Barátok közt - így látjuk mi (beszélgetés)
Vajon miért lepett meg? Mert nemrég másképpen írtam? Sokakkal ellentétben én nem azt mondom, hogy "a cigány mind, a cigány mind egyforma" (egy Madarász Katalin dalból), hanem azt, hogy ők pontosan ahányan vannak, annyifélék! Ugyanúgy nincs köztük két egyforma mint a fehér emberek között. Régen sokat jártam egy családhoz akik románul tudtak (vagy tudnak is, ha még élnek), őnáluk rendesebbet még fehér emberek közt is elvétve lehet találni. Önmagukat kasztrendszerbe sorolják és a kasztok lényegében útálják egymást! Furcsa egyik cigánytól hallani, hogyan szidja a másikat!
Van a cigányok egy csoportja amelyikben kimagaslóan nagy a bűnözés, a politika mostanság (elnézést!), de rájuk van "kihegyezve". Nem gondolom, hogy a most írtak cáfolatát jelentik annak, amiről már a múltkor írtam.
nagyon tehetséges a kissrác, kimagasó zenei érzékkel.
Csak sajnos mutálni fog nemsokára.
Fogjuk még mindkettőt, jönnek a középdöntők, aztán végül a döntő. De biztos felkérik majd őket énekelni a műsoron kívül is, azok meg felkerülnek majd a Youtube-ra, ahogy Paul Pottsnak is szép repertoára van már fenn. :)
A vidi elején a kisfiú elmondja, hogy Amy Winehouse dalt akar énekelni, és tényleg azzal is kezdi. De Simon (az egyik zsűritag) leállítja, pedig már elkezdtek tapsolni neki. A videó kommentjeiben vitatkoznak, hogy ez előre meg volt rendezve, és hogy hatásvadászat az egész, de tény, hogy abban a dalban nem tudott kibontakozni. A gyermek Michael Jackson dal viszont abszolút testhezálló volt. Fáradt vagyok most visszanézni, de arra emlékszem, hogy Amanda később mondja, hogy teljesen libabőrös lett tőle, és ez csak kb 3szor történt meg vele eddig. Persze mindhárman egyhangúlag továbbjuttatják.
OFF:
A bemásolt cikk elég rosszul van sajnos megszerkesztve, tényleg csak annak való akit érdekel és szeret rébuszt fejteni. :D Nálunk a cégnél többen levizsgáztak, szerintem túl sokat nem kellett hozzá tudni. Most is lehet Gyulán cigánynyelv tanfolyamra jelentkezni. Az egyik, már vizsgázott kolléganőmtől kaptam nyelvtankönyvet, szótárt pedig már akkor szereztem a TIT-től, amikor ehhez csak szakemberek juthattak hozzá. A Mi atyánk (ima)egyik változatát viszont megtanultam, sokszor el is mondom magamban. Az "Amaro Dad Devla" beírása után a Google sok találatot ad ki. Ha érdekel, lehet nézelődni.
Bandika elejtett szava milyen lavinát indított el (nálam). :D
Nekem is új ez a kifejezés. Drága hugom/húgom hozza haza a szlenget a gimiből, de ezt még ő sem hallotta. Az most a divat, hogy van egy-két bevált szó, amit 2 hónapig mindenre jelzőként használnak, és csak a hangsúly dönti el, hogy pozitív vagy negatív jelző-e.
Bandi gyerek meg is magyarázta: k a k i . :-)
Ja, hát tiszta ninoszíma. (Jóbarátok -Yoey)
Nekem a kissrác hangja jobban tetszett, mint Susan Boyle-é. De nem zárkózom el attól, hogy a hölgy jobb. Igazából talán nem is egymáshoz kell őket hasonlítani. Annak drukkolok, hogy mindkettőjüket halljuk még énekelni!
Az angolom még nem igazán jó, nagyvonalakban valaki felvázolná, mit beszéltek előtte, közben, utána?
A stílust kezdem megszokni, de még mindig soknak tartom. Márhogy a vélemények ekkora fokú kinyilvánítását csupán az arcizmokkal. Meg ezeket az extra lassításokat, "kötelező meghatódnod"-zenei aláfestést. Végül is jól csinálják, ha próbálom pozitívan nézni, akkor ez csupán azt jelenti, hogy ott ennyivel profibb a műsorkészítő team. És csak én nem vagyok hozzászokva. Bocs, hogy megint ezzel jöttem!
A szó hallatán megdobbant a szivem, mert ezelőtt 27 évvel nagyon szerettem volna cigányul megtanulni. Akkor még szó nem volt arról, hogy cigányból vizsgázni is lehet, mint néhány évvel ezelőtt. Ezt a szót ismertem. Most már fel vagyok fegyverkezve mindenféle szótárakkal, nyelvkönyvekkel, de már nem érdekel a dolog. Persze, ha egy nap 72 órából állna, akkor talán...
Ezt pedig a neten találtam, nem kötelező végigolvasni. És még valami: Gyulán nyugszik egy nagy cigánykutató, Erdőss Kamill, akinek annakidején özvegyét is felkerestem, hogy segítsen nekem. Adott is néhány cigány nyelvű irodalmat. Már E.K.-né sem él...
Szerző: Dányi Géza
Elküldve: jan 21 2008 - 12:06
Tárgy: re: Cigány nyelvjárások
Magyar/kárpáti/ cigányok azaz a romungrók szavaiból épültek be a szlengek őseik paibáno és szintó cigányok voltak valaha amikor még tudtak cigányul nagyobb részük a 18. század végére amikor jönnek még cigányok hazánkabn oláhországból/mai románia/ nyelvét feladja. Szleng a régebbi magyar cigányok nyelvjárásaiból: Muzsikus, szegkovács és vályogvető cigányok voltak . Waker-wakerel-wakerdyomahi-wakerla-/beszéd,beszél, majd beszélek, beszédeid, cshaj/leány//Oj chaj kali ő leány cigány/ Cshavo/fiú/ Hino cshavo basavel , jow lácso lavutaris= ő fiú muzsikál jó muzsikus tud/
>>>>>>Ergya/rossz/<<<<<<
Miro cshavoro hino ergya=enyém fiacskám ő rossz/ Rus, Rusel, rusázik/harag, haragszik,/ odá roma kálesz rusel/ cigány haragszik/ Bloka/ablak/ Nista/semmi/ Hino lavutaris nishta rodel= a muziskus cigány ő nem keres/ Targyi/palinka/ Bud kálesz mulatinasz bud targyi pijel hine/ Sok cigány mulat pálinkát iszik/ Nista"Nyista" waker/ semmi beszéd!/ Lugynyi/prosti/ Trasztija/cimbalom/ Rajko/ úrficska szintó eredetú lengyelországi cigányok által használt szó régi szintik hiváták igy gyerekeiket gyerekeiket egykoron/ Halo/étel ebből halozás,hajá. hájen halozky a csehországi romungroknál. Gizda/büszke/ Bárikeno-báriphen szintén nagyképü ,de ezt a szót nem igen ismerik.. Lácso/jó, Habiszti/névelő hogy, már mert ... habiszti roma vagyok...Thável/főz/ Dzsal/megy, balavesz/szalonna/Wakaro- marikli/ cigánykenyér a kárpáti romungró cigányoknál,Héw és Hingyi/börtön/ Andre hév/börtönben, andro hindyi/szintén/ Kija dzsasz/ hová mész, szo keresz/mit csinálsz?? basavel odá/muzsikál ő/ Raj roma/úri cigány/ stb.. ezek mind mind a romungrók cigány nyelviből épültek be a köztudatokba, rodázik/keres/Rodel, rodavász,/ Hino lavutárisz kálesz nista na rodel/ ő muzsikus cigány semmit nem keres/
Semmit nem vesztettél. Nagyon lapos volt, semmi nem történt.
Bandika szenvedett, mert Linda nem akar vele járni, vigasztalásul András vesz neki egy mobilt. Kingáék gyereket gyártanak, és elkezdett kombinálni, hogy Helga hol dolgozhat, hogy nem tud vigyázni Dömére.
Laci megmondta Botinak, hogy hagyja békén Lindát.
Linda most hívta meg az anyját és Klaut vacsira. Zsolt megint meggondolta magát, most éppen nem akar segíteni Mikinek Klau tönkretételében. Kb. ennyi volt.
Hja kérem, a fontossági sorrend... :)
Amúgy totál lemaradtam erről a részről, csak a második felére értem ide, de utána sem figyeltem. Annyi maradt meg bennem, hogy Döme magának csinál kakaót.
Istenem ez a bosszúszomj! :P
Miki addig munkát se keres amig nem áll bosszút a Klau-n. nagyon fontos dolgok ezek...! :P
Laci milyen hülye képet vágott ott az udvaron! :D
Már látom kombinált...
"ergya"?? Vagy mit mondott Bandi? :DD
Én ezt még tuti nem hallottam!