Anyatej (beszélgetés)

A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3 4
2011. máj. 20. 13:39

Sziasztok. Ez tényleg szép és jó, így csináltam a fiamnál is.. most várjuk a lányom, viszont a kicsi korkülönbség miatt nem hiszem h megtehetem h csak a kicsivel foglalkozom és óránként órákat szoptatok.

Persze fogok szoptatni, de a 21 hónaposra is kell időt szakítanom, kicsit félek is ettől, hogy hogy lesz, nem akarom hogy a fiam mellőzöttnek érezze magát.. ráadásul ő olyan másfél éves, aki nem játszik el egyedül, játszótéren is fogja a kezem és húz, velem homokozik csak, velem hintázik..

Ha van vmi ötletetek szívesen fogadom, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon!

2011. máj. 20. 13:28

Sziasztok! Gratulálok a cikkhez, tetszett.

Én 13 hónapos koráig szoptattam a kislányom.

Nálunk csak az első 2 hónapban volt kizárólag anyatejes, utána kellett esténként pótolgatni tápival.

A hozzátáplálást 3,5 hónaposan kezdtük kicsi almával, terápiásan mivel nagyon nem tudott kakálni, és ezt javasolta az orvosunk. Megoldotta a szorulás problémáját, és szerette is uzsira.

Fontos volt számomra is hogy kapjon minél több anyatejet, de úgy gondoltam, és most is úgy gondolom, hogy 1 éves kora után már nem kifejezetten fizikai szükséglet számára az anyatej. Az igazi lelki kötődést a szopizáshoz, pedig nem akartam megvárni, így fokozatosan lassan elhagyogatuk...

A betegségekről, háát eddig ami volt az bárányhimlő ( 1 évesen orvosi rendelőből kaptuk), 2 db enyhe nátha, és 1 hasmenéses valami (élete első homokozása után), szóval ez egy virgonc 2 évestől sztem nagyon jó...

Sztem sem anyatejtől függenek a betegségek, max az első fél évben.

25. egypt (válaszként erre: 20. - Bettike2007)
2011. máj. 20. 13:00
Mi vele a probléma?
24. Bogyó és Babóca (válaszként erre: 7. - Egypt)
2011. máj. 20. 12:52
Az én lányom 27 hónapos és még mindig szopizik.Már nem is tudom megszámolni hányszor voltunk betegek...
23. Bettus0105 (válaszként erre: 18. - Mirtuszvirág)
2011. máj. 20. 12:37
Luca sem ivott és evett soha cumisüvegből. Most már asszem a mi életünkből is kimarad, mert pár napja odaadtam neki a csőrös poharat.
22. Bettus0105 (válaszként erre: 1. - Egypt)
2011. máj. 20. 12:35

Gratulálok a kislányodhoz, és a kitartásodhoz!

Én is 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet adtam a lányomnak, mert úgy gondolom, az a legjobb a számára, és mert semmihez nem fogható fantasztikus érzés, amikor összebújunk szopi közben, és CSAK MI vagyunk. :-)

6 hónaposan kezdtük a hozzátápit almával.

Most 8 hónapos, de még napi 5-ször szopik, és ha kevesebbszer is, de legalább 2 éves koráig szeretném szoptatni.

Nálunk is voltak gondok, mert 4 és 6 hónapos kora között az 1/4-ét hízta a normálisnak, de akkor gyakrabban mellre tettem, és el kezdett gyarapodni, meg persze a szilárd étel bevezetése is segített. A husit most, 8 hósan kezdtük.

Szerintem nagyszerű dolog szoptatni, és mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok hozzá, mert megéri!

21. mirtuszvirág (válaszként erre: 19. - Scorpiolady)
2011. máj. 20. 12:23
:D
2011. máj. 20. 12:20
megint egy ilyen újabb cikk:(
19. scorpiolady (válaszként erre: 17. - Mirtuszvirág)
2011. máj. 20. 12:17
Sziasztok, a kisebbik fiam, tavaly márciusban született és egészen tízhónapos koráig tudtam szoptatni, sajnos betegség miatt elapadt a tejem, ill. nem fogadta el a cicit. Tavaly nyáron akármilyen hőség is volt nem fogadott el semmiféle innivalót, így volt hogy félóránként kért cicit(én ittam helyette literszám :-) ). Szerintem ennek is köszönhető hogy utána még sokáig és sok tejem volt.
18. mirtuszvirág (válaszként erre: 17. - Mirtuszvirág)
2011. máj. 20. 12:16
Azt még hozzáteszem, hogy így a cumisüveg ki is maradt az életünkből szerencsére:)
2011. máj. 20. 12:11

Szasztok,

teljesen egyetértek a cikk írójával, bár egy-két dolgot azért hozzátennék.

A fejben dől el kérdése, szerintem igenis úgy van, hogy nem kell rágörcsölni de a tudat kell, hogy szoptatni akarok. Akkor is, ha sebes a cici vagy fáj, akkor is, ha éjjel tízszer fel kell kelni. Ehhez sok kitartás kell és az a döntés, hogy szoptatni szeretnék. Persze rágörcsölni nem kell, mint írtam fentebb. Ez inkább érzelmi dolog, hogy nem vagyok jó anya, én miért nem vagyok képes rá stb...De a döntés fejben születik. Három hónapos volt a babám, amikor költöztünk. Akkora már beállt a kb. három óránkénti szoptatásra. Viszont majdnem negyven fok volt és sok munka, ezért úgy éreztem kevesebb a tejem. Egy hétig volt, hogy 20-22X is ciciztünk, ennek köszönhetően megint lett rendesen tejem.

A másik a hozzátáplálás kérdése. A lányomnak öt hónapos kórtól kezdtem el nagyon kevéske almát, burgonyát adni, de nem azért mert nem volt tejem, hanem mert már négy hónapos korától, kinézte a kaját a szánkból:) Én azt olvastam, hogy ha a baba érdeklődik, lehet neki kóstolókat adni. Nem jóllakatni, de pár falatkát nyugodtan adhatunk. A doktornővel meg is beszéltem ezt és egyet is értett. A lányom mindent megeszik szinte, nem volt gond a darabos étellel sem. Most 11 hónapos és még szopizik reggel, ebéd után, este és éjjel 3-4 alkalommal. Folyadékot pedig csak most kezdtem neki adni - vizet- mert nagyon meleg lett és ő elkezdte igényelni, előtte nem kellett neki semmi.

2011. máj. 20. 12:02

Nem kell mentegetőznöd, minden orvos azt tanácsolja, ha van elég anyatej szoptatni kell, nem kell mellétáplálás, de ha úgy érezzük, hogy apad a tej, időben kell kezdeni a hozzátáplálást, mert hirtelen nagy mennyiségben csak ártunk a gyermek bélrendszerének. Saját tapasztalat, én anyatejen éltem 8 hónapig, majd minden más mellett kaptam tehéntejet, mert már nagy vagyok címen, most sajnos csak 1,5 vagy 0,3-as tejet tudok inni, mert a többitől majd elpusztulok olyan hasmenésem van, és nem vagyok mai gyerek.

Nekem most van egy picim, aki 3 hónapos lesz 21-én. Ő is csak fogyott és ordított mert későn jött meg a tejem. Szopni nincs türelme, de szerencsére tudtam bérelni egy elektromos mellszívót amivel 2x annyi tejet szívok le minden alkalommal , mint amire szükség lenne. Sajnos szopni nem tud, mert nagyon nehezen jön a tejem, mellszívóval 20 milit tudtam leszívni, az elektromossal 2 decit. Az én babám sem hajlandó 1 decinél többet enni, így 2,5-3 óránként etetem üvegből. A maradékot lefagyasztom, jó lesz majd a későbbiekben, amikor már nem lesz anyatej. Szabadidőm nem sok van a fejés etetés mosogatás fertőtlenítés sorozatok között, de szépen gyarapodik, boldog kacarászik és ez mindenért kárpótol. A nagyobbik fiam sajnos egyáltalán nem kapott anyatejet, 1 hónaposan mát tüdőgyulladással kezelték, majd 3 évesen újra, aztán befulladt és asztmával kezelték 14 éves koráig. A kislányom 4 hónapig szopott, de egy kis náthán kívül semmi baja a mai napig. Most 12 éves.

Hát én ezért táplálom anyatejjel a gyermekem ameddig csak módom van rá, mert ha én tudatosan egészségesen táplálkozom, sok vitamint fehérjét szénhidrátot juttatok a tejembe a gyermekem szervezetébe ellenállóvá válik az immunrendszere és nem lesz vele probléma. Ezért megéri a fáradozás.

15. egypt (válaszként erre: 14. - Fehérleander)
2011. máj. 20. 11:59
Szerintem a második gyerekek azért betegek többet, mert sok mindent elkapnak a nagyobbtól.
2011. máj. 20. 11:57

Gratulálok a cikkedhez és a kitartásodhoz, bár olvasom mindennapjaidat, így nagyjából képben vagyok :-)

Egyébként én szinte bújtam anyukám elől, mert ő sem helyeselte, hogy Danica állandóan szopik. Nagy segítség volt, hogy akkor már nem laktunk velük, így nem tudtak annyira beleszólni a dolgainkba. Viszont Dominikkal "sikeresen" elbizonytalanítottak, ő már egy hónaposan kapott tápszert is. Szerencsére a kötődés ugyanolyan kettőnk között, viszont az immunrendszere nincs olyan jó, mint a lánynak. Nem tudom, lehet, hogy van összefüggés.

13. egypt (válaszként erre: 10. - Lara20100617)
2011. máj. 20. 11:55
Nekem nagyon szerencsém volt, hogy ez a "mellbedurranás" elmaradt, és szép fokozatosan lett egyre több tejem.
12. annadi
2011. máj. 20. 11:41

Köszi a cikket, maximálisan egyezik a véleményünk :)

Az én kisfiam most lesz 5 hónapos, de eddig csak anyatejet kapott, hiszek a 6 hónapban is, hogy addig nem jó mást is adni.A védőnő ugyanezt mondta. Viszont engem sokan támadnak pl anyós, hogy adjak neki teát ezt már 3 hónapos korától hallgatom,és most az almával jött nekem :(

De nem engedem, sajon rajtakívül vannak még. Persze a bébiétel gyártóknak az a legjobb, ha minél korábban adod a babának annál több fogy.

Szóval gratulálok, és jó babázást kívánok.

2011. máj. 20. 11:38

Nagyon jó lett a cikk:)

puszi

2011. máj. 20. 11:36

Szia! Nagyon jó a cikk. :D

Nekem se indult be a tejtermelés a kórházban , de mikor hazaértünk, gondolom a nyugalom és a csendnek köszönhetően beindult, de még mennyire.... úgy bedurrantak hogy azt hittem megőrülök. iszonyúan fájt, de engem csak az érdekelt hogy tudjak szoptatni. napok múlva szépen beállta a kereslet-kínálat folyamata és azóta is megy szépen. (remélem még sokáig)

most múlt 11 hós a pici fiam, és már ő maga megmutatja mikor kér cicit, odamászik, rábök, vagy csapkodja, és az ölembe fekszik. Úgy gondolom a szoptatás a lehető legjobb a babáknak, na és persze az anyáknak :D

Sok -sok örömteli babázós napot kívánok minden anyukának!

9. egypt (válaszként erre: 6. - Kozmami)
2011. máj. 20. 11:25

Szerintem a legelső napok a legfontosabbak, és tényleg jó, ha valaki segít a szoptatásban.

Remélem, neked is sikerülni fog másodszorra!

A 6 hónapot nem én találtam ki, nem tudom, tényleg igaz -e vagy sem, de úgy voltam vele, attól semmi baja nem lesz, ha anyatejen kívül addig nem kap mást, nem késünk le semmiről. Szerencsére tejem volt elég, a leány szépen evett, hízott, fejlődött, így semmi okom nem volt korábban elkezdeni a hozzátáplálást.

Ő egyébként nagyon ügyesen és jól szopizott az elején is, ezzel is szerencsém volt.

8. egypt (válaszként erre: 5. - Rizsa31)
2011. máj. 20. 11:22

Köszönöm, de azt hiszem, nagyrészt szerencse kérdése a dolog.

Amiket leírtam, fontos dolgok, de nem mindenkinek segít. De azért így valószínűbb, hogy beindul a tej.

7. egypt (válaszként erre: 2. - Anyuci91)
2011. máj. 20. 11:20

Biztos nagyon jó és hasznos az anyatej, és szoptatás alatt sok dologtól megvédi a babát, de szerintem az, hogy valakinek milyen erős az immunrendszere, leginkább genetika kérdése.

Sok anyatejes baba lesz beteges kisgyerek és sok tápszeres masszív.

2011. máj. 20. 10:57

Örömmel olvastam, hogy a második babádat sikerült szoptatni, mert én a fiamat egyszerűen nem tudtam szopizásra bírni, pedig én is szinte folyamatosan mellre tettem, de a tejem nem indult be. Igaz, nekem a csecsemősök a kórházba nem sokat segítettek, sőt! Közölték, hogy ezzel a cicevel nem is fogok tudni szoptatni (ez mekkora baromság!)és hoztak bimbóvédőt. Innentől kezdve, ha fejen álltam se akart anélkül szopizni, márpedig azzal nem olyan az inger a cicinek. Lusta is volt nagyon, két perc után bealudt, így persze jól nem lakott sose. Mivel az első hónapos státuszon gyakorlatilag nulla hízást állapítottak meg, jött a tápszer, én pedig fejtem, amíg tudtam. a 2 hónapos szuri után soha többé nem volt hajlandó szopni, én pedig még 4 hós koráig bírtam fejni, akkor is csak napi 30-40ml-t, de azért fejtem. Mikor 20ml alá csökkent nehéz szívvel, de feladtam.

Eltökéltem, hogy a második babámat márpedig fogom szoptatni, ameddig csak lehet, ha kell szoptatási tanácsadót hívok magam mellé.

A Te történeted nagy reménnyel tölt el!

Egyedül ezzel a 6 hónapig nem alkalmas mást megemészteni dologgal nem értek egyet, de mindenki maga érzi, mikor áll készen a babája erre.

Jó egészséget kívánok Nektek!

2011. máj. 20. 10:52

Nekem nincs gyermekem,de a kitartásod lenyűgöz.Hogy nem adtad fel,mikor jöttek az elején a nehézségek,és kivártad,hogy a természetes folyamatok beinduljanak.

*

2011. máj. 20. 10:26
Gratulálok,a kitartásodhoz és az akaraterődhöz!!A szoptatást én is nagyon pozitív élményként élem meg,mert én is féltem,hogy nem fog menni befelé forduló mellbimbó miatt!Első hónapban bimbóvédővel bírta csak bekapni,aztán egyszercsak elkapta anélkül is és most 3 hónaposan már profin megy!!Jó babázást és rengeteg örömet kívánok hozzá!
2011. máj. 20. 10:24
Én 25 hónapig szoptattam a kisfiamat és nem is volt beteg még egyszer sem. És érdekes volt hogy a sok finomság mellett amit kapott mennyire igényelte mindig az anyatejet. Hatalmas ajándék a szoptatás az biztos bármeddig is van teje egy anyának mert az a lehető legjobb a piciknek.:))
2011. máj. 20. 10:21
Én hét hónapig szoptattam a nagyobbik lányomat, de az idő alatt szökőkútként spricelt a mellemből az anyatej, utána fokozatosan elapadt. Utána meglett az eredménye felállt magától a kiságyban. Az idő alatt kibírta a három órát és annak elteltével készültem az etetésre. Sokkal ellenállóbb lett a szervezete jobban bírta a közösséget,így kevesebbet lett beteg. Nem vagyunk egyformák és nem mindenkinek van lehetősége azt biztosítani. Üdv.Ágnes
2011. máj. 20. 10:08
Kislányom féléves lett. Óriási sikerélmény számomra, hogy ez alatt a hat hónap alatt anyatejen kívül semmi mást nem kapott. Úgy gondoltam, összefoglalom, hogy az én esetemben mi volt a siker titka, és ha csak egyetlen anyukának tudok segíteni ezzel, akkor már érdemes volt megírnom ezt a cikket.

A cikk, amihez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook