Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Bakonyi húsgolyócskák recept

Bakonyi húsgolyócskák recept

A Bakonyi húsgolyócskák hozzávalói:
A húsgolyókhoz:
500 g darált pulykahús
50 g darált zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
2 mk só
1 késhegynyi őrölt bors
1 mk vegeta
1 db tojás
3-4 ek étolaj a sütéshez
A raguhoz:
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g gomba (konzerv, leve nélkül)
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek fűszerpaprika
300 ml víz
1 mk só
1 csipet őrölt bors
200 ml tejföl
A habaráshoz:
100 ml víz
1 púpozott ek liszt


A Bakonyi húsgolyócskák elkészítési módja:
A darált húst egy tálba teszem a tojással, a sóval, a borssal, a vegetával és a darált zabpehellyel együtt. Alaposan átgyúrom, egynemű masszává dolgozom. Az étolajat felhevítem. A húsos keverékből tetszőleges méretű golyókat formálok, majd azok mindkét oldalát a forró olajon - közepes láng felett - fehéredésig pirítom. Egyet félbevágok, ha már nem rózsaszín a közepe, készen vannak a gombócok. Egy szűrőkanál segítségével papírtörlővel bélelt tányérra szedem őket. A zöldségeket meghámozom, megmosom. A zöldpaprikát és a vöröshagymát felaprítom. A paradicsomot a héj vastagságáig kereszt alakban bemetszem. Egy percre lobogó, forró vízbe teszem, majd hideg vízzel lehűtöm. Ezután a héj már könnyedén, egy-két mozdulattal eltávolítható. Ezt is feldarabolom. Az olívaolajat egy magasabb falú serpenyőben felforrósítom. Azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem. 1-2 perc elteltével hozzáadom a zöldpaprikát is, és zsírjára pirítom. Akkor fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát is; további 1-2 percig, időnként átforgatva pirulni hagyom. Ráteszem a paradicsomkockákat. Megszórom a sóval, a borssal, valamint a fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem. Majd felöntöm a vízzel. Kis láng felett, fedő alatt, 20 percig párolom. A már sokat sűrűsödött alapba belehelyezem a húsgolyókat, és a gombát. 10 percig együtt főzöm őket. A tejfölt, a vizet és a lisztet egy habverő segítségével csomómentesre habarom. A ragu levéből 2-3 merőkanálnyit átszedek a lisztes habarásba, elegyítem, azután folytonos keverés mellett az ételbe csorgatom. Makaróni tésztával tálalom a bakonyi húsgolyókat.

3 adag


Kategória: Húsételek receptjei


A bakonyi húsgolyócskák elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook