Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » ANKI szókártya program fórum

ANKI szókártya program (beszélgetős fórum)

jan. 13. 20:51

Ilyet én se találtam. Esetleg kérdezd meg itt:

[link]

2017. dec. 16. 11:28
sziasztok, segítséget kérnék. Régen már használtam az anki-t , és úgy emlékszem, hogy be lehetett állítani, hogy a válaszokat beírjam. Most kimondottan az írást szeretném gyakorolni. De hiába töltöm be akár a legfrissebb, akár a két évvel ezelőtti verziót, a kikérdezésnél nem hoz olyan ablakot, ahova írni tudnék. Hol lehet beállítani? vagy én emlékszem rosszul, és nem is lehet?
2017. júl. 2. 14:32

És még egy az Ankiról:


Az Anki asztali alkalmazásában minden végletekig személyre szabható. Van pár dolog, amit érdemes betartani, ha hatékonyan akarjuk használni. Most leírom ide a tapasztalataimat, remélem, nem baj.

1. Ha teheted használd az Anki mindhárom változatát egyidejűleg. Az asztali alkalmazással létrehozhatsz fordított kártyákat és kiemelhetsz, színezhetsz, csoportos műveleteket végezhetsz. Tehát nagy tudású, de mivel aszal mellett nemigen tanul az ember nyelvet, ezért használni érdemes a mobilos változatot is. Az Ankiweb egy böngészőben futó felület, ez a leggyorsabb módja, ha hirtelen eszedbe jut valami és rögtön be kell írni az Ankiba. Instant, de kevés benne a fícsör.

2. Tanulás után mindig szinkronizáljunk, vagy állítsuk be, hogy automatikusan szinkronizáljon bezáráskor (asztali alkalmazás).

3. Különböző témáknak hozz létre külön paklit! Több ezer mondatnál és kifejezésnél ez jól fog jönni. Legyen egy Conditionals, legyen egy Past Perfect, legyen egy semleges, legyen egy szleng stb.

4. Ha a célod a beszéd és nem a szövegértés, mindig magyar legyen a kérdés, amelyre a választ neked angolul kell megadnod! Ez nagyon fontos. Ha fordítva csinálod, és az angol mondatokat forgatod fejben lefelé magadnak, az becsaphat, és csak a passzív tudásod gyarapodik, azaz a szövegértés, de beszélni soha nem fogsz tudni. A nehezebb mód, ha magyar a kérdés, és fejből kell angolul rá válaszolni. Tapasztalatból mondhatom, hogy a legkacskaringósabb szerkezetek is úgy beszivárognak az ember fejébe, mint valami mondóka, amit soha többé nem felejtesz el. Például a „ha ez lett volna akkor amaz nem lett volna” múltbéli feltételes módok. (Ha a nagyanyámnak f… lett volna, ő lett volna a nagyapám.) :DDD

5. Ne akarj magolni! Ne magolj! Egyszerűen csak nézd át rendszeresen a kártyákat. Az Anki pontosan nyilvántartja, hogy melyiket mennyire tudod*, és csak azokat kérdezi, amelyek szükségesek. Amelyeket már éppen elfelejtenél. A sokadik átnézésnél azt fogod észrevenni, hogy egyre többre emlékszel a hosszú kifejezésből. Először csak egy kulcsszóra, aztán a pár kiegészítő szóra, majd végül jönnek a komplett szerkezetek. Nem táblázatokat és nyelvtani szabályokat kell magolni, hanem olyan példamondatokat tanulni, amelyek alapján kialakul benned a helyes nyelvi minta. Egy idő után automatikusan fog jönni a „shouldn't have done”, és nem fog érdekelni, ez milyen mód és milyen igeidő. Az anyanyelveden sem gondolkodsz rajta.

6. Sose szavakat táplálj be. Az új szavakkal fogalmazz meg egy egyszerű mondatot. A szövegkörnyezet sokszor segít felidézni a szót. Szövegkörnyezet nélkül lesz egy csomó leeched, amelyek „sehogy sem mennek a fejedbe”.

7. Ha komplett mondatokat táplálsz be, az jó, mert univerzálisan lehet használni őket, de ügyelj rá, hogy túlságosan hosszú mondat ne legyen. A túl hosszúakat sokáig tart megjegyezni, még akkor is, ha nem magolsz.

8. Ha kevésnek találod az Anki által felkérdezett anyagot, mindig csinálhatsz egyéni tanulás paklit, amelyben különböző szempontok alapján lehet többet gyakorolni, tanulni.

*Természetesen alapfeltétel az önmagaddal szembeni őszinteség. Legyél kritikus, amikor értékeled a válaszodat. Összekevertél egy szót? Újra! Kimaradt egy segédige? Újra! Sokáig tartott, mire összelegóztad fejben? Újra és újra! Ha nagyvonalúan értékeled magad, akkor tényleg nem fogod megtanulni, mert az Anki úgy veszi, hogy tudtad és nem fogja időben újra kérdezni. Tehát légy kíméletlen magaddal, amikor értékelni kell. Ha valami nehéz, de amúgy minden rendben volt a válasszal, akkor a nehézre kell nyomni. Ha meg tényleg csípőből megy valami, akkor a nagyon könnyűre, hogy ilyenekkel ne rabolja az időnket.

Egy jó tanács a végére. Take your time. Azaz ankizz szépen, nyugisan, ráérősen. Sose bosszankodj rajta, ha valamit elfelejtettél, mert majd jól meg fogod tanulni egy kicsit később. Nem lóverseny: akkorra tanulod meg, amikorra megtanulod. Ne legyenek irreális elvárásaid. Lassan járj, tovább érsz. Ha hajszolod magad és magolsz (nem pedig átismételsz!), azzal csak frusztrált leszel és elmegy az egésztől a kedved.

Ps.: Használd ki a mobileszközbe épített szövegfelolvasó (TTS) lehetőséget. Így nem kell hangfájlokat gyártani, mert a gép többé-kevésbé helyesen kiejti neked az angol szöveget. Magyar hangja nincs, de talán a magyar kiejtés nélkül elboldogulunk valahogy. :)

2017. júl. 2. 14:31

Találtam egy hosszabb leírást az Ankiról, hátha másnak is hasznos lesz:


1. Ha gyakorolni szeretnél, de azt írja, mára már mindent megtanultál

2. Ha csak bizonyos címkék szerint szeretnél gyakorolni (pl. csak passzív mondatokat)

3. A nyelvek irányának beállítása

4. Két pakliból egyet


1. Ha gyakorolni szeretnél, de azt írja, mára már mindent megtanultál

Lehetőséged van a program ütemezését felülbírálni

- ha mondjuk dolgozat előtt át akarod nézni az összes kártyádat, vagy csak azokat, amiket korábban nem tudtál: Kattints a pakli nevére (nyisd meg) - erre kiírja: "Gratulálok! Mára végeztél ezzel a csomaggal!" - Lent: Egyéni tanulás

- Ha csak azokat akarod átnézni, amik korábban nem mentek: "Elfelejtett kártyák ismétlése" (beállítható, hogy az elmúlt hány napra tekintsen vissza)

- Ha minden kártyát át akarsz nézni a pakliban: "Véletlenszerűen kiválasztott kártyák ismétlése" (állítsd magasra a kiválasztott kártyák számát, és akkor minden kártyát kiválaszt a pakliból).

Ezután a program ezeket a kártyákat ideiglenesen kiemeli a pakliból (!!) és átteszi az "Egyéni tanulási menet" pakliba (az eredeti helyükön ezidő alatt nem elérhetőek!!). Ha a végén vissza akarod helyezni a kártyákat az eredeti helyükre, akkor: kattints az "Egyéni tanulási menet" paklira (nyisd meg) - lent: "Kiűrítés". A kártyáid akkor is kikerülnek innen, ha végeztél a tanulással, vagy egy másik pakli lapjait betöltöd ide.


2. Ha csak bizonyos címkék szerint szeretnél gyakorolni


a) Ha egy bizonyos pakli kártyáiból akarsz címkék szerint válogatni (pl. passzív, műveltető, étkezés, sport)

Kattints rá a pakli nevére. Alul: Egyéni tanulás - Szűkítés megadott címkék szerint - OK - fent: Az alábbi címkék közül legalább egy szerepeljen bejelölni - a fenti ablakból a címké(ke)t kiválasztani (több címkét is választhatsz egyszerre: miközben az egérrel kattintasz tartsd lenyomva a Ctrl billentyűt!) OK - Kezdjük


b) Ha az összes paklidból akarsz címkék szerint válogatni


Kattints rá egy (tetszőleges) pakli nevére. Alul: Egyéni tanulás - Szűkítés megadott címkék szerint - OK - fent: Az alábbi címkék közül legalább egy szerepeljen bejelölni - a fenti ablakból a címké(ke)t kiválasztani (több címkét is választhatsz egyszerre: miközben az egérrel kattintasz tartsd lenyomva a Ctrl billentyűt!) OK - lent: Beállítások - fent a "Keresés" mezőben a "(tag:...)" zárójele előtti részt ki kell törölni, hogy csak ez maradjon pl:

(tag:'kellene' or tag:'passzív')

ezután: lent: Újraépítés - Kezdjük


3. A nyelvek irányának beállítása

a) már meglévő csomagnál:

- Ha azt szeretnéd, hogy fordított irányba kérdezzen (pl. eddig magyarról angolra kérdezett, de most angolról magyarra szeretnéd):

Nyisd meg a paklit (kezdd el a kikérdezést) Az (első) kérdésnél: bal alsó sarok: "Szerkeszt" - fönt "Kártyák" - lent "Átfordítás (az egész paklit átfordítja) - jobb lent "Bezárás - jobb lent "Bezárás" - és folytathatod a tanulást

- Ha azt szeretnéd, hogy mindkét irányból kérdezzen (véletlenszerűen):

Nyisd meg a paklit (kezdd el a kikérdezést) Az (első) kérdésnél: bal alsó sarok: "Szerkeszt" - fönt "Kártyák" - jobb fent "+" jel - figyelmeztető szöveg "Igen" - lent "Átfordítás (az egész paklit átfordítja) - jobb lent "Bezárás - jobb lent "Bezárás" - jobb fönt "Böngésző" - baloldali szürke oszlop tetején "Aktuális csomag" - bal fent "Szerkesztés: Mindent kijelöl" - Szerkesztés: Átütemezés - OK - Szerkesztés: Sorrendmódosítás - (esetleg "Véletlenszerű sorrend kipipálása, ha azt akarod, hogy összekeverje a pakli tartalmát) - OK - bal fönt "Szerkesztés: Bezárás" - és folytathatod a tanulást (immáron kétszer annyi kártyát tartalmazó paklival)

- Ha a kétirányú paklit egyirányúvá akarod alakítani:

Nyisd meg a paklit (kezdd el a kikérdezést) Az (első) kérdésnél: bal alsó sarok: "Szerkeszt" - fönt "Kártyák" - ha mondjuk most a fenti kártyán az idegen nyelvi kérdés látható, és te a másik irányt (a magyarról idegen nyelvre kérdezést) akarod megtartani, akkor töröld ezt a paklit: lent "Egyebek - Törlés". Ha a ezt a kérdezést akarod megtartani, ami most látszik, akkor: fönt "2. kártya" - lent "Egyebek - Törlés". Ezután: jobb lent "Bezárás - jobb lent "Bezárás" - és folytathatod a tanulást


b) új pakli megírásakor:

Lent "Csomag létrehozása" - új kártyacsomag nevét beírni - Ok - az összes kártyacsomag nevének megjelenésekor rákattintani az új paklid nevére - fönt ""Hozzáadás" - fönt: "Típus":


"Alap" - csak egy irányba kérdez (később ez persze átállítható az 1.a pontban leírt módon)

Ha ezt meg akarjuk változtatni, kattintsunk az "Alap" feliratra - majd kattintsunk az egyik megjelenő szóra:

"Alap (egyik vagy mindkét irányban)" - itt beíráskor az "Előlap" és a "Hátlap" mezője után megjelenik egy harmadik mező is. Ha ezt bevitelkor üresen hagyjuk, akkor ezt a kártyát csak egy irányba fogja kérdezni. ha odabeírunk egy karaktert (pl: y), akkor mindkét irányba kérdezi majd (az ide beírt karakter a kártyán nem fog látszani).

"Alap (mindkét irányba)" - értelem szerűen mindkét irányba fog kérdezni

"Lyukas szöveg" - Itt más a beviteli mód: Beírunk egy mondatot (pl: Kolumbusz 1492-ben fedezte fel Amerikát.) majd azt a részt, amire rá akarunk kérdezni kiemeljük (lenyomott egérgombbal). Ezután a jobb felső ikonok sorában rákattintunk a [...] ikonra. Ezzel eltüntettük azt a részt, amire rá akarunk kérdezni, a program pedig már automatikusan el is készítette a válaszkártyát. Az "Egyéb tudnivalók" mezőt csak akkor kell kitölteni, ha azt akarjuk, hogy a helyes válasz mellett még valami egyéb információ is megjelenjen majd.


4. Két pakliból egyet

Két (vagy több) paklit a következő kétféleképpen tudsz egyesíteni:

a) ha az egyik paklit a másik alá rendeled. Előnye, hogy később bármikor egyben újra kiemelheted belőle. Hátránya, hogy nem teljesen keveredik a két pakli szóanyaga. Az alárendelt paklit akkor kezdi el kérdezgetni, ha a fölérendelttel már végzett. Így lehet: a nyitólapon egérrel rákattintasz egy pakli nevére, és az egér gombját nyomva tartva ráhúzod a másik paklira, ezáltal belehelyezed. Az "alpakli" kártyáinak száma változatlan marad (külön pakliként is megnyitható), a fölérendelt pakli kártyaszámához azonban hozzáadódott az "alpakli" kártyáinak száma, hiszen annak része lett. - Kiemelni ugyanezzel a mozdulattal lehet a paklit.

b) ha az egyik pakli lapjait a másikba (véglegesen) át akarod helyezni. Előnye, hogy teljesen egységesen kezeli a pakli minden lapját. Hátránya, hogy többet már nem lehet egy gombnyomásra kivenni belőle a másik pakli lapjait, legfeljebb, ha egyenként "kimazsolázod". Így lehet: MIELŐTT a következő lépéssort végigcsinálod, ha meg akarod tartani az eredeti paklikat is, akkor előbb végezd el a "c" pontban található műveleteket (lásd lejjebb), mert innen már nem lesz vissza út: kattints rá a beemelendő pakli nevére - böngésző - "Enter" gomb -bal felül "Szerkesztés" - "Mindent kijelöl" - felső ikonsorból "Áthelyezés" - a felugró ablakban kattints a célpaklira (ahova át akarod rakni), majd bal alul: "Kártya áthelyezése" - bal felül "Szerkesztés" - "Bezárás" - Lett egy üres paklink (a végén levő fogaskerékre kattintva törölhetjük), és egy bővített paklink

c) ha két paklit össze akarsz rakni (ezáltal létrehozva egy harmadikat), de meg akarod őrizni az eredeti paklikat is, akkor előbb exportálnod kell őket! Így lehet: a nyitó ablakon bal felül "Fájl" - "Exportálás" - "Minden csomagra" kattintva kijelölni az exportálandó paklit, majd egy kijelölt helyre, megadott néven exportálni (először az egyik paklit, majd a másikat is). Ezután elkezdhető a b) pontban leírt lépéssor. Annak végeztével az új, egyesített paklit át kell nevezni: bal felül "Kártyacsomagok" - így elérkezünk a kezdő oldalra. Az "új", kibővített paklink végén levő fogaskerékre kattintani - "Átnevezés" - új név megadása. Ezután importáljuk az előbb exportált paklikat: bal alul "Fájl importálása". Így végül megvan a két régi, és az új egyesített paklink is.

2. Rica Maca (válaszként erre: 1. - Trapiti)
2017. jún. 12. 17:11
Engem is érdekelne más véleménye az Ankiról, én most ismerkedek vele. Az érdekelne de nagyon, hogy kikérdezéskor be kelljen gépelnem a szót, mondatot és csak utána kapom meg a választ? Ezzel az írást is lehetne gyakorolni. Be lehet ezt vhol állítani?
2014. dec. 6. 14:06

Használja, ismeri valaki? Mik a tapasztalatok hosszabb távon?


Én korábban Study Blue-t használtam nyelvtanuláshoz, de annyira átalakították + fizetőssé tették, hogy már nem tetszik. Az ANKI-t sokan ajánlják, elkezdtem használni de még nem látom át mennyire lesz jó hosszútávon :)


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook