyan nagy bakik, csak egy két zöldséget tilt amit szeretek, meg a krumplit...
Huu, nagyon ari vag, hogy ennyire részletesen leirtad, nagyon koncentráltam, hogy megértsem, tehát a lényeg, a tejtermék nem egészséges, a sok divatos kaja, csak a pénztársánkat könnyiti meg, maradjunk a hagyományos kajáknál, normális mennyiségben.
Az omega 3 és 6-ot nem egészen értem,avval mi a helyzet??
Mert én azt olvastam, ezeket kapszula formájában, vagy más uton, de kell fogyasztani(nekem 69 kg-ra 8 feletti a koleszterinem, és javasolták)
Nekem is problémát jelent, hogy időközönként, a bal lábam nagyujja és mellette, zsibbad((
ez összefüggésben lehet avval, amit te is irtál?
Teavajat. Olajaknál számomra a minél jobb omega3/omega6 arány a mérvadó. Lehetőleg hidegen sajtoltakat, és nem használni sütésre. Salátaöntetbe, majonézbe. Legjobb a lenmagolaj (sokan nem bírják a kence ízét), ezután jön a repceolaj.
Szend Gábor honlapján van egy Dr.Cordaintól átvett táblázat: [link]
"Ajánlott és nem ajánlott olajok" között lehet böngészni.
Egy másik olajos forrás:
Csak a saját tapasztalataim alapján mondom amit mondok. Volt egy időszak, mikor megpróbáltam minél többet enni ezekből a divatos reform ételekből. 2 pofára ittam a kefírt, minden gyümölcssalátába johurt.... Csakhogy már annyira fájtak az ujjbütykeim, hogy még a bringa váltóját is nehezemre esett kezelni. Ekkor hallottam, hogy valakinek a tej elhagyásától elmúltak az ilyen tünetei. Amúgy már elhatároztam magam, hogy irány a háziorvos (igaz azóta többször jártam nála, de mindig a számítógépe volt az én páciensem :))
Nagy velószínűséggel reumatológia lett volna a vége.
Szóval elhagytam a tejet, kefírt, joghurtot. És az ízületi fájdalmaim megszűntek, csak a könyököm vagy a vállam vacakolt még. Felváltva. Olyannyira, hogy súlyzózásnál nem tudtam növelni a súlyokat, attól féltem összeszedtem valami sérülést. Érdekes módon eltűntek a keléseim, szinte mindig tele voltam velük. Ez már több lett mint gyanús. Közben csökkentettem a tésztaféléket, mindent puffasztott rizskenyerekkel váltottam mi, vagy durumtésztával. Pár hónapja a paleolit könyv hatására végleg szakítottam a gabonafélékkel, ha nem tudom másképp megoldani az étkezést, akkor rizs, esetleg krumpli. Szinte egyik napról a másikra elmúlt a vállfájásom. Számomra túlságosan nagy váltózást nem jelentett, mert a szalonnák a reggeli melegszenvicsre és a sok tojás Dr. Légrády könyvének elolvasása után nagyon gyorsan visszakerül. Rengeteg reszelt piros káposztát majonézzel és hasonlókat ettem, és láss csodát, mindig elég volt délután 3 körül ebédelnem...
Aztán a könyv szépen megmagyarázott mindent. Kazen, glutén, lektinek. A szervezetben dúló soha meg nem szűnő gyulladást. A túlzott omega6/omega3 arány felborulásának következtében.
Az oliva, lenmag, mogyoróolaj javasolt az étrendbe beiktatni.
A margarinokról, étolajról azt olvastam, "szemetek"
További ajánlott fórumok:
- Szerinted milyen étrend kell ahhoz, hogy hosszú és egészséges életed legyen?
- Hajvasalás.. Ti hogyan csináljátok, hogy szép legyen. Nekem hullámos :-(
- Mivel öntözzük növényeinket hogy szépek és egészségesek legyenek?
- Rántás! Hogy csináljátok, hogy ne legyen csomós?
- Franciakrémes barnás tetejét hogyan csináljátok, hogy puhább kenhető legyen?
- Mit tegyek, hogy egeszseges legyen a kormom es ne toredezzen?