Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Cumizavar fórum

Cumizavar (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Cumizavar

2010. jún. 22. 17:27

A kétféle cumit érdemes különválasztani, mert különböző hatással lehetnek a szoptatásra.

A játszócumi, amit nyugtatásra használunk, azért veszélyes, mert ha gyakran és sokáig szopogatja a baba, csökkentheti a mellen töltött időt, ami mind a tejtermelés, mind a baba lelkivilága szempontjából hátrányos lehet. A gyakori és elég hosszan tartó mellingerlés főleg az első hetekben, hónapokban ill. a növekedési ugrások idején lényeges. Előbbinél azért, hogy a baba elsajátítsa a megfelelő szopási technikát, kellőképp megerősödjön és kialakuljon a kereslet-kínálat egyensúlya, utóbbinál pedig azért, hogy az átmeneti tejhiány minél hamarabb elmúljon a gyakori szopizás hatására. Aki a gyakorlatban szoptat, tudja, hogy a babák egy szoptatás alkalmával nemcsak anyatejet szívnak, hanem közben időnként cumiznak (komfortszopnak) is. Ezekre a pihizős időszakokra nagy szükség van szopi közben, egyrészt a fenti gyakorlati okok miatt, másrészt pedig a baba sokat emlegetett lelki egyensúlya szempontjából. Tehát, a játszócumi használata nemcsak a tejmennyiségre lehet negatív hatással, de szükségtelen anyapótlékká is válhat a pici számára.

A cumisüveg etetőcumija ennél is kritikusabb, mert ebből már jön is valami, ergo "tökéletes" helyettesítője az anyamellnek. Legalábbis első ránézésre. Hogy hány területen és hogyan befolyásolhatja negatív irányban a szoptatást, nem írnám most le külön, akit érdekel, számos szakmai honlapon utánaolvashat.

Szóval az, hogy bizonyos babáknál egyik vagy másik sem okozott gondot, nem jelenti azt, hogy mindenkinek nyugodt szívvel kellene ajánlanunk. Ha nem volt belőle baj, örüljünk, nagy szerencse - de én inkább azt mondanám, hogy igyekezzünk kerülni az esetleges kockázatokat, mert a már meglévő problémát sokkal nehezebb kezelni...

2010. márc. 11. 10:24

Sziasztok


Egy kicsit feljebb hozom a témát. Hátha valaki ugyanebben a dilemmában van.


Babám császáros volt. 6 napig volt intenzíven, majd 1 napot csecsemő osztályon. Mindig cumiból kapta a tápot. (a cumi elnevezés túlzás, mert dőlt belőle a folyadék)


Mikor hazajöttünk, nem fogadta el a cicit. Nagy erőfeszítések árán, pár napra rá, már 20-40 percig elnyammogott a cicimen. A mérleg viszont max 10 gr változást mutatott (volt, hogy negatív irányban- na ezt magyarázza el valaki).


Most két napja sem a cicit, sem a cumisüveget nem fogadja el. Ha beteszem a szájába, nem szív semmit.

Olvastam sok helyen, hogy kanállal kell etetni, hátha visszajön a szopási inger- ami igazából meg sem volt...


Esetleg járt valaki más ebben a cipőben? Meg tudta oldani a helyzetet? Tanács? Tipp?

köszönöm

2008. okt. 3. 15:19
Mondjuk a cumisüvegből itatás lehet nem előny, de ez abba az időbe kimaradt nekünk.
2008. okt. 3. 15:16
A fiam é s alányom is első perctől cumiztak. A fiam 8 hónapos koráig szopizott, a lányom pedig 15 hónapos koráig. Fél éves korukig csak anyatejet kaptak, még csak inni se adtam mást. Nem vettem észre, hogy zavarta volna a cumi a szoptatást
2008. szept. 23. 08:59
Az én gyermekemet nem zavarta meg.
2006. márc. 19. 20:56
A nyugati társadalmakban a cumisüvegek és játékcumik annyira szervesen hozzátartoznak a csecsemőkorhoz, hogy sok édesanya meglepődik, amikor tudomást szerez arról, hogy ezek megzavarhatják a szoptatást. Bizonyos csecsemők esetében lehet, hogy egy hét is eltelik, míg a cumizavar kialakul, másoknál viszont egy-két alkalom, amikor üvegből táplálják - vagy bármilyen mesterséges cumi - előidézheti a problémát.

Ugrás a teljes cikkre: Cumizavar

Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook