Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Az árpa – (Hordeum vulgare) cikk

Az árpa – (Hordeum vulgare)


Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, így nem is lehet kétséges, hogy az egyik legrégebbi termesztett kultúrnövényünk.

Az árpa (Hordeum Vulgare L.) géncentruma a termékeny félhold vidéke, de Eurázsiában igénytelensége és nagy hőtűrőképessége miatt, már az újkőkor óta termesztik.

Eredete


- Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.


- Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok.

- Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan tészták és lepények készítéséhez használták.

- Megbecsülését mutatja, hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a szójabab mellett az ötödik szent növény volt.

- A Közel-Keleten az Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára.

- A toklászos kétsoros árpát (Hordeum vulgare subsp. distichum Zoh.) Belső-Ázsiában éppúgy ismerték, mint a Kárpát-medence őslakói; árpa szavunkat és a növény kultúráját hoztuk magunkkal. Pécsről XI. századi árpa-leletünk van.


Hagyományai

- A mítosz szerint Demeter a gabonatermesztők Istennője, azt kérte az emberektől, hogy árpával mutassanak be áldozatot neki.

- Platón leírja, hogyan választották az emberek az eszményien pompás árpát, legfőbb táplálékul.

- Már 6000 évvel ezelőtt olyan táplálék hírében állt, mint amely a legtöbb életerőt adja. Ennek bizonyítéka, hogy testük építésére, kondíciójuk növelésére a gladiátorok is rendszeresen fogyasztották.

- Később megfigyelték – főleg Közép-Keleten -, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. !!!!!! Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a mai kutatások is igazolják.

- A néporvoslás kiváló „gyógyszerészeti csomagnak” tartja az árpát, mely segít elhárítani a székrekedési bajokat, sőt a rákot is távoltartja.

- A nyugati medicina atyja, Hippokratész az árpalevest ajánlotta az egészség és a vitalitás visszaszerzésére, azt mondta, hogy segít az egyes betegségek által legyengített erőnlétet visszahozni.

- Hegyi beszédében Jézus – az „utolsó vacsorán” – árpakenyeret osztott szét.

- Az áldozati ostya, amelyet a mise során a pap megszentel, majd kiosztja a gyülekezetnek, azért kerek és lapos, mert az őskeresztények kovásztalan árpakenyeret készítettek.

- Jelenleg a kovásztalan árpakenyér készítése néhány, Nepálban és Tibetben élő ázsiai népcsoportra korlátozódik, valamint ez a gabonaféle képezi az északnyugat-afrikai berberek táplálkozásának alapját.

- Az árpa, a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje, származási helye Tibet. Itt az árpaszemeket homokkal összekeverve forrósítják, majd kiszitálják, megmossák, a napon megszárítják, hogy megőrizze a belső nedvességét, végül lábbal addig tapossák, míg leválik a héja. Úgy tartják, hogy az így pirított és őrölt árpa, hidegen fogyasztva, fizikai erőt ad.ÁRPA


- Az árpa – mint a gabonanövények többsége – a pázsitfűfélék családjába tartozik.


- Rendkívül változatos faj, Európában, az USA északi részén, Argentínában és Ázsiában is termesztik.

- Az árpa /Hordeum vulgare L./ a Hordeum nemzetségbe tartozik, amelyhez kb. 16 vad árpafaj tartozik, de a kultúrárpák is formagazdag növények.

- Az árpák rendszerezése: a kalász szerkezete, a kalászon lévő megtermékenyült kalászkák sorai, valamint a kalászok tömöttsége alapján történik.

Az árpának több változata /convar./ van, ezek közül hazánkban csak két változatnak van jelentősége:

a./ Többsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. vulgare MSF./

b./ Kétsoros árpák /Hordeum vulgare L. convar. distichon /L./ ALEF./

- A ma élő, termesztett árpa őse a vad kétsoros árpa (Hordeum spontaneum) volt, mely pl. Izraelben, Törökországban még ma is szabadon él.

Növénytani jellemzés


- Az őszi és tavaszi árpák biológiai sajátosságai több vonatkozásban eltérnek egymástól.

- Az őszi árpának dús gyökérzete van és igénytelen, míg a tavaszi árpa sekélyen gyökerező, tápanyagigényes növény. Különbség még az is, hogy az őszi árpának hosszabb és durvább szára van, mint a tavaszi árpának. Ezért az őszi árpa szalmája csak almozásra való, a tavaszi árpa szalmája viszont értékes takarmányszalma.

- Virágzata /kalásza/. Az árpa kalászkái - a többi gabonáéval ellentétben - mindig egyvirágúak és hármasával ülnek a kalászorsó padkáin. A többsoros árpa padkáin mind a három virág megtermékenyül.

- Az árpa öntermékenyülő növény. Meleg, száraz időjárásban a tavaszi árpa gyakran már a levélhüvelyben /hasban/ megtermékenyül.

- A többsoros árpák rendszerint hatsorosak, de a kalászkák elhelyezkedése lehet szabályos vagy szabálytalan. A szabálytalanul hatsoros árpák kalászán a középső kalászka nagyobb és a kalász tengelyéhez simul; a szélsők kisebbek és elállók, ezért a kalász felülről nézve négysorosnak látszik. A hazai őszi árpa fajtáink nagyobb része a szabálytalanul hatsoros árpához tartozik.

- Kétsoros árpák. A kétsoros árpánál a kalászorsó padkáján lévő három virág közül csak a középső termékenyül meg. A tavaszi árpa fajtáink mind ide tartoznak.

- A szemtermés. Az árpának pelyvás szemtermése van, de vannak csupasz szemű változatok is. A szemtermés beltartalma, vagyis a táplálószövet /endospermium/ keményítő- és fehérjearánya a fajtától, talajtól és főleg az időjárástól függően változó.

- A takarmányárpánál az a jó, ha nagy a fehérje tartalma.

- A sörárpánál viszont az a kívánatos, hogy minél kevesebb fehérjét és minél több keményítőt tartalmazzon. A jó minőségű sörárpa szemtermése fehérjében szegény, keményítőben gazdag. A fehérje tartalom ne legyen több 10-12%-nál. A 12,5%-nál nagyobb fehérje tartalmú árpák már nem tekinthetők sörárpának.

- A malátakészítésnél fontos az egyenletes nagyságú sörárpa szem.

A szemtermés ezen kívül legyen telt, nagyszemű és "finomhéjú". Fontos még a szín is; ne legyen túl sötét, sem túl világos, hanem egyenletesen fehéres sárga (szalmasárga).


Csoportosítása, változatai


- Kétféle árpa létezik: tavaszi és őszi, a tavaszit szokták sörkészítéshez használni.


Tavaszi-, kétsoros – vagy „sörárpa”


- Egyéves, tavaszi vetésű, a búza, kukorica és rozs után a legkiterjedtebben termesztett gabonafélénk.

- Meleg, páratelt, csapadékos éghajlat alatt terem értékes, fehérjékben szegény, (legfeljebb 8-10%), jól malátásítható, lisztesmagvú árpát.

- Két fontos termővidékünk van:

- a nyugat-magyarországi /Sopron vidéke és a Rába völgye/,

- az észak-magyarországi /Hatvan, Gyöngyös, Miskolc, Szerencs vidéke).

- A sör – és whiskyiparban a maláta fontos nyersanyaga.


Őszi-, négysoros


- Egyéves, áttelelő, őszi vetésű gabonanövény. Összes gabonafélénk közül a legkorábban vetik, a legkorábban érik, s így ez a növény adja az első magot.

- Rendszerint nagyobb termést ad, mint a tavaszi változata és termése fehérjében gazdagabb.

- Az ország egész területén, a csapadékban szegényebb tájegységeinken is sikeresen termelhető.


Őszi-, hatsoros


- A különbség a négysoros árpa és a hatsoros árpa között röviden annyi, hogy a kalászban hármasával ülnek a szemek, a kalászorsó padkáin, így a kétoldali sor hatszögletesnek látszik.


Összetétele


- Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.

- A kovasav tartalma is magas.

Élettani hatásai

- Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona.

- Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez.

- Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.

Pl: izraeli orvosok 19 olyan krónikus székrekedésben szenvedő páciensen próbálták ki az árpaliszt hatását, akiknek mindig hashajtót kellett szedniük. A páciensek naponta háromszor kaptak árpalisztből készült süteményt 4 héten keresztül. Egy sütemény élelmi rosttartalma 7-8 g volt. Az eredmény rendkívül figyelemreméltónak bizonyult:

- 15 személynek rendeződött a székletürítése,

- 12-nek a puffadása,

- 10-nek a hasi fájdalma,

- 14 páciens örökre „elfelejtette” a hashajtókat.

- Megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol az árpa, akár gabona, akár liszt formájában főételként szerepel, ott kevés szívbeteg van. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az árpa jót tesz a szívnek, s ezt a kutatások is igazolták.

- Az árpa ß-glükán-tartalma figyelemre méltó mértékben csökkenti a vér koleszterinszintjét. Ezt tudományos kísérletek igazolják.

Pl: egy vizsgálatban több héten át naponta háromszor „árpás” ételt adtak a vizsgálatban résztvevőknek és a vér koleszterinszint 15%-os csökkenését tapasztalták. Csak a teljes őrlésű árpaliszt hatásos.

- Az árpa étel fogyasztása a szervezeten belül a sejtépítést is serkenti.

A manapság oly széles körben elterjedt kötőszöveti gyengeség (ami a rossz testtartással párosul) és a porckorong-elváltozások bizonyos mértékig gyógyíthatók, sőt megelőzhetők, ha a gyermek idejekorán kap árpa eledelt.

- Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

- Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert.

- Nyugtat, tonizál (máj, szív, idegrendszer).

- Hatékony vizelethajtó, s egyben kiváló lúgosító is.

- Kiváló szabadgyökfogó (a szabadgyökök felelősek többek között a szervek elöregedéséért is).

- Kiválóan alkalmas betegkosztnak, gyógyító hatása a belektől a mellkasig terjed. Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára (roboráló hatás).

Az árpának ez a tulajdonsága ősidők óta ismert tény. Az árpa-nyákban találhatók a fontos életerőt adó elemek.

- Foszfortartalma alapján ajánlható mindazoknak, akik szellemi munkát végeznek, legyen az idegi vagy stressz okozta megterhelés.

- Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre és vízhajtó hatású is egyben.

- Mivel fehérjében igen gazdag, ezért fogyasztásakor a vesepanaszoktól szenvedőknek különös elővigyázatossággal kell eljárniuk! Könnyen felfúvódást okozhat!


Előfordulása


- Teljes értékű árpa – kizárólag a legkülső pelyvaleveleitől fosztják meg, mintegy levetkőztetik. Így rendelkezik a legtöbb létfontosságú tulajdonsággal, és az íze is teljesen más. Mindez annak köszönhető, hogy megőrizte a csirában és a mag különböző rétegeiben lévő bionutricionális összetevőket, nem bontották meg benne az összetevők egyensúlyát.

- Hántolt árpa – (gersli) – középutat jelent a teljes értékű és a gyöngyárpa között. A hántolási eljárás során a maghéj néhány külső részét eltávolítják, de valamennyit megőriz jó tápanyagbeli tulajdonságaiból.

- Gyöngyárpa – az emberi élelmezésben leggyakrabban használt, nem teljes értékű formája. Elég csak arra gondolnunk, hogy a külső részek eltávolításával csökken a fehérjeszázalék, csökken a zsírok és ásványi sók mennyisége, néhány vitamin pedig csaknem teljes egészében eltűnik. A pelyvától és a korpától megfosztva, amit még fehérítő és fényező eljárásoknak is alávetnek.

- Pörkölt árpa – kiváló helyettesítője a kávénak, nem tartalmaz koffeint, kiváló kávét készíthetünk belőle azoknak a felnőtteknek, akik nem fogyasztanak koffeint.

- Árpapehely – amelyet összepréselt, majd hőkezelt magokból nyernek.

- Árpaliszt – a magok megőrlésével nyerhető.

- Árpamaláta (Extractum malti) „MALTEX”– amely könnyen emészthető (sok gyermekeknek készült termékben fordul elő).

A csíráztatott árpából malátát – „gabona mézet”- is előállítanak. A malátának különleges aromájú édes íze van. Kedvezően hat legyengült, kimerült gyermekeknek, betegeknek, időseknek, áldott állapotú és szoptatós anyáknak. Székrekedés, dizentéria-baktériumok, rothadási diszpepszia és étvágytalanság gyógyítására is használják.


Receptek


A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk.

- A magokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd háromszoros vízmennyiségbe áztassuk be, legalább 6 órára, de legjobb 1 napra. Főzés előtt ismét öblítsük le, és főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve, a közepesen meleg sütőben hagyjuk dagadni (maximum fél - egy órát). Célszerű lágy vizet használni – szűrt vizet például -, mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő.


Árpapehely leves

Hozzávalók:

- 100 g árpapehely,

- 2 db hagyma,

- 1 csokor petrezselyem,

- 1 ek Shoyu,

- 1 ek tojáspótló por,

- 1 pohár magtej, (tönköly tej, köles tej)

- 1 l tisztított víz,

- olívaolaj.

Elkészítése:

- Szeleteljük fel vékonyra a hagymát, és egy kevés olajban pároljuk meg.

- Ezután öntsük hozzá a vizet és az árpapelyhet, főzzük közepes lángon tovább.

- Miután megpuhult tegyük bele a Shoyut is és a gázról levéve, lefedve, hagyjuk a pelyhet kb. húsz percen keresztül duzzadni.

- Közben a tojáspótlóval és a magtejjel készítsük el a habarást, majd tálalás előtt keverjük a levesbe.

- Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel és tálalhatjuk is.


Zöldséges árpa leves

Hozzávalók:

- 1 maréknyi hántolt árpa

- 2 szál sárgarépa,

- 2 szál szárzeller,

- 2 szál újhagyma,

- 3 db zsályalevél,

- 3 evőkanál olívaolaj,

- 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),

- 1 csipet borsikafű,

- Shoyu

- szűrt víz

Elkészítése:

- Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.

- Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.

- Lassú lángon főzzük tovább.

- Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.

- Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.

- Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.


Csalános árpakása

Hozzávalók:

- 200 g hántolt árpa,

- 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,

- 2 db hagyma,

- 1 ek Shoyu,

- olívaolaj,

- szűrt víz

Elkészítése:

- Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük fönni.

- Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.

- Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.

- Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.


Bácskai árpás szejtán (rizses hús helyett)

Hozzávalók:

- 30 dkg előző este beáztatott árpa,

- 20 dkg szejtán,

- 1 fej vöröshagyma,

- 2 gerezd fokhagyma,

- 2 db zöldpaprika,

- 3 db szárított paradicsom,

- 20 dkg zöldborsó,

- kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj

Elkészítése:

- A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.

- Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.

- Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.

- A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.

- Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.


Árpakrém (édes)


Hozzávalók:

- 200 g árpaliszt / árpapehely,

- 0,5 l magtej, (tönkölytej, kölestej, rizstej)

- 200 g aszalt gyümölcs, (barack, datolya, mazsola, szilva)

- 1 rúd fahéj, (1 tk őrölt-fahéj, őrölt-gyömbér)

- MALTEX

- szűrt víz


Elkészitése

- Áztassuk be az aszalt gyümölcsöt 3-6 órával előbb.

- A fahéjjal ízesített tejet tegyük fel, amikor forrni kezd, állandó keverés mellett, szórjuk bele az árpalisztet / pelyhet. Kb. negyedóráig főzzük, ha nagyon besűrűsödne, egy kis tejet/vizet töltsünk hozzá.

- Közben csöpögtessük le az aszalt gyümölcsöt, és egy kis tejjel vagy vízzel turmixoljuk össze.

- Vegyük le az árpát a tűzről és keverjük hozzá az aszalt gyümölcs krémet.

- Ha nem elég édes, miután langyosra hűlt adhatunk hozzá egy kis MALTEX-et.

- Kis tálkákba / kelyhekbe porciózzuk ki, hűtsük le.


Desszertnek, nassnak finom, egészséges, tartalmas krémet kapunk.
Írta: apokrif, 2008. július 21. 11:03
Fórumozz a témáról: Az árpa – (Hordeum vulgare) fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook