Anyatej (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Sziasztok. Ez tényleg szép és jó, így csináltam a fiamnál is.. most várjuk a lányom, viszont a kicsi korkülönbség miatt nem hiszem h megtehetem h csak a kicsivel foglalkozom és óránként órákat szoptatok.
Persze fogok szoptatni, de a 21 hónaposra is kell időt szakítanom, kicsit félek is ettől, hogy hogy lesz, nem akarom hogy a fiam mellőzöttnek érezze magát.. ráadásul ő olyan másfél éves, aki nem játszik el egyedül, játszótéren is fogja a kezem és húz, velem homokozik csak, velem hintázik..
Ha van vmi ötletetek szívesen fogadom, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon!
Sziasztok! Gratulálok a cikkhez, tetszett.
Én 13 hónapos koráig szoptattam a kislányom.
Nálunk csak az első 2 hónapban volt kizárólag anyatejes, utána kellett esténként pótolgatni tápival.
A hozzátáplálást 3,5 hónaposan kezdtük kicsi almával, terápiásan mivel nagyon nem tudott kakálni, és ezt javasolta az orvosunk. Megoldotta a szorulás problémáját, és szerette is uzsira.
Fontos volt számomra is hogy kapjon minél több anyatejet, de úgy gondoltam, és most is úgy gondolom, hogy 1 éves kora után már nem kifejezetten fizikai szükséglet számára az anyatej. Az igazi lelki kötődést a szopizáshoz, pedig nem akartam megvárni, így fokozatosan lassan elhagyogatuk...
A betegségekről, háát eddig ami volt az bárányhimlő ( 1 évesen orvosi rendelőből kaptuk), 2 db enyhe nátha, és 1 hasmenéses valami (élete első homokozása után), szóval ez egy virgonc 2 évestől sztem nagyon jó...
Sztem sem anyatejtől függenek a betegségek, max az első fél évben.
Gratulálok a kislányodhoz, és a kitartásodhoz!
Én is 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet adtam a lányomnak, mert úgy gondolom, az a legjobb a számára, és mert semmihez nem fogható fantasztikus érzés, amikor összebújunk szopi közben, és CSAK MI vagyunk. :-)
6 hónaposan kezdtük a hozzátápit almával.
Most 8 hónapos, de még napi 5-ször szopik, és ha kevesebbszer is, de legalább 2 éves koráig szeretném szoptatni.
Nálunk is voltak gondok, mert 4 és 6 hónapos kora között az 1/4-ét hízta a normálisnak, de akkor gyakrabban mellre tettem, és el kezdett gyarapodni, meg persze a szilárd étel bevezetése is segített. A husit most, 8 hósan kezdtük.
Szerintem nagyszerű dolog szoptatni, és mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok hozzá, mert megéri!
Szasztok,
teljesen egyetértek a cikk írójával, bár egy-két dolgot azért hozzátennék.
A fejben dől el kérdése, szerintem igenis úgy van, hogy nem kell rágörcsölni de a tudat kell, hogy szoptatni akarok. Akkor is, ha sebes a cici vagy fáj, akkor is, ha éjjel tízszer fel kell kelni. Ehhez sok kitartás kell és az a döntés, hogy szoptatni szeretnék. Persze rágörcsölni nem kell, mint írtam fentebb. Ez inkább érzelmi dolog, hogy nem vagyok jó anya, én miért nem vagyok képes rá stb...De a döntés fejben születik. Három hónapos volt a babám, amikor költöztünk. Akkora már beállt a kb. három óránkénti szoptatásra. Viszont majdnem negyven fok volt és sok munka, ezért úgy éreztem kevesebb a tejem. Egy hétig volt, hogy 20-22X is ciciztünk, ennek köszönhetően megint lett rendesen tejem.
A másik a hozzátáplálás kérdése. A lányomnak öt hónapos kórtól kezdtem el nagyon kevéske almát, burgonyát adni, de nem azért mert nem volt tejem, hanem mert már négy hónapos korától, kinézte a kaját a szánkból:) Én azt olvastam, hogy ha a baba érdeklődik, lehet neki kóstolókat adni. Nem jóllakatni, de pár falatkát nyugodtan adhatunk. A doktornővel meg is beszéltem ezt és egyet is értett. A lányom mindent megeszik szinte, nem volt gond a darabos étellel sem. Most 11 hónapos és még szopizik reggel, ebéd után, este és éjjel 3-4 alkalommal. Folyadékot pedig csak most kezdtem neki adni - vizet- mert nagyon meleg lett és ő elkezdte igényelni, előtte nem kellett neki semmi.
Nem kell mentegetőznöd, minden orvos azt tanácsolja, ha van elég anyatej szoptatni kell, nem kell mellétáplálás, de ha úgy érezzük, hogy apad a tej, időben kell kezdeni a hozzátáplálást, mert hirtelen nagy mennyiségben csak ártunk a gyermek bélrendszerének. Saját tapasztalat, én anyatejen éltem 8 hónapig, majd minden más mellett kaptam tehéntejet, mert már nagy vagyok címen, most sajnos csak 1,5 vagy 0,3-as tejet tudok inni, mert a többitől majd elpusztulok olyan hasmenésem van, és nem vagyok mai gyerek.
Nekem most van egy picim, aki 3 hónapos lesz 21-én. Ő is csak fogyott és ordított mert későn jött meg a tejem. Szopni nincs türelme, de szerencsére tudtam bérelni egy elektromos mellszívót amivel 2x annyi tejet szívok le minden alkalommal , mint amire szükség lenne. Sajnos szopni nem tud, mert nagyon nehezen jön a tejem, mellszívóval 20 milit tudtam leszívni, az elektromossal 2 decit. Az én babám sem hajlandó 1 decinél többet enni, így 2,5-3 óránként etetem üvegből. A maradékot lefagyasztom, jó lesz majd a későbbiekben, amikor már nem lesz anyatej. Szabadidőm nem sok van a fejés etetés mosogatás fertőtlenítés sorozatok között, de szépen gyarapodik, boldog kacarászik és ez mindenért kárpótol. A nagyobbik fiam sajnos egyáltalán nem kapott anyatejet, 1 hónaposan mát tüdőgyulladással kezelték, majd 3 évesen újra, aztán befulladt és asztmával kezelték 14 éves koráig. A kislányom 4 hónapig szopott, de egy kis náthán kívül semmi baja a mai napig. Most 12 éves.
Hát én ezért táplálom anyatejjel a gyermekem ameddig csak módom van rá, mert ha én tudatosan egészségesen táplálkozom, sok vitamint fehérjét szénhidrátot juttatok a tejembe a gyermekem szervezetébe ellenállóvá válik az immunrendszere és nem lesz vele probléma. Ezért megéri a fáradozás.
Gratulálok a cikkedhez és a kitartásodhoz, bár olvasom mindennapjaidat, így nagyjából képben vagyok :-)
Egyébként én szinte bújtam anyukám elől, mert ő sem helyeselte, hogy Danica állandóan szopik. Nagy segítség volt, hogy akkor már nem laktunk velük, így nem tudtak annyira beleszólni a dolgainkba. Viszont Dominikkal "sikeresen" elbizonytalanítottak, ő már egy hónaposan kapott tápszert is. Szerencsére a kötődés ugyanolyan kettőnk között, viszont az immunrendszere nincs olyan jó, mint a lánynak. Nem tudom, lehet, hogy van összefüggés.
Köszi a cikket, maximálisan egyezik a véleményünk :)
Az én kisfiam most lesz 5 hónapos, de eddig csak anyatejet kapott, hiszek a 6 hónapban is, hogy addig nem jó mást is adni.A védőnő ugyanezt mondta. Viszont engem sokan támadnak pl anyós, hogy adjak neki teát ezt már 3 hónapos korától hallgatom,és most az almával jött nekem :(
De nem engedem, sajon rajtakívül vannak még. Persze a bébiétel gyártóknak az a legjobb, ha minél korábban adod a babának annál több fogy.
Szóval gratulálok, és jó babázást kívánok.
Nagyon jó lett a cikk:)
puszi
Szia! Nagyon jó a cikk. :D
Nekem se indult be a tejtermelés a kórházban , de mikor hazaértünk, gondolom a nyugalom és a csendnek köszönhetően beindult, de még mennyire.... úgy bedurrantak hogy azt hittem megőrülök. iszonyúan fájt, de engem csak az érdekelt hogy tudjak szoptatni. napok múlva szépen beállta a kereslet-kínálat folyamata és azóta is megy szépen. (remélem még sokáig)
most múlt 11 hós a pici fiam, és már ő maga megmutatja mikor kér cicit, odamászik, rábök, vagy csapkodja, és az ölembe fekszik. Úgy gondolom a szoptatás a lehető legjobb a babáknak, na és persze az anyáknak :D
Sok -sok örömteli babázós napot kívánok minden anyukának!
Szerintem a legelső napok a legfontosabbak, és tényleg jó, ha valaki segít a szoptatásban.
Remélem, neked is sikerülni fog másodszorra!
A 6 hónapot nem én találtam ki, nem tudom, tényleg igaz -e vagy sem, de úgy voltam vele, attól semmi baja nem lesz, ha anyatejen kívül addig nem kap mást, nem késünk le semmiről. Szerencsére tejem volt elég, a leány szépen evett, hízott, fejlődött, így semmi okom nem volt korábban elkezdeni a hozzátáplálást.
Ő egyébként nagyon ügyesen és jól szopizott az elején is, ezzel is szerencsém volt.
Köszönöm, de azt hiszem, nagyrészt szerencse kérdése a dolog.
Amiket leírtam, fontos dolgok, de nem mindenkinek segít. De azért így valószínűbb, hogy beindul a tej.
Biztos nagyon jó és hasznos az anyatej, és szoptatás alatt sok dologtól megvédi a babát, de szerintem az, hogy valakinek milyen erős az immunrendszere, leginkább genetika kérdése.
Sok anyatejes baba lesz beteges kisgyerek és sok tápszeres masszív.
Örömmel olvastam, hogy a második babádat sikerült szoptatni, mert én a fiamat egyszerűen nem tudtam szopizásra bírni, pedig én is szinte folyamatosan mellre tettem, de a tejem nem indult be. Igaz, nekem a csecsemősök a kórházba nem sokat segítettek, sőt! Közölték, hogy ezzel a cicevel nem is fogok tudni szoptatni (ez mekkora baromság!)és hoztak bimbóvédőt. Innentől kezdve, ha fejen álltam se akart anélkül szopizni, márpedig azzal nem olyan az inger a cicinek. Lusta is volt nagyon, két perc után bealudt, így persze jól nem lakott sose. Mivel az első hónapos státuszon gyakorlatilag nulla hízást állapítottak meg, jött a tápszer, én pedig fejtem, amíg tudtam. a 2 hónapos szuri után soha többé nem volt hajlandó szopni, én pedig még 4 hós koráig bírtam fejni, akkor is csak napi 30-40ml-t, de azért fejtem. Mikor 20ml alá csökkent nehéz szívvel, de feladtam.
Eltökéltem, hogy a második babámat márpedig fogom szoptatni, ameddig csak lehet, ha kell szoptatási tanácsadót hívok magam mellé.
A Te történeted nagy reménnyel tölt el!
Egyedül ezzel a 6 hónapig nem alkalmas mást megemészteni dologgal nem értek egyet, de mindenki maga érzi, mikor áll készen a babája erre.
Jó egészséget kívánok Nektek!
Nekem nincs gyermekem,de a kitartásod lenyűgöz.Hogy nem adtad fel,mikor jöttek az elején a nehézségek,és kivártad,hogy a természetes folyamatok beinduljanak.
*
A cikk, amihez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
További ajánlott fórumok:
- Tápszer vagy anyatej?
- Az anyatej és az elválasztás gyakorlata
- Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet?
- Ti adtatok 4 hónapos babátoknak almát, gyümiket?Vagy ahogy a nagykönyvben meg van írva 6 hónapig csak anyatej?
- Azt mondják, az anyatej nagyon fontos…
- Védett-e az anyatej vakcina után?