Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Csírákkal az egészségért

Csírákkal az egészségért


Csírákat enni jó és egészséges. (Receptekkel)


Az ember lánya oly sokszor hajlamos előítéletekkel viseltetni az új dolgok iránt, hogy emiatt számos kedvező élettani hatású alapanyagot nélkülöz a mindennapi étrendjéből. Így voltam ezzel jómagam is, amikor az egyik barátnőm a biocsírák kedvező és semmivel sem összehasonlítható előnyeiről mesélt lelkesen.

Csírákkal az egészségért

Csírákat enni? Ugyan minek? És egyébként is: milyen íze lehet? Kérdeztem tőle kétkedve, majd hagytam magam egy csírakóstoló révén meggyőzni. Mert igenis: csírákat enni jó, és egészséges.


• Életfontosságú vitaminokat tartalmaznak

• Nélkülözhetetlen ásványi anyagok forrásai (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód, vas, fluor, cink, mangán)

• Zsírszegény táplálék

• Könnyen emészthető

• Csökkentik a fáradtságérzetet

• Erősítik az immunrendszert

• Hatékony a stressz ellen

• Antioxidánsai révén lassítják az öregedést

• Kitűnő vértisztító

• Méregtelenít

• Serkentik a májműködést

• Segítik az emésztést

• Gyulladáscsökkentő

• Oldják az izomgörcsöket

• Csökkentik a koleszterinszintet

• Segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében

• Erősítik az idegrendszert

• Egyensúlyban tartják a vérnyomást

• Csökkentik a radioaktív sugárterhelést

• Segítik a vér oxigénellátását

• Megelőzik a vérrögök kialakulását

• Roboráló hatásúak

• Természetes antibiotikumok, antiszeptikusak


Felhasználhatjuk őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe.


Legismertebb csírák:


• búzacsíra

• lucernacsíra

• medvehagymacsíra

• napraforgócsíra

• retekcsíra

• vöröshagymacsíra

• zellercsíra


Különböző magvakat mi magunk is csíráztathatunk otthonunkban. NAGYON FONTOS alapelv, hogy mindig biominőségű alapanyagot használjunk, és a csíráztatás során ügyeljünk az előírt tisztasági előírásokra, illetve a fogyasztás feltételeinek betartására.



Fűszeres túrós csírakrém


Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 evőkanál paradicsompüré, 6 evőkanál vegyes csíra, 2 gerezd zúzott fokhagyma, frissen őrölt bors, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, salátalevelek, paradicsom


A túrót a paradicsompürével jól elkeverjük, hozzáadjuk a csírákat és a fűszereket. Végül ráöntjük az olívaolajat, salátalevélen paradicsommal kínáljuk.



Búzacsírás gyümölcssaláta


H.: 2 csésze búzacsíra, 1 csésze napraforgómagcsíra, 3 kisebb darabokra szelt alma, egy evőkanál citromlé, 2 karikára vágott banán, 1 pohár joghurt, fél pohár mazsola


A hozzávalókat összekeverjük - azonnal fogyasztható.



Szerző: Faar Ida

Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával.




Írta: netbarátnő, 2013. július 10. 09:08
Fórumozz a témáról: Csírákkal az egészségért fórum (eddig 8 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook