Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Angliában élni - az anyagi oldal cikk

Angliában élni - az anyagi oldal

Azzal a szándékkal indítom cikksorozatomat, hogy információkat nyújtsak olyan magyaroknak, akik szeretnének hosszabb-rövidebb ideig Angliában élni, de nem tudják, mire számíthatnak, hogyan fogjanak hozzá. Reményeim szerint ezekben a cikkekben találnak számukra hasznos információkat, amik megkönnyítik a döntést és elhárítanak néhány kezdeti nehézséget.

Előre kell bocsátanom, hogy feleségemmel még alig két éve élünk Angliában, és Anglián belül is vidéken, kisvárosban. Tehát biztosan lesznek hiányosságok, és a londoni témákban korlátozottak az ismereteink. Ettől függetlenül remélem, hogy így is hasznos lesz. Rengeteg itteni magyarral tartunk rendszeres kapcsolatot és állandó fórumtagok és hozzászólók vagyunk néhány Angliáról szóló topikban.


Az első kérdés, amit ismerőseim kérdezni szoktak, hogy megéri-e kijönni.

Nos, véleményem szerint nem adható egyetlen, általános, igen vagy nem válasz. Minden attól függ, hogy mik az elvárásaink, mik a céljaink, mit és milyen mértékben vagyunk hajlandóak feláldozni. Így alább egy listában válaszolok erre a kérdésre. Mindenki válassza a rá legjobban illő leírásnál szereplő választ (de azért ha van időd, olvasd el az összeset, mindegyikben van hasznos információ szerintem). Természetesen a válaszok nem abszolút igazságok, csak az én személyes véleményemet tükrözik.


Tinédzser vagy huszonéves fiatal vagyok, és nyelvet tanulni jönnék:

Mindenképp megéri kijönnöd, feltéve, hogy van már legalább alapszintű angoltudásod és van elegendő pénzed az itteni életre és esetleg még egy tanfolyamra is. Abszolút mindenféle angol tudás nélkül kijönni kissé felelőtlenség és túl sok értelme sincs. Az alapokat Magyarországon is megtanulhatod, valószínűleg töredék pénzért, mint amennyibe itt kerülne. Amennyiben van már egy alap, középhaladó vagy haladó nyelvtudásod, azt kell mérlegelned, hogy van-e elegendő pénzed. Különösen a szállás megoldása lehet problémás, ez eléggé sokba kerülhet.

A cikk egy későbbi folytatásában írok majd a szálláslehetőségekről és az itteni élet költségéről. Addig is csak annyit, hogy drágább, mint Magyarországon.

El kell döntened azt is, hogy miként akarod angol nyelvi készségedet fejleszteni. Ha csak ülsz egy szobában, attól nem fog fejlődni. Alapvetően két módszer van: minél többet beszélgetni angolokkal (igen, a beszédértés és még inkább a beszédkészség fejlesztése a lényeg, írás-olvasást és nyelvtant Magyarországon is gyakorolhatsz!) és angol tanfolyam. Alapszintű angol esetén inkább a tanfolyamot tudom javasolni, de egy bizonyos szinttől, mondjuk úgy az erős középfoktól felfelé szerintem, inkább az használ, ha angolokkal beszélgetsz.


Tanfolyam esetén van több választásod:

1) „Ingyenes tanfolyam”: Ezeket főleg az un. „community college”-k szervezik és kb. egy évvel ezelőttig, ténylegesen ingyenesek voltak, azóta viszont 80-150 font körüli összegeket kérnek az általában azért száznál több órás tanfolyamokért. Az alacsony ár ne tévesszen meg, sokak szerint ezen tanfolyamok nem túl hatékonyak (volt olyan ahol bevándorlók tanítottak más bevándorlókat), és ráadásul hatalmas a túljelentkezés rájuk, sokszor hónapokat kell várni, míg bekerülhetsz egybe.

2) Hagyományos tanfolyamok: Ezeket is különféle oktatási intézmények rendezik, de a végén valamiféle vizsgával végződnek és a teljesítményedről valamilyen oklevelet vagy más papírt is adnak. Sokkal jobb minőségűek – a többség szerint – mint az ingyenes tanfolyamok, de sokkal drágábbak is, néhány száz fonttól pár ezerig bármennyi lehet, időtartamtól, intenzitástól és a lefedett anyagtól függően. Mindenképp érdemes utánajárni még Magyarországról, nehogy itt érjen meglepetés.

3) Magántanár: Véleményem szerint a leghatékonyabb angol tanulási, illetve gyakorlási lehetőség, mivel a tanár csak veled foglalkozik az idő száz százalékában. Tanfolyam esetében legalább 6-10 (de inkább 12-18) társaddal kell osztoznod. Az angol magántanárok általában 20-30 font közötti összeget kérnek egy óráért.


Fiatal vagyok, használható angoltudás nélkül, bármilyen munkát elvállalok:

Csak ha nagyon kalandvágyó vagy! Sajnos rengeteg esetben az ilyen dolgozókat alulfizetik, esetenként feketén dolgoztatják, kihasználják. Csak a legegyszerűbb munkákat – takarítás, csomagolás, gyorsétkezdei konyhai munka, pakolás raktárban, gyári sori munka, stb. – kaphatják. Ráadásul a minimálbér függ a kortól is. 2008 október 1-től az érvényes minimálbérek: 16-17 éveseknek £3.53, 18-21 éveseknek £4.77, 22 évestől £5.73. Tehát a különbségek eléggé nagyok.


A magyarországi cégem küld ki Angliába:

Ez elég nyerő lehet, még ha esetleg/valószínűleg nem is kapsz annyi pénzt, mintha egy angol cég foglalkoztatna. Ugyanis mégis itt vagy Angliában, és ilyen esetekben többnyire a céged szervezi meg a szállásodat, és állja részben vagy egészben annak költségét. Márpedig a szállás igen nagy kiadási tétel tud lenni egyébként. Ráadásul, ha már itt vagy, akkor ki gátolhatna meg abban, hogy más, jobb állások után járj szabadidődben?


Tele a hócipőm Magyarországgal, nincs állásajánlatom, de megyek:

Ha van angliai ismerősöd, akinél lakhatsz az első hetekben, vagy van néhány százezer forintnyi feláldozható pénzed, akkor működhet. Mi is így jöttünk ki. Azonban van néhány buktató. Számtalan cég, nem is beszélve az állásközvetítőkről szóba sem áll veled, ha nincs NI számod (ami kb. a magyarországi TAJ-nak felel meg). Ilyet adnak ugyan ingyen, de csak ha tudod igazolni, hogy valóban itt vagy Angliában, és valóban állást keresel.

Magyarul kell egy lakcím és legalább egy levél egy itteni cégtől vagy állásközvetítőtől (lehet elutasító levél is, az nem számít, tehát nem kell sikeres álláspályázat, csak valamilyen nyomtatott levél legyen, az email-t sokszor nem fogadják el). A dolog itt még nem ért véget, NI számot nem elég igényelni, hanem egy úgynevezett „NI interview-ra” is el kell menned az egyik kerületi (főbb) ún. ”Jobcentre Plus”-ba (kb. Munkaügyi Központnak lehetne fordítani). A jó hír az, hogy ez mind ingyenes, a rossz hír, hogy az interjúra is, meg az NI szám megkapására is általában heteket kell várni…

Tehát itt vagy, de mégsem tudsz igazán jó állásra szert tenni, az idő telik, kell fizetned az albérletedet/szobádat, enned kell, stb. Amennyi összeget most elégnek gondolsz, azt nyugodtan szorozd meg kettővel. Számold bele az utazásköltséget is, vagy veszel egy autót itt (erről is írok később) vagy pedig fizeted a tömegközlekedés nem éppen alacsony díjait. Csak egy ízelítő (később részletesen írok erről is): tőlünk (úgy 60 mérföldre lakunk Londontól, ami nincs messze) egy retúrjegy Londonba, 1-2-es zónába érvényes metrójeggyel kombinálva (ún. Day Travelcard) £39 hétköznap csúcsidőben (azon kívül és hétvégén persze valamelyest olcsóbb).


Van állásajánlatom:

Nagyszerű, ha vidéki állás esetén 20000 font évesnél több, illetve London, Manchester, Birmingham esetén 25000 font évesnél több, akkor hajrá, gyere! Persze ha feleséged/férjed hozod és ő nem dolgozik, úgy már többre van szükség. Szintén, ha nagyok az elvárásaid (sokszobás albérlet, saját autó, mozi, szórakozás) akkor természetesen többre lesz szükséged.


Családostul mennénk, x gyerekkel, a férjemnek van állásajánlata:

Sajnos azt kell mondjam, hacsak nincs nagyon jó fizetés (évi 40000 font és attól felfelé) felajánlva, akkor nem tudom javasolni. Ugyebár itt azért már (ha más nem, hát a gyerekek miatt) kell egy x szobás lakás (azaz itt már a szobabérlés nem igazán működik). (Angliában az első szoba a nappali, egyszobás lakást leginkább csak egyedülállóknak adnak ki. Kétszobás (azaz itteni szóhasználattal „one bedroom”) lakást/apartmant/házat már kiadnak párnak is, de ha gyerek is van, akkor az angol felfogás szerint külön gyerekszobának is kell lennie, azaz háromszobás („two bedroom”) lakást/apartmant/házat akarnak csak majd kiadni, három gyereknél meg már összevonják a szemöldöküket, ha nem négyszobás (three bedroom) házra pályáztok.. És ezek azért drágák bérleti díjukat tekintve.). Másrészt a gyerek(ek)et NEM lehet magára hagyni, törvény van rá, hogy felnőttnek kell felügyelnie rá, az iskolába hozni-vinni kell stb. Tehát a feleség (vagy a férj) otthonmaradásra kényszerül, azaz nem keres pénzt, ergo egy személy tartja el az egész családot. Persze lehet fogadni babysitter-t, childminder-t, nanny-t, au pair-t, de ezek egy hónap alatt ezer fontot simán elvisznek, kivéve az au pair-t, és ráadásul pl. az au pair-nek ugyebár saját szoba is kell, tehát bérelhettek egyel nagyobb szobás ingatlant. Ha meg ovin gondolkoztok, ismét csak nem fog bejönni, szinte minden óvoda fizetős, és két gyerek után megint csak elkérnek vagy havi 800-900 fontot (jó esetben, jobb oviban többet), tehát hacsak a másik fél fizetése is nem kitűnő, akkor értelmetlen mindkettőjüknek dolgozni, hiszen egyikük fizetését a gyerekvigyázó viszi el, és akkor még ott van, hogy ugyebár egy idegen neveli a gyereket. És akkor még a pelenkáról, gyerekülésről, babakocsiról stb. nem is beszéltünk... Gondolom könnyen látható, hogy egy fizetésből kifizetni a borsos (Magyarországon megszokottnál 4-8x drágább) albérletet (hacsak nem vagytok lottó nyertesek és vettek egy házat készpénzre), a rezsit (ami szintén nem kevés, pl. a „council tax” miatt), a kaját két felnőttre és x gyerekre, az utazást, a ruházkodást, a gyerekek extra költségeit fedezni…

Rövid távra (egy évnél rövidebbre) szerintem inkább csak nyelvtanulási szándékkal érdemes kijönni. Hosszabb távon pedig addig nagyon jó itt, amíg az ember a párjával van kint, és mindketten dolgoznak. Ha csak egyikük dolgozik, már nem annyira rózsás a helyzet, a gyerek érkezése pedig sokszor még az angoloknak is anyagi csődöt jelent (nagy részük segélyért folyamodik, és ez az, amit ti friss bevándorlóként nem tudtok megtenni). Tehát ha a hosszú távú célok között az Angliában maradás és itteni gyerekvállalás szerepel, akkor nem árt, ha az páros egyikének jó szakmája/iskolája/szaktudása van és erősen karrierista…


Mennyi is a „jó” fizetés? Nos, ez megint csak attól függ, milyen pályán vagy, milyen a szakképzettséged, és legfőbbképpen, hogy milyen munkatapasztalataid vannak. Nagyon közelítőleg (csak hogy valami körülbelüli elképzelésed legyen a fizetésekről) itt egy rövidke lista a környékünkön átlagos fizetésekről:

- Takarítás, sori munka, csomagolás, konyhai meló stb.: £5.73-7.5 óránként

- Recepciós, asszisztens, adatbevivő stb.: £5.80-£8 óránként

- Tanárok: Kb. évi 14-28000 font (de tökéletes angoltudás kell!)

- Projekt asszisztensek, személyi titkár(nő)k stb.: Kb. évi 16-28000 font

- Programozók, webdesignerek, hardverépítők stb.: Kb. évi 18-30000 font

- Projekt menedzserek, szakértők, rendőrök stb.: Kb. évi 21-40000 font

- Nővérek: Kb. évi 24-40000 font

- Senior menedzserek stb.: kb. évi 35-70000 font

- Háziorvosok Kb. évi 70000 fonttól a csillagos ég

A lista erősen hiányos, csak ezekre van rálátásom. Általánosan érvényes, hogy minél magasabb szintű posztra pályázol, annál inkább „szegény bevándorló, adjunk neki valami munkát, éhen ne haljon” hozzáállás helyett, „ez többet akar keresni, mint én, na ne már!”- hozzáállás lép be (persze vannak kivételek). Az is érvényes, hogy minél több az előzetes munkatapasztalatod annál jobb kezdő fizetést ajánlanak. Végül pedig, ahogy egyazon cégnél dolgozol több évet, illetve, ahogy ugyanazon a szakterületen dolgozol éveket a fizetésed szépen emelkedik (általában legalábbis). A fenti listában az első értékek a nem túl tapasztalt kezdők fizetése, a második értékek, pedig a pár év alatt elérhető fizetések.


Az adózás a magyarországihoz képest kedvezményes. Egyrészt a munkaadód elkészíti a bevallásod, másrészt pedig az adókulcsok alacsonyabbak mint Mo-n, kivéve, ha olyan szerencsés vagy, hogy évi 35000 fontnál többet keresel. Az évi első 2230 fontra 10%, 34800 fontig 20%, 34800-tól kezdődően 40% az adó.
Írta: b38fef89a3, 2008. október 20. 11:03
Fórumozz a témáról: Angliában élni - az anyagi oldal fórum (eddig 209 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook