Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Szia! Örülök a jó tapasztalatnak. Legalább nem félek annyira az ismeretlentöl.Jövő héten mi is megyünk. További szépet : )
Az oviban ha benne áll az alapító okiratban, ill. ped.programban, hogy autistákkal is foglalkoznak kötelességük befogadni a gyereket. NAgy harc ez tudom, tapasztalatból beszélek. A mi fiunk tavalyi ovis éve katasztrófa volt. De idén remélem jobb lesz, találtubk egy csoportot normált, ahol az egyik ovónéni gyógyped. végzettságü és nagy tapasztalata van az integrálás terén, plusz így jár a gyereknek egy gyógyped. aszisztens. Sok sikert mindenkinek.
Egyébként mi is igy kezdtük az óvit csak az udvaron egy órát de akkor még nem volt diagnózisunk , igy is kivettem egy hét után mert :
-sérülés a fején , Ő nem tudta elmondani Óvonő nem látta mi történt
-Mentem érte : a csoport szobában a csoport társai , ő meg az udvaron idegen csoportban az óvonő nem is ismerte és a saját Óvonőjének meg fel sem tünt a másik 26-gyerek mellet hogy nincs benn velük .Ezek után feltünő szinű narancs sárga overált adtam rá de még igy is elveszitették inkább kivettem , és kitudja miminden történt amiről nem is tudtam :( mert még akkor nem beszélt.
Ez akkor ugye normál ovi? Egyébként milyen a kisfiad? Elviselné , hogy gondolom kb. 20 gyerek zsibog körülötte? Sajnos külön figyelmet nem kapna, ha az óvó nénik mellett nincs gyógypedagógiai asszisztens. Az én 4 éves kisfiam autista csoportba jár ( mert képes voltam elfogadni, hogy ott van a legjobb helye egyenlőre, és mert szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élünk, ahol egyáltalán van ilyen) és itt egy gyerekre jut egy felnőtt. ( ketten vannak a csoportban, és van az óvó nénijük és a gyógypedagógiai asszisztens mellettük)Szó szerint fogják a kezét minden szituációban, így segítik a tapasztalatszerzését, tanulását, hogy egyre önállóbb tudjon majd lenni. De visszatérve a tárgyhoz, mérlegelni kellene, hogy mennyire nyitott, rugalmas a kisfiad, és ha úgy látod ő venné az akadályokat, akkor egy legalább félnapos ovi megilletné , vagyis azt mondom, érdemes lenne lépéseket tenni, csak hát ha "feljebb mész" kérdés, utána hogy állnának a kisfiadhoz az óvónők..Inkább talán náluk kellene "benyalni" magatokat..nem is tudom..
Egyébként üdvözöllek a "4 éves nem beszélő, még (de már reméljük nem sokáig) pelusos ( de reméljük már nem sokáig) gyerkőceink+" klubjában!
Az óvodának megvannak a személyi és tárgyi feltételei ?? Van szakembere gyógyped. aki éert az autizmushoz ?? Vagy van utazó tanár aki tud segiteni ??Vizuális eszközöket használnak mint napirend és PECS kártyák ??Gyermek mellet lesz aszisztens ???Ha ezek a feltételek nem lesznek meg akkor nagyon nehéz lesz az óvis élet a fiadnak tapasztalatból beszélek .
Mi 4-évesen egyéni fejlesztésre jártunk , zene terápia , torna.
5-évesen kezdte az auti csoportban az óvoda előkészitőt .
6-évesen felvették a körzeti integráló óviban gyógypedagógus volt mellete folyamatosan de mivel nem értett az autizmushoz nagyon megszenvedtük ezt az évet . Az óvonőket a Koraiba elvittem nézzék meg az auti . csoportban a fiamat és minden vizuális segitséget elkészitettem bevittem az óviba és vittem a könyveket is az ovónőknek , és még igy sem tudott működni az óvi pedig addigra már beszélni tudott.
A TSMT-t teljesen abbahagytátok? Nálunk is dúdolással indult, jó sokkal utána jött a szórészletek beleéneklése, és most már vannak érthető szavak is. De én megelőzően nagyon sokat énekeltem neki pl az Egyszer egy királyfit, hogy ő mondja belőle a "hihihi-hahaha"-t :), meg az Én elmentem a vásárba-t, amivel az állathangokat gyakoroltattam. Így már értette, hogy én örülök annak, ha ő beleénekel részleteket. De hozzáteszem, hogy még mindig inkább csak echolál, kevés szót használ magától, és ez a 2 szavas mondatalkotás csak pár napja jelent meg (kéjem labda). Az óvoda a szobatisztaság szempontjából biztos jó lesz, mert ott van kisvécé, és az tetszeni szokott a gyerekeknek, és még látja is a többiektől, hogy mire való.
Szerintem folytassátok a TSMT-t, nekünk azt mondta a fejlesztő, hogy a fejjel lefele lógatós gyakorlatok indítják a beszédet. (A nagyon erős vesztibuláris ingerek.) Mi most egy hónapja erre nagyon rámentünk.
Ui. azoknak, akik önállóan akarják csinálni: ezeket az erős vesztibuláris ingereket csak képzett fejlesztő leírása és betanítása alapján szabad csinálni!!!!!!!
:-)
Igen,intenzíven csináltuk mi is a TSMT-t 1 évig.Személyre szabottan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De sajna még semmi. A mondókák dallamát már kántálta-dúdolta, de a szavak még csak nem jöttek.
Azonban sokat fejlődött a 2 év alatt amíg kapta a korai fejlesztést.Most óvodai integrációval próbálkozunk asszisztenssel, a fejlesztő pedagógusai javaslatára.
A gondolatmenetem az volt, hogy egyszerűbb a helyzet, ha valaki nem kerül- tud kerülni társas helyzetekbe, mert annyira sérült a kommunikációja. Nagyon nehéz a jó képességű autistáknak. Abból a szempontból természetesen igazad van, hogy az alapkészségek szükségesek. Úgy vettem észre, hogy minden gyereknél más-más funkciók vannak jobban lesérülve, nálunk pl a szobatisztasággal nem volt gond, viszont nem rág.
4 éves korban még nem dől el semmi, sok autista 5-6 évesen kezd beszélni! Ezen a fórumon is olvashatsz ilyet. Ha jól láttam, csináljátok a TSMT-t. Az mindenképp jó! Mi intenzíven csináljuk már kb 1 éve, és szerintem az dobta meg a beszédfejlődést.
Az biztos. Érdekes valóban, de a sima autizmus ezek után valahogy egyszerűbbnek tűnik... Persze ez valószínűleg a fokozattól függ mindkét esetben.
Már vártuk. :) Köszi.
Igen tartanak szülőtréninget kb.4-alkalom és megtanitanak minden féle vizuális eszköz használatra amit itt el is készitenek nektek , Prekop Csilla ma magyaro-on a legjobb szakember érintett szülő 19-éves az auti fia és folymatosan jár ki Angliába most hozott be egy fantasztikus "tANANYAGOT " képzi magát minden szinten , az egész csapat profi . Van lehetőség 1-hetet benn tölteni az egész családnak és akkor szakemberek segitenek mindenben . Van olyan is hogy az auti, tesójának egy hetes "tábor" itt konkrétan a Testvér konfliktusok kezelésében megoldásában segitenek az Én lányom 11-éves ősszel megy a fiam 7-éves autisztikus .
Vidékről is sokan járnak fel hozzájuk.
ha van még kérdésed szivesen válaszolok
sok szerencsét !
Edina
Nálunk is hasonló paraméterek voltak, sőt, mi 15 hónaposan is voltunk, akkor még azt mondták, a nagymozgás rendben, a többi pedig 0. 30 hósan 21 hónaposra tették, aztán 66, 1 év múlva 67, most 74 IQ-nál tartunk(hónapra 6 évesen 6 év 74%-a), és sok kérdésre nem válaszolt, amit tudom, hogy tud(a hány éves vagy-ra sem :).Autistáknál szerintem nem annyira érvényes ez a "nyílik az olló" elv, a beszédértés megkésettsége miatt.
Egyébként iskolaügyben ma van nálunk már javulás, ügyes volt, mondókázott, énekelt.
Sziasztok!
Az ukonaöcsém határestetes, 4,5 éves, hamarosan megcsinálják az újabb tesztet, és ha pozitív, akkor szeretnénk felkeresni a Vadaskert alapítványt. Kérem, mondjatok véleményt, amit itt találtam, az pozitív volt. Ha lenne lehetőség, egy kicsit bővebben, hogy pl. szülői tréninget is tartanak? Kb. 100 km-re él Bp-től, így az nagyon fontos lenne, és a honlapjuk éppen fejlesztés alatt áll.
Előre is köszönöm,és mindenkinek nyugodt, békés hétvégét, napokat kívánok!
Lona
Voltunk a Vadaskertben P. Csillánál!
Nagyon hasznos tanácsokat kaptunk!
Az óvoda ügyében annyit segítenek, mivel az óvoda is nyitott erre, hogy szeptemberben 3 alkalommal vehetnek részt az óvónénik a Vadaskertben oktatáson.
Viki ezután hetente jár majd terápiára a Vadaskertbe!
Az Óvodába egyelőre csak az udvari játékba fogunk bekapcsolódni.
Jól sikerült ez a délelőtt!
Úgy látszik abban az intézményben tényleg törődnek a gyerekekkel, szerencsések vagytok.
Szerintem ez tényleg nagyon klassz eredmény!
Nekünk 18 hónaposan 9 hónapos szintet "mértek", 5 évesen pedig 1,5 évesnek láttták - az már nem semmi, nem?
Minél fiatalabb egy gyerek annál kisebb az eltérés, hiszen akkor normálisan is gyengébb a szocializációjuk, kommunikációjuk, stb. Ahogy fejlődnek a gyermekek és önálló, szocializált kis emberkékké alakulnak természetes, h a mieink nem tudnak velük lépést tartani. Az ilyen számadatok egyébként sem mindig helyesek, az autisták gyakran nem mutatják meg mire képesek, ezért inkább tájékoztató jellegűek. Biztosan nem csak megnyugtatáskánt mondták ezt nektek, értenek hozzá, ezért nyugodtan örülhetsz egy kicsit! A gyermeked szépen fejlődik és jó helyen van, ezért aztán érdemes autózni!!!!
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?