Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú recept

Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú recept

A Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú hozzávalói:
600 g burgonya
só, bors
400 g zsenge cukkini
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika
250 g paradicsom
2+1 ek. olaj
1 ek.+1 kk. vaj/margarin
2 tojás
10-12 vékony szelet bacon
1 kis babérlevél
3-4 szál friss vagy 1 kk. szárított majoránna
1 csipet chilipor


A Cukkinis-lecsós burgonyakoszorú elkészítési módja:
1. A burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a cukkinikat megmossuk, szárvégeiket levágjuk, hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A színes paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra szeljük. A paradicsomokat meghámozzuk, felaprózzuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 2. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd nem túl apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat és 1 ek. vajat/margarint, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit, élénk tűzön 5 percig pirítjuk, majd rádobjuk a burgonyát, és további 5 percig pirítjuk-szikkasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat villával kissé felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a burgonyás keverékhez adjuk. 3. 1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy 22-24 cm átmérőjű, koszorú alakú sütőformát. Belefektetjük a szalonnaszeleteket úgy, hogy két végük a forma közepén és peremén túllógjon. Beleszedjük-nyomkodjuk a cukkinis-burgonyát, visszahajtjuk a szalonnavégeket, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük. 4. Közben a maradék 1 ek. olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a színes paprikákat, majd a paradicsomot, a babérlevelet és a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, a chiliporral fűszerezzük, és fedő nélkül puhára, de ropogósra főzzük, levét elforraljuk. 5. Kivesszük a formát a sütőből, fém tortalapra borítjuk belőle a koszorút, és további kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a szalonna egy kissé megpiruljon. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd lapos tálra csúsztatjuk, és a közepébe halmozzuk a forró lecsót. Bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszíthetjük, és azonnal tálaljuk. Salátával finom-tartalmas egytálétel, de szeletben sütött húsokhoz markáns köretként is kínálhatjuk.


Kategória: Zöldséges ételek receptjei


A cukkinis-lecsós burgonyakoszorú elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook