Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Csecsemő- és kisgyermekgondozó vagy óvodapedagógus szak? fórum

Csecsemő- és kisgyermekgondozó vagy óvodapedagógus szak? (beszélgetős fórum)


21. BarBia
2014. febr. 25. 19:59
Nekem se volt erősségem a tesi, mégis elvégeztem az óvóképzőt, sőt még a gyógytestnevelői szakvizsgát is leraktam. Ha szereted a gyerekeket, tudsz szót érteni a kollégákkal, szülőkkel válaszd bármelyiket. Az tény, hogy az óvónők többet keresnek és az alapszabadság mellé van 20 nap pótszabadság, de aki igazán a hivatásának él, annak nem 6,5 óra a munkaideje. Én 96-ban csináltam az alkalmasságit Kecskeméten, sikerült, de nem volt se közel, se szimpi a hely, így Szarvason végeztem, mondhatom lazán, de óvónői szakközépből mentem oda. Állásról annyit, hogy merni kell lépni, egy évet doliztam a szülővárosomba, és mivel semmivel se biztattak én bizony útra keltem. Itt Pest megyébe mindig van hely, most is 3 álláshelyünk betöltetlen. Most lenne hely már otthon is, de már ideköt a párom és a gyerekeim élete. Sok szerencsét, taláéld meg a Neked megfelelőt!
2014. febr. 21. 23:45

Meg most az sem tisztázott, hogy mit utálsz a tesiben? magát a mozgást? vagy a tesiről tanulni? mert persze nem mindegy.

Nagyon meg kell gondolni a választást, ha tanácsot kérsz akkor csak annyit mondhatok, hogy csak akkor válaszd ezt a "szakmát" ha tiszta szívből ezt szeretnéd, mert se nem fogsz jól keresni és tényleg oda kell tegye az ember magát, ha jól akarja csinálni. Én amikor foglalkozást tervezek akkor sokszor napokig éjszakába nyúlóan csinálom, mert azt akarom, hogy igazán jó legyen. Ha viszont már dolgozni fogok, akkor ennyi időt biztosan nem fogok tudni rászánni, de ahogy a mentoromat nézem, nincs pihenés. Egész hétvégéket töltenek vagdosással, ragasztással, festéssel, csak, hogy az a farsangi buli tényleg csúcs legyen.

A szavadból azt vettem ki, hogy csak azért választanád ezt, mert ez van helyben és ami úgy talán még érdekel is.

Ha tényleg ezt szeretnéd csinálni, akkor vágj bele, ne foglalkozz senkivel, a tesit is majd megoldod valahogy, vagy megszereted, vagy majd a "párod" csinálja:)

19. Zebra25 (válaszként erre: 16. - Lugas)
2014. febr. 21. 23:32

Azt kérdezted, hogy milyen tantárgyak vannak. Én mondtam, hogy nekünk sok tesi van 1 félévben. Most mit akadsz fent ezen. Ha ezt szeretnéd csinálni úgy igazából, akkor ez ne okozzon gondot.

Azért fontos a tesi, mert a gyerekek ebben a korban nagy fejlődésen mennek keresztül, ami a testi változást illeti és az idegrendszerük is a mozgás által fejlődik a legjobban, gondolkodásuk, egyensúlyérzékük és ez csak egy töredéke annak, hogy mennyire fontos a tesi. Azért mondtam, hogy igen, ez a legfontosabb és ha utálod, akkor jobb ha ezt is számításba veszed. Igen is nagy hangsúlyt kell fektetni az óvodai nevelés során a tesire, és nem elsumákolni, mint a sokan csinálják sajnos, mert Ők nem szeretik. Az én mentorom ha kell bukfencezik a gyerekekkel. Én is kúsztam meg másztam, meg egylábon ugráltam. Leírtam, hogy nem fekvőtámaszokról van szó, de ha óvodapedagógus szakra szeretnél jelentkezni, akkor gondoltam tisztában vagy azzal, hogy nem arra gondolok, hogy olyan gyakorlatok vannak, amiket te felnőttként nem tudsz kivitelezni.

18. babszibobó (válaszként erre: 16. - Lugas)
2014. febr. 21. 22:21

Oksi...bocsi.


Ha gyetekekkel szeretnél foglalkozni akkor jelentkezz bátran. ..hogy 3-4 ev múlva mi lesz a szakmában nem lehet most megmondani.

Ilyen elven nagyon érdekessé válna a jelentkezesek sora.

17. Miss Angel (válaszként erre: 6. - Rinike)
2014. febr. 21. 22:15
Elvileg.......
16. Lugas
2014. febr. 21. 22:14

jövőre felvételizek. Egyébként tudom, hogy megterhelő a gyerekekkel foglalkozni, két öcsém van akiket születésük óta nevelek és tudom milyen a gyerek után szaladni, én csak azon akadtam fenn, hogy miért a tesire helyezte zebra a hangsúlyt (nem ezt látom előtérben, mikor a kicsiért megyek az oviba)

MOst akkor tegyek le arról, hogy óvónőnek menjek, mert a kutyának sem kellek majd?

15. babszibobó (válaszként erre: 1. - Lugas)
2014. febr. 21. 21:45

Csak kérdem de mikor szeretnél felvételizni?

Mert február 15 volt a határidő...

14. mrs_soprano (válaszként erre: 12. - M0ncsa)
2014. febr. 21. 21:30
én sem vagyok vékony, de mozogni birtam, meg hát kellett is:) az a 4 hónap amit bölcsiben dolgoztam a kórházi meló előtt, na akkor fogytam 20 kilót:)
13. Cippora (válaszként erre: 11. - Miss Angel)
2014. febr. 21. 21:22
Kisgyermekgondozókkal is Dunát lehet rekeszteni...azzal még nehezebb elhelyezkedni.
12. M0ncsa (válaszként erre: 9. - Mrs_soprano)
2014. febr. 21. 21:22
8 kisgyerek?! Azt hiszem, a forumindito epp azon van, hogy palyat tevesszen, ha nem kedveli a testmozgast. Egy gyereket is faraszto rendesen ellatni, 8-at, meg... az mar kimeriti a kikepzotabor fogalmat :)
2014. febr. 21. 21:10
Az óvodapedagógust felejtsd el,sehova nem kellesz majd.....
2014. febr. 21. 20:47
ja és 3. évben első félévben heti egy nap suli, 4 nap gyakorlat, második félévben csak gyakorlat...többszáz óra gyakszi van, és kb többet voltunk kórházi gyakszin mint bölcsiben(én nem bántam:)) persze ösztöndij felejtős, nálunk csak a felnőttápolók kaptak, mi nem, hiába güriztünk annyit...
2014. febr. 21. 20:44

én csecsemő- és kisgyermek gondozónak tanultam...2009-ben végeztem.

nincs sok tesi, olyan heti 2-3 óra, első két évben kemény tanulás:anatómia(nehéz), kórtan, gyerekpszichológia, gondozástan, gyógypedagógia, neveléstan, etika,stb... év végén nyáron 7 hét gyakorlat kórházban, bölcsiben.év közben is van gyakorlat, ill demonstrációs teremben gyakorlati oktatás.azt jó ha tudod, hogy én mégegyszer csinálnám, nem ezt választanám, megélhetési szempontból...:S szép az elhivatottság, de egy óvodapedagógus többet keres...gondozónőként 72-74ezret kapsz kézhez...annyi h a gondozónőknek nem a 21 nap szabi jár egy évben, hanem asszem 35...gondozónőként egy csoportban párban leszel a kollegáddal, 16 gyerekkel...sok türelem és figyelem kell...8 gyereket pelenkázni, öltöztetni, ebédeltetni, lefoglalni...én inkább órházba mentem dolgozni...:)

2014. febr. 21. 20:37

Én tanító vagyok, de testnevelés oktatás a fősulin kibírható volt, pedig nem vagyok egy nagy tornász. Ettől függetlenül most is (34 évesen) bemutatom a gyerekeknek, amit kell és amit tudok (najó, a fejenállást nem :D).

Gondolom, óvodapedagógusoknál sem annyira rázós a dolog, de ha ennyire tartasz tőle, akkor nem is érdemes belekezdeni.

Egyébként a kecskeméti fősuli honlapján vagy a felvi.hu-n biztos rajta vannak az alkalamssági vizsga követelményei.

Attól, hogy az ovisoknak nem kell Coopert futni, lehet, hogy Neked a fősulin le kell minden évben. (Nekünk le kellett.)

2014. febr. 21. 20:36
Én úgy tudom, hogy mostantól a kisgyermekgondozó is alapképzésbe tartozik. De utána kell nézni. Talán a mostani felvételtől számít, de ennek nem jártam utána.
6. rinike (válaszként erre: 1. - Lugas)
2014. febr. 21. 20:25
Szerintem, ha teheted, inkább főiskolai alapképzésre jelentkezz, mint felsőfokú szakképzésre! Főiskolai végzettséggel - elvileg - jobban kellene keresni, és könnyebben kellene elhelyezkedni is.
5. Zebra25 (válaszként erre: 4. - Lugas)
2014. febr. 21. 20:22
Azt írtad utálod a tesit, erre reagáltam. Igen, nagyon fontos a tesi. Nem, nem fognak sem fekvőtámaszt csinálni, de ezt írtam lent is.
2014. febr. 21. 20:15
ezt most úgy mondod mintha 3 éveseket konditerembe küldenék. Gondolom nem kell szertornázniuk, meg copert futni, esetleg fekvőtámaszozni. Biztos, hogy a tesin van a legnagyobb hangsúly?
2014. febr. 21. 20:09
Anatómia, pszichológia, kommunikáció, ének, sok sok tesi, mozgásfejlesztés, gyógytesi, vizuális nevelés, pedagógia, szociológia, etika, gyermekirodalom.........de mondom, a legnagyobb hangsúly a tesin van és sok hozzá kapcsolódó tárgy is van.
2. Zebra25 (válaszként erre: 1. - Lugas)
2014. febr. 21. 20:06

A tesi alkalmassági nem nehéz, szerintem ritka ha valakit meghúznak a tesin. Viszont ha nem szereted a tesit, hogy akarsz óvodapedagógus lenni? majdnem a legfonosabb, hanem a legfontosabb a tesi

persze nem húzódzkodást kell tanítani a gyerekeknek, de hát kell a tesi foglalkozást tartani és komolyan is kell venni

2014. febr. 21. 19:58

A lassan a nyakamra nő a pályaválasztás és nem tudok dönteni. Szeretnék egy diplomát szerezni. Nekem első szempont a város, ahol továbbtanulhatnék (Kecskemét). Mivel itt csak kisgyermekgondozó és óvodapedagógus szak van ami érdekel, el kéne döntenem, hogy melyiket érdemesebb választani. Érdekelnének tapasztalatok Tőletek, sok kérdésem van ám :)

- a kisgyermekgondozó az felsőfokú szakképzés az óvónői pedig alapképzés. Melyikkel járok jobban (fizetés és elhelyezkedés tekintetében)?

- nehéz-e gyereknevelésről, foglalkoztatásról tanulni? Mennyire megterhelő, juthat e idő mellette például munkára vagy egy OKJ-s képzés elvégzésére?

- mi történik az alkalmassági vizsgán? (engem főleg a testneveléses rész érdekel, mert azt utálom és nem is tudok helytállni e téren)

- nagyjából mikről tanulhatok ha bármelyik szakot is választom a kettő közül?


előre is köszönöm nektek, mindenféle vélemény érdekel

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook