Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Becsapni, átvágni! Ez a trendi? cikk

Becsapni, átvágni! Ez a trendi?

Miért van az, hogy a kisembereket folyton átvágják, lábbal tapossák? Ennek az országnak a mozgatórugója már örökké az átverés lesz? Hová tűnt a megértés, a segítőkészség?

Három történetet szeretnék megosztani veletek. Három egymástól teljesen független, de igaz történetet. Az első az egyik rokonommal esett meg, a másik kettő pedig velünk.

Becsapni, átvágni! Ez a trendi?

1. Kezdem a nagynéném történetével. Még 2006-ban kötött egy lakáskassza szerződést 4 éves futamidőre. Az így megspórolt pénzét, és a hozzá járó állami támogatást szerette volna a háza felújítására fordítani. Idén augusztusban letelt a 4 év. Szeptember hónapban felhívtam telefonon, hogy kapott-e már valamilyen hivatalos értesítést a pénz kiutalásával kapcsolatban. A válasza azonban ledöbbentett. Közölte velem, hogy ebből az idei évben semmi sem lesz. Ugyanis még tavaly megkereste személyesen egy ügyintéző azzal a szöveggel, hogy fel kell emeltetnie a 4 éves szerződését 8 évesre, mert különben nem fogja megkapni az állami támogatást. A nagynéném 68 éves idős néni, aki nem ért az ilyen modern dolgokhoz, számítógépe sincsen, hogy az interneten hamar utána nézett volna az igazságnak, és sajnos minket sem hívott fel, hogy most mit is tegyen. Egyszerűen elhitte az illető hazugságát, akinek csak az volt a fontos, hogy az új szerződésért pénz kapjon. Így felemelték a futamidőt 8 évre. Pedig a néni már alig várta, hogy leteljen a szerződés, és megkapja a pénzt. A 96 éves édesanyjával él együtt, mindketten kisnyugdíjasok. A havi gyógyszerszámla 10.000 Ft. Az illető képes volt két idős nénit becsapni a saját haszna érdekében.


2. A második történet a vezetékes telefonszolgáltatónkkal kapcsolatos. Idén nyáron megkereste a páromat az egyik munkatársa, aki velünk egy községben lakik, hogy szeretnének internetet beköttetni, és hozzá a vezetékes telefonvonalat. Mivel ő nem ért ehhez, és nem ismeri a válaszható csomagokat, ezért kért segítséget. A párom rögvest körülnézett a neten, kiírt minden adatot, és megbeszélték a lehetőségeket. Közben ráakadt egy akcióra is. Ha új ügyfelet szerzünk a szolgáltatónak, akkor 2000 Ft-ot jóváírnak a következő számlánkon, az új ügyfél pedig 1000 Ft kedvezményben részesül. Hát ha lúd, legyen kövér alapon, ezt csak nem hagyjuk ki!

Hamarosan meg is történt náluk a bekötés, és az 1000 Ft-ot is megkapták. Megérkezett a mi számlánk is. Ugye mondanom sem kell, hogy a 2000 Ft levonás nem szerepelt rajta. Azonnal telefon ment az ügyfélszolgálatra. A hölgy a panaszunkat jogosnak ítélte. Közölte, hogy ezt a rossz számlát el lehet dobni, küldenek helyette másikat, semmi esetre se fizessük be. Heteken keresztül vártunk, de hiába. Egyszer csak érkezett egy fizetési felszólítás email-be. Tartozásunk van, fizessük be. Persze ott is a teljes összeg szerepelt, nem a csökkentett. Újra ügyfélszolgálat, újra nekünk van igazunk, újra várakozás. 1 hónapig nem történt semmi. Ekkor kaptunk postai úton egy levelet, melyben egy újabb felszólítás lapult. Ha nem fizetünk, 15 napon belül felbontják a szerződésünket. Itt végleg betelt a pohár! A párom bement személyesen az irodába, és az asztalra csapott. Mindjárt lett 2000 Ft-tal csökkentett számla. Kellett hozzá egy rakás telefonhívás, e-mail küldés, és a végén egy személyes bemenetel. Ezt nevezik ügyintézésnek? És ráadásul le kellett volna adni a rossz számlát, amit az ügyfélszolgálatos kidobatott velünk. Látszik mennyire nem értik a dolgukat. De legalább ennek az ügynek pozitív lett a végeredménye.


3. A harmadik és egyben a legszomorúbb történet egy tanfolyammal kapcsolatos. Az átverés magasiskolája.

Akinek van vezetékes telefonja, az úgyis tisztában van vele, hogy folyton-folyvást zaklatják az embert. Hol konyhai masinákat akarnak rám sózni, hol nyertem valami, ha ezt meg azt megteszem, vagy kössek lakásbiztosítást, lépjek át ebbe vagy abba a magánnyugdíjpénztárba stb. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Én az ilyeneket rövid úton lerázom.

A tavasszal viszont egyszer pechünkre párom vette fel a telefont. Egy közeli városban számítógép kezelő tanfolyam indult, ehhez toboroztak résztvevőket. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül, természetesen a hölgy nem adhatott felvilágosítást, hanem házhoz küldte egyik munkatársát. Az illető jött, és az ilyen ügynökökre jellemző módon persze lyukat beszélt a férjem hasába. Ilyen jó ez a tanfolyam, meg olyan jó ez a tanfolyam. A legjobb az egészben az, hogy le lehet dolgozni a tanfolyam havidíját, így olyan, mintha ingyen lenne. Sorolta szépen, hogy miért mennyit fizetnek: szakdolgozatok másolása 5000 Ft, honlapkészítés ennyi Ft, cégeknek adatrögzítés annyi Ft, stb. Szó se róla, ez így nem hangzott rosszul. Minden héten egyszer kell menni órára, és két nap közül lehet választani, ki mikor ér rá. Az egyik mindig a szombat, a másik pedig valamelyik hétköznap. Ez is passzolt, mert a párom hol hétköznap, hol meg hétvégén dolgozik, így tud válogatni. Alá is írta a szerződést. Aztán már a legelső órán kiderült, hogy óriási hibát követett el ezzel. De nem csak ő. Az összes tanfolyamtársát is szépen átverték ezzel a ledolgozható óradíjjal, amiből persze egy szó sem volt igaz. Ráadásul a tanórák is csak egyszer vannak egy héten, mindig szombaton. Természetesen amelyikre a munkahely miatt nem tud elmenni, azt is ki kell fizetni. Nagy volt a felháborodás, de már nincs mit tenni. Az oktató közölte velük, hogy két megoldás közül lehet választani. Vagy végigjárják az 1 éves tanfolyamot, vagy felbontják a szerződést. Ebben az esetben viszont egy összegben ki kell fizetni az egész tanfolyam díját. Nem volt mit tenni, kénytelen volt elkezdeni. 1 éven keresztül havi 28500 Ft. Kölcsönt kellett felvennünk, amiből az első félévet sikerült kinyögnünk. Most kölcsönkértünk, amiből 2 hónapra megint kifutja. Hogy azután mi lesz? Ezt ne kérdezze senki. Télen a magas fűtésszámla mellett ezt képtelenség lesz fizetni.

Persze most gondolom, sokan nevetnek, hogy lehetett ezt elhinni. Hát így. És nem mi voltunk az egyetlenek. Mindenesetre 1 dolgot elértek ezzel. Én soha többet nem hiszek el senkinek semmit!


Mondanom sem kell, tudnék még írni történeteket, de most ezt a hármat emeltem ki. Egész életemben utáltam a hazugságot, meg a másik ember becsapását. Egyesek meg sportot űznek belőle. És nekik áll a zászló. Hát én ezek után sem tudok ilyen lenni. Megmaradok becsületesnek, legalább a lelkiismeretem tiszta marad!
Írta: Lady Blakeney, 2010. október 16. 16:08
Fórumozz a témáról: Becsapni, átvágni! Ez a trendi? fórum (eddig 65 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook