Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Cserépkályha javítás? Ötletek trükkök házilag? fórum

Cserépkályha javítás? Ötletek trükkök házilag? (beszélgetős fórum)


21. Sándri (válaszként erre: 1. - d5cbc44f30)
2016. márc. 1. 05:43

Übv.

Nekem egy olyan problémám lenne ,hogy ha nincs begyűjtva a cserépkályhába akkor a fugák egyenletesek.De hs tűz ég benne akkor a felső sor fugálya megnő kb 0.5-1 cmnyire.Mi lehet a gond?

20. 6be7eb8667 (válaszként erre: 18. - d5cbc44f30)
2011. okt. 27. 21:52
vagyis drága szerelmem...elírtam. De azért szeretlek!!!!
19. 6be7eb8667 (válaszként erre: 18. - d5cbc44f30)
2011. okt. 27. 21:51
Már sikerült is, minden jó, úgyhogy dréga szerelmem nem kell fáznunk!
2011. okt. 14. 20:37
Köszönöm mindenkinek a hasznos infókat, és remélem drukkoltok. Most a szoba 16-17 fokos, ezt az éjszakát még kibírjuk, aztán ha minden jól megy holnap meglesz a tesztgyújtás papírral, meglátjuk mit hoz nekünk a jó öreg cserépkályha. Drukkoljatok nekünk. Most egy elektromos fűtőventilátorral segítek rá kicsit 1-2 fokot, csak hogy a pingvinek ne hozzánk jöjjenek lakni. Holnap majd írok hogy mi lett a végeredmény.
17. Sleek
2011. okt. 11. 23:14
Én annyit még megtennék hogy co érzékelőt raknék fel egy két darabot. Nem drága de életeket ment
2011. okt. 11. 18:14

Cserépkályha használati utasításÜzembe helyezés


A frissen rakott kályhába a munka során bekerült vizet szárító fűtéssel kell eltávolítani.

Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót kinyitva, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegőt. Ez máskor is nagyon hasznos lehet, például ritkán használt kályha (külső kémény) esetén. A nem megfelelően működő kémény

A szárítófűtés lényege, hogy a kályhát lassú tűzzel langyosra felfűtjük, s ezt a hőmérsékletet folyamatos, de gyenge tűzzel szinten tartjuk. Mintegy 2-3 hétig naponta egyszer-kétszer kevés fával begyújtunk. Fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek! Az ajtó bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gőzök nem tudnak távozni és a fugák kitágulnak, legrosszabb esetben a kályha szétnyílik, felrobban! Tilos a szárítófűtés alatt nagy tüzeket gyújtani a cserépkályhában, mivel a nagy mennyiségű gőz, ami keletkezik, szétnyomhatja a kályhát.

Ne hagyjuk a kályhát felügyelet nélkül!

A tüzet hagyjuk kihunyni, de a kályha ajtaját hagyjuk teljesen nyitva, hogy a kályhából a vízgőz eltávozhasson.

Ezután elkezdhetjük a kályhát naponta egyre jobban terhelni, (felfűteni) amíg a szükséges teljesítményt el nem éri. A fa mennyiségét a hetedik-nyolcadik nap után fokozatosan növelhetjük, de a kályhát még nem szabad jobban felfűteni.

A felfűtés időszaka alatt a kályha ajtaját semmiképp ne zárjuk vissza.

A szárítófűtés és a felfűtés kizárólag csak tűzifával történhet.


Üzemeltetés


Mielőtt begyújtunk, a hamut szedjük ki, a rostélyt tisztítsuk meg és szellőztessük ki a helyiséget.

Begyújtáshoz használjunk újságpapírt, apróra vágott fát, a tűztér méretétől függően 4-10 db közepes vastagságú fahasábot.

A tüzelőanyagot úgy helyezzük el a tűztérben, hogy könnyen és egyenletesen kapjon levegőt (gúlaszerűen).

Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót kinyitva, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegőt. Folyamatosan használt cserépkályha esetén a kémény üzemi hőmérsékleten tartja magát.

A könnyen begyulladó anyagok segítségével az energiahordozó anyagot meggyújtjuk lehetőleg úgy, hogy a keletkező tűz felülről lefelé égjen.

Amíg a kályhában éghető anyag van, az égéshez szükséges levegőt a szellőző- vagy a kisajtó nyitva-tartásával biztosítani kell. A kályhát csak azután szabad légmentesen lezárni, ha a tűz elhamvadt, s a tűztérben már csak parázs található.

Ha a kályhára a felfűtés alatt újabb adag tüzelőt rakunk, azt mindig csak akkor tegyük, ha az előző adag már nem lángol, csak parázslik.

A kályhában ne tüzeljünk állandóan és túlzott mértékben. A nagy hőleadás következtében a kályha hirtelen kitágul, fugái szétnyílnak, a kályhát át kell rakatni. A nagy hidegben inkább fűtsünk be naponta kétszer.

Általában 40-80 perc alatt zajlik le egy adag tüzelőanyag elégése.


Az alkalomszerűen használt cserépkályha befűtése nehézségeket okozhat. Ilyenkor mielőtt begyújtanánk, egy szál gyufával nézzük meg a huzat irányát, erősségét. Bizonytalan esetekben először kevés újságpapírral gyújtsunk be a kéménybe, s ha az már stabilan működik, akkor indítsuk el a kályhát.


A fent leírt üzembe helyezési- és üzemeltetési útmutatótól való eltérés, a cserépkályha nem

rendeltetésszerű használata esetén garanciális igény nem érvényesíthető.Karbantartás


A mázas kályhák/kandallók külső felülete külön kezelést nem igényel. A mázas felületeket száraz porronggyal tisztíthatjuk. Vizes, vagy vegyszeres takarítás tilos. Az üveges ajtók hőálló üvegét csak hideg állapotban tisztítsuk.

Évente egyszer a tüzelőberendezést, a füstelvezető csatornát és a kéményt meg kell tisztítani a koromtól. Fontos a tűztér átvizsgálása, a csatlakozások tömítettségének ellenőrzése, a fugázás javítása, tisztítás.

Érdemes szakember segítségét igénybe venni!

Célszerű erre már a fűtési időszak végén sort keríteni!


Sűrűbben kell javíttatni a tüzelőberendezést, ha vizes tüzelőanyagot használunk. Ez amellett, hogy elkátrányosítja (szurkosítja) a kályhát, kéményt, még nagymértékben energiapazarló is. Így a melegítésre használható energia akár 70%-a is elveszhet! A kismértékű szurkosodás megszüntethető a kátrányoldó hasábbal, de a nagymértékben elkátrányosodott kéményen, kályhán, - ha már megjelentek a barnás foltok, folyások,- akkor már csak a teljes csere segít.Mit ne tegyen kályhájával?


● Ne zárja le a szárítófűtés időtartama alatt.

● Ne zárja le addig, amíg a fa lánggal ég, nem esik szét. Robbanás veszély!

● Ne fűtse folyamatosan. A felforrósodott kályhát ne rakja meg újra fával, mert nem

fog több hőt leadni, inkább szétnyílnak a fugák!

● Túl apró tűzifa (gyújtóst kivéve) esetén egyszerre nagyobb mennyiséget ne rakjunk

a tűzre, mert a heves égéssel kárt okozhatunk, felrobbanthatjuk, túlfűthetjük

kályhánkat (pl.: dióhéj, rétegelt lemez, fenyőhulladék, sok hullámpapír, hígító…stb.)

● Ne fojtsa le a tűzet kevés levegő adással! Tökéletlen égést, robbanást,

kátrányosodást okozhat!Következmények: a csempe repedése, fuga nyílása, fuga kipotyogása, párkányok emelkedése – lazulása, tűztér samottjának potyogása, ajtók deformálódása.


Ezen hibákra garanciát nem tudunk vállalni, ezeket a hibákat helytelen használat okozza!

További nagyon fontos teendő a kémény rendszeres tisztítása!

Kérje szakember véleményét, ha kályhájával, vagy kéményével kapcsolatban bizonytalan!

Fontos a kályha szakszerű kezelése, ezzel a kályhát hosszú életűvé és gazdaságossá teszi.

15. d5cbc44f30 (válaszként erre: 14. - guzmi)
2011. okt. 11. 18:09
Köszönöm Guzmi a részletes leírást, olvastam és privátban valószinüleg meg foglak keresni ha nem baj pár napon belül. Addig is drukkoljatok. Szép estét mindenkinek!
14. guzmi (válaszként erre: 12. - d5cbc44f30)
2011. okt. 11. 15:34
Ha olvastad volna az alábbi írásomat, akkor abban leírtam,hgy mit kell tenni. Egyébként, ha ügyes férfiember vagy a tisztítást is eltudod végezni, ha nem akarsz bajlódni vele, akkor hívj szakit.
2011. okt. 11. 06:32
Ezért írtuk,hogy meg kell nézetni szakemberrel,mielőtt kipróbálnád!Mert veszélyes lehet!!!Senki nem azt mondta,hogy szedd szét!
2011. okt. 10. 22:24
Igazából megtévesztő lehet a kérdésem így pontosítanám. Én valójában nem szétszedni, összerakni, vagy építeni szeretnék, hanem a meglevő 10 éve nem használt kályhát ujra beüzemelni mert alig 1-2 hétig lehet már csak fűtés nélkül kibirni. Ez az egy fűtés jöhetne szóba, másképp nem kivitelezhető. Igazából a tesztelésre, üzembehelyezésre, és kipróbálásra akarok infókat, miképp hogyan tegyem és mire figyeljek.
2011. okt. 10. 21:02
A samott és a vízüveg házilagos összekeverése nem éppen a legjobb ötlet :(
10. a14deb9047 (válaszként erre: 1. - d5cbc44f30)
2011. okt. 10. 21:00

Házilag aligha... A szakemberek tudják, hogy kell a cserépkályhát szétszedni és összerakni. Ennek elhanyagolása életveszélyes! Házilag ezt nem ajánlott elvégezni ilyen nagyon fontos szakmunkát. Ez életekbe kerülhet!

Nálunk volt és kisgyermekként nagyon szerettem hozzá bújni. Va

2011. okt. 9. 22:49

Sziasztok

A cserépkályha úgy van megépítve, hogy a füst csak a belső járatokban lehet, kellő huzat esetén nem jöhet ki sehol sem. Ha mégis megtörténik, akkor először a huzatot kell ellenőrizni. A kéményajtót kivested és egy meggyújtott újságpapírt bedugsz. Jó esetben ezt a kémény kihúzza, tehát akkor működik, nincs eldugulva.Egyébként, az ősz első befűtéseknél mindíg így kell beindítani a kéményt, hogy felmelegítsük, és beinduljon a huzat. Leginkább akkor, ha például a lakás hidegebb mint a kinti levegő, mert ugye fizika: a hideg felé fog a füst távozni. Ha bent van hideg, akkor a kályha orrán száján, a fugák között is füstölni fog, pedig valószínüleg nincs baja, csak rossz a tüzelési technika. A kályhák lélegzőre vannek építve, jó huzat esetén a füstjárat és a kémény a távozási útvonal, huzat híján pedig az ajtó a fugák pedig a kályha tökéletes!!! Szóval első lépés, beindítani a kéményt, és rögtön utána begyújtani. Csak akkor lehet elzárni az ajtókat ha már parázs van, mert az égéshez oxigén kell, ha nem kap, akkor robbanhat. Dió héjat, lakkozott faanyagot ne tüzeljetek, robbanhat.A külső repedések a kályhán, illetve a fuga hiánya nem jelent füst veszélyt ha huzat van, az előbb emlitett miatt. Nyugodtan próbálj begyújtani a kályhádba a leírtak alapján, meglátod menni fog. Ha mégsem, akkor privátban írj, és telefonon elmondod mi van, megpróbálok segíteni. Kályhás dinasztia a családom

8. jstefan (válaszként erre: 1. - d5cbc44f30)
2011. okt. 9. 20:19
Cserépkályhát házilag életveszélyes javítani , mindenféleképpen cserépkályhás szakember segítségét kell kérni hogy vizsgálja felül.A hajszálrepedéseken kiáramolhat a szénmonoxid ami minden égésnél keletkezik.Szintelen szagtalan égéstermék , már 30ppm koncentrációban légzési gondokat okoz 50ppm felett halálos lehet, úgy hogy nem érzel előtte semmit!!!
7. micimacko72 (válaszként erre: 4. - d5cbc44f30)
2011. okt. 9. 18:39

a lényeg, hogy elsőre papirt gyujts meg benne, az azért a pókhálot, port eléggé kiviszi. Utánna papir, arra vékony gyújtós, vastagabb fa. Az ajtót sosem szabad elzárni (van rajta huzatszabályzó) amig tűzzel ég a fa. Ha már az egész piros, parázslik, akkor szabad elzárni, hogy ne kapjon levegőt, tartsa a parazsat. Nem szabad nagyon sok fát rátenni (én is igy jártam az elején) és korán elzárni, mert akkor felnyomja a kályha tetejét


Remélem érthetően írtam, de kérdezz nyugodtan. Nekük is van központink és egy cserépkályhánk :-)

2011. okt. 9. 17:39

Szia!

Apukám cserépkályhás..

Én is azt tanácsolom,h nézesd meg szakemberrel,mert nagy baj is lehet....

Szerintem ne próbálkozz ,nehogy baj legyen.

2011. okt. 9. 17:21

Ne próbálkozz egyedül,mert veszélyes!Szét is robbanhat!!!

Mi is megnézettük szakemberrel és kiderült teljesen szét van esve belül,bár kívül gyönyörű volt.Ha begyújtottuk volna szétrobban vagy jobb esetben csak szétesik,meg orrán-száján dől a füst!

A kéményt is ki kellett tisztítani...volt abban pár vödör korom,meg döglött madár...minden.(Ezt a kályhát sem használták vagy 6-7éve)

Nekünk újra kellett rakatni!!!

2011. okt. 9. 16:51
Hát, sajnos most jött el a pillanat hogy rá kell szorulni a használatára, a gáz tul drága lenne. A dolog lényege hogy van egy vájog ház, amiben szeretném 10 év használatlanság után beüzemelni a cserépkályhát. Tanácsot kérnék, hogyan miképp tegyem, mire figyeljek. Sohasem használtam még ilyet, de most muszáj lenne.
2011. okt. 9. 15:50

Lehet már a nyáron beüzemelhetted volna, mert ha szét van égve, és át kell rakni......... Mi is igy jártunk,mikor megvettük a házat.

Begyújtottunk, minden cserép közt jött a füst......

De először a kéményt kell kitisztitani, aztán papirral kiégetni a port, pókhálót s lassan pakolhatod rá a fát.

2011. okt. 9. 15:29
Szeretnék egy 10 éve nem használt cserépkályhát beüzemelni. S.O.S, kezd hideg lenni, sürgős lenne ! Akinek van tapasztalata írjon légyszíves.
2011. okt. 9. 15:27
Cserépkályha Javítás? Ötletek trükkök házilag?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook