Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

4398. akkara (válaszként erre: 4392. - Medvemama)
2010. szept. 5. 10:38

Szia! Örülök a jó tapasztalatnak. Legalább nem félek annyira az ismeretlentöl.Jövő héten mi is megyünk. További szépet : )

Az oviban ha benne áll az alapító okiratban, ill. ped.programban, hogy autistákkal is foglalkoznak kötelességük befogadni a gyereket. NAgy harc ez tudom, tapasztalatból beszélek. A mi fiunk tavalyi ovis éve katasztrófa volt. De idén remélem jobb lesz, találtubk egy csoportot normált, ahol az egyik ovónéni gyógyped. végzettságü és nagy tapasztalata van az integrálás terén, plusz így jár a gyereknek egy gyógyped. aszisztens. Sok sikert mindenkinek.

4397. 323a697146 (válaszként erre: 4393. - Judbai)
2010. szept. 5. 10:17

Egyébként mi is igy kezdtük az óvit csak az udvaron egy órát de akkor még nem volt diagnózisunk , igy is kivettem egy hét után mert :

-sérülés a fején , Ő nem tudta elmondani Óvonő nem látta mi történt

-Mentem érte : a csoport szobában a csoport társai , ő meg az udvaron idegen csoportban az óvonő nem is ismerte és a saját Óvonőjének meg fel sem tünt a másik 26-gyerek mellet hogy nincs benn velük .Ezek után feltünő szinű narancs sárga overált adtam rá de még igy is elveszitették inkább kivettem , és kitudja miminden történt amiről nem is tudtam :( mert még akkor nem beszélt.

4396. oanita (válaszként erre: 4393. - Judbai)
2010. szept. 5. 10:06

Ez akkor ugye normál ovi? Egyébként milyen a kisfiad? Elviselné , hogy gondolom kb. 20 gyerek zsibog körülötte? Sajnos külön figyelmet nem kapna, ha az óvó nénik mellett nincs gyógypedagógiai asszisztens. Az én 4 éves kisfiam autista csoportba jár ( mert képes voltam elfogadni, hogy ott van a legjobb helye egyenlőre, és mert szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élünk, ahol egyáltalán van ilyen) és itt egy gyerekre jut egy felnőtt. ( ketten vannak a csoportban, és van az óvó nénijük és a gyógypedagógiai asszisztens mellettük)Szó szerint fogják a kezét minden szituációban, így segítik a tapasztalatszerzését, tanulását, hogy egyre önállóbb tudjon majd lenni. De visszatérve a tárgyhoz, mérlegelni kellene, hogy mennyire nyitott, rugalmas a kisfiad, és ha úgy látod ő venné az akadályokat, akkor egy legalább félnapos ovi megilletné , vagyis azt mondom, érdemes lenne lépéseket tenni, csak hát ha "feljebb mész" kérdés, utána hogy állnának a kisfiadhoz az óvónők..Inkább talán náluk kellene "benyalni" magatokat..nem is tudom..

Egyébként üdvözöllek a "4 éves nem beszélő, még (de már reméljük nem sokáig) pelusos ( de reméljük már nem sokáig) gyerkőceink+" klubjában!

4395. 323a697146 (válaszként erre: 4393. - Judbai)
2010. szept. 5. 10:06

Az óvodának megvannak a személyi és tárgyi feltételei ?? Van szakembere gyógyped. aki éert az autizmushoz ?? Vagy van utazó tanár aki tud segiteni ??Vizuális eszközöket használnak mint napirend és PECS kártyák ??Gyermek mellet lesz aszisztens ???Ha ezek a feltételek nem lesznek meg akkor nagyon nehéz lesz az óvis élet a fiadnak tapasztalatból beszélek .

Mi 4-évesen egyéni fejlesztésre jártunk , zene terápia , torna.

5-évesen kezdte az auti csoportban az óvoda előkészitőt .

6-évesen felvették a körzeti integráló óviban gyógypedagógus volt mellete folyamatosan de mivel nem értett az autizmushoz nagyon megszenvedtük ezt az évet . Az óvonőket a Koraiba elvittem nézzék meg az auti . csoportban a fiamat és minden vizuális segitséget elkészitettem bevittem az óviba és vittem a könyveket is az ovónőknek , és még igy sem tudott működni az óvi pedig addigra már beszélni tudott.

4394. Szanya (válaszként erre: 4393. - Judbai)
2010. szept. 5. 09:27
Szerintem ez jó megoldás. Várj egy jó hónapot, ha jól érzi már magát a többiekkel, akkor kérd meg az óvónőket, hogy hadd lehessen bent velük még egy órát. Az ÁNTSZ engedéllyel nem kell foglalkoznod, ha diagnózissal felveszik, akkor csak annyi, hogy elküldenek az ÁNTSZ-hez egy papírt.
4393. judbai
2010. szept. 5. 07:33
4 éves autista kisfiam még nem beszél és nem szobatiszta. Felvették az óvodába de csak napi egy óra hosszára 11-től délig amikor a gyerekek kint vannak az udvaron. Azt mondták csak azért nem több időre hogy szokja a gyerek zsivajt.Nem tudom hogy lépjek ez ügyben és menjek-e fel a polgármesteri hivatalba panaszt tenni hogy legalább fél napig ott legyen.Amúgy hallottam hogy ántsz engedély kell hogy fel vegyenek egy nem szobatiszta gyereket. Szeretném kikérni a véleményeteket!!
4392. medvemama
2010. szept. 4. 23:15
sziasztok! megjöttünk a vadaskertbe nagyon jó volt Encinek is meg nekem is .napról napra fejlődik:)szept 13 -án megyek szülötréningre.Prekopp Csilla mint mindig most is nagyon nagyszerű volt.És Kuckó részlegbe is mindenki de főleg az Ági néni:)Kriszta
4391. Szanya (válaszként erre: 4387. - Valentin55)
2010. szept. 4. 10:09

A TSMT-t teljesen abbahagytátok? Nálunk is dúdolással indult, jó sokkal utána jött a szórészletek beleéneklése, és most már vannak érthető szavak is. De én megelőzően nagyon sokat énekeltem neki pl az Egyszer egy királyfit, hogy ő mondja belőle a "hihihi-hahaha"-t :), meg az Én elmentem a vásárba-t, amivel az állathangokat gyakoroltattam. Így már értette, hogy én örülök annak, ha ő beleénekel részleteket. De hozzáteszem, hogy még mindig inkább csak echolál, kevés szót használ magától, és ez a 2 szavas mondatalkotás csak pár napja jelent meg (kéjem labda). Az óvoda a szobatisztaság szempontjából biztos jó lesz, mert ott van kisvécé, és az tetszeni szokott a gyerekeknek, és még látja is a többiektől, hogy mire való.

Szerintem folytassátok a TSMT-t, nekünk azt mondta a fejlesztő, hogy a fejjel lefele lógatós gyakorlatok indítják a beszédet. (A nagyon erős vesztibuláris ingerek.) Mi most egy hónapja erre nagyon rámentünk.

Ui. azoknak, akik önállóan akarják csinálni: ezeket az erős vesztibuláris ingereket csak képzett fejlesztő leírása és betanítása alapján szabad csinálni!!!!!!!

4390. Szanya (válaszként erre: 4388. - Valentin55)
2010. szept. 4. 09:58
Óriási!!!!! :DDDDDDDDDDDDDDD
4389. palat (válaszként erre: 4366. - Korvik)
2010. szept. 3. 23:45
Igen, érdekelne a dolog. Privátban is irhatsz, moninym@gmail.com az mail címem.Az én fiam beszél, és megért mindent illetve inkább a tőmondatokat. Viszont alig kommunikál, nincs félelemérzete, a számítógéphez, telefonhoz profin ért. Szobatiszta. Aspergeres diagnózist kaptunk a Vadaskertben.Állandóan jön megy ugrál, legalábbis itthon. Az oviban is úgy tudnak vele foglalkozni, hogy valaki ül mellette.
2010. szept. 3. 23:37

[link]

:-)

4387. Valentin55 (válaszként erre: 4386. - Szanya)
2010. szept. 3. 23:34

Igen,intenzíven csináltuk mi is a TSMT-t 1 évig.Személyre szabottan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De sajna még semmi. A mondókák dallamát már kántálta-dúdolta, de a szavak még csak nem jöttek.

Azonban sokat fejlődött a 2 év alatt amíg kapta a korai fejlesztést.Most óvodai integrációval próbálkozunk asszisztenssel, a fejlesztő pedagógusai javaslatára.

4386. Szanya
2010. szept. 3. 23:24

A gondolatmenetem az volt, hogy egyszerűbb a helyzet, ha valaki nem kerül- tud kerülni társas helyzetekbe, mert annyira sérült a kommunikációja. Nagyon nehéz a jó képességű autistáknak. Abból a szempontból természetesen igazad van, hogy az alapkészségek szükségesek. Úgy vettem észre, hogy minden gyereknél más-más funkciók vannak jobban lesérülve, nálunk pl a szobatisztasággal nem volt gond, viszont nem rág.

4 éves korban még nem dől el semmi, sok autista 5-6 évesen kezd beszélni! Ezen a fórumon is olvashatsz ilyet. Ha jól láttam, csináljátok a TSMT-t. Az mindenképp jó! Mi intenzíven csináljuk már kb 1 éve, és szerintem az dobta meg a beszédfejlődést.

4385. Valentin55 (válaszként erre: 4384. - Szanya)
2010. szept. 3. 20:59
Nekünk is a gyermekori van, 4 éves és még nem beszél (szavak sem mond), nem szobatiszta. 2 éves korában diagnosztizálva :-(
4384. Szanya (válaszként erre: 4383. - Valentin55)
2010. szept. 3. 20:48
?? Nekünk az ún. gyermekkori van, magyarán 3,5 éves és csak most kezd mondatot összerakni, de a humora pl kifogástalan, és nem rigid, és nincsen túl sok furcsa viselkedés. Nekem ez sokkal simábbnak és érthetőbbnek tűnik!
4383. Valentin55 (válaszként erre: 4382. - Szanya)
2010. szept. 3. 20:44
Az aspi a sima autizmus ! :-(
4382. Szanya (válaszként erre: 4381. - Valentin55)
2010. szept. 3. 20:18

Az biztos. Érdekes valóban, de a sima autizmus ezek után valahogy egyszerűbbnek tűnik... Persze ez valószínűleg a fokozattól függ mindkét esetben.

Már vártuk. :) Köszi.

4381. Valentin55 (válaszként erre: 4364. - Szanya)
2010. szept. 3. 20:07
Sajnos ez nem választás kérdése:-( De érdekesnek érdekes az aspi is. Már töltődik fel az újabb film.
4380. 323a697146 (válaszként erre: 4379. - Gerleág)
2010. szept. 3. 18:52
:))))
4379. gerleág (válaszként erre: 4378. - 323a697146)
2010. szept. 3. 18:43
:) Ne viccelj, dehogy unjuk!!! :)
4378. 323a697146 (válaszként erre: 4377. - 323a697146)
2010. szept. 3. 17:53
bocs privátba akartam :( a többiek már biztos unják bocsi
4377. 323a697146 (válaszként erre: 4372. - Lona73)
2010. szept. 3. 17:53

Igen tartanak szülőtréninget kb.4-alkalom és megtanitanak minden féle vizuális eszköz használatra amit itt el is készitenek nektek , Prekop Csilla ma magyaro-on a legjobb szakember érintett szülő 19-éves az auti fia és folymatosan jár ki Angliába most hozott be egy fantasztikus "tANANYAGOT " képzi magát minden szinten , az egész csapat profi . Van lehetőség 1-hetet benn tölteni az egész családnak és akkor szakemberek segitenek mindenben . Van olyan is hogy az auti, tesójának egy hetes "tábor" itt konkrétan a Testvér konfliktusok kezelésében megoldásában segitenek az Én lányom 11-éves ősszel megy a fiam 7-éves autisztikus .

Vidékről is sokan járnak fel hozzájuk.

ha van még kérdésed szivesen válaszolok

sok szerencsét !

Edina

4376. 323a697146 (válaszként erre: 4372. - Lona73)
2010. szept. 3. 17:44
Szia Lona privát üzenetet irok neked , saját menűben találod
4375. 7c6a7335be (válaszként erre: 4374. - Pantuf)
2010. szept. 3. 16:40
Nálunk nem a beszéd, hanem a tartalma a problémás, és a játék, érdeklődés, kapcsolat más gyerekekkel.Egyébként soha ne a hónapokat számold, félrevezető, át kell számítani fejlettségi szintre, amit nálunk IQ-ként írtak a lapra 2.5 évesen, és az átlagos gyerekekhez viszonyított fejlettséget jelenti.Nálatok ez mindkét esetben 73, a + 2 hónap nem romlás, csak idősebb.(Egy 90-es, normál IQ-jú gyerek "elmaradása" 2 évesen 2.4 hónap, de 10 évesen már 1 teljes év)Autistákból pedig nemnagyon lehet kiszedni mindent egy vizsgálaton, amit tudnak. Mi mindig nagyon rendes gyógypedagógusokat fogtunk ki, mindent kicsikartak a gyerekből a vizsgálatokon, amit lehetett, de így is sok kérdés volt, amire egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni, v időre menő feladatokat többször otthagyott, elment, az idő meg ugye ketyegett. Egyébként én a normál 4.5 éves gyerekemet sem engedem egyedül az utcára, ez hazárdírozás.
4374. pantuf (válaszként erre: 4373. - 7c6a7335be)
2010. szept. 3. 14:57
Nalunk is a kommunikacio a legnagyobb problema, ha azt figyelembe veszik, akkor sokkal jobban el van maradva a korahoz kepest, foleg a szomszed gyerekekhez kepest. A szomszedunk egy tanar-kutato hazaspar es a 3 eves fiuk az 5 eves noverevel egesznap az utcan jatszik. A szulok a hazban tesznek vesznek nem nagyon neznek rajuk. Igaz, hogy ez egy zsakutca, de rengeteg epitkezes folyik, teherautok jarnak es a gyerkocok az epitesi teruleten turkalnak. A kezuket vastagon vedi a raszaradt fold es ugy esznek. 15-20 fokban is mezitlab sortban rohangalnak. En meg a kisfiamat meg a sajat elkeritett kertunkben sem tudom 1 percre sem magara hagyni.
4373. 7c6a7335be (válaszként erre: 4368. - Pantuf)
2010. szept. 3. 14:35

Nálunk is hasonló paraméterek voltak, sőt, mi 15 hónaposan is voltunk, akkor még azt mondták, a nagymozgás rendben, a többi pedig 0. 30 hósan 21 hónaposra tették, aztán 66, 1 év múlva 67, most 74 IQ-nál tartunk(hónapra 6 évesen 6 év 74%-a), és sok kérdésre nem válaszolt, amit tudom, hogy tud(a hány éves vagy-ra sem :).Autistáknál szerintem nem annyira érvényes ez a "nyílik az olló" elv, a beszédértés megkésettsége miatt.

Egyébként iskolaügyben ma van nálunk már javulás, ügyes volt, mondókázott, énekelt.

4372. Lona73
2010. szept. 3. 13:55

Sziasztok!

Az ukonaöcsém határestetes, 4,5 éves, hamarosan megcsinálják az újabb tesztet, és ha pozitív, akkor szeretnénk felkeresni a Vadaskert alapítványt. Kérem, mondjatok véleményt, amit itt találtam, az pozitív volt. Ha lenne lehetőség, egy kicsit bővebben, hogy pl. szülői tréninget is tartanak? Kb. 100 km-re él Bp-től, így az nagyon fontos lenne, és a honlapjuk éppen fejlesztés alatt áll.

Előre is köszönöm,és mindenkinek nyugodt, békés hétvégét, napokat kívánok!

Lona

2010. szept. 3. 13:00

Voltunk a Vadaskertben P. Csillánál!

Nagyon hasznos tanácsokat kaptunk!

Az óvoda ügyében annyit segítenek, mivel az óvoda is nyitott erre, hogy szeptemberben 3 alkalommal vehetnek részt az óvónénik a Vadaskertben oktatáson.

Viki ezután hetente jár majd terápiára a Vadaskertbe!

Az Óvodába egyelőre csak az udvari játékba fogunk bekapcsolódni.

Jól sikerült ez a délelőtt!

4370. gerleág (válaszként erre: 4368. - Pantuf)
2010. szept. 3. 10:01

Úgy látszik abban az intézményben tényleg törődnek a gyerekekkel, szerencsések vagytok.

Szerintem ez tényleg nagyon klassz eredmény!

Nekünk 18 hónaposan 9 hónapos szintet "mértek", 5 évesen pedig 1,5 évesnek láttták - az már nem semmi, nem?

Minél fiatalabb egy gyerek annál kisebb az eltérés, hiszen akkor normálisan is gyengébb a szocializációjuk, kommunikációjuk, stb. Ahogy fejlődnek a gyermekek és önálló, szocializált kis emberkékké alakulnak természetes, h a mieink nem tudnak velük lépést tartani. Az ilyen számadatok egyébként sem mindig helyesek, az autisták gyakran nem mutatják meg mire képesek, ezért inkább tájékoztató jellegűek. Biztosan nem csak megnyugtatáskánt mondták ezt nektek, értenek hozzá, ezért nyugodtan örülhetsz egy kicsit! A gyermeked szépen fejlődik és jó helyen van, ezért aztán érdemes autózni!!!!

4369. pantuf (válaszként erre: 4351. - Pantuf)
2010. szept. 3. 09:14
Elolvastatok, ezt a HVG-s cikket? Engem nagyon erdekel ez a szamitogepes implicit tanulasi forma. A kisfiam mar 9 honapos koraban felfedezte a szamitogepet, azota rendszeresn kell vele szamitogepezni. 2 es fel eves kora ota egyedul maszik fel a szekre es el kezd a szamitogepen ugykodni. Tobbnyire stand-by-ban van a gep, igy hamar rajott, ha megtolja az egeret az "felebred". Tobb helyen olvastam, hogy a tevenezest korlatozni kell a gyereknel, helyette sokkal hasznosabb a jol megvalasztott szamitogepes jatek. Mi nem is engedjuk sokat tevezni es akkor is csak a BabyTV-t nehezheti, ahol folyamatosan oktato jellegu rajzfilmek mennek. Innen tanulta meg pl a szamokat. Kb 1 honapja lepett meg minket azzal, hogy a nagyanyjanal levo jatekgarazson remutatott a szamokra, es magatol mondta, hogy 1,2,3. Kesobb azt is lattam, hogy az ujjain is szamol es akkor is mondja az 1,2,3-at. Habar a babytv-en a legtobb program untatja, ezert ha nyugodtan akarunk vacsorazni a ferjemmel, akkor a kisvakondot nezheti. Nagyon lekoti a figyelmet, fel oraig meg sem moccan ugy nezi. Csak az a baj, hogy a kisvakond tobbnyire halandzsazik es a kisfiam egesznap kisvakondul "beszel". Sokszor nez a szemem es egeszen hosszu mondatok mond igy.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook