Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Általános iskola- kis- vagy nagy osztálylétszám? fórum

Általános iskola- kis- vagy nagy osztálylétszám? (beszélgetős fórum)


1 2 3
66. trapiti (válaszként erre: 65. - 5155668ad1)
2014. júl. 25. 12:32

Ahová mi tartoztunk volna szintén 10-15 gyerek van egy osztályban, nem véletlenül, a normális családok menekítik onnét a gyerekeiket. Az okot szerintem ki lehet találni. :(

A 8 osztályos sok családnak segít abban hogy a gyerek normális közegben legyen. Ha otthon járna suliba én is átvinném 4. után. Igény van rá és nem ok nélkül.

2014. júl. 25. 12:16
De jó hogy nektek ilyen problémátok van, hogy sok a gyerek. X helyen, ahol tanítok, jó ha 15 gyerekem lesz most is, mert egyre kevesebb a gyerek...ráadásul a m.cskos nyolcosztályos képzés elszívja a legjobbakat. Úgy ahogy van be kéne szüntetni az egészet!!! Az általános iskola álalános iskola, a középiskola meg 15 éves korban kezdődik!!
64. trapiti (válaszként erre: 63. - Simóca)
2014. máj. 9. 20:17

Hát, én nem tudom, nem lennék ennyire türelmes... megy az idő, a gyerek ideje... jövőre már 7. osztály, ugye? Szép lassan minden esélyét elveszíti arra, hogy BÁRMIT tanuljon.

Ha ennyi különórát fizettek, lassan akár magántanuló is lehetne...

63. Simóca (válaszként erre: 62. - Loch ness)
2014. máj. 9. 19:57

Szia, dolgoztam, nem nagyon értem rá írni, tudod... 3 műszak.

Matek dolgozat volt, 9 gyerekből 8 elégtelen, egyikőjüknek közepes (ő az igazgatónő unokaöccse, valóban az, nem rosszindulatból mondom). Felhívtam a tanárnőt, "ezek semmit sem tudnak", de nem mondott semmi konkrétat... aztán délután újra iratta minden előzetes nélkül (amit megtehet, tudom) a napköziben. Most született egy közepes, a fiamnak kettes lett, a többi elégtelen.... kérdeztem a fiamat, azt mondja, mennek tovább az egyenletekre... Én meg folytatom... tanulok vele, jár különórára... (mondjuk elkeseredtem). Egyik anyuka-társam azt mondja, az a gond, hogy mindenki másként tanít és másként kéri vissza az anyagot. Mindegy, valahogy tovább kell menni... Megbeszéltük fiammal, hogy járni fog nyáron is különórára, lesz gyakorlás és próbálok a szülőkkel megegyezni, hogy forduljunk segítségért...

2014. máj. 9. 16:43
Van valami fejlemény?
2014. máj. 5. 13:01

Még egy okoskodás :) Ugyan nem általánosban, de gimiben egy órát utaztam az iskolába városon belül. Szóval ez is meggondolandó, ha nincs más megoldás. Esetleg ha van valami jó ismerősötök a városban, akiknél hétközben lakhat a gyerek, hétvégére meg hazajönne, akkor még ennyit se kellene utazni. Ha jól értem, középiskolában úgyis a városba kell járnia.

Szóval ötlet van elég, de a helyzetet te látod. Majd írjál, hogy sikerült az intézkedés!

60. trapiti (válaszként erre: 59. - Loch ness)
2014. máj. 5. 10:05
Gimiben nálunk akkor küldték el a matektanárt aki semmit nem tanított, amikor a szülők jelezték az igazgató felé, hogy ezentúl összedobják egy matektanár havi fizetését, a meglévővel meg csináljon amit akar :) Lehet hogy járható út lenne, ha csak 5-6 gyerek szülei kérvényeznék így, hogy magántanulók legyenek, már nagy figyelemfelkeltő ereje lenne (pláne, hogy egy ilyen kis iskola fennmaradása a létszámtól is függ...). Azzal viszont számolni kell, hogy minimum 2-3 tanárral lesz csak megoldható hogy minden tárgyat lefedjenek, és a fennmaradó időben felügyelet is kell a gyerekeknek. Viszont létezik már Mo-on is az otthonoktatók közössége, talán ők is tudnak segíteni...
2014. máj. 5. 09:57
Egyébként - a másik fórumban írtak alapján - nem tudtok összefogni, hogy több gyereknek "bérelnétek" magántanárt? Akkor tényleg esetleg hetente egyszer kellene őket bevinni a városba, hétközben meg tanulni velük. Igaz, ahol a szülők nem otthon dolgoznak, nem tudom, hogyan oldanák meg a felügyeletet...
58. loch ness (válaszként erre: 57. - Simóca)
2014. máj. 5. 09:40

A józan paraszti ész legtöbbször megmondja a tutit :) Szerintem a pedagógiai végzettség csak pluszt ad, de pedagógiai érzéke a legtöbb embernek van, különben nem tudna gyereket nevelni. Akinek meg nincs, az úgyis hiába tanul pedagógiát... Soha ilyet nem hallottam, hogy több gyerekkel többre lehet menni a tanításban, mindenki, aki tanít, tudja, hogy ez nem igaz.


Ilyen kis helyeken tényleg lehetnek összefonódások, azért is mondtam, hogy ha ez lenne a helyzet, szerintem menjetek még feljebb. Ha valaki megpiszkálja a dolgot, nem lehet letagadni, hiszen te mondtad, hogy már a középiskolákban is hírhedt a ti iskolátok... Elég egy vizsgálat, és minden kiderül. Ha van rá őszinte szándék, igazából ezen múlik minden.


Drukkolok, hogy sikerüljön nektek!

57. Simóca (válaszként erre: 55. - Loch ness)
2014. máj. 5. 07:32
A Te hozzászólásodnak azért nagyon örülök, mert van mögötte pedagógiai ismeret. Én már azt hallgatom hosszú ideje, hogy több gyerek kellene, mert nagyobb osztálylétszámmal könnyebb, eredményesebb a tanítás... én józan, paraszti ésszel ezt nem értem. Én azt gondolom, hogy kevesebb gyerekre több idő, figyelem jut, könnyebb észrevenni, meglátni a hiányosságokat, a meg nem értést, több az idő a gyakorlásra... nem tudom, nem vagyok tanár. A tanfelügyelőhöz mindenképpen elmegyek a héten, hogy beszéljek vele... nem ismerem, nem tudok nyilatkozni. Viszont annyit tudok, hogy a tanfelügyelő volt annak az iskolának az igazgatója még tavaly, amelyiknek a miénk tagintézménye... úgyhogy néha az jár az eszemben, hogy holló a hollónak.... :(
2014. máj. 4. 13:39

A nagy létszámnál nem tudnak figyelni egyenként a gyermekekre.

Az enyim még csak ovis, de ez a helyzet. Azt mondták, ne menjen iskolába,mert nem rajzol. Bevittem nekik 2 spirálfüzetet, meg 60 a4 -es lapot. Jaaaaa, nini, tud rajzolni.

2014. máj. 4. 13:20

Meg kellene értetni a többi szülővel, hogy akármilyen rosszul hangzik a "visszaminősítés", azzal még jól is járhatnak. Amit nem tanultak meg, úgyis pótolni kellene. Mennyivel egyszerűbb, ha az állam ad egy normális tanárt, aki az egész osztállyal bepótolja a korábbi tananyagot, mintha a szülőknek egyesével és drága pénzért kellene azt megtenniük.


Az pedig, hogy több gyerekkel könnyebb, már bocs, de hülyeség. Van pedagógiai végzettségem, tanítottam is, most is foglalkozom gyerekekkel. Minél kevesebben vannak, annál hatékonyabb a tanítás. Szóval szerintem is irány a tanfelügyelő, ha pedig nem használ (ki tudja, hol van jó ismerőse a tanáraitoknak), akkor még feljebb. Szerintem tűrhetetlen a helyzet, megnyugodhatsz, hogy nem te fújtad fel.

2014. máj. 3. 11:56

Ne nyugodj bele a helyzetbe! A gyereknek mindenképpen iskolát kell váltania. Ha nem tud mindennap bejárni, biztosan el lehet intézni a magántanulóságot az új iskolában. Akkor csak időnként kell mennie. Emellett lehet tanárokat felfogadni akár a városban is. Meg lehet azt oldani, hogy heti 1-szer bemegy a városba és néhány órát végigül a tanárokkal. Nincs lehetetlen. Ha nem váltotok nincs jövője a gyerekednek. Azt mondod, hogy anyagilag nem álltok rosszul és ha megtehetitek ez az áldozat megéri szerintem.

Másrészt meg honnan tudod, hogy 5-10 év mulva tényleg a családi vállalkozást akarja folytatni a fiad? Érdekli a dolog? Mert ha nem nagyon rizikós erre alapozni mindent.

53. moonlight13 (válaszként erre: 52. - Moonlight13)
2014. máj. 3. 11:47
Bocs "osztályt" leminősíteni.
52. moonlight13 (válaszként erre: 47. - Simóca)
2014. máj. 3. 11:46

Igen, normális esetben kevesebb gyerekre több idő jut(na)! Már ha hajlandóak lennének normálisan tanítani!

Mit jelent az, hogy iskolát leminősíteni?

A híre úgy érzem, így is elég rossz!

2014. máj. 3. 11:40
kisletszam mindig job.
50. michelle.r (válaszként erre: 48. - Simóca)
2014. máj. 3. 09:19
Tökéletesen egyet értek a férjeddel. Ahogy írsz róla, ezt az osztályt, iskolát nem nagyon van már hova visszaminősíteni :S.
49. michelle.r (válaszként erre: 47. - Simóca)
2014. máj. 3. 09:16

Az a baj ezzel, hogy a gyerek simán áthúzhatja a szép terveidet. Mi van, ha ő nem akar mezőgazdasággal foglalkozni?

Másrészt azt gondolom - és cseppet sem bántásból - hogy közepes képességekkel, gyakorlatilag szinte nulla képesítéssel lehetetlen egy gazdaságot - de bármilyen vállalkozást is vezetni.


Ne nyugodj bele ebbe a helyzetbe, mert csak ártasz a gyereknek ezzel. Ahogy trapiti is írta, inkább ismételjen évet, most még belefér, mint hogy egy egész életen át szívjon, mert nem kapott megfelelő képzést.

2014. máj. 3. 09:05

Én nem tudom, hogy Ti hol éltek, pedig az tényleg lényeges. Nem lakhat mindenki városban, vagy a város vonzáskörzetében.

Ezek itt körülöttem aprófalvak. 5-6 falura jut egy kis iskola, ha szerencséjük van. Mi itt gazdálkodunk és jól élünk... másoknak a városban sem munkájuk, sem ételük, ruhájuk. A gyerekek az iskolákba enni járnak többségében és betegen is mennek, mert otthon nem jut az asztalra semmi.

A férjem nagyon határozott véleménye, hogy a tanfelügyelőhöz kell fordulni... viszont a többi szülőben nagy a félsz. Mióta kimondták, hogy ezt az osztályt akár vissza is lehetne minősíteni, cakli pakli, azóta megijedtek és nem akarnak sehová panasszal élni. Várják, hogy kikerüljön a gyerek valahogy.

Hát, sokkal okosabb nem lettem... Maradnak a különórák.

47. Simóca (válaszként erre: 40. - Trapiti)
2014. máj. 3. 08:59

A legközelebbi város 50 km, oda reggel egy 6-kor induló busszal kell elmenni, egy óra az út oda és egy vissza. Kollégium általános iskolásoknak nincsen, de ha lenne, sem adnám be a gyerekem, mert krónikus beteg, izületi.

Ja, van egy másik, az úgy 30 km, nem szeretném részletezni, hogy a busz és a várója tele a "kisebbséggel", akik zaklatják a gyerekeket, nem mernek a buszmegállóba beállni sem.

A munkánkat nem adhatjuk fel. Azért építünk gazdaságot, hogy a gyerek egy kész vállalkozásba, életbe lépjen bele, ahol nincsenek szoros kötöttségek, ahol a maga ura lehet később, ha mondjuk kezeltetnie kell magát, esetleg elmenne egy-egy fürdőbe, stb. Az én gyerekem egy közepes képességű gyerek, nekem az kellene, hogy elvégezzen egy mezőgazdasági típusú szakiskolát. Amitől én tartok, az az, hogy ami most itt közepes vagy esetleg jó, az később, máshol mennyit ér.

Pontosan azért maradok ezen a helyen és így, mert fontos. Neki építünk egy életet.

Elfeledtem egy dolgot, pedig a kérdés arra irányult... a tanárok sokszor azt mondják, az a baj, hogy kevés a gyerek. Szerintük több gyerekkel könnyebb lenne. Nem tudom, nem értem. Én magamtól -nem vagyok pedagógus, egészségügyis vagyok- arra gondolnék, hogy kevesebb gyerekre több idő jut.

46. loch ness (válaszként erre: 45. - Trapiti)
2014. máj. 2. 18:44

Igazad van, de szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Most azonnal is lehet lépni, de attól még el lehet vinni a gyereket is máshova. Ha rögtön kivizsgálják a dolgot, ahhoz is van még elég idő a tanévből, de ha kivizsgálják, ha nem, innen tényleg menni kellene, hacsak nem történik csoda és nem oldják meg hirtelen a helyzetet. A feljelentéssel (vagy nem tudom, ilyenkor mi a megfelelő eljárás) viszont a többi gyereken is lehetne segíteni.

Egyébként nem hittem volna, hogy ilyen létezik, remélem, hogy ilyen fokú nemtörődömség azért nem gyakori, még ha nem is rózsás a helyzet.

45. trapiti (válaszként erre: 44. - Loch ness)
2014. máj. 2. 18:08
Hát igen, csak már lassan vége a hatodiknak... mire kiderül volt-e eredménye a botránynak, addigra elmegy a következő év is, és gondold el, mekkora a lemaradása ezeknek a gyerekeknek a jobb általános iskolák felsőseivel vagy a 6-8 osztályos gimisekkel szemben, akik ilyenkorra már mondjuk már egész jól beszélnek valamilyen nyelven, tanulmányi versenyekre járnak stb. Mennyi esélye van ezeknek a gyerekeknek továbbtanulni? És ha egyáltalán bejut valahová, akkor mi lesz a várható folytatás? Én menekíteném a saját gyerekemet, nem húznám az időt... Ha egyáltalán van esély arra hogy behozza a lemaradását, az kőkemény munkát igényel a gyerek és a szülő részéről egyaránt. Nem az 5 évest kellene olvasni tanítani, hanem a nagynál menteni ami még menthető, aztán ha találnak egy normális sulit, akkor a kicsit is oda vinni. Jön a nyár, rendszeres munkával, tanulással talán ledolgozható a hátrány egy része...
2014. máj. 2. 17:36
Nem a szülő dolga, hogy a teljes tananyagot leadja a gyereknek, arra van a tanár az iskolában. Ez egy tragikomédia, amit leírsz (mármint a helyzet). Szerintem össze kellene fogni a többi szülővel és lépni valamit. Szerintem egyáltalán nem lenne baj, ha visszaminősítenék az osztályt, mert fény derülne a dolgokra, kitörne a botrány, és muszáj lenne megoldást találniuk az illetékeseknek. Mert akad alkalmatlan pedagógus, de ez lelkiismeretlenség. Az alkalmatlan pedagógus rosszul tanít, de ez egyáltalán nem is tanít. Ezt pedig semmivel nem lehet kimagyarázni. Szóval lépni kellene, jöjjön, aminek jönnie kell, mert rosszabb már nemigen jöhet. Viszont ha mégsem változik semmi, tényleg az iskolaváltás lenne az egyetlen megoldás, mert a tananyagot valahogy nagy keservesen be lehet pótolni, de a készségeket, amiket nem alakítottak ki bennük (verselemzés, gondolkodás, irodalmi és egyéb fogalmak, minden tárgyból az alapvető ismeretek, stb.), azt nem tudom, be lehet-e egyáltalán pótolni.
43. trapiti (válaszként erre: 42. - A0c1361e44)
2014. máj. 2. 17:33
Én is ezt írtam korábban, hogy akár kollégiumba is, ha fontos hogy tanuljon a gyerek.
42. a0c1361e44 (válaszként erre: 40. - Trapiti)
2014. máj. 2. 17:32
Ha meg nincs, akkor inkább kollégium, mint egy ilyen suli.
41. trapiti (válaszként erre: 39. - A0c1361e44)
2014. máj. 2. 17:31
Igen, szerintem én sem vártam volna 6 évet, gondolom már évek óta ez a helyzet.
40. trapiti (válaszként erre: 38. - Ba3baaabe6)
2014. máj. 2. 17:31
Nem tudjuk hol laknak, de biztosan van a közelben valamilyen nagyobb település, vagy város... Olyan nincs, hogy ne oldanám meg, ha akarnám és fontos lenne...
39. a0c1361e44 (válaszként erre: 37. - Trapiti)
2014. máj. 2. 17:12
Igen, lehet én is ezt tenném, bár nem hiszem, hogy hagytam volna idáig elfajulni a dolgokat, hanem inkább leültem volna vele minden nap, iletve már rég átvittem volna másk suliba.
38. ba3baaabe6 (válaszként erre: 35. - Trapiti)
2014. máj. 2. 17:09
értelek, de hova viszed?
37. trapiti (válaszként erre: 34. - A0c1361e44)
2014. máj. 2. 17:09
A magyar rendszert ismerve, évekbe is telhet mire sikerül (ha egyáltalán sikerül) változtatni egy iskola színvonalán... ez a gyerek már a hatodikat végzi... sajnos valószínű hogy alig behozható lemaradása van. Én megismételtetném vele a szülő helyében ezt az osztályt egy normális iskolában, inkább most veszítsen még egy évet, mint a jövőjét...
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook