Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen? fórum

Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
47. fe9e12ede0 (válaszként erre: 45. - Gordonka)
2010. máj. 6. 13:52

Ebben igazad van. A probléma az, hogy lassan gabonával sem fog lehetni etetni 8 milliárd embert. Miért is? Kőolaj kitermelés nem fokozható az igények növekedésének ütemében. (pár éve plató) Jön az etanol lepárlás. 60 dolcsis olajár felett megéri az élemiszerből üzemanyagot gyárani.

[link]

48. oldal körül írkál a szerző az emberek és a gépkocsik gabonáért folytatott harcáról. Arról van szó, hogy ez olyan élelmiszerár növekedést hoz magával, hogy lehetetlen lesz megfizetni, és könnyen a 3. világ színvonala alatt találhatjuk magunkat.

Ebben az esetben nyúlat csirkét úgy ahogy tudsz tenyészteni, meg zöldségeket is, valahogy mint a régi világban. Tévedés ne essék, nekem sincs hozzá nagy kedvem, és azzal is tisztában vagyok, hogy nem lesz megoldás minden ember számára. A Titanicon sem volt elég mentőcsónak. A világ meg megy tovább a saját törvényei szeint.

Most én is csak hangosan gondolkodtam. (megpróbáltam a lehető leghiggadtabban megfogalmazni... )

Szóval visszatérve az eredeti gondolatmenethez. Ha eljönne az élelmiszer ellátás akadozása, senki nem azt fogja nézné, mi egészséges mi nem, örületnénk ha bármivel megtömjük a hasunkat, és nem lesz divat az anorexia. Én úgy gondolom, legalább addig próbáljunk meg egészségesen élni, amíg megtehetjük. Másrészt ott van Kuba esete, ők már átestek valami hasonlón, mikor orosz olaj nélkül maradtak.

[link]

Ebben a filmben sok szó esik a mezőgazdaság átalakulásáról, de hozzáteszem, tisztában vagyok vele, más mikor önszántamból lemondok valami kajákról, meg más mikor a körülmények kényszerítenek.

46. Gordonka (válaszként erre: 45. - Gordonka)
2010. máj. 6. 12:29
Pontosítok, fehérjékkel, zöldség,gyümivel ellátni milliárdokat, az is elég elképzelhetetlen...
2010. máj. 6. 12:28

És mi újság a csírákkal???????? Én lucernacsírát eszem, mert hogy az állítólag egészséges, abban is van lektin...

Másrészről azt olvastam, az ősemberek átlagéletkora 30 év volt, szóval... ráadásul csak fehérjékből ellátni pármilliárd embert...akkoriban csak százezrek éltek a földön.

De nem tudom, csak hangosan gondolkodom...

44. Gordonka (válaszként erre: 42. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 6. 11:44

Köszi szépen, hogy válaszoltál. Megkérdezhetem, honnan vannak ezek az alapos ismeretek? Írásaidból úgy tűnik, mintha legalábbis éveket foglalkoztál volna a témával.

Mit gondolsz arról, hogy ha valakin "csak" 6 kiló felesleg van, és nekivág ennek a paleolit étkezésnek, le tudja dobni? Mert eddig nem igazán ment le, ráadásul kaja- és csokifüggőség is van a háttérben :)

43. fe9e12ede0 (válaszként erre: 38. - Naomagic85)
2010. máj. 6. 07:45
lektinek rontják a bélfal szűrő képességét, így olyan emészthetetlen fehérjék is bekerülnek a véráramba, amiknek ott semmi helyük nem lenne. Ezeket az immunrendszer összetéveszti betegségek kórokozóival, támadást indít, majd szenvedő alany nem a nem létező kórokozó lesz, hanem mi magunk. Ilyen autoimmun folyamatok beindításáért felelősek...
42. fe9e12ede0 (válaszként erre: 40. - Gordonka)
2010. máj. 6. 07:38
Ehhez megint nem tudok érdemben hossászólni, mert magam még nem jártam ott. Csak azt írhatom, amit a paleo fórumon olvastam. Abból amit ott kitárgyaltak, az jött le, hogy kínaiak rengeteg zöldséget esznek. Volt rá példa, hogy reggelire főtt húsokat zöldséggel. Egy másik történetben ebédnél várták a rizst, majd egy öreg kínai elmagyarázta nekik, hogy rizst a végén az kap, aki a sok finomságtól még nem lakott jól... Szóval cáfolta a rizst rizzsel sztereotípiánkat. Legfeljebb azokra igaz, akik szegénységük következtében nem tudnak mást fogyasztani. Japánoknál a halfogyasztás sokkal magasabb mint mifelénk. Ezt sem szabad elfelejteni. Náluk a nyugati étrend szintén terjed, látványosan megteszi a magáét. Még a látszólag sovány testalkatúaknál is kialakul öregségi cukorbetegség. Semmi szemmel látható jele a metabollikus szindrómának, viszont CT-vel ki lehet náluk mutatni a visceralis elhízást. Erről itt: [link] olvastam.
2010. máj. 5. 21:56
Olívaolajban sütés eleve halott ügy, nem? Elveszti a tápanyagtartalmát a forrósított olívaolaj, vagy rosszul tudom?
40. Gordonka (válaszként erre: 19. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 21:53
Szia, érdeklődve olvasom hozzászólásaidat. Egy dolog jutott eszembe, a sok ázsiai, akik mind vékonyak, szinte rizsen élnek... pedig az szénhidrát... nem mindenkinek futja szusira, de a rizst eszik rogyásig, akkor mitől ilyen vékonyak?
39. 5e48d37001 (válaszként erre: 25. - Doresz88)
2010. máj. 5. 19:01

Vaj fajták:

Márkázott vaj,ennek a legnagyobb zsírtartalma,a legnermesebb vaj fajta zsírtartalom 82%

Teavaj zsírtartalom 80%

Vaj,ennek többféle elnevezése ismert, pl szendvics vaj ennek zsírtartalma legkevesebb 68-72% között van.

38. Naomagic85 (válaszként erre: 37. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 18:27
Glutén biztosan nem sok, mert az Update életmódrendszer sem preferálja. A lektinről fogalmam sincs, hogy mi. Segítenél?
37. fe9e12ede0 (válaszként erre: 35. - Naomagic85)
2010. máj. 5. 17:57
Nem ismerem, ezért nem szólok hozzá. Kérdés, hogy mennyi glutén és lektin van benne. Ez a másik mumus a gyorsan felszívódó CH mellett :(
36. fe9e12ede0 (válaszként erre: 26. - Doresz88)
2010. máj. 5. 17:53

Szóval a sütőmargarinok hidrogénezett tömény transzzsírok. Mikor a margarin gyártók bele lettek kényszerítve, hogy csökkentsék a transzzsírt (érdekes EU előjrások nálunk csak a kisemberre vonatkoznak), akkor előálltak a "light" termékekkel. Ezek valami keményítőfélével vannak megkeményítve, de ha felmelegíted, szétválik valami habos trutyira, meg olajra. Ezeknek legalább garantált az alacsony transzzsírtartalma. Ha kihűlik, soha nem fog úgy visszaszilárdulni mint a teavaj vagy disznózsír. Igazából hevítéssel visszakapod az olajat, amiből pancsolták. Viszont jól el lehet adni, mert kevesebb benne a kalória, hisz csak 60%-a olaj. Aztán mivel kevernek pár csöpp alfa-linolénsavat hozzá, ezért rá lehet írni, hogy szívbarát.

Ha jelentős mennyiségű ALA lenne benne, akkor büdi lenne mint a lenolaj. Kérdés, hogy mennyi alakul át belőle a májban (pár cseppből), ha teli van omega6 -al. Számomra csak mókusvakítás.

Valóban vajon szokam megpirítani a zöldséget, vagy pecsenyezsíron, vagy dobok bele pár szalonnakockát, megadja az ízét.

Ami a paleot illeti, nem vallás, nem kell bűnnek felfogni, ha néha eszel nem paleo ételeket. Nincs 100% paleo, mindenki csak közelíthet a tökéleteshez. Ha egy vasat belemártasz a vízbe, semmi baja nem lesz, ha viszont 20 évig benne hagyod, elkorhad. Hasonlóan vagyunk mi is. Néha megeszel valami nem paleot, már akkor is 100 szor jobban állsz, mint ha naponta mérgeznéd magad étizedeken keresztül.

35. Naomagic85 (válaszként erre: 33. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 17:40
És mit gondolsz az U1 lisztről (ami 95%-ban csökkentett szénhidráttartalmú, és növényi fehérjékből és fehérje rostokból állnak)? Mármint egészség szempontjából.
34. Naomagic85 (válaszként erre: 11. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 17:29
Oké, mindenképp megnézem, köszi a linket! :)
33. fe9e12ede0 (válaszként erre: 31. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 16:50
hogy egyértelmű legyen, omega6 -ra is szükségünk van, és nem is lehet teljesen kizárni. Elég kizárni azokat az olajokat, amik omega6-on kívül nem tartalmaznak omega3-at. Repceolaj 1:3 ezzel ezért nincs semmi baj. Napraforgó csak omega6 (omega3 mentes), ezért jobb mellőzni. Repcét kevered lenolajjal, még javítasz rajta, és a lenolaj kence íze is felhígul.
32. cullinan (válaszként erre: 31. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 16:48

Értem, na nem fárasztalak tovább, letelt a munkaidőm, megyek haza, futok egy-két kört))

Mindenkinek szép napot, itt pesten is beborult((

31. fe9e12ede0 (válaszként erre: 30. - Cullinan)
2010. máj. 5. 16:46
omega6 és omega3 telítetlen zsiradékok. Növényi olajakban található. Az állati zsírok nagyjából telítettek (vaj, disznózsír stb.). (kivéve halolaj, tojás sárgájában is előfordul egy kevés telítetlen)Szóval omega 6 szinte minden növényi olajban van, csak nem mindegy mennyi omega3 kíséretében.
30. cullinan (válaszként erre: 29. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 16:16

És omega 6 az miben van az étolajon kivül?

margarin, vaj?

29. fe9e12ede0 (válaszként erre: 28. - Cullinan)
2010. máj. 5. 16:12

néha igen, de szívesebben ütök össze belőle majonézt. Persze kizárólag friss házi tojásból. Rengeteg módon lehet ízesíteni. Citromlével. Van mikor fokhagymával. Ha kedvem támad, bors, mustár, reszelt savanyú uborka, és kész a tartár. Mindig attól függ, mihez lesz. (ne vesszen össze a főétel ízével)

Lényeg, hogy az omega6 fogyasztást meg csökkenteni kell, mert egyébként nem tudja kifejteni áldásos hatását.

28. cullinan (válaszként erre: 27. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 16:05

))ok, megértettem, az eleje kicsit bonyolult volt)))

Szóval akkor már biztos, hogy veszek én is lenmagolajat, és eszegetem a halolaj kapszulát

A lenmagolajat csak ugy magában fogyasztod?

27. fe9e12ede0 (válaszként erre: 24. - Cullinan)
2010. máj. 5. 16:00

Akkor megpróbálom mégegyszer. Az ember számára nélülözhetetetlen (esszenciális) az EPA=eikozapentaénsav, DHA=dokozahexaénsav, és linolsav. EPA és DHA csak hidegvízi halakban található. Ezeket elő tudjuk állítani alfa-linolénsavból (növényi omega3). A halolaj kapszullából készen kapod, míg a növényi omega3-at (igazából nem is omega, nem a farkától visszafelé a 3. szénatomnál van telítetlen kötés, hanem a szénlánc fejénél rögtön az első - azért alfa..) át kell alakítani a májnak. Ezt egy enzim végzi. De ugyanez az enzim a linolsavat gyulladásfokozókká alakítja. Épp ezért a túl sok omega6 (napraforgó olaj) blokkolja az átalakulást, ugyanakkor fokozza a szervezet szintű gyulladást.

Ezek után mondja meg valaki, hogy mitől szívbarát a margarin? Mert kevernek hozzá pár csöpp lenmagolajat? Vagy szójaolajat? Vagy mert a kórház falán ezt hirdeti a poszter?

Ezért fogyasztom a napi 30g lenmagolajat (48%- alfa linolénsav, és biztos ami biztos alapon megy még mellé a 2 halolaj kapszulla. Elméletileg a DM-es 170 mg-os EPA kapszullából 6-10 drb. (1,5-2 g tiszta EPA) kellene, ami ugye nem olsó....

2010. máj. 5. 15:55

Én is vajon pirítom/párolom a zöldségeket, de eddig ramat használtam, de ha van ennél egészségesebb, akkor azt használnám. Tevajat is lehet melegíteni? Mert azt olvastam, hogy az olajok mérgezővé válnak sütés alatt.

Én sem eszem egy ideje pékárut, tésztát. A krumplit azt imádom, de próbálok keveset enni belőle! Olvastam a paleo étrendről amit Te is alkalmazol, de van egy két pontja ahol én elbuknék, de közel járok hozzá. Mondjuk nem olyan nagy bakik, csak egy két zöldséget tilt amit szeretek, meg a krumplit...

2010. máj. 5. 15:46
Hmmm! Nagyon érdekes cikkek! Köszönöm! Még egy kérdés, a sima vaj az melyik???
24. cullinan (válaszként erre: 19. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 15:38

Huu, nagyon ari vag, hogy ennyire részletesen leirtad, nagyon koncentráltam, hogy megértsem, tehát a lényeg, a tejtermék nem egészséges, a sok divatos kaja, csak a pénztársánkat könnyiti meg, maradjunk a hagyományos kajáknál, normális mennyiségben.

Az omega 3 és 6-ot nem egészen értem,avval mi a helyzet??

Mert én azt olvastam, ezeket kapszula formájában, vagy más uton, de kell fogyasztani(nekem 69 kg-ra 8 feletti a koleszterinem, és javasolták)

Nekem is problémát jelent, hogy időközönként, a bal lábam nagyujja és mellette, zsibbad((

ez összefüggésben lehet avval, amit te is irtál?

23. fe9e12ede0 (válaszként erre: 22. - Fe9e12ede0)
2010. máj. 5. 15:30
Még az olíva olaj védelmében pár szó. Anioxidánsokban és viaminokban valóban gazdag, nem tagadja senki. Csakis kizárólag a benne található omega3 mennyisége és az ára nem áll összefüggésben. Vásárolnám, de szerintem nem éri meg az árát.
22. fe9e12ede0 (válaszként erre: 17. - Doresz88)
2010. máj. 5. 15:17

Teavajat. Olajaknál számomra a minél jobb omega3/omega6 arány a mérvadó. Lehetőleg hidegen sajtoltakat, és nem használni sütésre. Salátaöntetbe, majonézbe. Legjobb a lenmagolaj (sokan nem bírják a kence ízét), ezután jön a repceolaj.

Szend Gábor honlapján van egy Dr.Cordaintól átvett táblázat: [link]

"Ajánlott és nem ajánlott olajok" között lehet böngészni.

Egy másik olajos forrás:

[link]

21. 5e48d37001 (válaszként erre: 20. - 5e48d37001)
2010. máj. 5. 15:16
Mármint,a linzertésztáknál helyettesíthető,krémekbe értelemszerűen vaj passzol.
20. 5e48d37001 (válaszként erre: 17. - Doresz88)
2010. máj. 5. 15:11
A sima vaj és a teavaj az egészséges,a Tea vajat édes tejszínből köplülik,de mind a kettő jó.Az olíva olaj az egészséges,de csak a hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj.Bár én nem szoktam venni,mert aranyárban van,meg sertészsírral sütök főzök.A margarint lehet helyettesíteni zsírral is a sütikben, a régi klassizkus Horváth Ilona szakácskönyvében ott van az átváltás,hogy mennyi zsírral helyettesíthető a margarin.
19. fe9e12ede0 (válaszként erre: 16. - Cullinan)
2010. máj. 5. 15:06

Csak a saját tapasztalataim alapján mondom amit mondok. Volt egy időszak, mikor megpróbáltam minél többet enni ezekből a divatos reform ételekből. 2 pofára ittam a kefírt, minden gyümölcssalátába johurt.... Csakhogy már annyira fájtak az ujjbütykeim, hogy még a bringa váltóját is nehezemre esett kezelni. Ekkor hallottam, hogy valakinek a tej elhagyásától elmúltak az ilyen tünetei. Amúgy már elhatároztam magam, hogy irány a háziorvos (igaz azóta többször jártam nála, de mindig a számítógépe volt az én páciensem :))

Nagy velószínűséggel reumatológia lett volna a vége.

Szóval elhagytam a tejet, kefírt, joghurtot. És az ízületi fájdalmaim megszűntek, csak a könyököm vagy a vállam vacakolt még. Felváltva. Olyannyira, hogy súlyzózásnál nem tudtam növelni a súlyokat, attól féltem összeszedtem valami sérülést. Érdekes módon eltűntek a keléseim, szinte mindig tele voltam velük. Ez már több lett mint gyanús. Közben csökkentettem a tésztaféléket, mindent puffasztott rizskenyerekkel váltottam mi, vagy durumtésztával. Pár hónapja a paleolit könyv hatására végleg szakítottam a gabonafélékkel, ha nem tudom másképp megoldani az étkezést, akkor rizs, esetleg krumpli. Szinte egyik napról a másikra elmúlt a vállfájásom. Számomra túlságosan nagy váltózást nem jelentett, mert a szalonnák a reggeli melegszenvicsre és a sok tojás Dr. Légrády könyvének elolvasása után nagyon gyorsan visszakerül. Rengeteg reszelt piros káposztát majonézzel és hasonlókat ettem, és láss csodát, mindig elég volt délután 3 körül ebédelnem...

Aztán a könyv szépen megmagyarázott mindent. Kazen, glutén, lektinek. A szervezetben dúló soha meg nem szűnő gyulladást. A túlzott omega6/omega3 arány felborulásának következtében.

2010. máj. 5. 14:53

Az oliva, lenmag, mogyoróolaj javasolt az étrendbe beiktatni.

A margarinokról, étolajról azt olvastam, "szemetek"

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook