Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Barátságok cikk

Barátságok


Egy pillanat elég ahhoz, hogy jóbarátból idegen legyen és ugyanúgy idegenből jóbarát.
Barátságok
pixabay

A baráti kapcsolatokban szinte nem akartam elhinni, hogy egymást barátnak nevező emberek milyen rafinált módon voltak képesek beszélni, vélekedni a "barátjukról" a háta mögött . Egyik ismerősöm mondta mindig, hogy aki neked pletykál, az rólad is fog. Ez sem volt még elég meggyőző számomra arra, hogy tényleg átlássam az "igaz barátságok" kapcsolat-mezejét.


Kislánykorom óta volt igazi barátnőm, aki mindent tudott rólam és én is róla. Nem túl régen meghalt egy közeli hozzátartozója. Teljes mértékben megértettem, hogy elutasító volt, közömbös, ő akkor az életének nehéz időszakához érkezett. Onnantól kezdve csak a fájdalmával és az önsajnálatával azonosult. Próbáltam kimozdítani, felrázni, sikertelenül.


Közben ahogyan repült az idő, éltünk a hétköznapoknak, sodródtunk a mindennapokkal. Végül szakember segítségéhez fordult. Onnan hasonló problémával küzdő ismerőst szerzett, ami teljesen rendben van, és én is örültem, hogy jobban van.

Nemrég döbbentem rá - egy bejegyzés kapcsán -, hogy ő ezt a mi barátságunkat már régen elengedte. Nem esett jól, főleg, mert meg sem mondta és azért sem, mert mindebben csak annyi "bűnöm" volt, hogy engedtem a szakembernek, hogy tegye a dolgát. Nem zargattam, miközben a hetek teltek és a hétköznapoknak éltem és tettem a dolgom a munkahelyen és álltam helyt a családanya,feleség mivoltomban.


Másik döbbenet egy korábbi munkahelyi ismeretségből lett barátság, ami akkoriban megszakadt, mert akkor nem volt az az igazán nagy. De egy baráti körben újra megjelent. Örültünk neki, összejártunk, hétvégén bográcsolós, kirándulós, szalonnasütős, névnapozós, sokat együttlévős kis banda vagyunk(voltunk). Mígnem, nem túl régen, a régi új barátnő a társaságban lévő egyik tagról elkezdett beszélni. Beszélt, csak beszélt, mire rádöbbentem, hogy ez már több annál, ez már inkább "kibeszélés". Röviddel ezután a tag elárulta, hogy korábban tett megjegyzést rólam is -a hátam mögött. Úgy, hogy fogalma sem volt arról, mi is zajlott akkor a témában velem. És ami a legszomorúbb, hogy egy idegen ezt említésre sem méltatta volna.


Közben a baráti kapcsolatokban lévő tisztánlátásomat a munkahelyen tapasztalt őszinteség -képmutatás erősíti. Hogy tudnak emberek barátságot közvetíteni a külvilág felé, amikor legbelül az egymás háta mögötti kibeszélés a fő mozgatórugójuk?

Számtalan esetben segítene, én legalábbis úgy gondolom, ha a legapróbb problémát azzal a személlyel beszélné meg mindenki, akire az vonatkozik.


Keserű, de "jó" végre átlátni, meglátni a képmutatásokat és tovább már nem asszisztálni hozzá.

Egy pillanat elég ahhoz, hogy jóbarátból idegen legyen és ugyanúgy idegenből jóbarát.

Ennek fényében nem szabad feladni, barátságokat kötni kell, de tisztán kell látni.

Igazán megbízni csak önmagunkban lehet.
Írta: zsuzsitta, 2018. december 17. 09:34
Fórumozz a témáról: Barátságok fórum (eddig 70 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook