Csirke mell (beszélgetős fórum)
Ezt most láttam a net-en:
A "nem lehet abbahagyni" csirke
Azonos csirkealkatrészekből készítjük (pl. szárnyak vagy felső ill. alsó combok, nyolc darab).
Elkészítés: 8 dkg lisztbe belekeverünk egy kiskanál majoránnát, fehérborsot, őrölt köménymagot, sót, piros paprikát, csipet chilit, és őrölt zöldborsot. A fűszeres lisztbe beleforgatjuk a csirkealkatrészeket és kivajazott jénaiba vagy tepsibe helyezzük. A maradék lisztet rászórjuk. Tetejére karikázunk lilahagymát (két nagy fej), megszórjuk 10 dkg füstölt-sajttal és 10 dkg nem füstölt sajttal. 4 dl tejfölbe 4 evőkanál olívaolajat keverünk és 4 nagy cikkely fokhagymát törünk bele. Ezt ráöntjük az egész tetejére és lefedjük vagy lefóliázzuk.
Előmelegített sütőbe 250 fokon 50 percig sütjük. Tálalás: rizzsel, (pl. kukoricás, fodros-petrezselymes rizzsel). És ne lepődjünk meg, ha nem tudjuk abbahagyni...
Húsboltba lehet kapni nyesedéket is. Ez melle húsa. Mosás után tésztaszűrőbe lecsepegtetem. Wokba beleteszem mielőtt zsírjára sül sózom. Közbe feldobva forgatom.
2X mennyiségű bébi cukkinit felkockázom és megsütöm vele együtt. Sós vízbe főtt rizzsel keverem össze.
Persze ha zsírosabb akkor nem teszek alá semmi olajat, és vizet se. saját levébe készül.
Én olyan 5000 Ft körül vettem vagy 5-6 éve.
Láttam is itt a neten, majd ha eszembe jut szólok hogy hol. Most töröm a fejem.
Nézz szét itt:
A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a fenekén rács, a tetején szorosan fonott bambusz van. Lehet két vagy több, akár négy-öt emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne. Főzéskor kb. öt pohár vizet öntünk a wokba, felforraljuk, és a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután tartsuk állandó forrásban a gőzölgő vizet, és lehetőleg ne emelgessük a fedelet. Hosszabb gőzöléskor érdemes néha forró vízzel pótolni az elpárolgott mennyiséget. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő.
A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak. Szinte minden elkészíthető így: hús, hal, zöldség, gombócok, ravioli, a tenger gyümölcsei, újramelegítésére is kiváló, hiszen pótolja a nedvességet, omlósabb, porhanyósabb lesz így az étel.. És nem szükséges hozzá olaj, vagyis zsiradék, a tápanyagok és ízek pedig nem áznak ki a főzővízben! Persze itt is van egy kivétel: Tészták (ravioli) gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótlevélen, ezek egészen különlegesek, ahogy a zöldféle átveszik a kiolvadó zsiradék ízét. A bambuszgőzölőt nem szabad mosószerrel mosni, mert a bambusz átveszi az ízét, a vegyszer beleivődik. Csak forró vízzel kell elöblíteni.
Nálunk a mélyhûtôben mindig van csirkemell. Egyben is, szeletelve is, felkockázva is. Egy fárasztó nap után ebbôl lehet pillanatok alatt fenséges vacsorát csinálni. Serpenyôben vajat és olívaolajat melegítek, rádobom a már kiolvadt, megsózott, borsozott, fokhagymázott felkockázott husit és perceken belül kész is. Puha, omlós. Köretnek általában párolt zöldséget adok hozzá (nagyon meg vagyok elégedve a bambuszpárolómmal), a lányomnak sült krumplit. 20 perc alatt kész a terítéssel együtt. (És még csak nem is hizlal:)) Nyáron, mikor sok a friss zöldség, isteni salátákat szoktam készíteni mellé.
Ha nem a fokhagymás változatot csinálom akkor curryvel ízesítem. Van hogy hagymát is pirítok alá 1-2 gombával.
A szeleteket pirospaprikás lisztben megforgatom úgy sütöm. Vagy lisztbe és tojásba mártom. Nem kell ôket túlsütni, akkor nem lesz kemény. Ha így rántom, akkor még fagyott állapotban fokhagymás tejbe teszem reggel, mire odajutok hogy elkészítsem addigra nemcsak kiolvad, hanem átveszi a fokhagyma aromáját.
összecsíkozom a csirkemellet, kevés olajon kezdem megpirítani.
Teszek rá grill/flekkenport, esetleg mindkettőt, kis ételízesítőt, fokhagymakrémet (vagy fokhagymát összetörve). Ha a hús puha, teszek rá ketchupot, ezzel összerottyantom, és kész is. Rizzsel tálalom.
Nagyon egyszerű, 15-20 perc alatt megvan.
Ha nincs flekken vagy grillpor, jó a delikát magában is. Én Univer flekkent vagy grillt használok, de a többi is jó.
Az én kedvencem a sajtos csirkemell, vagy a hawaii csirkemell.
A cs.mellett kiklopfolom, majd lisztbe tojásba és reszelt sajtba forgatom és beleteszem tepsibe. Az egészet leöntöm tojásos tejföllel, vajat etszek rá és megsütöm.
A hawaii cs. mellett ugyan így csinálom csak teszek rá ananászt is mielőtt leöntöm. Más gyümölccsel is finom.
sajtos csirkemell
tejfölt, tömlős sajtot összekeversz, vegetával ízesíted.
A csirkemellet felszeleteled, kicsit kiklopfolod, enyhén sózod borsozod. Kivajazott jénaiba berakod a szeleteket, majd rá a tejfölös sajtos keveréket. Lehet rétegezni is. A tetejére tehetsz reszelt sajtot. Burgonyapürével isteni
További ajánlott fórumok:
- Mitől lehet másnapra a sajttal-sonkával töltött csirkemell kicsit kesernyés ízű?
- Milyen köretet ajánlotok gombával töltött csirke mellé? Már a krumplipürét meguntam.
- 1 éves babának lehet már csirke-, pulykamell sonkát adni?
- Rántott csirkecomb mellé keresek valami jó salátát.. esetleg majonézest, ötletek?
- Mire használják a csirkemell nyesedéket?
- Mit kell tenni ahhoz, hogy a főzővajban kisütött csirkemell ne száradjon ki?