Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » “Bizony bizony egy szép napon,kopog az ősz az ablakon”., fórum

“Bizony bizony egy szép napon,kopog az ősz az ablakon”., (beszélgetés)

❮❮ ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... ❯❯
946. Guruljka (válaszként erre: 941. - Livepower)
2018. júl. 7. 14:10

Szerintem nem a megsértésed a cél.

Mi is feljegyezzük, amellé, hogy nem fogadsz el kávét másutt, hogy az Anya szót másképp használod kicsit.

Van egy macskám,jelenleg 4 kölyök anyja. Nem non plus ultra, csak sima cirmos. :D

Itt alszik a monitor melletti iratos dobozomon, mert innen figyeli a piciket, egy kisebb hangra már szalad is.

Nem venném el tőle a "jó anya" jelzős összetételt.

945. 12d083b51b (válaszként erre: 941. - Livepower)
2018. júl. 7. 09:47
Nagyon helyes! Akkor ebben megegyeztünk! :))
944. Százas Evelin (válaszként erre: 941. - Livepower)
2018. júl. 7. 09:08
Volt egy főnökünk, aki egy mondaton belül több idegen szót is használt. Koncepció, produkál, korrelál, akceptál, volt ott minden. Egy kollega meg azzal szórakozott, hogy ha felbukkant az egyik akkor felírta, később aztán strigulákat húzott mellé. Megnézte, hogy aznap melyik a kedvence. :-)
943. Százas Evelin (válaszként erre: 942. - Ab61752c45)
2018. júl. 7. 08:59
Persze, az a slow-tvist. :-)
942. ab61752c45 (válaszként erre: 933. - Százas Evelin)
2018. júl. 7. 08:37
lehet,hogy még a tviszt is menne.legfeljebb kicsit lassabban.
941. livepower (válaszként erre: 940. - 12d083b51b)
2018. júl. 7. 08:13
Egyébbként én is magyar vagyok,és az anyanyelvemen beszélek és írok. Veled ellentétben,az”Anya”szó nálam,kizárólag csak ‘non plus ultra’ értelemben merülhet fel a szóhasználatomat illetően !! De még mindig nem sértődtem meg -:))
940. 12d083b51b (válaszként erre: 937. - Livepower)
2018. júl. 7. 07:48

Szevasztok!

Nem arról van szó, hogy ismerem vagy nem! Arról van szó, hogy magyar vagyok!!!!

És ha magyarul beszélek, akkor lehetőleg magyar szavakat használok.

Különben joggal gondolhatja valaki, aki nem ismeri az idegen szó jelentését, hogy "éppen szidom az anyját!" :))

939. Százas Evelin (válaszként erre: 936. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 22:01

Nálam meg az maradt ki, hogy ugyanott két napig kisfenyőt is kapáltunk, hegyoldalban, a fenyők a gaztól nem látszottak.

Ehhez valami ócska kis kapát kaptunk, és felhívták szíves figyelmünket, hogy aki a fenyőt kivágja, az ki is kell hogy fizesse. Nem emlékszem, mennyibe került volna, de sokba.

Ott melózunk ingyen, fizetni azt viszont kell, hát ez gyönyörű.

De ez csak két nap volt, végül nem is fizetett senki.

938. Guruljka (válaszként erre: 937. - Livepower)
2018. júl. 6. 21:58

Nem ismeretlen, én nem is gondolom, hogy Hópihe komolyan kérdezi.

Én a fordítás során megszoktam, hogy azt is magyarul írom, amit a forrásnyelv másképp írt. Ha egy német szövegben fordul elő az irreleváns, akkor, hacsak nem kifejezetten tudományos a szöveg, akkor lényegtelennek fordítom.

937. livepower (válaszként erre: 926. - Bözsi néni)
2018. júl. 6. 21:53

Bözsi néni ismerte a szó jelentését -:)) Itt nem halyesirási tévedés volt,hanem a szó jelentésének értelmezése..

Nem gondoltam,hogy ez annyira ismeretlen kifejezés !!

936. Százas Evelin (válaszként erre: 935. - Guruljka)
2018. júl. 6. 21:10

Hm. A meggyszedő tábor is elég embertelen volt, de a társaság miatt én azt fel se vettem.

Az utánfutó nekünk nem ponyvás volt, hanem valami fadoboz, a végén egy ajtónyi nyílással, azon dőlt be a por, levegőt alig lehetett venni.

Szintén a semmi közepén volt a szállás, időnként szabadon kószáló lovakkal lehetett találkozni, azoktól marhára féltem.

Melegvíz nuku, pedig hótt koszosak voltunk. Soha nem volt melegvíz, az oda be se volt vezetve.

Strózsák párnák meg matrac voltak, jó kemény. Addig nem is láttam még olyat. Bácskai szalámit se, mindig az volt reggelire. A levesben folyton ott volt az előző napi tészta.

És mégis... Szép volt. :-)

935. Guruljka (válaszként erre: 934. - Guruljka)
2018. júl. 6. 20:35

Kimaradt, hogy a három réteg átázott pulóverbe dermedve volt a karom merev...

Még ma is dühös vagyok, ha ez eszembe jut. Embertelen volt.

934. Guruljka (válaszként erre: 931. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 19:54

Mi szőlőt szedni mentünk. Csak orvosi igazolással lehetett távol maradni.

Az elején jó sokára kiértünk a ponyvás teherkocsikon (leereszett ponyvákkal!) a vasútról a szállásra, arra ki volt írva, hogy Önkéntes Ifjúsági Kisz építőtábor. Az előzmények ismeretében ezen ekkor még röhögtünk.

Aztán kiderült, hogy se közel, se távol másik épület nincs. Magyarán, azt se tudtuk, hol vagyunk.

Reggel irdatlan korán jött a ponyvás, kivitt a szőlőbe. Október volt. Kiderült, hogy a tőkéken maradt pár darab fürtöket kellett leszednünk. A penészes lé csípett, feldagadt a kezünk tőle.

A vödrök lassan teltek, egy "lopó embert", aki a fél vödröt lopta volna, merev karral pofoncsaptam. Legendás lett. (A tanár,aki emiatt lecseszett, a végén hozzátette, sajnálja, hogy nem látta...)

Az eső nagyjából naponta szemerkélt, átázott a három réteg pulcsi rajtunk. A ponyvás viszont csak akkor vitt vissza a szállásra, ha kifejezetten esett az eső. Az egy hetünk alatt egyszer, úgy két órával korábban.

Szóval "ausvicc" lett az esemény neve. A következő évben "beteg lettem".

Na és ezután fosztották meg a fél osztályt a pénzétől.

933. Százas Evelin (válaszként erre: 932. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 19:15

A nyirettyűt ki ne hagyd. Menjél, ropjad a csürdöngölőst. :-) Falubuli, nincs is annál jobb.

Fatornyos falumban is ki van írva, hogy zenés nyári esték, minden prénteken. Én meg eljöttem már egy órakor, balgaság.

2018. júl. 6. 18:41
na,hangolják már a nyirettyűt,a holnapi bulira.csak nem lesz eső,pár csepp esett.
931. Százas Evelin (válaszként erre: 929. - Guruljka)
2018. júl. 6. 18:08

Hah, mi a kiszes munkatáborban természetesen brigádversenyben álltunk, amit meg is nyertünk. Erre a brigádvezető kapott egy NDK-s jutalom utat. Ez milyen már? Hát talán csak ő dolgozott?

A meggyszedő táborban igaz, hogy ő volt a lopó ember. A nagy versenyben ő előreosonkodott azokba a sorokba ahol még nem volt a fa szedve, és alulról pillanatok alatt összekapkodott egy-egy vödörrel. Az nagyon sokat számított.

Én meg a mászó ember voltam, lévén a legkönnyebb. 40 kila, meggyes vödröstül, ezzel nem akartam most dicsekedni. Régi szép idők. Ha dőlt a létra akkor lazán leugrottam, a vödör közben ki sem borult. Arra vigyáztam. Ha letört alattam az ág, akkor is ugrottam, alul homok volt, király. Ilyenkor viszont ebbe-abba beleakadtam. Úgy tele voltam kék foltokkal, hogy anyám elsírta magát, amikor viszontlátott. :-)

930. ab61752c45 (válaszként erre: 928. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 18:03
nekünk valami középiskolás fiúkat hívtak,táborban nem voltam.csak később egy hónapos továbbképzésen.na,ott aztán volt minden.jó kaja,szórakozás.az egyik előadó Azurák apuka volt.nagyon jó pasi volt,csak fennhordta az orrát.
929. Guruljka (válaszként erre: 928. - Százas Evelin)
2018. júl. 6. 17:55

Nekem egy kiszes munkatáborról egészen más emlékeim vannak, de nem is voltam kisztag.

Ezt az is igazolja, hogy a nehezen összeszenvedett pénzemet (és a többi nem kisztagét is) a kisz alapszervezet osztotta el saját berkein belül.

Nem lett népszerűbb a szememben a szervezet.

928. Százas Evelin (válaszként erre: 922. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 17:45

A középiskola nekem is lányosztályos volt. Jó volt, szintén hívtunk a Kisz klubba fiúkat, méghozzá sorkatonákat. Volt velük tánc is. :-) Meg vitakör. Hát egyből fel voltunk dobódva.

De nem is a vendégek itt a lényegek, a lányok nagyon közel tudnak állni egymáshoz, ha akarnak.

Voltunk kiszes munkatáborban, olyan rideg körülmények között hogy azon csak sírni lehetett volna, de úgy röhögtünk, hogy fájt az oldalam. :-) Azt nem tudom, hogy min. Kb. mindenen.

2018. júl. 6. 16:46

Köszi nektek! Még jó, hogy van aki világosságot gyújt a kis sötét agyamban! :))

De valóban mindig is irtóztam az idegen szavak használatától. Persze néhányat azért én is ismerek, sokszor az emberek úgy használják őket, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy mindenki ismeri.

Volt már olyan, amikor valakivel beszélgettem, minden második szava valami hasonló volt, megkérdeztem tőle: te most éppen az anyámat szidod???

926. Bözsi néni (válaszként erre: 924. - 12d083b51b)
2018. júl. 6. 15:44
Jelentéktelen, lényegtelen, mellékes, figyelmen kívül hagyható, stb.
925. ab61752c45 (válaszként erre: 924. - 12d083b51b)
2018. júl. 6. 15:43
ne sikolj át?
924. 12d083b51b (válaszként erre: 919. - Livepower)
2018. júl. 6. 15:27

Na akkor most kapsz tőlem leckét:

Válaszom:

De ne sikoljál át (hogyan is kell írni, mondani???), sokan esetleg nem fogják tudni, hogy mit is akartál, vagy akart az illető írni.

Tessék mondani: mint jelent magyarul az "irreleváns" szó??

923. Guruljka (válaszként erre: 922. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 15:21
Igen, ez akkoriban úgy ment.
922. ab61752c45 (válaszként erre: 921. - Guruljka)
2018. júl. 6. 15:17
amikor én a telekibe jártam,lányiskola volt.egyszer valami klub-délutánra meghívtak egy fiúosztályt.
921. Guruljka (válaszként erre: 917. - 12d083b51b)
2018. júl. 6. 15:11

Igen, a fiatalabbak számára a koedukáció a természetes, talán nem is ismerik a szót.

Nekik az lehet a fura, hogy régen nemcsak az osztályok, de még annál is egy kicsit régebben az iskolák is elkülönítettek voltak leány- illetve fiúiskolákra.

920. Guruljka (válaszként erre: 918. - Ab61752c45)
2018. júl. 6. 15:09
Használtam már sütéshez. Jó kis zsiradék, semleges az íze.
919. livepower (válaszként erre: 917. - 12d083b51b)
2018. júl. 6. 15:07
OK ! 😀 Már kiengesztelődtem.. Én nem sértődőm meg ilyen,számomra irreleváns dolgokon. Számtalan esetben olvastam ennél durvább melléütéseket,de mindig át siklottam felette !
918. ab61752c45 (válaszként erre: 916. - Guruljka)
2018. júl. 6. 15:05
hát attól nem tudom milyen lesz.
917. 12d083b51b (válaszként erre: 913. - Livepower)
2018. júl. 6. 15:01

No ne sértődj már meg, én (vakon írok 10 ujjal, ahogy azt az oskolában tanították) nagyon jól tudom, hogy az e betű és a d betű egymás alatt-fölött van a billentyűzeten, gyakran előfordul, hogy összeakadnak, és nem úgy jönnek, ahogy azt mi szeretnénk.

Csak mondom, ha esetleg egy fiatalabb valaki olvassa, és halvány f...a akarom mondani fogalma sincs, hogy mit akartál írni!!!

Kész! Részemről ennyi! Majd szólj, ha kiengesztelődtél!

❮❮ ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook