Az olvasás szeretete (beszélgetős fórum)
Igen...Az szerintem is nagyon okos dolog, hogy a könyvtárak időnként cserélgetik az állományuk köteteit, így még sok évi könyvtárbajárás után is szoktam találni énis mindig olyan köteteket, amiket nem olvastam még...Amúgy elektronikus szövegeket énis szoktam olvasni mondjuk, pl. itt a fórumon is, vagy egyébb helyeken a neten, nade azért SZÉPIRODALMAT képtelen lennék elektronikus betükkel olvasni...Írtózatosan illuziórombolónak érezném az egészet, és élvezhetetlen dolognak...Azért szerintem semmihez nem hasonlítható az a hangulat, amikor befekszik az ember este mondjuk az ágyába, felkapcsolja az olvasólámpát, és kézbevéve a szép formátumu papírkönyvet, csakúgy falja a mondatokat...Hát ugyan mi a csuda egy ILYEN érzéshez mérve az "E" könyv rideg, élvezhetetlen betüivel való szenvedés?
Ha mások szeretik, elfogadom. Azt is elfogadom, hogy fejlődik a világ, nem lehet mindig a régi, hagyományos dolgokhoz ragaszkodni.
Nekem még furcsa, mert szokatlan, mert más, mert túl modern. Meg kell szokni.
*pardon. Akárhová megyek, és fél órát várok :D
Az alaptémára visszatérve: olvasni bárhol, bármikor (a bármit azért talán mégsem). Akárhová megyek, és tudom, hogy legalább fél órát olvasok, viszem az aktuális könyvemet. Orvosi rendelőben, bankban, buszra várva és buszon, otthon, ismerősnél, teraszon és az erdőszélen, munka előtt, munka után és munkában. Reggel, délben, este és éjszaka, újat, régit, általam eddig ismeretlen történetet és tucatszor olvasottat, örömben és bánatban, kikapcsol és felvidít és elszomorít és ismeretlen érzéseket és gondolatot kelt, közelebb hoz más emberekkel.
Az e-book-okat én sem részesítem előnyben. De nem is ellenzem, pusztán nem tudok sokat gép előtt olvasni, és nekem a hangulathoz hozzátartozik a könyv mint fizikai tárgy. Egy e-book reader sosem fog új könyvszagot vagy épp antikvár illatot árasztani.
Az árakról meg... sajnos tényleg elszálltak az árak,de ott vannak a könyvtárak, és manapság a legtöbb már elérhetővé tette a könyvtárközi kölcsönzést is.
Mert sajnos meglehetősen idealista az alaptermészetem...Ha nem ilyen volna, akkor azt hiszem hogy a netes fórumoknak még a környékére se néznék soha sem...Sokszor leírtam már sok ilyen felületre, hogy én NEM társaságkeresés okán szoktam netes fórumokra járni, hanem inkább megpróbálok mindig elgondolkoztatni némelyeket némely dolgon...Na jó...Azért mindig szokott lenni egy-két olyan személy is, akinek szeretem a vírtuális társaságát is, de azért nem ez a legfőbb hajtóerője a fórumos létemnek...(Nade lassan búcsúznom is kell akkor mára a Hoxa fórumtol, további szép napot neked...)
De miért jó az neked ha elgondolkodik?
Ha csak tégedet szeretnélek meggyőzni, akkor ezt valszeg a priváton tenném...De mivel itt írom azt amit, úgy vagyok vele, hogy hátha valaki egyébb olvasó is elgondolkozik azért némely dolgon...
Ez a világ azonban sajnos nem közelít a normálishoz,hanem épp távolodik tőle.Az normális szerinted,hogy ott ülsz most is a számítógép előtt és az E könyvek hátrányairól akarsz meggyőzni egy olyan valakit aki speciel szereti az E könyveket?
Csakhogy azért ez esetben szerintem tegyük már helyére a fogalmakat...Az, amit írtál valóban előnyös és hasznos dolog, miszerint akár egy Pendrive-on is el lehet tárolni egy fél könyvtár infómennyiségét, nade EGY DOLOG a tárolás, és egy MÁSIK DOLOG az olvasása...(Egy normálishoz közelítő világban szerintem olyan divat volna a normális, miszerint ha valaki "E" könyvet akarna olvasni, akkor az elővenni az "E" formátumát az adott műnek, aztán azt KINYOMTATNÁ papír alapura, és úgy olvasná az őt éppen érdeklő művet...Azért kicsit csodálkozok, hogy ez a megoldás mennyire kevés embernek szokott az eszébe jutni, pedig már sokakat hallottam panaszkodni az "E" könyvekre ugyanazon érvek mentén, amilyeneket énis említettem...)
Soha nem olvastam el a kötelező irodalmat.
Nekem ne dirigáljanak :)
Soha nem kényszerítettek olvasásra. Azt láttam, hogy más is olvas, hát kerestem magamnak én is.
Lehet , márt évekkel előtte elolvastam a kötelezőt:)
Attól még én is szoktam könyvtárba járni.
Azt,hogy kis helyen rengeteg elfér belőlük.
És mi az, amit szeretel bennük? (Mondjuk már az is érdekes kérdés, egyálltalán hogy lehet ezeket "Könyvnek" nevezni?)
Én szeretem az E könyveket!
Neked mi a furcsa az "E" könyvekben Briell? Engem egyszerűen idegesített az egész, úgy ahogy volt...És borzalmasan felháborít az mindig, hogy egyálltalán az ilyen formátumoknak piaca, forgalma tud lenni...Néha már elgondolkozok azon is, hogy az "E" könyvek után vajon mi a fene új divat fog vajon jönni? Az "elektronikus kefélés", vagy az "elektronikus kertgondozás"? Vagy az "elektronikus" gyereknevelés", vagy mi? Tiszta elmebaj már ez az egész világ...Én amúgy nagyon szeretek könyvtárba járni, és könyveket kihozni onnan olvasásra...Sőt, hála az égnek, a gyerekeim is nagy könyvtárba járók, együtt szoktunk mindig menni, éshát bizony minden alkalommal kihozunk vagy egy-két szatyornyi könyvet...Az az előnye a könyvtári könyveknek, hogy egyrészt NEM KERÜLNEK PÉNZBE, másrészt pedig olvasás után NEM FOGLALJÁK ITTHON A HELYET...Hát...Ha azt a sok könyvet mind itthon kellene tárolni a könyvespolcaimon, amiket az idők folyamán már kihoztam a könyvtárbol, azt hiszem, hogy szükségem lenne ez esetben még vagy 2-3 lakásra legalább...
Most én is olvasok "E" könyvet. Átküldtek egyet és elkezdtem. Furcsa.
A könyvekkel én úgy vagyok, hogy még a könyvtári könyveket sem tudom úgy szeretni, mert azt vissza kell adni. Azt szeretem, ha a polcon van, és akkor veszem le, amikor a kedvem tartja.
A magam részéröl annyit tennék hozzá az "E" könyv, és a "valódi könyv" dilemma témához, hogy számomra viszont az "E" könyv maga a "földöntúli borzalom", és egyenes megcsúfolása a "könyv" szónak...Emlékszem, egykoron megpróbáltam olvasni ilyen "E" formátumu "könyveket", de egyszerűen nem ment a dolog...Képtelen voltam felfogni az elektronikus mondatokat, meg teljességgel idegen és zavaró volt az egész olvasás ilyen módon...Emlékszem, elolvastam ily módon vagy 2-3 oldalt a "Mester és Margarita", címü Bulgakov regényböl, aztán kénytelen voltam feladni a további küzdelmet, mivel a 3. oldal olvasásánál feltünt nekem, hogy már nemis emlékszem arra, hogy mit is olvastam az első oldalon...Egyszerűen nem vette be az agyam az "elektronikus regényben" olvasottakat...Úgyhogy kénytelen voltam abbahagyni az ilyetén olvasást, és áttérni a normál könyvre...Na...Miután ilyen formátumban olvastam aztán a "Mester és Margaritát", már mindjárt egy csodás, és lebilincselő élménnyé vált a dolog egyböl...Azóta sem volt többé "E" könyv a szemem előtt , de nemis hiányzik...
Olvasni nagyon-nagyon jó:-)
Én az ebookot most előnyben részesítem,de a "hagyományos" könyvekkel nem ér fel,az biztos.
Mindenkinek ajánlom Bán Mór:Hunyadi ciklusát.Lebilincselő olvasmány azoknak,akik szeretik a magyar történelem nagy alakjait.
Hát az biztos, hogy én képtelen lennék egy könyvet képernyőn keresztül végigolvasni. A könyvhöz nekem hozzá tartozik, hogy megfogom, forgatom, könyvjelzőt teszek bele. Hol ülve, hol állva, hol meg fekve olvasom. Ezeket a monitorral nem lehet véghezvinni. Meg emellett még nagyon szemrontó órákon keresztül bámulni a képernyőt.
Engem az döbbent meg, hogy a "mai fiatalok" a neten keresztül olvasnak. Én max. 1-1 cikket vagy rövidebb írást tudok a képernyőn keresztül elolvasni :-)
A fiam most ebbe van beleszerelmesedve: www.vadaszexpedicio.hu - ami egy fiatal magyar vadász észak-amerikai kalandjairól szól. E-könyv igen, és ingyenes. Bezzeg a kötelező olvasmányra nehezen veszi rá magát :-)
Mivel ennyi olvasniszerető ember van a Hoxán, ajánlanék egy kedves, könyves oldalt, ami hasonló, mint a Hoxa:)
Innen már többen fent vagyunk ott is:
www.moly.hu
Én is egy nagy olvaso vagyok ha idöm engedi szivesen olvasok és meg probálom a 11éves fiammal is megszeretetni az olvasást .Én kamaszkoromba is töbretartottam egy jo könyvet mint a DISZKOT de nem bántam .Szeretném h a fiam is követné példámat .
én két nyelven olvasok...
na,nem azért mert olyan okostojás lennék,hanem,mert szeretek olvasni,viszont ha egy,szerintem ponyva kerül a kezembe,akkor azt csak a második nyelven vagyok hajlandó felütni...igy a kecske is,meg a káposzta is...
Olvasni csodálatos dolog.Beleélheted magad mások helyzetébe és ha úgy gondolod te lehetsz a főszereplő.Ez olyan ki kapcsolódás melyet mindenkinek tudok ajánlani.Ez a legjobb kikapcsolódás.De ha szeretsz rejtvényezni az is jó.
Napóleonban én azt irigylem a legjobban, hogy napi 4 óra alvás elég volt neki. Mennyivel több dologra lenne időm!!!
nem haragszom:) kis poénos beszólás akart lenni:)
nem jött össze:D
Egyébként tényleg a nők több dologra is tudnak figyelni, de nem lehet általánosítani semmiféle dologban.
Na, ezt mondom :) Napóleon biztosan pasi volt?!?!? :))))) Okay, nem mondom, van néhány hímnemű lény is, aki képes ilyesmire, de álalánosságban női kiváltság ez :)
(Ja, nem akartam hímsovinisztának tűnni)
További ajánlott fórumok: