Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Bakonyi húsgolyócskák recept

Bakonyi húsgolyócskák recept

A Bakonyi húsgolyócskák hozzávalói:
A húsgolyókhoz:
500 g darált pulykahús
50 g darált zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
2 mk só
1 késhegynyi őrölt bors
1 mk vegeta
1 db tojás
3-4 ek étolaj a sütéshez
A raguhoz:
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g gomba (konzerv, leve nélkül)
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek fűszerpaprika
300 ml víz
1 mk só
1 csipet őrölt bors
200 ml tejföl
A habaráshoz:
100 ml víz
1 púpozott ek liszt


A Bakonyi húsgolyócskák elkészítési módja:
A darált húst egy tálba teszem a tojással, a sóval, a borssal, a vegetával és a darált zabpehellyel együtt.

Alaposan átgyúrom, egynemű masszává dolgozom.

Az étolajat felhevítem.
A húsos keverékből tetszőleges méretű golyókat formálok, majd azok mindkét oldalát a forró olajon - közepes láng felett - fehéredésig pirítom.
Egyet félbevágok, ha már nem rózsaszín a közepe, készen vannak a gombócok.
Egy szűrőkanál segítségével papírtörlővel bélelt tányérra szedem őket.

A zöldségeket meghámozom, megmosom.

A zöldpaprikát és a vöröshagymát felaprítom.

A paradicsomot a héj vastagságáig kereszt alakban bemetszem.
Egy percre lobogó, forró vízbe teszem, majd hideg vízzel lehűtöm.
Ezután a héj már könnyedén, egy-két mozdulattal eltávolítható.

Ezt is feldarabolom.

Az olívaolajat egy magasabb falú serpenyőben felforrósítom.
Azon a vöröshagymát dinsztelni kezdem. 1-2 perc elteltével hozzáadom a zöldpaprikát is, és zsírjára pirítom.
Akkor fokhagymanyomóval rátöröm a fokhagymát is; további 1-2 percig, időnként átforgatva pirulni hagyom.
Ráteszem a paradicsomkockákat.
Megszórom a sóval, a borssal, valamint a fűszerpaprikával. Néhányszor átkeverem.
Majd felöntöm a vízzel.
Kis láng felett, fedő alatt, 20 percig párolom.
A már sokat sűrűsödött alapba belehelyezem a húsgolyókat, és a gombát. 10 percig együtt főzöm őket.
A tejfölt, a vizet és a lisztet egy habverő segítségével csomómentesre habarom.

A ragu levéből 2-3 merőkanálnyit átszedek a lisztes habarásba, elegyítem, azután folytonos keverés mellett az ételbe csorgatom.

Makaróni tésztával tálalom a bakonyi húsgolyókat.


3 adag

Kategória: Húsételek receptjei

A receptet beküldte: , júl. 22. 16:31

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook