Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » DARVO, a manipulációs technika fórum

DARVO, a manipulációs technika (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: DARVO, a manipulációs technika (Napi érdekes)

10. Érdekes73 (válaszként erre: 8. - Bibordio)
márc. 1. 19:02
Jól teszed :) Munkahelyre sosem lehet elég lecarom tablettát bevenni.
9. Százas Evelin (válaszként erre: 8. - Bibordio)
márc. 1. 18:44

Hm, én is éreztem már úgy, hogy szinte feloldódom egy kapcsolatban, túl sok időt, energiát fordítok a partneremre mert úgy érzem, ő valahogy ezt várja el. Közben majdhogynem elvesztem az egyéniségem.

Az a bizonyos elvárás felém: lehet hogy igaz, de eltúlzott, és lehet hogy csak az én estem át a ló túloldalára, mert bizonyítani akarok. Azt amit te is írtál: szeretet, jóindulatot, segítőkészséget, - mindent.

Bizony meg kell húzni a határokat... Eddig és ne tovább, legyen magánszféra, legyen divatosan szólva "én-idő", - nem szabad alárendelődni, mert ha megteszed, saját magad fogod tényleg baleknek érezni.

Helyes felismerésre jutottál. :-)

És valószínűleg találkoztál egy-két energia-vámpírral is.

8. bibordio (válaszként erre: 5. - Százas Evelin)
márc. 1. 15:21
Szeretet, jóindulat, segitőkészség okán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy már nem is vagyok önmagam. Aztán olvastam valaki történetét, aki elmondta, hogy nagyon óvatos lett, mert örök vesztesnek érezte magát. Rájött, hogy egy balek. Ekkor döbbentem rá, hogy én is az vagyok. Elterelődtem önmagamtól. Vonal, és attól kezdve csak önmagamnak akarok megfelelni. Mondhat mindenki amit akar, meghallgatom, összevetem önmagam világával és sajnálom a másik felet amiért csalódik, de szivja csak a mások energiáit, az enyémet nem adom. És jól érzem magam.
7. Százas Evelin (válaszként erre: 6. - Fülemüledal)
febr. 27. 08:02

Úgy van, az aki bizalommal van mások irányában, elsősorban mindig a jót tételezi fel mindenkiről, - az talán kicsit naív, de tagadhatatlanul jó lélek. Ez pozitív.

Viszont könnyű kihasználni...

Engem itt a sorozatos kihasználások "módja" érdekelt volna. Hogy tényleg valami manipolatív lépés-sorozat, kombináció történt-e.

6. fülemüledal (válaszként erre: 5. - Százas Evelin)
febr. 27. 07:33
Én úgy értelmeztem, hogy elfogadta a saját naivitását és hogy ő ilyen. Elfogadja, ha néha ki is használják, így már nem bántja annyira, mert ez a saját személyiségével jár. Nem tudom, jól értettem-e. De én is ilyen vagyok, átmentem ezen és ezért nekem így jött le.
5. Százas Evelin (válaszként erre: 4. - Bibordio)
febr. 27. 06:43
Mit értesz azon, hogy balek vagy? Többször is átvertek már? Az is lehet manipuláció eredménye...
febr. 23. 20:29
Amiot rájöttem, hogy balek vagyok, azóta boldogan élem az életemet. Amíg magamban nem tisztáztam, bántott a dolog. Ha ma azt mondják, hogy hülye vagyok, nevetek rajta, hiszen tudom. Ez lehet, hogy nem DARVO, de nálam működik.
febr. 22. 08:32

Roppant érdekes. Viszont kissé talán megfoghatatlan. Jó lett volna valami konkrét példán keresztül végigvezetni. Vagy talán többel is. Milyen helyzet az (mit kell elkövetni a manipuláció áldozatának) amit a manipulátor vissza tud fordítani, hogyan, melyik ponton tud támadásba lendülni, stb.

Valamikor olvastam Eric Berne: Emberi játszmák c. könyvét, abban különféle játszma "tipusok" vannak leírva, - példákkal.

Ez a bizonyos DARVO manipulációs technika a leírás szerint viszont mintha univerzálisan működne... De szerintem csak kell legyen mindig valami magas labda, amit egy manipulatív hajlamú ember le tud csapni.

Ezért jó lett volna legalább egyetlen példa, - mit kell elkerülni, vagy hogyan lehet kijönni a hurokból. :-)

febr. 21. 13:44
Azt hiszem, a gaslighting azaz gázlángozás is ugyanezt jelenti.
febr. 21. 09:35
Életem közepére érve azt hittem, nagyjából már mindent láttam: szerelmet, szakítást, főnököt, aki „csak jót akar”, családtagot, aki mindig mindent „jobban tud”. Aztán egyszer csak belefutottam egy furcsa betűszóba: DARVO. Először azt hittem, valami új instant kávé márkája, amitől garantáltan felmegy a vérnyomásom.

Kiderült, hogy részben igazam volt. A DARVO ugyanis pont az a „lélekfőző”: egy olyan manipulációs technika, amitől az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy bocsánatot kér olyasmiért is, amit soha nem követett el. Nagyjából így néz ki ez a módszer:

Ugrás a teljes írásra: DARVO, a manipulációs technika

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook