Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Asztali szabályok gyerekkorban fórum

Asztali szabályok gyerekkorban (beszélgetés)

28. littleanne (válaszként erre: 24. - Karmol)
júl. 16. 12:57
Hogy jutottál el az asztaltól a rúdtáncig? 😆
júl. 15. 23:12
Nálunk is meg kellett enni mindent aztán volt csak desszert/sütemény.
26. Karmol
júl. 15. 21:50

nagy kajanal nalam colt egy hely, ahonnan konnyrn etmentem szervirozni. majdnem 10 eve. amugy mindenki csak leul. nalunk nincs egy hierarchikus sema.

altalaban a partner partner melle, en csak annyival szoktal felrugni, hogy a konyhaban kozeleben, mert altalaban fozok, es tudom mit szolgalok fel.

fura azt hinni, hogy valakinek az ulesrend fontos.

25. Karmol (válaszként erre: 24. - Karmol)
júl. 15. 21:46
nalunk most sincs hely. leulunk, eszunk. erkezesi sorrend. meg tv nezesi.
24. Karmol (válaszként erre: 20. - Nancy Ann)
júl. 15. 21:44

nalunk cak megszokas volt, es ahogy atrendeztuk a lakast, az is mas volt. vagy hogy ki van otthon.

a csokik nalunk egy szekrenyben voltak, amit nem nyitogattunk a noveremmel es az ocsemmel. kesobb mashol laktunk, mas szabalyokkal. De a hugom igazan stortos lett. 2-3 alkalommal rudtancol egy heten. Szerintem a comjaval szet tudna roppanta egy csipot, es vallban is szelesebb, mint en. Otthon is gyakorolt, es szerintem a pasija nem banja.

júl. 15. 12:13

Emlékeim szerint nálunk nem voltak szabályok.

Mindenkinek megvolt a helye az asztalnál is.

Arra viszont jól emlékszem, hogy ebéd előtt egy rövid imát mondtunk.

Aki ételt, italt adott,

annak neve legyen áldott!

Ámen.

Ezután kezdhettük el az étkezést.

22. csemár (válaszként erre: 1. - MézesRétes)
júl. 15. 12:01

Nem volt a házban halkés(, pedig rendszeresen ettünk halat).

Azóta se használom.

Nem is hiányzik.

21. globus (válaszként erre: 19. - Karmol)
júl. 15. 09:12
Kidobásról jutott eszembe, amikor elvitt bennünket magával mama a szőlőhegyre kapálni, kosárba tett minden vicik-vackot, amit otthon finnyáskodtunk. Odakint úgy ettük, mint a sáska.
júl. 15. 08:47

Nem voltak szigorú szabályok.

Az asztalnál megvolt, hogy a családból ki hol ül, de ez nem szabály volt, egyszerűen így alakult, mindenkinek így volt komfortos. Mindig reggeliztünk, és mindig együtt. (Tanárok voltak a szüleim, egyidőben indult a napunk)

Anyu mindig főzött ebédet, nem voltunk menzások. Előre megfőzte, mert ugye délelőtt általában dolgozott, és akkor melegítettük, mikor haza értünk.

Ha valamit nem szerettünk, akkor abból nem kellett enni.

Olyan "szabály" volt még, hogyha volt sütemény otthon, amit ő sütött, akkor előbb azt kellett megenni, mielőtt a (z általában ünnepekre ajándékba kapott) csoki készletre rászabadultunk volna, mondván a süti nem áll el addig mint a csoki.

19. Karmol
júl. 14. 22:24

a volt pasim anyja furcsa. 2-3 nap utan kidobta mikor nyaralni volt.

atjott jozzank.

mar nem is vagyunk egyutt, de maradt a csalad resze. ha ugy eszne, mint egy duszno, is maradhatna, de szerencsere kessel-villalal.

18. Karmol (válaszként erre: 16. - Andi6020)
júl. 14. 22:19

nalunk nem kellett letolni a torknkon semmit ami nem esett jol, de a konyokles, lab himbalas ki volt zarva.

es meg egy dolog volt: barki lehetett vendeg. es ha felbukkant barki, az ott is maradt, mint vendeg.

17. Karmol (válaszként erre: 1. - MézesRétes)
júl. 14. 22:14

de rossz...kulturqltan kellett enni?

en koszonomot is mondok az asztalnal mielott felallok. nem bogok le egy tarsasagban, ha eszunk, hanem jol neveltbek mondanak.

júl. 14. 20:15
Semmi szabály nem volt, mégis tudtunk normálisan enni. Főzni meg azt főzött a nagymamám, amit mindenki szeretett. Nem állt fel az asztaltól éhesen, rosszkedvűen senki.
júl. 14. 18:14
Nem voltak szigorú szabályok. Anyukám mindig megkérdezte mit főzzön, mit ennénk? És azt csinálta. Soha nem volt büntetés ha nem ettük meg. Nem is értem az ilyet. Igyekezett a kedvünkbe járni mindig.
júl. 14. 16:17

Ne szabad átnyúlni más tányérja felett. Ha valami ott van, akkor szépen el kell kérni.

Addig nem szabad felkelni az asztaltól, amíg mindenki be nem fejezte az ebédet.

Az ebéd végén meg kell köszönni az ételt annak, aki készítette.

Ebéd közben szabad beszélgetni, de semmilyen gusztustalan vagy illetlen témát nem szabad felhozni ilyenkor.

13. globus (válaszként erre: 12. - ~ Luna ~)
júl. 14. 14:20
Háziállat 😄
12. ~ Luna ~ (válaszként erre: 11. - Globus)
júl. 14. 14:06
Szerintem ez undorító szokás, vendégségben különösen 🤢
11. globus (válaszként erre: 10. - Bacsipista)
júl. 14. 13:56
Én kirakom a dupla tányért, mégis van, aki nem használja 😄 de azért összecsepegteti, végül úgyis el kell mosni.
júl. 14. 13:41

Általában déli 12-kor volt ebéd.

Megszokott helyünk volt, de az asztalfőn mindig apám ült ebédnél. Azt ettük amitkaptunk, ha nem szerettük akkor sem volt más. Aki nem evett éhes maradt, legfeljebb később kérhetett zsíros kenyeret.

Amit nem szerettem, nálunk nem volt dupla tányér. Kétféle általában vasárnap volt, ha elfogyott a tányérból a leves abba került bele a második fogás. Vasárnap többnyire húslves után a főtt krumpli és rántott hús.

9. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - MézesRétes)
júl. 14. 13:39
Általában mindenkinek megvolt a helye és valahogy ragaszkodtunk is hozzá. Sajnos ez a hozzáállás, hogy amit kitettek meg kellett enni, nálunk is megvolt. Ha nem, akkor verés lett a vége és büntetés. Nem könyökölhettünk, megfelelő evőeszközt kellett használni. Erre apu volt nagyon kényes. Nem szedhettem az ételből amíg az idősebbek nem szedtek, nem foghattam hozzá az evéshez, amíg nem szedett mindenki és apu vagy anyu nem kívántak jó étvágyat. Volt amit ma már helyesnek tartok, de van amit elítélek és nem is alkalmaztam soha.
8. Vikyci (válaszként erre: 6. - MézesRétes)
júl. 14. 13:28
Nálunk mindenkinek megvolt a saját helye amikor gyerek voltam. De ez most is így van az én gyerekeimmel. Ezt én nem éreztem kényszernek.
júl. 14. 12:31
Délben az asztalon volt az ebéd. Mindig volt leves. Ha maradt étel, anyukám sose dobta ki, megettük vacsorára, vagy másnap. Vacsora 6-7 között volt.
júl. 14. 12:27
Illemszabályok és terítési szabályok mennyire voltak? Mondjuk vasárnaponként az ebédnél számított? És berögzött ülőhelyek? Én nem ülhettem bárhová.
5. jennyvagyok (válaszként erre: 1. - MézesRétes)
júl. 14. 12:03

Magyar ember evés közben nem beszél - tartotta a mondás.... Pedig szerintem a magyarok beszélnek evés közben.

És valóban, szereted, nem szereted, nem kapsz mást - ez volt, és be is tartották. Ha fél 7 volt a vacsora időpontja, fél 7-re mindenkinek ott kellett lenni.

júl. 14. 11:55
Válogatás, finnyáskodás nem volt. Aki nem ette meg, éhes maradt.
3. levarosbukta (válaszként erre: 1. - MézesRétes)
júl. 14. 11:52
Különösebb szabályok nem voltak. Csak annyi hogy ha ebéd akkor ebéd, ha vacsora akkor vacsora. Szüleim igyekeztek olyan ételt adni amit mindenki szeret, igy nem volt kényszer vagy rossz emlék a közös étkezés.
júl. 14. 11:51
Semmilyen szabály nem volt, mert nem foglalkoztak velem. Ha azt az ételt nem szerettem, akkor se volt más.
júl. 14. 11:44

Mikor gyerek voltam, főleg nagymamám volt szigorú az asztalnál. Egy falat sem maradhatott a tányéron. A könyököm nem rakhattam fel. Nem csámcsoghattam, nem ehettem kézzel. Nem volt olyan, hogy nem szeretek valamit, amit elém tettek, az volt a választék. Nem lóbálhattam a lábam az asztal alatt, azért is rám szóltak. Ennyi jutott eszembe,

Ti hogy emlékeztek a ti gyerekkorotokból? Milyen asztali vagy étkezési szabályok voltak?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook