DARVO, a manipulációs technika (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: DARVO, a manipulációs technika (Napi érdekes)
Hm, én is éreztem már úgy, hogy szinte feloldódom egy kapcsolatban, túl sok időt, energiát fordítok a partneremre mert úgy érzem, ő valahogy ezt várja el. Közben majdhogynem elvesztem az egyéniségem.
Az a bizonyos elvárás felém: lehet hogy igaz, de eltúlzott, és lehet hogy csak az én estem át a ló túloldalára, mert bizonyítani akarok. Azt amit te is írtál: szeretet, jóindulatot, segítőkészséget, - mindent.
Bizony meg kell húzni a határokat... Eddig és ne tovább, legyen magánszféra, legyen divatosan szólva "én-idő", - nem szabad alárendelődni, mert ha megteszed, saját magad fogod tényleg baleknek érezni.
Helyes felismerésre jutottál. :-)
És valószínűleg találkoztál egy-két energia-vámpírral is.
Úgy van, az aki bizalommal van mások irányában, elsősorban mindig a jót tételezi fel mindenkiről, - az talán kicsit naív, de tagadhatatlanul jó lélek. Ez pozitív.
Viszont könnyű kihasználni...
Engem itt a sorozatos kihasználások "módja" érdekelt volna. Hogy tényleg valami manipolatív lépés-sorozat, kombináció történt-e.
Roppant érdekes. Viszont kissé talán megfoghatatlan. Jó lett volna valami konkrét példán keresztül végigvezetni. Vagy talán többel is. Milyen helyzet az (mit kell elkövetni a manipuláció áldozatának) amit a manipulátor vissza tud fordítani, hogyan, melyik ponton tud támadásba lendülni, stb.
Valamikor olvastam Eric Berne: Emberi játszmák c. könyvét, abban különféle játszma "tipusok" vannak leírva, - példákkal.
Ez a bizonyos DARVO manipulációs technika a leírás szerint viszont mintha univerzálisan működne... De szerintem csak kell legyen mindig valami magas labda, amit egy manipulatív hajlamú ember le tud csapni.
Ezért jó lett volna legalább egyetlen példa, - mit kell elkerülni, vagy hogyan lehet kijönni a hurokból. :-)
Kiderült, hogy részben igazam volt. A DARVO ugyanis pont az a „lélekfőző”: egy olyan manipulációs technika, amitől az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy bocsánatot kér olyasmiért is, amit soha nem követett el. Nagyjából így néz ki ez a módszer:
Ugrás a teljes írásra: DARVO, a manipulációs technika
További ajánlott fórumok:
- Tapasztalatok az Érzelmi Felszabadítás Technikával /EFT/, avagy a lelki méregtelenítéssel
- Mik azok a bevált pózok, technikák ötletek, tippek amiket felhasználva ki lehet elégíteni egy nőt!(akár többszöris)
- Fűtés technikák - Ki, mivel, hogy, mennyiért fűti a családi fészket?
- Elengedési technikák
- Tuti altatási technikák
- Tud valaki ilyen kép manipulációs oldalt?(tehát olyan amin lehet keretezni stb.)