Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Almatorta, Lajos Mari féle recept

Almatorta, Lajos Mari féle recept

Az Almatorta, Lajos Mari féle hozzávalói:
töltelékhez:

1,5 kg alma
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
40+80g dió
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 kk. őrölt fahéj
1/2 tasak vaníliás pudingpor

omlós téztához:

250 g finomliszt
125 g margarin
80 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 csipet só
1 kk. sütőpor
1 ek. tejföl
1 tojássárgája


Az Almatorta, Lajos Mari féle elkészítési módja:
Először a tölteléket készítem el, mer hűlnie kell: a meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszelem, hozzáadom a cukrot és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve vajpuhára, pépes-krémes állagúra párolom, levét elfőzöm. Az omlós tésztához összedologozom/elmorzsolom a lisztet és a tetejére szórt felkockázott margarint. Hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrom. Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, fél órára hűtőszekrénybe teszem. Kikenek vajjal egy 28 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra melegítem. 40 g diót darabosra vágok, a másik 80g-ot pedig megdarálom. A kihűlt almapéphez adom a vaníliás cukrot, a fahéjat és a pudingport, és jól elkeverem. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 34 cm átmérőjű korongra nyújtom, a formába terítem. A fölösleges tésztát leválasztom. A tésztabélés alját és oldalát villával megszúrkálom. Megszórom a tésztát a daralt dióval, tetejére simítom az almapépet, végül meghintem a darabos dióval. Kb. 45percig sütöm. (ha az alja nem sülne át, amikor a tetejének már szép színe van, akkor alsó fokozatre kapcsolom a sütőt és a tetejére alufóliát borítok. Tálalás előtt vékonyan megszórom fahéjas porcukorral. a receptet a 2006. okt. 11-i Nők Lapjaban talaltam, Lajos Mari receptje

dió helyett lehet mogyoró is hasznalni
ill. a daralt dió felét zsemlemorzsával helyettesíteni

kinalhatjuk felkeményre felvert, almapálinkával, fahéjjal illatosított tejszinnel is.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az almatorta, lajos mari féle elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook