Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Csemege uborka télire - bevált receptet keresek fórum

Csemege uborka télire - bevált receptet keresek (beszélgetős fórum)


29. bogrács52 (válaszként erre: 24. - Gevi1931)
2012. júl. 1. 13:50

Ez már így finom,ahogy levan írva!

Én is kipróbálom mert eddig másképpen készítettem el,bár az sem volt rossz.

Szeretem az új dolgokat a változatoságott és mindig el szoktam készíteni.:)

2012. júl. 1. 13:06
5l-es üveghez:2l hideg viz,2dl 20%-os ecet,15dkg cukor,fél marék só,1 mokkáskanál szódabikarbóna,1mokkáskanál szalicil,1mokkáskanál borkénpor,egész fekete bors,koriander mag,mustár mag.26 éve így teszem el.
27. kovaevakiss (válaszként erre: 23. - 032b6d3bda)
2012. jún. 26. 20:02
Nem nagyon fakul ki, jól néz ki az üvegben és egyébként is.
26. TOP 10 (válaszként erre: 1. - 43fede45f5)
2012. jún. 26. 10:31

Savanyúsághoz lé


2 liter víz, 2 dl.10 %- kos ecet,8 dkg só,16 dkg cukor.

Felforralni, és a savanyúságnak valóval megtöltött üvegbe önteni. Ha kihűlt legalább kéz melegre, visszaönteni, és újra felforralni. Amikor lobogóan forr, az üvegbe tölteni, kis szalicil a tetejére, és lezárni. Másnap reggelig száraz dunsztba tenni.

Lehet fűszerezni.Pl az uborkához egész borsot, babérlevelet, és kaprot is bele kell főzni a lébe, de felöntés előtt ki kell szedni a léből.

Javasolom, hogy ha paprikát teszel el, akkor szúrkáld meg, hogy a lé bele tudjon folyni. Ha ezt nem tettem, akkor is magába szívja a tél folyamán a levet, és azok a felső részen lévő paprikák, amik kilógnak a léből besötétülnek, és puhulnak.

25. Nanda (válaszként erre: 22. - 43fede45f5)
2012. jún. 26. 08:53

Nincs benne tartósító!

Én tányérra rakom ki,és úgy nem pezseg.

2012. jún. 26. 07:59

Ez adag kb 4 db 5 literes üvegre való.

8 liter víz 35 dkg só 40 dkg cukor 2 szál torma

1 liter 10 % ecet kapor 3 mokkás kanál borkénpor

1 cs szalicil, 50 szembors, 15-20 babérlevél

1 evőkanál mustármag

A levet egy vödörbe elkészitjük,a magok nélkül

jól elkavarjuk, hogy minden felolvadjon.


Az uborkát, vagy bármi például, apróvöröshagyma, csillagtök, apródinnye, paprika, káposztát darabokra vágunk, zöldparpadicsom, vagy paprikába töltött káposztát stb.

Ezeket vagy csak uborkát szépen sorban belerakunk az üvegekbe közben babérlevet és kaprot tormát teszünk, majd ráöntjük a elösztva a magokat és a levet, a levet nem kell felforralni ha marad levünk tegyük félre később lehet, hogy utánna kell

öntenünk, polcra tesszük,


Nem forr fel, szépen meg marad ropogos marad bármikor fellehet bontani nem romlik meg a többi.

23. 032b6d3bda (válaszként erre: 21. - Kovaevakiss)
2012. jún. 25. 22:32

Köszi :) Ez szimpi recept, ki fogom próbálni.

Az így eltett uborka színe mennyire fakul ki?

22. 43fede45f5 (válaszként erre: 20. - Nanda)
2012. jún. 25. 22:29
Köszönöm! Tartósítószer ezek szerint nem is kell bele? Tavaly tettem el sósvízes uborkát, az hasonlóan készült, csak a szőlő nem volt benne. A pezsegőssége miatt nem ízlik a családnak, azt hiszik romlott...
21. kovaevakiss (válaszként erre: 19. - 032b6d3bda)
2012. jún. 25. 20:38
Egy szabvány konzerves üveghez /72o ml/ kb. egy púpozott késheggyel tegyél.
20. Nanda
2012. jún. 25. 19:56

Uborka,amit anyámtól tanultam,ő meg a szomszédjában lakó mamikától:

nagyon alaposan meg kell mosni a hozzávalókat, üveget, tetőt.

Az üveg aljára szőlőlevelet teszek, meg két három zöld szőlőszemet. Belerakom az uborkát , közé kaprot és két- háromujjnyi vastag tormát. A végén egy csapott evőkanál sót, és feltöltöm hideg vízzel, majd jól lezárom.

Kirakom az üveget napra,mondjuk ablakpárkányra, és hideg vízbe mártott konyharuhát szoktam a tetejére rakni. Két három napig, amíg az uborka elszineződik ott van, utána hűvös helyen lehet tárolni.

Érés közben szokott egy picit szivárogni, de az nem gond. Felbontáskor van hogy pezseg egy kicsit, akkor felbontva hagyom pár órát, maj hűtőben lehűtöm, és úgy már lehet fogyasztani.

19. 032b6d3bda (válaszként erre: 16. - Kovaevakiss)
2012. jún. 25. 15:52
de mégis saccperkábé, kávéskanál, vagy késhegy? :)
18. VendrinerPiroska (válaszként erre: 14. - 43fede45f5)
2012. jún. 25. 15:37
Egészben meg bele a paprika, sima édes, nem nagy, nem csípős, ha csak nem akarod, hogy egy kicsit csípjen. Nagyon fincsi. Biztos lehet paprika nélkül is, ez csak ad az ízéhez.
17. kovaevakiss (válaszként erre: 11. - 43fede45f5)
2012. jún. 25. 10:40
Igen! Vékony uborkákat válogass. Volt úgy, amikor csak vastagabb uborkáim voltak, hogy 2-3 cm-es darabokra vágtam és úgy tettem el, azzal sem lett semmi baj.
16. kovaevakiss (válaszként erre: 13. - 032b6d3bda)
2012. jún. 25. 10:38
Na látod, ez a fogas kérdés! Ezt már mindíg, találomra teszem bele, úgy ránézésre.
15. 43fede45f5 (válaszként erre: 7. - Kovaevakiss)
2012. jún. 24. 23:49
A jövő héten kezdődik az "uborkaszezon" nálunk, ebből is kipróbálok néhány üveggel, jó lenne, ha jó lenne :) Köszi
14. 43fede45f5 (válaszként erre: 8. - VendrinerPiroska)
2012. jún. 24. 23:47
Ebbe milyen paprika megy? Almapaprika, vagy sima TV paprika, vagy milyen? Egészben, vagy szeletelve? lehet paprika nélkül is?
13. 032b6d3bda (válaszként erre: 7. - Kovaevakiss)
2012. jún. 24. 23:44
Mennyi a "kis" szalicil?
12. 43fede45f5 (válaszként erre: 2. - Bnedora)
2012. jún. 24. 23:41
Sok netest kipróbáltam, de nem váltak be. Savanyúságban és sütiben az a tapasztalatom, hogy sok az összeollózás... pontatlanság.
11. 43fede45f5 (válaszként erre: 7. - Kovaevakiss)
2012. jún. 24. 23:39
Csak hidegen rá az uborkára és ezután le is zárom? Nem romlik meg, kibírja a telet?
2012. jún. 24. 23:38
A hordóst is próbáltam már. A csalamádét azóta is úgy teszem, de ubira nem vált be. Ismerem a borkénes dolgot, de úgy is felpuhult. Tudom az uborkán is múlik...
9. fokhagyma (válaszként erre: 7. - Kovaevakiss)
2012. jún. 24. 22:49
Én is ezzel a recepttel teszek el mindenféle savanyúságot már évek óta. Nagyon jó, nem romlik meg semmi, és ropogós marad. Nekem az ecet kicsit soknak tűnt, annak az adagján csökkentettem.
2012. jún. 24. 22:25

Férjem receptje 5 literes üvegre:

Ubi, paprika, kapor, meggy levél megy az üvegbe. A meggy levél alulra. Utánna az üveget, amiben már benne vannak a hozzávalók, feltölteni vizzel, majd a vizet kiönteni egy fazékba. A vízhez hozzá kell adni egy csapott merőkanál sót és ua. cukrot, ecetből 0,5 liter 10%-os ecet + 1 evőkanál szalicilt, összekeverni, majd ráönteni az ubira. Fedetlenül kell hagyni 2 napig, hogy a paprikából kijöjjön a levegő. Két nap múlva megnézni, a lé szintjét ellenőrizni. Ha nem ér az üveg tetejéig, akkor hozzá kell pótolni. Lekötni és állni hagyni 2-3 hónapig.

2012. jún. 24. 22:21

Nekem van egy, aminek az a neve: Ilonka néni savanyúja. Az uborkát, a csalamádét, a hosszú, hegyes, zöld erős paprikát, mindent ezzel teszek el.Minden liter vízhez kell:

2,5 dl ecet, 1o %.

15 dkg cukor,

3 dkg só,

1 mokkáskanál borkénpor.

A biztonság kedvéért még teszek bele egy kis szalicilt is.

Az a jó benne, hogy a cuccot nem kell felfőzni, forralni. Bele kell tenni mindent, fűszert is, amit szoktál. jól elkevergetni, hogy minden eloldódjon benne, és rámerni az üvegbe rakott uborkára, paaprikára, stb. Nálunk ez a menő, nagyon fínom.

2012. jún. 24. 22:13
ja és egyáltalán nem kell szalicil, szódabikarbóna, forralás meg ilyenek
2012. jún. 24. 22:10

hordós savanyúságra gondolsz ??

mert amit dunsztolni kell az megpuhul :-(

2012. jún. 24. 22:09
mondhatni ropogós
2012. jún. 24. 22:09
borkénes receptet keress, mert attól friss marad és élénk színű és abszolút nem romlik meg
2012. jún. 24. 22:07
És a neten nem találtál megfelelőt, vagy nem bízol az ottani receptekben?
2012. jún. 24. 22:03
Évek óta tele a spájz, minden földi jóval, de az ubival bajban vagyok. Kérlek ne a net-ről linkeljetek receptet, hanem olyat kérnék amit ti, vagy édesanyátok már sok-sok éve nagy sikerrel készít. Az elmúlt években már kb. 10 variációt próbáltam, de a családomnak és nekem sem ízlik. Rosszul hangzik, de azt a bolti ROPOGÓS fajtát szeretném elkészíteni. Köszi a segítséget!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook