Befőzés télire (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Én is sok dolgot szoktam eltenni télire,sajnos a tavaly ez kimaradt,mivel júliusban szültem,sem elôtte,sem utána nem volt kedvem/energiám a konyhában tevékenykedni.:DDDD
Bizony hiányoltuk is egész télen a házi lekvárokat,meg savanyúságokat!:)))
Az idén már túlvagyok az eper,málna,barack lekváron,meggykompóton,ecetes uborkán,de szeretnék még eltenni jópár dolgot. Szoktam paradicsompaprikát ecetben,lecsót,zakuszkát eltenni,ezeket az idén sem szeretném kihagyni.
Fagyasztani kevés dolgot tudok,mert nem nagy a hûtônk fagyasztórésze,így marad inkább a befôzés.
Ha érdekel valakit,a zakuszka receptjét az adatlapomon a receptek közt megtaláljátok,oda teszek még fel ha idôm lesz recepteket!
Addig is várom a jobbnál-jobb ötleteket!:)))
A piros:
2 kg leszemezett érett bodzabogyót 1 kg cukorral egy órát főzzük, majd leszűrjük. A forró levet üvegekbe töltjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
(Ez a receptje, roppant egyszerű, de nagyon kevés és nagyon sűrű szörp lesz belőle. Én főzés előtt botmixerrel összetörtem a bodzát.)
Fehér szörp:
15 db bodzavirágot egy nagyobb edénybe teszünk. 2 kg cukrot felfőzzük 6 liter vízzel, h kihűlt, elkeverjük másfél dkg borkősavval és ugyanannyi citromsavval, majd a bodzavirágra öntjük. Hűvös helyen 3-4 napig állni hagyjuk, leszűrjük, és belekeverünk egy kávéskanálnyi szalicilt. Üvegekbe töltjük, hűvös helyre tesszük. Higítva fogyasztható.
(Én ezt csináltam meg. A könyvben, amiből kinéztem, itt van a bodzavirág-üdítő is, te biztosan azt csináltad meg.)
Én az idén először tetten el bodzalekvárt és piros bodzaszörpöt is. Eddig csak a bodzavirágból készített szörpöt csináltam meg. És először csináltam apró sárga ringlóból lekvárt. Megtévesztésig hasonlít színre, ízre a sárgabarackhoz. És tettem el cseresznye, meg meggybefőttet. Ezek megteremnek a kertben, így ingyen van, csak a cukrot kell megvenni.
Az uborkát én úgy teszem el - a tisztítást, üvegberakást azt hiszem, felesleges leírnom -, hogy az üvegbe rakott uborka mellé dugok tormát, szórok rá bőven egész feketeborsot, mustármagot, koriandert, pár szem szegfűborsot.
Felöntő lé 5 l-es üveghez:
2,3 l víz
30 dkg kr. cukor
8 dkg só
4 dl 10 %-os, vagy
2 dl 20 %-os ecet
1 csapott kávéskanál
kénpor
Felforralom, lehűtöm, bele a kénpor és hidegen az uborkára öntöm. Lezárom és mehet a kamrába.
Ugyanezt a felöntőlevet használom mindegyik savanyúsághoz. Ha vágott vegyeset teszek el, akkor a léből kihagyom a sót, mert - ugye - a vágottat lesózzuk.
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy miért jönnek fel az üveg tetejére az eltett anyagok (gyümölcs, uborka). Hiába teszek rá leszorítót, mégis feljönnek, és fenn is maradnak.
Josta
Plural:Josta
Család:Grossulariaceae – Ribiszkefélék
Faj:Ribes nidigrolaria
Növény
A josta a feketeribizli és az egres keresztezéséből jött létre. A nemesítést Kölnben, Németország, a Max-Planck-Intézetben Dr. Rudolf Bauer végezte el, 1970 körül. Kereskedelmi forgalomban 1975 óta van. A tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint az egres cserjéjére hasonlít.
Termés
A sötét színű, sima héjú, és szőr nélküli termés kb. 3 g súlyú, gyümölcsének húsa zöldes, valamint magokat is tartalmaz.
Íz
Ízét tekintve mindkét szülőtől „örökölt” valamit. Kitűnő gyümölcslé és zselé készíthető belőle. Mivel olajmirigyet nem tartalmaz, a jostának nincs meg a tipikus ribizli- íze. Az egres frissítő savanyúságához áfonyaszerű íz társul.
Érési ideje
Július és augusztus között.
Tárolás
2 és 7 °C között, kb. 2 - 4 napig tartható el.
Lekvárt akartam belőle készíteni, de lehet inkább gyümilét fogok.
Szia!
Én mindkét variációt használom. Cseresznyét, meggyet, epret, szedret, barackot fagyasztok le zacskóban vagy dobozban.
Nemrég főztem málna lekvárt és még vár rám a josta és meggy.
További ajánlott fórumok:
- Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.?
- Ti hallottatok arról, hogy befőzéskor mikróban sterilizálni az üveget? Ér valamit?
- Ti, hogy űzitek ki a kukacot a cseresznyéből, meggyből befőzés előtt ha nem magozzátok ki?
- Sárgabarack befőzése
- 1 éves kisfiamnak adhatok már házi befőzési gyümölcsöt?
- Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek