Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Budapesti anyukák, mi a véleményetek, van értelme óvodát nyitni? fórum

Budapesti anyukák, mi a véleményetek, van értelme óvodát nyitni? (beszélgetős fórum)


17. trapiti (válaszként erre: 15. - 4c1a787e8f)
2011. ápr. 26. 13:19

Szerintem egyébként a különbségek egyébként is kijönnek, de nem feltétlenül csak az anyagi természetűek. Bizonyos értelemben mi is kilógtunk a sorból, annak ellenére hogy nem okozott gondot az ovi fizetése. A mostani oviban nem lógunk ki. Vagy igen, de nem zavar senkit. Lehet hogy ott már feltűnt, hogy minden gyerek "kilóg a sorból" ;)


A montessori, waldorf és egyéb alternatív ovikkal kapcsolatban még az is egy nagy kérdés, hogyan kapcsolható utána az iskola, mennyire fog a gyerek tudni alalmazkodni hozzá, ha teszemazt nem waldorf iskolában folytatja.


Én most kb. 30 óvodát jártam végig, állami és állami között is óriási különbségek vannak. Nemcsak anyagi lehetőségeket hanem szemléletet tekintve is.

16. 4c1a787e8f (válaszként erre: 14. - Trapiti)
2011. ápr. 26. 13:12
Egyébként ismertem olyan downost is, és autistát is, aki normás állami ovicsoportba járt... És még a sulit is elkezdték.. Nem minden eset egyforma..
15. 4c1a787e8f (válaszként erre: 14. - Trapiti)
2011. ápr. 26. 13:11

Ezt egyébként én is így gondolom, nem is vagyok híve igazán a magánzásnak. Hosszú távon nem tartom jónak, hogy már itt ennyire kijönnek a társadalmi, meg egyéb külömbségek.


Csak most belecsöppentem egy ilyenbe, amit olyan emberek csinálnak, akiknek ez nagyon szívügyük..


Meg a három gyerekemnél, ahogy telik az idő azt is látom, hogy egyre rosszabb a helyzet, egyre szűkülnek az állami lehetőségek..

14. trapiti (válaszként erre: 12. - 4c1a787e8f)
2011. ápr. 26. 12:58

A "problémás" vagy sérült gyerekek integrálása gondolom sokkal több anyagi forrást és megfelelő képzettségű szakember együttműködését igényelné, ezt nehezen tudom abban az árfekvésben elképzelni, amit nemcsak a kifejezetten jómódúak tudnak megfizetni.


A másik nagy tapasztalatom az volt épp mostanában, hogy a fizetős alapítványi oviban magasról tettek a gyerekek egyéni igényeire, az önkormányzati (nyilván nem mind, hanem ez az egy konkrét ovi) összehasonlíthatatlanul jobban végzi a dolgát. Szóval nem a pénzen és az extra minőségen múlik...

2011. ápr. 26. 12:53

Ez az ötlet, hogy ovit kellene nyitni onnan jött, hogy a párom bátyáéknál most jön a 3. gyerek, és a nagyobbiknak alig találtak helyet... csak messze, és sajnos a körülmények nem ideálisak.. pontosan azért kérdezem itt, mert tudom, hogy sok anyukának fontos hogy a gyermeke jó helyen legyen, és az időbeosztások, nyitva tartások is jól működjenek.


Illetve hogy árban, költségben ne legyen 80-120 ezer ahogy írtátok.


Természetesen érdekel szurikáta111 hogy ti hogyan kezdtetek neki, mik az elképzelések, és mi az amit kezdésnek meg kell tenni!

Előre is köszönöm a válaszodat!

12. 4c1a787e8f (válaszként erre: 11. - Trapiti)
2011. ápr. 26. 12:49

Igen, a 2-3 éves kortól mennyiségi, a piciknél meg minőségi igény lenne. Már úgy értem, hogy extra minőségi...


Meg a "kicsit" autisták, down-szindrómások, vagy csak akik későbben érnek, koraszülöttek voltak, vagy nem szobatiszták, stb... Szóval akiknek van gondjuk, de normális életet szeretnének élni... Persze itt nem az extra súlyos esetekre gondolok. A barátnőmékhez is jár egy autista kisfiú...

11. trapiti (válaszként erre: 10. - 4c1a787e8f)
2011. ápr. 26. 12:43
Szerintem is a legnagyobb igény 2 éves kortól van. Illetve 3 éves kortól még egy nagy ugrás.
10. 4c1a787e8f (válaszként erre: 9. - Lujzaa)
2011. ápr. 26. 12:38

Én is ezt mondtam a barátnőmnek, hogy errefelé is kéne majd bővülni. Ő azt mondta, hogy vidéken erre kevésbé van igény, inkább a 2-3 éves kor a leggázabb, mert akkor már nincs gyed, csak gyes, és az már általában nem elég...


Bár Pesten meg lehet, hogy lenne, akár már 6 hós kortól is. Nekem az egyik 7 hósan ment. Akkor az ember, ha ezt a döntést hozza, fokozottan mindent megtesz, hogy jó helyen legyen a babája...

2011. ápr. 26. 12:35
sztem bölcsi-ovit érdemes. 12 hós kortól be lehessen adni a gyereket
8. 4c1a787e8f (válaszként erre: 1. - Pahet a vadász)
2011. ápr. 26. 12:33

A barátnőm most nyit egy Montressori ovit egy vidéki városban. Én is dolgozom a projecten. Szeptemberben nyitnak. Ő egyébként bővíteni szeretné majd a láncot...

Ha érdekel bővebben, írj privit...

7. trapiti (válaszként erre: 1. - Pahet a vadász)
2011. ápr. 26. 12:26

Mi most váltottunk óvodát Bp-en. Alapítványiból (havi 38.000-t fizettem étkezéssel együtt, ez nem számít soknak) önkormányzatiba váltottunk.

Nagyon nehéz volt találni olyat, ahol egyáltalán szóba álltak velünk, de nagyon jót találtunk végül.


Magánovi még inkább lett volna így év közben is, de több gond is volt:

- az ára nyilván, mert havi 80-100.000 körül mozognak az árak

- reggel 8-kor nyitnak áltlalában, mi a XV. kerületben lakunk és a VII-ben dolgozom, reggel fél 8-kor kezdek, negyedre ott kell lennem

- nyáron minimum 2-2.5 hónapra bezárnak

Az utóbbi két ok miatt akkor sem tudna ilyenbe járni a lányom, ha lenne rá pénzünk.


Kereslet biztosan lenne, de alacsonyabb árfekvéssel (talán még ez a havi 30-40.000 többeknek beleférne). 80-120.000-ért általában lehet helyet találni, gondolom erre nincs akkora igény.

A nyitvatartás bp-i viszonylatban, dolgozó szülőkre építve reggel 6 - fél 7-től délután 5-fél 6-ig legalább. Az önkormányzati ovik - legalábbis ahová most jár a lányom - 6-18 óráig van nyitva.

A nyári szünet 5 hét, de ezalatt is van a kerületben ügyeletes ovi, ahová mehetnek a gyerekek abban az időben amit a szülő végképp nem tud megoldani.


Szerintem a középrétegek számára is megfizethető, a dolgozó szülők munkarendjéhez alkalmazkodó ovira biztosan lenne igény. Akiknek sok pénzük és kevés dolguk van, azoknak most is van választék.


Programok: én az ovitól nem azt várom, hogy úszni, lovagolni, korcsolyázni hordja a gyerekemet, hanem hogy normális, szeretetteljes, odafigyelő közeget biztosítson a számára a hétköznapokra. Az úszást, néptáncot stb. jobban szeretem én intézni :) Ráadásul ezek általában aránytalanul magas árral társulnak a magánoviknál.

6. Pahet a vadász (válaszként erre: 4. - Kinni)
2011. ápr. 26. 08:45

Most olvasgatok cikkeket, fórumokat, és rengeteget panaszkodnak a mamák.. hogy az óvónők túlterheltek az állami óvodákban, és a gyerekeknek már a beszoktatási idő is gondot okoz.. ha kibővítik a már meglévőket akkor hogyan fognak boldogulni?

Bár gondolom akkor felvesznek még embert...

5. kinni (válaszként erre: 4. - Kinni)
2011. ápr. 26. 08:44

Az például jó lenne ha lehetne pályázati pénzhez jutni óvoda nyitáshoz.

Még nem néztem utána most van-e erre lehetőség, szerintem érdemes lenne utánaérdeklődni.

4. kinni (válaszként erre: 3. - Pahet a vadász)
2011. ápr. 26. 08:32

Nem tudom, néhány hete hallottam, hogy módosítani akarják ezt a törvényt. Most 5 éves kortól kötelező az óvoda, ezt 3 éves korra akarják csökkenteni.

Egyébként én ezt támogatom, de hogy és miből tudják majd megvalósítani a gyakorlatban az óvodabővítést az önkormányzatok azt szerintem senki nem tudja.

3. Pahet a vadász (válaszként erre: 2. - Kinni)
2011. ápr. 26. 08:26
Ez a bizonyos kormány döntés mikor lesz esedékes? Erről mit tudsz?
2011. ápr. 26. 08:21

Bár én nem budapesti vagyok, de én is gondolkodom az óvoda nyitásán vidéken.

Felénk is nagy a túljelentkezés, itt a körzetünkbe a gyerekek felét nem veszik fel. Van két magánovi, telt házzal működnek.

De most mindenképpen érdemes lenne megvárni a kormány döntését azzal kapcsolatban, hogy 3 éves kortól akarják bevezetni az óvoda kötelezettséget. Hogy ez megvalósuljon óvodákat kell nyitni és bővíteni. Ha megoldják önkormányzati szinten akkor szerintem nem lesz érdemes nyitni, ha nem lesz megoldott és nem lesz annyi férőhely az állami ovikba amennyi kell akkor meg mindenképp.

Tehát én várom a fejleményeket, igaz amúgy is két év múlva terveztem csak az ovi vagy a családi napközi nyitást.

2011. ápr. 26. 08:12

A kérdésem lényege, hogy sokfelé hallom mostanában, hogy kevés az óvoda, nincs hely, gyakorlatilag várólista van. Mi a véleményetek, érdemes lenne magán óvodát nyitni itt Pesten? Lenne rá "kereslet"?

Mit tudnátok elképzelni, hogyan lenne a legideálisabb a működése? Nyitva tartás,elvárások, havi költségek, programok stb.

Illetve Ti inkább magán óvodába vagy államiba adnátok a gyerkőcöt?

Várom a véleményeket, indokokat, érveket pro-kontra!

Köszönöm :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook