Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Albérlő bajok, mit tennétek a helyemben? fórum

Albérlő bajok, mit tennétek a helyemben? (beszélgetős fórum)

24. Titánia83 (válaszként erre: 15. - Arcansas)
2010. okt. 19. 13:50
Manapság egy nagyobb lakást nem mindig könnyű fenntartani fiataloknak, ezért az albérleti díj kölcsönös szívességi alapokon nyugszik. Az albérlő lakik valahol, a főbérlő pedig nem az összes pénzét költi el a lakásra.
23. Titánia83 (válaszként erre: 16. - Norejka)
2010. okt. 19. 13:48
Az tényleg nem biznisz!
22. Titánia83 (válaszként erre: 13. - Norejka)
2010. okt. 19. 13:47

Ha új albérlőket fogtok felvenni - mert ez a lelakás nagy probléma! - kérjetek két havi kauciót! Ez fontos. A mi rokonainknál laktak ilyen albérlők, akik lelakták az albérletet, és úgy mentek el, hogy a kauciót inkább hagyták, addig még ott tespedtek, majd léptek kulcsostól. (Mondjuk ott nem lakott főbérlő.) Ez a legaljasabb dolog!


Nagyon sok albérlővel az a gond, hogy nincs tulajdonosi mentalitása. Amikor én laktam valahol, és távoztam, mindent rendben hagytam magam után. De persze ez igaz volt arra is, amíg én ott laktam.


Amit Boszy javasolt, az szuper, és a legtöbbször beválik. Nekem volt egy érdekes sztorim. A főbérlő pasi volt, és egy másik lánnyal laktunk nála. Meguntuk mi is a takarítást, kénytelenek voltunk a szobánkban enni, és a konyhát kiiktatni. Mert miután mi is abbahagytuk a takarítást, még a csótányok is megjelentek. Nem sokkal utána leléptünk.

21. Titánia83 (válaszként erre: 9. - Boszy28)
2010. okt. 19. 13:42
Ez jó taktika volt akkor! :)
2010. okt. 19. 13:36

Megpróbálok majd velük beszélni,remélem pozitív fejleményekről számolhatok be...


:)

19. zsizsmizs (válaszként erre: 16. - Norejka)
2010. okt. 19. 13:33
Erre meg tényleg az a megoldás hogy fix. albérleti díj és a rezsit meg elosztjátok annyi felé ahányan vagytok. Ez így fair.
18. arcansas (válaszként erre: 16. - Norejka)
2010. okt. 19. 13:30
Akkor meg pláne a körmükre kel nézned!!!!
17. zsizsmizs (válaszként erre: 13. - Norejka)
2010. okt. 19. 13:30

Nehéz helyzetben vagy. Mi négyen laktunk együtt csajok, sokáig csak ketten takarítottunk. Mikor elegünk lett, leültünk megbeszélni hogy minden héten más takarítson. Még kis naptár is volt, beosztással, hogy kinek melyik nap a legmegfelelőbb. Természetesen semmi sem változott. Egyikük ugyan próbálkozott, de soha nem jutott a takarítás végére. Az utolsó félévre el is mérgesedett a kapcsolatunk sajnos.

Mi sem akartunk veszekedni, minden nap szólni, hogy hééé, a héten te vagy a soros stb.

De azért próbáld meg megbeszélni. Az sem rossz ötlet hogy ha nem takarítanak akkor a lakbérhez hozzácsapsz egy takarítási díjat is, és persze fejenként. :)

16. Norejka (válaszként erre: 15. - Arcansas)
2010. okt. 19. 13:26
Biznisz alatt azt értem,hogy más kb 25-28-ért adná ki itt a környéken az albérletet és hogy az albérleti díjakból befizetik szüleim a számlákat,törlesztőrészletet és kész...és volt olyan hónap is,hogy mi fizettünk rá az egészre,tehát mínuszosra jött ki.
2010. okt. 19. 13:16

"Nem a biznisz miatt csinálták szüleim." Hát akkor miért????:DDDD

Én a tesómmal lakom,és szintén mindent én takarítok(a szobáját leszámítva szerencsére!)...elég nehéz,de az biztos,h 3 pasi után én semmit nem takarítanék.

Vigyázz viszont,mert tényleg könnyű lelakni egy lakást(tapasztalat!!!).Örülhetnének az albérlőid,hogy ilyen jó áron adod ki nekik,és nem vigyáznak rá.Valahogy okosan beszéld meg velük,nehogy te legyél a bűnbak!

Valaki írta az elején,hogy esetleg fenyíthetsz azzal,hogy ha nem tartja rendben,akkor el lehet húzni,és találsz más albérlőt!

2010. okt. 19. 13:10
Annyi még azért hozzátartozik a sztorihoz, hogy nálunk is csak én takarítottam, mikor már csak az egyik fiú volt, és a szobája valami katasztrofálisan nézett ki mindig. Mióta elment, lecseréltük az összes bútort-függönyt, kifestettünk stb. Most persze megint hárman vagyunk, de az úgy 'bérlőtársamat' nem adnám a világ összes kincséért sem senkinek :)
2010. okt. 19. 13:03

Sziasztok!


Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :) Olyan jó érzés,hogy nem én vagyok a "rossz" szerintetek,hogy merek ezért szólni,mert legtöbbször ha bármi gond van és szólni kéne,olyan rosszul érzem magam...viszont manapság ez az érzékenységem keveredik a haraggal,hiszen nem szeretnék + számlákat a szüleimnek és lelakni a lakást... még bármi jó ötlet van,vagy valakivel hasonló történt,szívesen veszem a megosztását!

2010. okt. 19. 13:01
Ne sokat hezitálj, dobd ki Őket a fenébe!!!
11. csakazért (válaszként erre: 3. - Titánia83)
2010. okt. 19. 13:00

Szerintem is ez a legjobb megoldás, talán akkor figyelnének a fogyasztásra.

És persze leülni és megbeszélni mindent. Ahogy telik-múlik az idő, úgy szoktak elmérgesedni az ilyen helyzek...

10. bf5264a5b9 (válaszként erre: 8. - Bf5264a5b9)
2010. okt. 19. 12:58
Ja, és a rezsin felül volt egy fix összeg, ami a szobáért volt, a rezsihányad pedig havonta változott a számlák függvényében (a villanyt havonta jelentettük pont ezért, hogy ne legyen elszámolásnál cüccögés)
2010. okt. 19. 12:56

Én anno 3 pasival laktam egy albérletben (egyikük az akkori párom volt), csesztek takarítani meg elmosogatni maguk után, így megcsináltam mindent helyettük. De aztán meguntam, nem csináltam, pedig nagyon nehéz volt megállni.

Egyszer hazaértem, és minden csili-vili volt! Megunták ők a kupit. :)

Titániának igaza van egyébként: lakbér + rezsi hányad. Akkor majd kiderül nekik is, mi mennyibe kerül.

Azt meg végképp nem értem, miért nem kapcsolja le valaki a fűtést, ha elmegy otthonról?!

8. bf5264a5b9 (válaszként erre: 1. - Norejka)
2010. okt. 19. 12:56

Fú... nálunk hasonló a sztori, leírom, hogy mit csináltunk.


Szóval úgy költöztem be ide, hogy 3 szobás lakásban 3 pasi lakott, a férjem szüleinek a nevén volt a lakás, tehát elvileg Ő volt 'otthon'. Az egyik bérlő tök rendes volt, de ő sajna magától elköltözött, a másikkal viszont sose jöttem ki. Ők hárman egyébként nagyon jó haverok voltak, tehát arról szó sem lehetett, hogy a férjem bármit is szóljon.


A megoldás végülis az lett, hogy bejelentettük, hogy összeházasodunk, és szépen megkértük, hogy fél éven belül menjen el, aztán mikor közeledett a fél év vége, akkor emlékeztettem, hogy ugye tudod mi volt a megállapodás... úgyhogy végül nagy nehezen kiköltözött.


Szerintem simán mondjátok nekik azt, hogy szeretnétek saját életet élni, x hónapon belül készüljenek úgy, hogy ki kell költözniük, ill. ha nem fizetik a lakbért és a rezsit 15-ig addig is, akkor a következő hónapban már nem szeretnétek, ha ott laknának veletek.


Nálunk egyébként úgy volt, hogy 15-ig volt a határidő, 15-én este odament a férjem és elkérte a pénzt. Volt egy faliujság, azon volt egy táblázat az összes ktggel oszlopnévként, bal oldalt a bérlők neve, és fel volt sorolva hova mennyit kell fizetni, a végén összesítve volt, ill. le volt osztva annyi felé, ahányan laktunk, úgyhogy bármikor meg tudták nézni, hogy mennyit is kell fizetni, sose volt zsákbamacska.


Szóval sztem ultimátum a megoldás (arra várni, hogy majd változik valami felesleges, mi évekig vártunk, mégis az lett a megoldás, hogy megkértük menjen el).

2010. okt. 19. 12:55

Alapdíj+rezsi. Ez legyen a fizetendő. No meg egy elbeszélgetés, hogy Te sem vagy takarítónő. Vagy a takarítást is számold fel, pl. heti ezresben (az még kevés is!). Majd meggondolja, hogy inkább takarít maga után.

A legrosszabb esetben az új feltételek már nem fognak neki megfelelni. De akkor ő mond fel, mégsem neked kell elküldened.

2010. okt. 19. 12:55

hirtelen ez jut eszembe:

összehívni mindenkit, lakógyűlésre :)

nem személyeskedve, elmondani, h kit mi zavar. név nélkül.

ők is mondják el (hátha van olyan dolog is, amit nem vesztek észre)

legyen ez oda-vissza működő, mégha nincs is olyan, amit ti rosszul csinálnátok esetleg, lehetőleg nézzen ki úgy, mintha érdekelne, h ki mit gondol. (multiknál bevett stratégia:))

így nem sértődést generálva (bár a pakliban még mindig benne van, de azt meg be kell vállalnotok) meg lehet értetni az emberekkel az együttélésnek vannak szabályai. pláne, ha nem is családtagok. az, h fizetnek érte, egyátalán nem lényeges. attól még vannak alapvető szabályok. írjkatok házirendet. mint a társasházakban... van olyan, ahol ténylegesen beszedik a büntetést, ha vki nem tartja be.

jó, elég hülye dolog, de ha valaki nem érti, h nem egyedül lakik, és a fűtés pénzbe kerül, akkor másként nem lehet szerintem.

a másik meg, ha nem tetszik, akkor egyhónapos felmondással el lehet menni... addig találtok más lakótársat.

de ez már nagyon a vége. eddig talán nem kell elmennetek. a lényeg, h vállaljátok fel, h van, ami nem tetszik, és mondjátok ki.

2010. okt. 19. 12:54
Egyértelmű, azokat a személyeket akik zavarnak küldjétek el! Megváltozni úgysem fognak!
4. b4c06bc553 (válaszként erre: 1. - Norejka)
2010. okt. 19. 12:52

Először is beszélnék velük. Elmondanám, hogy mik a gondok - de valószínűleg ezeken már túl vagytok.

Egy ilyen idős ember nem fog megváltozni, tehát marad a felmondás.

Kérjétek meg őket, hogy a téli szünet után már nem ide jöjjenek.

Ennyi.

Tudják ők, hogy mennyire rendetlenek, figyelmetlenek, de mivel nem hajlandóak változni - el kell hagyniuk a lakást. Tisztában vannak vele, de bíznak a tűrőképességetekben. Hát ennek vége.

Ne sajnáld, fog találni másik helyet.

2010. okt. 19. 12:52
Ha rezsi hányad van, majd meggondolja, hogy mennyit fűt, meg vizet használ!
2010. okt. 19. 12:51
Ismerős a történet, csak nálam fordítva volt. Én voltam az albérlő, és a főbérlő csinálta ezeket. Szerintem reálisabb, ha meghatározol egy alapdíjat, mint lakbért, és + rezsi hányad aszerint, ahányan laktok benne. Szerintem ezzel módosítsátok a szerződést, és ha nem tetszik az ismerősöknek, lehet keresni új helyet. Ha egyetem közeli, akkor neked meg könnyű lesz új bérlőket találni!
2010. okt. 19. 12:48

Szüleimnek volt annyi megtakarításuk,hogy egyetemre menéskor tudtak egy 1+2 szobás lakást venni hitelfelvétellel. Párom és magam mellé még 3 fő költözött be. A nagy szobába ketten, a kicsiben 1 fő,a 3.ban pedig mi ketten lakunk. Az egyik srác néha 5-10 napos késéssel hozza a pénzt,sose takarít,kikoptatja az ágyat 1 éve alatt,sok a baj vele,mindig itthon gépezik,tévézik..mondjuk kamu BTK szakon meg is teheti ezt. A másik szobában lakó ember október eleje óta mindig döngeti a fűtést,ma is reggel amikor elment, a konyhában(!) felvette maxra a fűtést és elment (én meg levettem,mert mi a francért menjen, amikor mi ketten a mi szobánkban még nem is fűtünk,mert a panelprogram miatt jó a szigetelés) és néha fél hónapos késéssel fizet és sokallja az albérleti díjat...közben pedig alig lehet kijönni ebből a pénzből (18000 Ft rezsivel Alföldön),ha mindent befizet az ember,semmi se marad már.Nem a biznisz miatt csinálták szüleim.

Szóval a gond az lenne,hogy ismerősök,"barátok". A 3 emberből 1 tényleg barát,a másik kettő zavaró, főleg a nagy szobában levő. Viszont mivel ismerősök, így nem is lehet mondani csak úgy,hogy nem kívánatos személyek...ti mit tennétek? Várnátok,hátha változnak? Vagy mit? Néha olyan rossz,mert más 1,5 éve így megy ez lassan és ha normális emberekkel laknék együtt (mint pl. a párom és a másik emberke) azzal semmi gond se lenne, nem enne a stressz,hogy én takarítom a konyhát,fürdőszobát,szobát és aztán másnap már minden tiszta dzsuva.:S Meg ez a nagy energiapazarlás (zuhanyzás 20 percig+ utána hajmosás; fűtés amikor nincs itthon - és szerintem még nincs is hideg, nálunk 23 van a szobában,úgy hogy nem fűtünk) zavar. Te mit tennétek? :(

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook