Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Artalmas a terhessés első három hónapjában a röntgen? fórum

Artalmas a terhessés első három hónapjában a röntgen? (tudásbázis kérdés)


2014. jan. 9. 08:54
Sziasztok nagyon meg vagyok ijedve mert fogászati rötgenen voltam és nem tudom bisztosra hogy terhes vagyo és ha azis vagyok akkor kb. 1 honapos szeretnék meg nyugodni válaszokat nagyon várok köszönöm elöre is
2010. aug. 22. 16:03

Sziasztok!


Én együttlét utáni 3. napon voltam röntgenen (sajnos nem takartak le ólomköténnyel- azt mondták az csak a terheseknek kell _Budapest Szent János Kórház---:(, mivel nem voltam terhes legalábbis ugy tudtam és védekeztünk is nem szakadt ki a gumi..stb.), fogalmam sem volt h terhes lennék mivel MINDIG óvszerrel védekeztünk.

Szerintetek árthatott a babának?

Még beágyazódás előtt?


Bocsi h kicsit kusza lett...

Csak nagyon fel vagyok dúlva..

Köszönöm a válaszokat előre is !!!

2010. jan. 6. 11:41

Az első 12 hét nem "mindent vagy semmit" alapon megy?

Régebben hallottam/olvastam egy dokitól, hogy ilyenkor nem kell "aggódni", mert vagy marad a baba és egészséges, vagy ha bármi gond is van...

Szóval elvileg a baba egészségének nem árthat, hanem vetélést okoz ólomkötény nélkül, nem?

25. c42a13b98c (válaszként erre: 24. - KKathy)
2009. jan. 20. 00:35
Elvben károsíthatja, de akkor max. csak annyi történik, hogy nem lesz baba, olyan nincs, hogy röntgenezett petesejtből létrejött embrión sugárkárosodás tünetei legyenek. Szerintem emiatt ne aggódj!
24. KKathy
2009. jan. 19. 09:49

Sziasztok!


Mi még csak tervezzük a babát.A hátamrol kéne röntgenfelvétel, de kb. 3-4 nap mulva lesz peteérésem.Azt nem károsíthatja még a megtermékenyülés elott??

2009. jan. 5. 16:34

Azt nem értem, hogy miért lenne olyan nagy dolog odatenni minden nőnek a kötényt, ha terhes, ha nem! Sőt férfinak is! Az ivarszerveknek baba nélkül se feltétlenül tesz jót a sugárzás, és számos esetben nem lehet biztosan tudni, hogy nincs-e baba mégis, csak utólag derül ki, aztán jön a pánik...

Egy egyszerű tüdőszűrésnél a direkt nyaláb sugárdózisának egyharmada éri el a nemi szervek tájékát!

2009. jan. 5. 16:27
Igen, a röntgen kockázatos kismamánál. De a helyzet nem ennyire fekete-fehér. A beutaló orvos és a röntgenorvos feladata eldönteni hogy mi jár nagyobb veszéllyel az anyára és a babára a vizsgálat vagy annak hiánya. Az árnyékolás pedig gyakorlatilag teljes védelmet ad. Nem kell izgulni miatta. Persze ettől még minden orvos józan esze azt mondja, hogy ha el lehet halasztani vagy ki lehet mással váltani a vizsgálatot, akkor nem végzik el...
21. Jakus
2009. jan. 5. 16:24
A helyesírási hibákért bocsi!Még valami:az első harmad végével befejeződik a szervfejlődés,innentől már nem árthat akkorát a sugár,de nagyon-nagyon régen rtg-nel nézték meg,hogyan fekszik a magzat szülés előtt,és hogy hány magzat van ( ultrahang még nem létezett),azoknak a babáknak az égvilágon semmi bajuk nem esett.
20. Jakus
2009. jan. 5. 16:19

RTG-asszisztens vagyok.A rtg.valóban nem tesz jót az első 3 hónapban,de amenniyben volt rajtad ólomköpeny,bitos lehetsz benne,hogy azon semmi nem jutott át a sugárból.Ezen kívül gondolom a bokádat röntgenezték:minél távolabb esik a vizsgált régió a méhtől,annál kevesebb sugár jut el oda.A berendezésen továbbá van egy blende,amit beszűkítünk a vizsgált régió nagyságára,ettől távolabb csak szórt sugárzás léphet ki,aminek az intenzitása töredéke a direkt sugárhoz képest.

Legyél nyugodt,nem lehet baja a babádnak.A hozzá nem értőknek pedig azt mondanám,hogy mivel nem értenek hozzá,ne riogassanak alaptalanul senkit.Mindenki maradjon a saját foglalkozásánál,és nem beszéljen hülyeségeket.

Ha pedig véletlenül egy nő sugarat kap takarás nélkül terhesen ( mondjuk nem tudott még a terhességéről ),akkor matematikai számítások alapján meghatározhat,hogy a méh mekkora sugárterhelést kapott,és hogy ez károsíthatta-e a magzatot.Nálad persze szó sincs erről.

2009. jan. 5. 14:16
Hát én nem mennék rtg-re az egész terhesség alatt, nem hogy az első 3-ban!!
2009. jan. 5. 13:44
Az egész 9 hónap alatt károsíthatja a babát a röntgen.
2009. jan. 5. 13:20
igen!!!
2008. okt. 29. 12:44
igen, biztos.
2008. okt. 29. 12:36
IGEN!!
2008. jan. 20. 19:49
nagyon!!!!!!
2008. jan. 16. 22:44
sziasztok, valójában a véleményetekre lenne szükségem. " hónapja próbálkozunk babával és az együttlét után 2-3 nappal a petefészkemnél kezdtem el érzek enyhe szúrásokat. a nőgyogyászom még nem lát semmit és azt javasolta vegyek tesztet és ha negativ kezdjem el szedni a doxicilint mert valószinűleg gyulladásom van. Én valójában nem merem elkezdeni a gyogyszert mert a teszt a gyogyszerész szerint még nem mutatja ki hogy terhes vagyok e és nem szertnék bajt csinálni. Még van 12 nap a menstruációmig. Lehet, hogy ténleg csak gyulladás?
12. Szentike (válaszként erre: 11. - Letta)
2007. dec. 7. 14:50

Szia Letta!

Nekem is volt ilyen s az orvosom az mondta nekem , hogy menjek el vérvételre mert valószínü még a szervezetembe van a hcg hormon ha terhes vagyok. Biztos hogy az voltam ezek a tünetek nem véletlenül vannak. Az esetek 60%-ban a nő észre sem veszi hogy terhes mert még az első hónapba elveszíti a babát s csak egy erős menstinek érződik. De ne aggódj , általában úgy van ,hogyha elmegy a baba az nem ok nélkül. Valószínüleg beteg lehetett s életképtelen volt , így a szervezet kilöki. Így próbál megvédeni a tested , mégha fájdalmas is. Általában egy ilyen vetélés után nagyon hamar teherbe lehet esni s a második 70% hogy megmarad s gondtalan terhességed lesz. Én ezt kívánom neked. Nekem is rá egy hónapra megfogant a kisfiam aki orvosi nemfigyelés miatt sajnos 22 héten meghalt. Most ismét 7 hetes kismama vagyok , s nagyon vigyázok hogy minden rendben menjen. Az anyaságnál nincsen csodálatosabb érzés hidd el nekem ,s ha majd családaéapításra adjátok a fejeteket akkor élvezd ki a terhességed minden napját. Nagyon jó, mégha most szédülök is egy kicsit. Az orvosodat tanácsolom cseréld le, mert neki ezt tudnia kellett volna. Én a II. klinikán szültem Sobel Gábornál aki csodálatos egy ember(az enyém fel sem vette a telefont) s nagyon sokat segített , angyon lelkiismeretes orvos. Ajánlani todom. Sok sikert a továbiakban.

11. Letta
2007. nov. 20. 11:38

Sziasztok!Én nagyon tanácstalan vagyok!A problémám a következő: nővéremnél voltam a 20 hónapos kisfiára vigyázni.A lépcsőn nem tudtam máshogy közlekedni, csak ha fogtam a melleimet, ammyira fájtak!A mensim elég rövid volt és a hasam se fájt úgy, mint szokott.A melleim a következő hetekben is szüntelenül fájtak.Még örültem is hogy nőnek egy picit.Nem vagyok valami jó étvágyú, a reggelit kb délbe szoktam elkezdeni.Még a párom is észrevette, hogy reggel mindig eszek valamit.A fejem rengeteget fájt, így kénytelen voltam sokat pihenni.Mivel óvszerrel védekezünk, nem gondoltam hogy terhes lennék, de péntekre mennem kellett kivizsgálásra és csináltam egy tesztet.Negatív lett, ezért kicsit csalódott is voltam.A kórházban csináltak egy mellkas rtg-t, de az orvos (nem tudni mi miatt), csináltatott egy hasi rtg-t.Hétvégére vártam a mensim, vasárnap már fájt is a hasam.Hétfőn a szüleimnél voltam, de iszonyú görcsökkel küszködtem, vérzésem pedig viszonylag kevés volt.Kedden este, hirtelen egy élas fájdalom nyilalt az alhasamba.Ki is mentem a mosdóba.Valami olyan dolgot észleltem, ami nem volt számomra megszokott.Nagyon megijedtem.Felkerestem a nődokimat.Kézzel megvizsgált és azt mondta hogy valószínű a természet szelekciója, de ezt már ilyenkor nem tudja megállapítani pontosan.

Most akkor terhes voltam, vagy sem?Lehet hogy bután hangzik a kérdésem, de mivel a teszt negatív volt, az orvos pedig csak feltételez, így sokminden nem derült ki számomra!A tüneteim így visszagondolva babára utalnak, de kb másfél hónapja tartottak!!Egy ilyen idős terhességet utólag nem tud megmondani?!Számomra nagyon megdöbbentő!

Azóta sokat rágom magam, mert lelkiismeret furdalásom van!Ha a tesz pozitív lett volna, a párommal örültünk volna, mert jövőre terveztünk picúrkát és mind ez elkerülhető lett volna!

10. josey
2007. nov. 11. 23:44
Ha letakartak,akkor rendben,már megijedtem!!
2007. nov. 11. 23:44
Igen
2007. szept. 21. 21:36

Nekem a fogamat akarták megröntgenezni, amikor 7 hetes terhes voltam. Szóltam a dokinak, hogy mi a helyzet, azt mondta, akkor majd máskor csinálja, vagyis majd a szülés után.

Egyszer pedig a kisfiam tüdejét röntgenezték, és a nö, aki csinálta, azt mondta, hogy ha terhes vagyok, akkor én ne menjek, hanem akkor a Apának kellett volna vele menni.

2007. szept. 21. 13:11
Nem szabad!Engem elküldött egy doki mellkas röngenre,de látszott,hogy terhes vagyok.Mikor kiderült olyan balhé keveredett belöle.Felhivta a körzeti dokimat is és nem gyözött bocsánatot kérni.Azota ki van irva a röngennél nagybetükkel.
2007. jún. 14. 22:32
Én tüdőszűrésen voltam mikor már terhes voltam,de még nem tudtam róla.Kicsit aggódtam,de a dokim megnyugtatott.
2007. jún. 12. 19:44

mindenkinek köszi aki reagált rá,aranyosak vagytok!!!Puszi Nektek!

4. be52089f0e (válaszként erre: 3. - Loni)
2007. jún. 12. 18:47
Nyugodj meg! Anyukámat, aki ebben dolgozik megkérdeztem és azt mondta, hogy ha betakartak, akkor nem lesz semmi gond.
3. Loni
2007. jún. 12. 18:42
Nyugi! Biztosan nem lesz semmi gond! Erre nagyon odafigyelnek a dokik!
2. NOA
2007. jún. 12. 18:23
Nyugodj meg, nem lesz semmi gond.Az ólomlepedőn nem megy át a sugár.
2007. jún. 12. 17:54

Mit gondoltok ártalmas e a terhessés első három hónapjában a röntgen?


Valószínű terhes vagyok,ínszalagszakadásom volt és akkor röntgeneztek meg.Én szóltam a röntgenben hogy lehet babó és ő jól betakart...mit szóltok mert ez a bizonytalanság nagyon rossz!!!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook