Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Az anyatej és az elválasztás gyakorlata fórum

Az anyatej és az elválasztás gyakorlata (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3 4
2010. júl. 27. 21:55
Nekem kivette a kezemből cici közben a vörös hölgyemégy,erre csak emlékszem...
54. Serry (válaszként erre: 53. - Annamari80)
2010. júl. 27. 21:54
Igen van segítség.. de nem mnidog ott ahol kell. Emese náleunk csak babázni jött.. persze akkor és ott második gyerekes anyukaként nekem nem kellett segítség fiam szépen indult.. később kellett volna,hogy valaki felhívja a figyelmem hogyan is használjam a homeos készítményeket.. de nem tette.. szerintem úő sem tudatos. pedig mondtam kérdeztem.. Ritával pedig akkor találkoztam mikor már mindent evett és én meg egy mellrák megelőző programon adtam elő dietetikusként. Azóta is meg vna a kapocaolt gyertek el a baba-mamaklubba ott találkozhatunk alkalmasint. Az is van több város részben is,
2010. júl. 27. 21:15

Bár Kecskemét nem bababarát kórház, és hiába lesz kész 2012-ben az új szülészet, sajna a hozzáállás nem nagyon változik, hiszen a májusi Születés hete rendezvényen ez ki is derült.

Sajnos a mindig szidott csecsemős nővérekről én se tudok sok szépet mondani, mert volt 1-2 igen flegma nő, akit legszívesebben arcon vágtam volna, DE az nem igaz, hogy kiszedik a kezedből a gyereket, ha szopizik. Én roomingba kerültem szülés után 2 nappal és egy fokkal emberségesebben bánnak a kismamákkal. Kisfiamat ne tudtuk felébreszteni este 9-kor pedig meg akartam szoptatni, mielőtt elviszik (fél 10-kor viszik a roominból). Kicsit sárga volt, nagyon aludt és nem sikerült felébreszteni, csak fél 10-re, amikor megjelent a csecsemős. És kétségbeesett arccal mondtam neki, hogy ne vigye el, éppen most kezdett el szopizni, szedje össze a többi babát, és ide a legvégén jöjjön be. Persze valamit morgott, meg pofát vágott, de ez nem érdekelt, és még ott maradt velem a kisfiam, és utólag jött vissza érte! Szerencsére azért van kivétel. És aki nagyon akart már a kórházban szoptatni, azért tudott, mert volt ott egy fiatal védőnő (Emese) én állandóan Őt kerestem és tőle kértem segítséget. Bevittük a mellszívót is a kórházba, megmutatta hogyan kell használni, 15-20 percig masszírozta a mellemet, hogy szépen induljon a tejcsi, segített kézzel fejni. Hálás vagyok neki, minden nap jött és kérés nélkül segített.

A Szabóné Rita valóban itt van Kecskeméten, akinek gondja van, el tudja érni. Nekem a minap volt szerencsém vele beszélni, e-mailben megkerestem, később felhívott és 20 percig beszéltünk. Most pénteken is találkozom vele, a védőnőm és az LLL csoport (az is van itt vidéken) meghívott az Anyatej világnapja rendezvényre. Tehát segítség itt is van, csak élni kell vele!

52. bettike2007 (válaszként erre: 50. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. júl. 27. 19:49
hát nem tudom mert én gyakszin csak napközben voltam ott(de láttam dolgokat!)éjszaka nem,de hagyják sírni őket max kapnak egy kis teát vagy ilyesmit..
51. Serry (válaszként erre: 47. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. júl. 27. 19:48

Nem nézelpdtem a neten, mert úgy gondoltam a védőnökmerre vna.. látoigatott meg mindne próbált segíteni,de csak szóban....

Nem-nem moidják még véletlen sem nehogy elvegye a kismamáját.. pedig nem kismamánként kpanak fizut de némelyik megérdemelné.


Nem-nem maradnak éjjel anyukával még babás szobában sem.. szopás heylett gondolom tápszer vagy tea van.. mert nem tudtam megállípítani a reggli súlya alapján,mert a csecsemő mérlegeink használhatalanok voltak.. de elvárták hogy mérd és bemond mennyit evett.. Ex has mondtuk ....

50. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 49. - Bettike2007)
2010. júl. 27. 19:46

Igen ritka, hogy egy újszülött 9 órán át jól ellegyen evés nélkül. Ráadásul az anyukáknak sem jó a tejújratermelődés szempontjából (szerintem).


Mit csinálnak azzal, aki éjfélkor az anyukáját szeretné?

49. bettike2007 (válaszként erre: 47. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. júl. 27. 19:44
nem.9es az utsó szopi és viszik fel éjszakára a roomiból és a többiektől is a babákat az osztályra.6ra hozzák őket.
48. bettike2007 (válaszként erre: 45. - Serry)
2010. júl. 27. 19:43
hasonlóan jártam én is..:-(
47. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 45. - Serry)
2010. júl. 27. 19:41

Neten akkor még nem nézelődtél? Vagy telefonon nem akartál segítséget kérni?


Mi az, hogy az utolsó szopásig?! Éjjel nem szopiznak a csecsemők Kecskeméten?!

46. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 44. - Bettike2007)
2010. júl. 27. 19:39

Ez viszont egyáltalán nem a baba érdekeit szolgálja, sőt...

Ilyen példák hallatán egyáltalán nincs miért csodálkozni, hogy nem kevesen az otthon szülés kockázatait is felvállalják, csak azért, hogy az ilyen és még ennél is kellemetlenebb helyzektől megkíméljék a babát és magukat.

45. Serry (válaszként erre: 44. - Bettike2007)
2010. júl. 27. 19:36

Igen ez a gyarkorlat a nem babás szobákban a babás szobában meg hozzák reggel ledoják és ott van veled az utolsó szopásig. Ugyan abban a megyei városban szültünk ezért tudom

De mait talán TE nem tudsz IBCL-szoptatási tanácsadó védőnő VAN a Városunkban Szabó Béláné Ritának hívják.. csak épp nem reklámozza őt a többi "lelkiismeretes" védőnő. Én is tök véletlen találkoztam vele, de akkor már késő volt 7 hetesen elapadt a tejem,mert nem volt aki segítsen mikor kérdésem volt.

2010. júl. 27. 19:11
Megyei jogú város a miénk.Itt a gyerekeket szopizni hozzák odadobják hozzád és amikor jönnek nem lényeg ha a ciciden is van még veszi le róla és már kapja is el,nem te vagy az utolsó akitől elviszik ha még szopik jösz sorra ahogy ők megszokták...
43. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 42. - Gyopár)
2010. júl. 27. 19:02

Hagyd már, szerintem ennek semmi köze a vidékhez! Hány olyan kórház van Budapesten, ahol nem adnak semmit a babáknak, hogy csendben legyenek éjjel?! Hány olyan kórház van, ahol még mindig elviszik a babákat az anyukák mellől kéretlenül? És még sorolhatnám. Igazából olyanokat nehéz találni, ahol az anyuka kényelmesen lehet a babájával, nem kell mások látogatói előtt szoptatnia stb.


Aki a hoxát megtalálja, az az általad felsoroltakra is könnyen rábukkan a neten, kíváncsiság kérdése az egész.

2010. júl. 27. 18:54

Én nem kétlem egyébként a cikk írójának jóindulatát, biztosan jószándék vezérelte. Inkább meglep ez a régi gyakorlat, ami a cikkben van. Kicsit olyan, mintha olyasvalaki írta volna jószándékkal, aki már nagyon régen tanulta ezeket, valami nagyon régi ajánlások alapján, amiket már régen meghaladott a tudomány.


Vannak persze szerencsések, akiket megtalál ez az újabb gyakorlat - itt Budapesten pl. működik szoptatási ambulancia, elérhető LLL csoport, szoptatási tanácsadó. Nem tudom, vajon vidéken mennyire általános még ez a régi iskola.

41. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 37. - Bettike2007)
2010. júl. 27. 18:42

Bettike, még nagyon fiatalka vagy:)

30-40 éveseket írtam nem véletlenül. Persze, nem kívánom, hogy 30 éves korod után allergiás legyél!


Az allergia nem valami veleszületett dolog. Adott a hajlam, ez veleszületett, aztán attól függően, hogy mivel és mennyire terheled a szervezetet, jön elő előbb vagy utóbb, ha szerencsés vagy (pontosabban tudod tehermentesíteni sikeresen a szervezetedet) akár tünetmentes is maradhatsz vagy megúszod enyhe tünetekkel életed végéig.

40. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 38. - Annamari80)
2010. júl. 27. 18:39
Ez tök logikus, ha szopi előtt bekajálna bármivel, akkor nyilván már alig-alig szopna.
2010. júl. 27. 17:45
Lányom is megeszik mindent,nincs olyan amit eddig adtam és ne evett volna meg..haspók.
2010. júl. 27. 17:39

Már nem is tudom ki írta, de egyetértek vele, hiszen én sem szeretem a hozzátáplálás, pláne az elválasztás kifejezést. Főleg nem 6 hónapos kor után. Hiszen ez nem úgy működik, hogy 6 hónapig anyatej, utána pár hét alatt lezavarom és kiváltom a szopikat szilárd ételekre.

Én is azt vallom, hogy 6 hónapig kizárólag anyatej (annak hiányában tápszer), majd ezután jöhet a kóstolgatás. Én ezt inkább kiegészítésnek hívnám, hiszen az anyatej még kiválóan táplálja a 7-8 hónapos babákat is. Én a kisfiamat is 8 hónapos koráig szinte csak igény szerint szoptattam, persze mellette kóstolt korának megfelelő gyümölcsöt és zöldséget, de még véletlenül se szopi előtt, hanem utána! Mindenhol azt olvastam, hogy csak akkor kínáljuk előtte, ha ki akarjuk váltani a szopit, de egy 6 hónaposnál természetesen nem akarom kiváltani a legfontosabb, legegészségesebb táplálékot!

A gyerekorvosom is azt javasolta, hogy 2 szopi között kínáljam pár kanál pépes kajával a Picit és ne a szoptatás előtt. A 10 hónapos tanácsadáson pedig mondta, hogy nagyon jó, hogy még szopik, lényeg, hogy egyen mellette mindent, amit már abban a korban kell (pl. túró, natút joghurt). 1 hét múlva 1 éves, és gyönyörűen eszi, rágja a szilárd ételeket, mellette pedig jóízűen szopizik!

2010. júl. 27. 17:36

hát nem tudni mi a jó és mi a nem,én 3hónaposan tehéntejet kaptam és se allergiám se más betegségem,unokatesómat mindentől óvták már picinek is és örökké beteges.Nem azt mondom hogy a disznókakában fürödjön de nem is mosom fel a földet akárhol is jár,mármint ha megfog és bekap,nyalogat valamit egészségére erősödik az immunrendszere.

Én 4hónaposan kezdtem a bébiételeket,tápszeres baba,4hónapos kortól vannak jó bébiételek,5hónaposan a húsosakat kapta,mindig kornak megfelelően.Na azért volt akin megrökönyödtem én is,aki kolbászt adott rágcsálni a gyereknek 5hónaposan és sorolhatnám...

2010. júl. 27. 17:19
Azért ez nem egészen úgy van, hogy mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. A gyerek bélflórája 6 hónapos kor előtt nem alkalmas arra, hogy anyatejen vagy tápszeren kívül mást is megemésszen. Persze, lehet neki adni a régebbi ajánlások szerint, de ebből lehetnek később mindenféle emésztési zűrök, allergiák. Nekem nagyon hangsúlyozták a 6 hónapos kort, és hogy korábban elkezdett elválasztás-hozzátáplálás az egy régi nézet, ma már bebizonyosodott, hogy az nem tesz jót sajnos.
35. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 34. - Serry)
2010. júl. 27. 16:40

Szerintem ezek nagyon soktényezős dolgok, nem is tudjuk mindegyiket kiküszöbölni. Legalább azoknál tegyünk erőfeszítéseket, amik viszonylag egyszerűek. Gondolok itt pl. olyan szélsőségek elkerülésére, mint a felnőtteknek készült sok összetevős, fűszeres ételek. Nem kell hozzá képzett táplálkozási szakértőnek lenni, hogy valaki könnyen belássa, hogy minél jobban növeljük egy étel összetevőinek számát, annál nehezebb lesz feldolgozni. A fűszerek élettani hatása is jól hozzáférhető manapság közérthető módon leírva. Nem azt mondom, hogy mindent az apró részletekig tanulmányozni kell, de egy picit nem árt utána nézni.


Legyen a hozzátáplálás megkezdése jó alkalom a család étkezési szokásainak jó irányba történő elmozdítására!

34. Serry (válaszként erre: 32. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. júl. 27. 16:32

Köszönöm,hogy leírtad. Én is hasonlóképp gondolkodom

Az a baj,hogy sok anyuka nem gondold a holnappal, mert ő is megette meg a másik is és nem lett baja. Nem lehet tudni,ohgy a korán jelentkező krónikus betegségek cukorbaj, magsavérnyomás a és a lisztérzékenység kialakulása mitől van.. nem -e a túl korai hozzátáplálástól a csecsemőnek nem megfelelő ételek fogyasztásától. Csak ennyit akartam.

NE a mának neveljük gyerekeiknek hanem a holnapnak. Ha akarjátok gondolkodjatok úgy, ohgy szeretnétek,hogy unokáitok legyeken.. és ez nem csak azon múlik, ohgy mi jelenlegi szülők megérjük-e hanem azon is,hogy pl a gyerekünk meghal-e 30 évesen mielőtt szült volna....

2010. júl. 27. 16:32

Sziasztok!

Én abszolút elhiszem, hogy segítő szándékkal íródott a cikk.A hozzátáplálás mindig egy olyan téma, amin jól össze lehet vitázni, mert hiszen ahányan vagyunk annyiféleképpen látjuk jónak.Van olyan aki 4 hósan, van aki 6 hósan kezdi a hozzátáplálást.

Viszont nemrég olvastam a legújabb elméletről, miszerint nem a korai hozzátápitól, hanem a későn(6 hósan) elkezdett hozzátáplálás miatt alakulhat ki allergiára való hajlam.

Lehet hogy 20 év múlva megint a korai hozzátáplálást fogják propagálni, nem lehet tudni.

Most a 6 hó a trend.

2010. júl. 27. 16:17

Szerintem a hozzátáplálás (nem elválasztás) megkezdése előtt érdemes annak utána nézni, hogy miként fejlődik a kisember emésztőrendszere, immunrendszere, mert éppen a túl korán "feleslegesen" bevezetett ételek okozhatják később a különböző allergiás problémákat.


Még mielőtt valaki azzal jön, hogy bennünket is etettek mindenfélével anno és semmi bajunk nem volt, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy mennyi az ilyen-olyan allergiás tünetekkel vesződő 30-40 évesek száma.


Nem állítom, hogy a 3 hónapos korban adott csirkepörkölt okozza a későbbi asztmát, de érdemes egy picit utána nézni. Ha túlzottan terheljük az emésztőrendszert az negatívan befolyásolja az immunrendszert, ami a piciknél még nincs is teljesen kifejlődve.


Mivel nagyon sok kedvezőtlen környezeti hatástól nem vagy csak részben tudjuk megvédeni gyermekeinket, ezért nem árt ezeken elgondolkodni és nem elkapkodni a hozzátáplálást. Egy kisbaba nem csak méreteiben kisebb. Attól még, hogy "kér" és jó étvággyal eszik a felnőttek ételéből, az nem jelenti azt, hogy az számára megfelelő és kedvező. Ezt nekünk felnőtteknek kell átlátni és felelősségteljesen kezelni.


Bocs, ha hosszú voltam :)

2010. júl. 27. 16:03
Aha, már minden rendben,köszi. 2 hónapig kellett szednie.
30. bettike2007 (válaszként erre: 29. - Ec2a8deb7c)
2010. júl. 27. 15:24
sajnálom,de már minden rendben??
2010. júl. 27. 15:17

Serry: tényleg úgy lehet értelmezni, hogy lenézed a másikat:( ez szomorú...

Az én kisfiam 7hetesen lett vashiányos, én szedtem a vasat de az adjunktusnő is megmondta hogy nagyon minimális kerül át az anyatejbe, hiába szedem marokszámra. Ezért külön kellett adnom neki is.

28. bettike2007 (válaszként erre: 25. - Fdc01a5d38)
2010. júl. 27. 14:59
ne tessék félre értelmezni átlag 20perc ha csak 15 vagy 30perc az sem baj..
27. bettike2007 (válaszként erre: 25. - Fdc01a5d38)
2010. júl. 27. 14:58
először szopizott de elapadt a tejem aztán tápszeres lett és akkor 3órát betartottam.
26. Serry (válaszként erre: 25. - Fdc01a5d38)
2010. júl. 27. 14:52
:)
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook