Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Klubok » Akik kedvelik az időjárás előre jelzést, minden év elején havonként leírva. klub

Akik kedvelik az időjárás előre jelzést, minden év elején havonként leírva. (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

2013. jan. 6. 23:23

Ismét eltelt egy év. Ezért elhoztam nektek a 2013. évre is az időjárás előre jelzést.


Ilcsi Mama várható időjárás –előrejelzése- 2013. évre. /Rövidített változat/

Kiegészítve horgászatot kedvelőknek „jó halfogást jelző holdfázis időkkel. „


Kedves Barátaim és Ismerősök! Több évtizede kapjátok meg tőlem - az év első hetében, - <ajándékként> az időjárás előrejelzés leírást, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok ez évben is, előre megtervezni.

Az előjelzésem, - mint mindig-: Népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg

- csillagászati szempontból - a „ HOLD, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembe vételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseimre alapozva készült.

Mindenkinek: Nagyon jó évet, jó pihenést és jó egészséget kívánok.


A 2013. évi időjárás-előrejelzés, a csapadék megoszlás terén - az eddigiektől eltérően rendkívüli változékonyságot hozhat.

Havonta jelzett dátum napoknál KB. Kétnapos eltérés előfordulhat, ugyan is a frontok tovább haladását - az országban területrészenként - sajnos nem tudom pontosan meghatározni. Valamint a csapadék lehetősége a jelzett időben is, csak az előfordulási valószínűséget jelentheti, amely természetesen ország részenként szintén változó lehet.


Szeretném jelezni, hogy az éves időjárás előre jelzést, megnézhetitek és letölthető a GOOGLE-START lap, keresőben „Ilcsi Mama” beírásával, illetve, „HOXA” Portálon,

Hobbi - Otthon fórumon, valamint a „Hoxa” adatlapomon az <INTERAKTIVITÁSRA> kattintva.

A múlt évben többen kérték, hogy jelezzem a horgászoknak is, a jó halfogást, jelző napokat.


Jelmagyarázat horgászoknak:


Holdállás: Ď = első negyed, (növekvő hold), O =Holdtölte, © utolsó negyed (csökkenő hold)

●= Újhold


A HOLDFÁZISOKBÓL kiolvasható, hogyha, halat is szeretnétek fogni, akkor

– mindenhónapban- az újhold előtt a csökkenő holdig, illetve az újhold után a növekvő holdig és a telehold előtti és utáni egy- egy napon érdemes csak a peca-bot mellett üldögélni. Jó halfogást kívánok!


Hónap-soroló: Újév – újév! Újesztendő! Hány csemetéd van? Tíz meg kettő!

Jégen járó január, fagyot fújó február, rügymozdító március, április füttyös- fiús, május- virág dús. Kalászkonyító június, kaszasuhintó július, aranyat izzó augusztus.


Szőlőszagú – szeptember. Levélhullató október, ködnevelő november, deres- darás december.


Január/TÉLHÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

5.én: © Utolsó negyed (csökkenő hold).

11.-én:●Újhold.

18.-án Ď Első negyed (növekvő hold).

27-én: O Holdtölte (telihold).


{2013. év január hónapja, összességében: az átlagostól csapadékosabb időszaknak ígérkezik, azonban az ország területi elosztásban ez változó lehet. Az északi területeken több, míg a déli vidéken kevesebb lehet a havi csapadék összessége.}


Január hónap részleteiben:

Hét elején még marad a párás ködös idő. A köd lecsapódás a hideg miatt zúzmaraképződést eredményezhet. Majd felhős, derengős napsütés mellett egyes helyeken viharossá fokozódik a szél.

6.-tól, hideg és melegfrontok váltogathatják egymást. Több helyeken várható csapadék, előbb hószállingózás, hózápor és havazás.

10.-től, ismét borongós, elszórtan felhős, majd eső - ónos-esővel az utak csúszóssá válhatnak, ezt havas – eső követi, majd szeles, hószállingózással –havazással tarkított, derengős, hidegebb napok következnek.

15-18.-i napok, ismét havazást hozhatnak, de több - kevesebb napsütésben is részünk lehet. Napsütéses nappalok mellett is, hideg mínuszok jönnek. Egyértelműen beköszönthet a fagyos januári tél.

22-23.-tól néhol az országban nagyobb havazás várható.

Szinte a hónap végéig, időnként több-kevesebb havazásra, számíthatunk, - ami igen csak kedvezhet a téli sportok kedvelőinek-.

A szélviharossá fokozódhat, a szikrázó napsütés mellett, hófúvásokkal, hóakadályokra, és járhatatlan utakra is felkészülhetünk.


Február/ TÉLUTÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

3.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10.-én: ●Újhold.

17.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).


{Február hónap összességében: a megszokottnál lényegesen hidegebb idővel, havas napokkal indulhat. A hónapra jellemző csapadék mennyisége többnyire a hó lehet, amely a hideg időjárás következtében akár február hónap egészében megmaradhat.}


Február hónap részleteiben: Mint a január végi napokon, a hideg napsütéses napok mellett még néhol friss hóhullás lehetséges. Majd kettéválhat az ország időjárása.

3-4.-től, már egyes helyeken ónos eső, jégpáncélos utak, zúzmaraképződés, havas eső, míg a más részeken még havazás és hófúvás, hóakadályok nehezítik a közlekedést.

Melyet fátyolfelhős, borongós, napok követnek.

9-10.- től, előbb ködös, szeles, derengős – napsütéses napok váltogatják egymást, majd gyors és jelentős enyhülés következik.

15.-é-től, még előfordulhat főleg éjjel eső, havas eső, hózápor, és havazás is, azonban ismét viharossá fokozódik a szél, és hidegebbre fordul az idő.

17-től napközben még lengedező széllel kísért, derengős- napsütéses napok lehetnek, de főleg a hajnali órákban akár fagyponthatárig lehűlhet a levegő.

24.- től, meg növekedett felhőzetből, lehetséges még havazás és havas eső, de egyes helyeken már a nap is kikandikálhat a felhők mögül.

A hónap végi napokon a hűvös reggelek után, szeles napos, napokat várhatunk.


Március/TAVASZELŐ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

4.én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

11.-én: ● Újhold.

19.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

27-én: O Holdtölte (telihold).


{Március hónap összességében: főleg a hónap első felében az átlagosnál hűvösebb csapadékszegény hónapra lehet számítani.}


Március hónap részleteiben: hónap első napjaiban is, az átlagostól hűvösebb reggelek után derengős-napos napok jöhetnek, felmelegedéssel.

4-6.-tól, még kevés eső, néhol, akár még hószállingózás is, előfordulhat, majd szeles melegedő időszak következik.

10.-től felhős –napos idők váltakozásai lehetnek a jellemzők, néhol kevés eső is hullhat, de közeleg már a márciusi felmelegedés ideje.

18-20.-a környékére „Sándor – József - Benedek elhozhatják nekünk a meleget”.

A reggelek még hűvösek, de napközben már derengős, napos, melegebb nappalok várhatók, melynek következtében, néhány helyeken a szél-viharos formát is ölthet.

26-28.-i napok környékén a felmelegedő időszaknak, esővel, viharral kísért hidegfront vethet véget, amely akár pár-nap alatt csaknem több fokos hőmérsékletcsökkenést eredményezhet. A hónapvégi napokon, akár még hószállingózás hózápor, hódara, havas eső is, előfordulhat.


Április/TAVASZHÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

3.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10.-én: ● Újhold.

18.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).


{Április hónap összességében: szeszélyes - csapadékos, - hetenként váltakozó, jelentős hőmérsékletingadozásokra lehet számítani.}


Április hónap részleteiben: hónap első napjaiban, az átlagosnál hidegebb napok lehetnek, hűvös borús, napokkal telhet az idő.

5-6.-tól fagyveszéllyel is számolni lehet. Esővel, hózáporral tarkított napok jöhetnek.

Viharos szél kíséretében, némely helyeken még jégeső is lehetséges.

9.-től hideg és melegfrontok váltogatják egymást. Egyes helyeken, éjjel eső, majd napközben derengő szűrt napsütés mellett, felmelegedhet a levegő hőmérséklete.

14-18-tól, a többnyire napos napok elhozzák nekünk a felmelegedést, akár a hőmérsékleti meleg rekord is megdőlhet.

22-e környékén, - az országon gyorsan átrobogó hidegfront hatására, - dörgéssel, villámlással kísért viharzónák alakulhatnak ki, amely helyenként vihar károkat, sok helyen esetleg felhőszakadással kísért árvízkárokat is, okozhatnak.

25.- körüli napokon a telihold idejében még mindig lehet kisebb eső, amely régiókon belül megoszlik majd, leginkább keleten lehetséges heves zivatarral kísért nagyobb, akár még jégesővel is tarkított esőzés. Ezt követően aztán egészen a hónap végéig, már napos fokozatosan melegedő időre számíthatunk.


Május/TAVASZUTÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

2.án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).

10.-én: ●Újhold.

18.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

25-én: O Holdtölte (telihold).

31.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Május hónap összességében: meglehetősen változékonyan alakulhat. A hónapra a viharok és a melegrekordok lehetnek a jellemzők. Országos átlagban a hónap harmadik harmadában lehet az átlagosnál lényegesen melegebb, az ország több pontján megdőlhet akár az évszázados melegrekord is.}


Május hónap részleteiben: első hetében változékony, borús, hűvösebb, viharos szeles, benne akár még jeges esőt hozó napokkal telhet. Hidegfront hatásaként, hirtelen kialakuló vihargócokkal együtt járó, komoly felhőszakadások viharos szél kíséretében károkat okozhatnak.

8.-a környékén fagyveszéllyel talaj menti fagyokkal is számolni lehet.

Majd ezt követően fátyolfelhős napos- napok váltakozásai következnek.

10.-ei „Új hold” környék idejében a hírtelen felmelegedés több helyeken heves esőket hozó, égiháborúkat eredményezhet, a gyülekező viharfelhőkből helyenként zivatartevékenységgel párosuló nagyobb csapadék mennyiségre, akár még benne jégverésre is, lehet számítani.

18.- át, követően, aztán már napos napok jönnek, ennek következtében felmelegszik az idő és a továbbiakban nagyon meleg májusi napok, köszönthetnek ránk. Ebben az időszakban csak elszórtan és helyenként alakulhatnak ki záporok-zivatarok, de nem kizárt a jégverés lehetősége sem. Tovább tart és erősödik a felmelegedés.

23-26, valamint 30-31-i napokon lehet, időnként és helyenként előforduló, viharral kísért felhőszakadásszerű záporeső, amely hűsíti a levegőt, sőt a 25-i Orbán napja jégverést is hozhat. Azonban a május végi meleg időt ezek nem igen befolyásolják.


Május első vasárnapján van: ANYÁKNAPJA.


/Pákolitz István/ Anyámnak.


„Hogyha virág lennék,

Ölelnélek jó illattal;

Hogyha madár lennék,

Dicsérnélek zengő dallal;

Hogyha mennybolt lennék,

Aranynappal, ezüst holddal,

Beragyognám életed csillagokkal, és szépen nyíló virágokkal”.


Június/NYÁRELŐ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

8.-án: ●Újhold.

16.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

23.-án: O Holdtölte (telihold).

30.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Június hónap összességében: Míg májusban az ország több pontján megdőlhet az évszázados melegrekord, alig két héttel később viszont júniusban, már akár olyan rendkívüli hideg idő is lehet, hogy akár még a fűtést is vissza lehet kapcsolni. Majd csak a hónap második felétől tér vissza a nyárelő hónap meleg ideje. A nyarat hozó kezdő hónap szélsőséges és csapadékos időt hozhat.}


Június hónap részleteiben: első napokban még erezhető lehet a május végi meleg napok hatása, de ez a meleg idő, fokozatosan lehűléssel összecsap egymással és főleg éjjel, viharokat, nagymennyiségű özönvízszerű csapadék lezúdulást eredményezhet.

Több helyen szélvihar károkra is, lehet számítani.

Szinte dermesztő hideget hozhat nekünk a MEDÁRD környéki június hónap napjai.

Az újhold idejében is, éjjel kevés esővel, majd lehűlésre kell felkészülni, az alacsonyabban fekvő területeken még az éjszakai fagy sem kizárt.

Lassan szakadozott felhőzet mellett majd a derengő, napos napok is eljönnek.

14-17.-ig még elszórtan csendes eső is lehet, de a hónap második felében már számíthatunk a felmelegedésre.

Ennek következtében a június második fele már szinte jó meleg nyaraló időnek tekinthető.

22-26-ig, kisebb hidegfront hatására, némely helyeken gyorsan átvonuló viharral kísért nagymennyiségű eső lehet, benne akár még jég is előfordulhat, azonban a meleg nyári idő már ebben az időszakban, egészen a hónap végéig visszavonhatatlanul érezteti a hatását.

Csupán a hónap utolsó két napjában lehet már csak elszórtan az országban hírtelen kialakuló rövidideig tartó zivatarral kísért záporesőre számítani.


Július/NYÁRHÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

8.-án: ● Újhold.

16.-án: Ď Első negyed (növekvő hold).

22.-én: O Holdtölte (telihold).

29.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Július hónap összességében: hirtelen kialakuló felhőkből, olyan sok csapadék hullhat, hogy szinte vízözönszerű esőzések okozhatnak károkat, a csapadék - országon belüli - eloszlása azonban nem lesz egyenletes, míg az ország középső részeiben több, addig a Dél- keleti határszélek környékén, kevesebb csapadékos napok lehetnek. A megszokottnál pár fokkal hűvösebb, illetve melegebb időszakok váltogathatják egymást.)


Július hónap részleteiben: Az első hét napjait csapadékosabb viharokkal kísért fronthatások még alakíthatják, ezt követően előbb borongós, majd a reggeli hűvösebb órákat követően, már a napos - napok követik egymást.

6-14.– ig. <az Új Hold idejében is>, helyenként kialakuló zivatarok ismét özönvízszerű esőket zúdíthatnak ránk, ekkor a hőmérséklet is visszaeshet. Gomolyfelhők gyülekeznek, majd páróra multával az égi háborúk megszűntével, ismét a napos meleg idő veszi át a főszerepet.

15.-17.- től már hosszantartó hőség köszönthet ránk.

19-24.-ig Holdtölte beteljesedés idejében, a szép napos napok mellett, az esti és – hajnal tájéki órákban, dörgés - villámlással kísért égi háborúkat, záporesőt, némely területre még jégesőt is hozhat. Ezek azonban a jó meleg időt szinte nem befolyásolják, a hónap végéig számíthatunk a jó nyaraló időre.

Csupán a hónap utolsó napjait - hidegfront hatás következtében érkező – zivatarok zavarhatják meg, amely az országrészenként nagy hőmérséklet különbséget okozhatnak.


Augusztus/ NYÁRUTÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

6.-án: ●Újhold.

14.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

21.-én: O Holdtölte (telihold).

28.-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Augusztus hónap összességében: a hónap elejére is a változékony és csapadékos napok lehetnek a jellemzők, melyet markáns hideg fronthatások változékonnyá és szeszélyessé tehetik. Augusztusban is a közel múlt időkben megszokottaktól eltérően jóval több csapadék lehetséges.}


Augusztus hónap részleteiben: Az első pár napban ugyan kissé hűvösebb napokkal kezdődik a hónap.

5.- 7. től, a meleg időben, több helyeken előbb sötét felhők gyülekeznek, majd rövidideig tartó dörgés –villámlással kísért zuhogó esőkre még lehet számítani, de a jó meleg idő folytatódik.

8-tól várhatjuk a legcsodálatosabb csillaghullató éjszakákat. Azonban a népi regulák szerint az augusztusi időszakhoz nem csak a csillaghullás, hanem az égi háborúk is gyakorta kapcsolódnak. Ebben az időszakban többnyire a meleg napsütéses idő lehet a jellemző, de helyenként vihargócok kialakulásra is lehet számítani.

22-24-ig, pár órás, dörgés - villámlással –viharral kísért zivatar tevékenységgel, helyenként akár nagymennyiségű esővel benne akár még jéggel is tarkított késő nyári időre lehet számítani. Ekkor a hőmérséklet főleg a reggeli órákban visszaeshet, de napközben még a mindig a jó meleg nyáré a főszerep. Fátyolfelhős napokkal, de még mindig kellemes augusztus végi napokkal készülhetünk fel a korai szép őszre.


Szeptember/ŐSZELŐ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

5.-én: ●Újhold.

12.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

19.-én: O Holdtölte (telihold).

27.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Szeptember hónap összességében: ráillik majd a hosszú indián nyár, vagy a „Vénasszonyok nyara” jelző!

Egész hónap során az átlag feletti hőmérsékleti értékekre számíthatunk.}


Szeptember hónap részleteiben: első hét még napos meleg kora őszi napokkal telik el, csak, itt-ott boríthatja fátyol felhőzet, az eget, amelyből kevés csapadék is hullhat.

5-től, majd frontok jönnek, mennek, a hőmérsékleti értékek, érdekes módon az országot szinte kettéoszthatják. Keleten és délen, még az indián nyár tombolhat, míg nyugaton hűvösebb lehet a levegőhőmérséklete.

10.-től, néhol hidegfront átvonulás következtében a reggeli órákban akár talaj menti fagyok is lehetnek. Kevés esőre is, lehet kilátás, de az ország nagy részében a jó meleg napos - őszi idő érezteti még a hatását.

21.- napok környékén szinte nyárias hatású, helyenként dörgésvillámlással kísért rövidideig tartó zivatar kíséretében nagymennyiségű –benne akár még jéggel tarkított – eső, zúdulhat több településre. Ennek a hidegfrontnak a következtében a hőmérséklet is, visszaeshet.

Azonban a felhők hamar tovább szállnak, majd meleg szüretelésre alkalmas szép őszi napokkal folytatódik az idő. A hónap közepétől élvezhetjük a” vénasszonyok nyarát” vagy ha úgy jobban tetszik ránk, köszönthet „kanadai elnevezés szerint az indián nyár”.

A szép őszi kissé hűvösebb idő még kitarthat a hónap végéig.

{Népi regula úgy tartja, hogy szeptember 24.-én „Bertalan napja” az eljövendő őszt megmutatja. Míg a hónap első felében még tombolhat a késői nyár, a hónap utolsó harmadában már kicsivel hűvösebb idő vár. Ennek hatására a fecskék és gólyák is útra kelnek már.}


Október/ŐSZHÓ.

HOLD fázis jelmagyarázat:

5.-én: ● Újhold.

11.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

18.-án: O Holdtölte (telihold).

26.-án: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{Október hónap összességében: az átlagosnál melegebb, de csapadékban szegényebb idővel számíthatunk.}


Október hónap részleteiben: hónap elejei napokban, késő este és a kora reggeli órákban már ködfelhők ereszkedhetnek tájra. A reggeli hűvösebb órák után a ködfeloszlást követően szép őszi napsütéses napok lehetnek még.

5.-től is, felhősebb néhol kisebb esővel, majd napos napok mellett a reggeli órákban a hőmérséklet ugyan kissé lecsökkenhet, az alacsonyabban fekvő területekre a köd ismét rátelepedhet. Borongós, nyirkos-párás idő várható, máshol pedig a párásság megszűntével, felmelegedés lehet. Az ország két felében a hőmérséklet különbségek is változó értékben alakulhatnak. Majd a magasban, már folytatódhat a meleglevegő beáramlása.

Egyes helyeken kellemes őszi idő, míg máshol a ködfoltok megrekedhetnek, ezért hűvösebb lehet a levegőhőmérséklete.

10-11.-től azonban a reggeli ködfoltok és a párásság megszűntét követően napközben szinte mindenhol, általában pár órás napsütéses idő következtében még mindig a szép csendes meleg őszi idővel visszatérhet a késői vénasszonyok nyara is.

16.-20. -ig, a párás ködös reggelek után borult, felhősebb napok váltogatják egymást, kevés ködszitálásra és esőre is számíthatunk. Ezt követően már csak párórás napsütéses napokra van kilátás. A késő ősz akár már télies arcát is megmutathatja. A reggeli órákban az alacsonyabban fekvő tájakra akár még a fagyveszély is beköszönthet.

A ködös területeken zúzmara rárakódással díszlik majd a táj.

Az északi középhegységben, ezt követően, akár már az első hó is megjöhet.

25-27.-i napok környékére, már megfordulhat az időjárás. Hidegfront hatására ködszitálás, eső- havas eső, sőt a hegy közeli területeken már máshol is, havazás várható.

A hónap végi napokra már a párás – ködös - csúszós - utak lehetnek a jellemzők.


November/ŐSZUTÓ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

3.-án: ●Újhold.

10.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

17.-én: O Holdtölte (telihold).

25.-én: ©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{November hónap összességében: az átlag értékektől elmaradva, csapadékban szegényebb lehet.

Az átlagosnál párás és enyhe időnek ígérkezik, ez a hónap, csupán november hónap közepén túl várhatnak ránk hidegebb napok, ködszitálással tarkítva, a hónapvégi napokban már helyenként nagyobb havazás is lehetséges.}


November hónap részleteiben: hónap első hetében még mindig a párás-ködös, borongós, néhol több-kevesebb esőt hozó, majd szeles, szűrt napsütéses enyhe napokkal telik az idő.

8.-tól, kissé hidegebb éjszakákon, a párás-ködszitálás- zúzmara formájában is megjelenhet. Majd 14. től derűs, szűrt napsütéses napok mellett sarkvidéki hidegbeáramlás következtében, szeles, idővel érkezik a télies idő, esővel, havas esővel, és fagyos idővel számolhatunk.

19.-től, a reggeli ködfoltok feloszlását követően még egy kicsit a derengős-napos- napoké a főszerep, majd a délies élénk-szél enyhe levegője után ismét, hidegfronttal lehűlés kezdődik, ónos eső szitálás, hódara következtében az utak sok helyeken csúszóssá válhatnak, hegyekben és az északi megyékben, lassan már elkezdődik a havazás. A hónap végén aztán kissé enyhülhet a levegő hőmérséklete, előbb ónos- ködszitálás, hószállingózás, majd több helyen már havazás lehetséges. Viharos szeles idő következtében hófúvásokra is lehet számítani.


December/ TÉLELŐ.


HOLD fázis jelmagyarázat:

3.-án: ●Újhold.

9.-én: Ď Első negyed (növekvő hold).

17.-én:O Holdtölte (telihold).

25.-én:©Utolsó negyed (csökkenő hold).


{December hónapra összességében: a kezdeti enyhe időt követően jelentős lehűlés jellemzi majd, a december második felének időjárása változékonyan alakul, hidegebb és enyhébb időszakok váltogatják egymást.}


December hónap részleteiben: első hétre a párás ködös idő mellett a hószállingózás és havazás lehet a jellemző. A reggeli órákban szinte minden nap régiónként és elszórtan az országban előfordulhat, ködszitálás, hószállingózás, hódara, és havazás.

4-5.-től, ónos esőtől az utak csúszósak, a viharos szél hó át fúvásokat eredményezhet.

Majd hideg front hatására szeles borongós, több-kevesebb szűrt napsütéses napok váltogathatják egymást. Főleg a nyugati tájakon eső és havas-eső, fagyott eső is előfordulhat.

8-9.-től, hideglevegő beáramlás következtében zúzmarás köd ráfagyástól lehet szép fehér a táj. Majd havazás is, lehetséges.

17-18.-tól fátyolfelhős derült – hidegebb és enyhébb napok váltakozásai jönnek.

22-23-tól, előbb az É-keleti ország részeken, majd az országban máshol is, - mindenki nagy örömre - a karácsonyi időszak szép hóesést hozhat nekünk.

Ennek következtében az év végéig, szinte mindenhol, hó boríthatja az ország területét.


2007-óta szinte nem is volt ilyen szép havas karácsonyunk és szilveszterünk.


Síelőknek és téli sportokat kedvelőknek, 2014 évre előre jelzés:


2014. Január 1.-én ●Újhold ideje lesz.

8.-án: Ď Növekvő holdfázis ideje jön.

16.-án: O Holdtölte, vagyis Telihold idő lesz.

24.-én: © Csökkenő Hold ideje és,

30.-án ismét●Új Hold fázis ideje köszönt ránk.


A 2013. év, december végén leesett sok hó megmaradhat még 2014. januárban is, sőt még a hónap első újhold végi napok idejében és a hónap utolsó harmadában is, valamint a csökkenő HOLD fázis időben, ismételten hóesésre lehet számítani, (a síelők nagy örömére), amely kitarthat majd 2014. év januárjának a végéig is.


2014. évnek az érdekessége és különlegessége lesz, hogy Január 1.-én és 30.-án, valamint Március hónapban szintén 1.-én és 30.-án, két-két ●Új Hold fázis időszak lesz.


2013. évben, az univerzumban érdekességre lehet számítani.


"Amennyiben a számítások helyesek, akkor az égbolton, soha nem látott Telihold-fényességű üstököst akár szabad szemmel is megfigyelhetjük.

Forrás: „NASA, Spaceweather. Com. Index.

„2013. év végén a valaha megfigyelhető legfényesebb üstökös lesz látható.

Amennyiben beigazolódik a csillagászati szakemberek becslései (írja az INDEX), akkor az égi jelenséget 2013. novemberétől láthatjuk, majd napkelte előtt az északi féltekén.

(Vagyis hazánkból is megfigyelhető lehet a Szűz csillagkép irányában.)

C/2012 S1 jelű rendszer után „ISON” néven becézett üstököst egy oroszországi csillagászati obszervatóriumban. 2012.-ben fedezték fel.

Kiszámították az ’ISON” pályáját. Az üstökös legnagyobb fényességét a szakmabeliek

-10 és -16 magnitúdó közé becslik. Összehasonlításképp: a telihold fényessége -12, 6 magnitúdó, az álló csillagok közül pedig a Sirius mindössze -1, 4 magnitúdóval rendelkezik.


Az üstökös 2013. november 29-én lesz legközelebb a naphoz. Igazi látványosság, majd

2013. decemberben 5-én várható, amikor közeledni fog a Földhöz és a hatalmas csóvája boríthatja be a sötét téli éjszaka égboltjának nem kis részét.

Naptól 20° fok fölött, a fényessége egész hónapban +5, 0 magnitúdó alatt lehet, ezért lesz majd szabad szemmel is látható.

Jelenleg a Nappálya-kör 5. bolygója a Jupiter pályáján is kívül tartózkodó égitest a számítások alapján 1, 8 millió kilométerre közelíti meg majd a Napot, mely bár elsőre messzinek hangozhat, valójában a Föld - Nap távolság alig nyolcvankettede. Az Orrt felhőből érkező „ISON” összetétele egyelőre ismeretlen, így felmerülhet a veszélye annak, hogy az üstökös nem bírja ki a Nap közelségét, ha mégsem így történne, akkor ritka látványosságnak lehetünk majd részesei.”


Boldog Új Évet Kívánok, - mindenkinek ajándékként – szeretettel küldöm az időjárás előrejelzést: 7X-en túli Ilcsi Mama.


Budapest 2013. január. 7.

2012. jan. 8. 20:16

Következik a 2012. évi előre jelzés. Hoxa is megkapta a mai nap, azt írta, hogy a "Hoxa portálon" több helyeken is meg fog jelenni.


Ilcsi Mama várható időjárás –előrejelzése- 2012. év. 1-12 hónapra.


Kedves Barátaim és Ismerősök! Ezúton is szeretném, megköszöni mindazoknak, akik visszajelzéseikkel biztatást adtak nekem ahhoz, hogy továbbra is, készítsem el a következő évre is az időjárás előre jelzést. Bevallom, nagyon jól esnek ezek az elismerő szavak.

Hiszen több évtizede kapjátok meg tőlem - az év első hetében, - <ajándékként> a leírást, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok előre megtervezni.

Az előjelzésem, - mint mindig-: Népi megfigyelések, népi regulák alapján, és főleg

- csillagászati szempontból - a „HOLD, mint a második fővilágosítónk” holdciklus fázisainak, figyelembe vételével, és nem utolsó sorban több évtizedes saját megfigyeléseim alapján készült.

Mindenkinek: Nagyon jó évet, jó pihenést és nagyon jó egészséget kívánok.

Szeretném nektek jelezni, hogy a 2012. évi időjárás előre jelzést, úgy, mint már az előző évben is, megnézhetitek a GOOGLE-START lapon, a kertesőbe „Ilcsi Mama” beírásával, illetve, „HOXA” Portál több fórum oldalán is.

2012. évre is, elkészítettem a „SZOLUNÁRIS” halfogást, jelzőtáblát is, nagyon szívesen megküldöm, annak, aki kéri és szeret horgászni.


Amikor első alkalommal találkoztam egy naptárban, hónapjaink magyar nevével, olvasás közben végig pergett előttem egy teljes év.

Láttam a hó fergeteget, ahogy végig száguld az utcákon, az olvadó jeget a folyón, a tavasz első óvatos virágait, a hűvös szél által borzolt réteket és legelőket.

Az éledő fákat és bokrokat, ragyogó smaragdzöldbe öltözködve, az életet adó áldott Nap aranysárga sugaraival borított virágos mezőket.

A terméstől roskadozó gyümölcsösöket, az érett kalászokat amint a szélben lágyan hajladoznak.


Az aratókat a földeken, a frissen kaszált tarló illata betölt mindent.


Gépek és ember szorgoskodnak mindenütt, s a kis magoncok félősen megbújnak a földben.


Az erdők tarka ruhába öltöznek, majd ruhájukat félősen a földre ejtik, és a vastag lombtakaró alatt, az új életről álmodik „Földanyácskánk”. E – régies megnevezésekkel látom el én is,

- havonta - az előre jelzésemet.


Január


FERGETEG hava.

Az elől járó.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


1.-én Ď

9-én O

16-án ©

23-án ●

31-én Ď


1-től változékony időre számíthatunk, hol párás, néhol meg derengős napsütés mellett hószállingózással, ónos esővel, csúszós utakkal is találkozhatunk.

3.-tól, kisebb melegfront hatására éjszakánként és hajnalban ködfoltok képződnek, amely csak sokára oszlik fel. Elszórtan és helyenként, eső havas-eső is előfordulhat.

6-8.-tól viharos szél következtében a felhők tovaszállnak, és napütéses időben lehet részünk.

11-től egyre több felhő borítja az eget és előbb havas-eső, majd havazás várható, több helyeken az erős szél következtében hófúvás is lehetséges.

17.-től, néhol a borongós idő megmarad, de sok helyütt kevéssel fagypont alatti hőmérséklet mellett havas-eső, havazás lehet.

24.-29.-ig, hidegebb, fagyos napok jönnek, majd hideg és meleg frontok váltakozása következik, ebben az időben havas-eső- havazás is, ismét várható.

30-tól. Elszórtan és helyenként, főleg Nyugaton - havas eső, ónos eső, más helyeken hószállingózás, hózápor, az északi megyékben pedig havazás lehetséges.Február

JÉGBONTÓ hava.

A nyomába járó.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


7-én O

14-én ©

21-én ●


A január végi napok időjárása lesz a jellemző a februári kezdő napokra is.

6.-tól kevés felhővel, szeles, derengős napok lehetnek, majd ismét szél - viharral kísért, hideg, fagyos idő várható.

14.-i nap, környékén, több helyen nagyobb mennyiségű havazás lehetséges, melyet 16-val enyhébb, párás ködös idő vált fel és már csak hószállingózás, havas-eső lehetséges.

18-tól. Csökken a felhőzet, enyhül az idő és elszórtan lehet már csak futó hózápor,

23.-tól, a hónap végéig, hideg reggelekre, szeles, borongós, napos - napok jönnek.


Március

KIKELET hava.

Szántó-vető.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


1-én Ď

8-án O

15-én ©

22-én ●

30-án Ď


Változóan szeles, napos napokkal indul a március is.

2-5.-ig, főleg a nyugati határ környékén és nyírségi tájakon lehet, szemelkélő eső. Szakadozott felhőzet mellett, kissé hűvös idő jön.

6.-tól, még a nappali derült napos idő mellett is, záporok-zivatarok, hózáporok kialakulására is lehet számítani.

13.-tól, a hegyekben és az ország magasabban fekvő területein is, még havazás, havas eső lehetséges.

18.-tól, Csökken a felhőzet, az éjjelek még fagyosak lehetnek, akár még kevés hó is hullhat.

Dörgés - villámlással kísért zivatarok kialakulásának a lehetősége is adottak lehetnek,

de napközben már, szeles, száraz napos idő várható, a hűvös reggeleket, derengős, szeles, többnyire napos - napok követik.

22.-től, a reggelek még mindig kissé hűvösek, borús, néhol esővel tarkított nap után, napközben már derengő-napos napok váltakozásai jönnek.

27-28.-tól. Déli határ felől felhő zóna közelít, ezért főleg, azon a környéken zápor-eső, de az ország területén máshol is, viharkárok is előfordulhatnak.

30-31. Az utolsó márciusi két napon ismét hűvösebbre fordul az idő, szeles idő, eső, benne, akár még jégeső is lehetséges.


Április

SZELEK hava.

Neveltető.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


6-án O

13-án ©

21-én ●

29-én Ď


Április is, változatos napokkal kezdődik. „Április szeszélyes, van benne –hét tél, hét nyár. Tartja közmondás”

3.-tól, a hidegfront még mindig érzékelteti a hatását. A nappalok váltakozóan borúsak és naposak lesznek, melynek következtében helyenként heves záporok- hózápor, zivatar - jégeső zónák alakulhatnak ki. A hegyekben még havazás is, lehetséges.

6.-tól, már kevesebb lesz e felhő és napos nappalok mellett már csak 11-e környékén, lehet, helyeként és időnként záporeső. Tehát a Húsvét ünnepnapjain jó időre van kilátás.

13-14-től, hidegfront hatására fagyveszély lehet, egyes helyeken az eső mellett, akár még jégeső is, előfordulhat.

17.-től. Fátyolfelhős, szeles, viharos, napok mellett, derengő-napos napszakok következnek.

25-e környékétől egészen a hónap végéig, már meleg idő várható csupán 29 -30-án, lehet több helyen dörgés - villámlással kísért helyi zápor- zivatar.


Május

ÍGÉRET hava.

Szépen zöldellő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


6-án O

12-én ©

20-án ●

28-án Ď


Május hónap derengő-napos napokkal indul. Május elsején is a reggel kicsit hűvösebb, de napos, szép időnk lesz.

5-6.-tól, főleg a délutáni órákban lehet, elszórtan esőre – záporesőre számítani.

7.- t, követően már gyorsan melegszik az idő. A felmelegedés következtében, viszont a hegyekben gyors hó-olvadás miatt a felső és közép Tiszai területeken kritikus árvíz helyzet alakulhat ki.

12-14.-ig. Hidegfront hatására, szélviharok, gyakori helyi zivatarok mellett, kiadós esővel, esetleg jégveréssel is, számolni lehet. Ez pedig a belvizekre, sem lesz kedvező hatással.

„Pongrác-Szervác- Bonifác,

Mind a három fagyos szent,

Hogy a szőlő el ne fagyon füstöljenek kentek”.


15-20.-ig, még az újhold idejében, szinte minden nap és elszórtan az országban, viharos széllel kísért délutáni – koraesti, felhőszakadásszerű záporok, lehetnek, ezek ugyan lehűtik a levegőt, de a nappalok már nagyon jó meleg időt hoznak.

21- 26.-ig, a levegő hőmérséklete egyre melegszik szint kora nyári időre lehet számítani.

28-tól, a nappalok szintén még a hónap végéig is, jó meleg időt ígérnek.

Ezt követően, főleg a délutáni esti óráktól azonban, helyenként, és időnként, felhőszakadásszerű esők még mindig előfordulhatnak.


6.-án május első vasárnapján van: ANYÁKNAPJA, ekkor szép idővel örvendeztet meg bennünket az időjárás. /Donászy Magda/ Anyák napján.


„Tavaszodik, kis kertemben, kinyílik a tulipán.

Ragyognak a harmatcseppek, anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa, kék nefelejcs, tulipán,

neked adom anyák napján, édes-kedves anyukám”


Valamint 27-28-án van Pünkösd napja, szintén szép kiránduló időnek ígérkezik.

/Reviczky Gyula/ Pünkösd.


”Piros pünkösd öltözik sugárba,

Mosolyogva száll le a világra.

Nyomában kél édes rózsa-illat,

Fényözön hull, a szívek megnyílnak.”


Június


NAPISTEN hava.

Szemet-növelő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


4-én O

11-én ©

19-én ●

27-én Ď


Június elején is, a meleg napok mellett, még a délutáni esti órákban, záporokkal - zivatarokkal tarkított napoké a főszerep, de ekkor már gondolhatunk a jó kiránduló nyaraló időkre.

4-től, már megnyugszik az idő. Meleg napos napokkal közeleg a nyár.

8-a, környékén egy kisebb hidegfront hatására csökkenhet ugyan a levegő hőmérséklete, ekkor több helyütt eső, akár még jégeső is lehetséges, de a követő napokon továbbra is, főleg napközben a jó meleg nyári idő megmarad. Majd a felmelegedés következtében,

13-tól, főleg a koraesti órákban és éjjel, „Dörgés - villámlással kísért” vihar is megérkezik.

Zápor-zivatarral, néhány helyen, akár még jéggel is, - szintén árvízveszéllyel járó - nagymennyiségű eső, zúdulhat több településre. Napközben azonban élvezhetjük a szép Júniusi jó időt.

18.-tól. Aztán megfordul az időjárás. Ekkor a reggelek még kissé hűvösek lehetnek, de a nappalok, már ismét zavartalan, igen jó nyaraló időt tartogatnak számunkra. Csupán a hónap utolsó napjaiban, lehet, - főleg éjjel, - viharral kísért futó zápor.


Július

ÁLDÁS hava.

Érlelő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


3-án O

11-én ©

19-én ●

26-án Ď


Július eleje is igen jó nyaraló időnek ígérkezik. Esetleg 2-4.-ig, lehet az országban elszórtan viharos széllel kísért késő délutáni, vagy hajnaltájéki eső. De még mindig a jó meleg, nyaraló idő a jellemző.

10.-től, - főleg a délelőtti órákban - még mindig többnyire meleg napos lehet az idő, késő délutántól viszont, már gyülekeznek a gomolyfelhők, főleg 13.-tól lehet dörgés - villámlással társult nagy mennyiségű zápor- zivatar, még a jégverés sem kizárt.

Ezek a napok is az ár és bel-víz veszélytől lehetnek hangosak.

20.-tól, a reggelek már kissé hűvösebbek, de a nappalok még mindig jó nyaraló időt ígérnek. Számtani kell azonban, ekkor tájt is, hogy több helyen, a délutánok és az éjjelek bőséges esővel tarkítottak lehetnek egészen 24.-ig.

Július 25.-től, a hőmérséklet is, csökkenhet, ismét a derengő, bárányfelhős, változó hőmérsékletű, napos - napok váltakozásai, veszik át az uralmat. Majd ugyan, három- négy napon keresztül változékony időre lehet számítani, amikor ismét viharral helyenként,

Zuhogó, - esővel kísért órák lehetnek, de ez már júliusban szinte az utóbbi évek során megszokott. Ez az időszak is, még igen csak jó meleg időnek tekinthető a hónap végéig.


Augusztus

ÚJKENYÉR hava.

Csépelő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


2-án O

9-én ©

17-én ●

24-én Ď

31-én O


Nagyon meleg idő folytatódik még augusztusban is.

8-14-ig. Ekkor lesznek a legcsodálatosabb, csillaghullató nyári éjszakák. Gyönyörködhetünk az „égi tűzi játékban” a meteorrajok vonulásával a hulló csillagokban.

Azonban ebben az időben 7-9.-án, már nem lesz zavartalan a napsütés, sokhelyütt, gyülekeznek sötét gomolyfelhők, sok villámcsapás kapcsolódik általában ezekhez, az augusztusi napokhoz. Ugyan is az évnek ebben a szakaszában nem csak a csillaghullás, ha nem a villámlás és a menydörgés is igen gyakori.

16.-tól, csupán a reggeli órák lehetnek kissé hűvösebbek, de még továbbra is, napközben jó melegidőre lehet számítani.

25.-től. Még mindig meleg nyári augusztusé a főszerep. Napközben még továbbra is, jó idő várható. Egy kisebb hidegfront csak egy kis enyhülést, varázsol a vakító napsütésben.

Ennek következtében 30-31-én, helyenként, párórán keresztül tartó, viharral kísért nagymennyiségű eső jelenthet csak gondot.

Abból a szempontból is érdekes ez – az augusztus hónap, mert 2.-án és 31.-én is, két

Teli- holdban is gyönyörködhetünk.


Szeptember

FÖLDANYA hava.

Gyümölcsérlelő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


8-án ©

16-án ●

22-én Ď

30-án O


Szeptember első hete is, szép őszi idővel indul, csupán a 4-6.-ig lehet egy kis hőmérséklet visszaesésre számítani, ekkor többnyire fátyol felhőzet borítja az eget és a déli óráktól kezdődően már esőt hozó felhőzónák is, ki alakulhatnak.

7.-től, két-három napos, markáns fronthatás az ország területét szinte kettéoszthatja. Nyugaton, rövidideig tartó zápor - zivatar, míg Keleten szép őszi idő lehet. Azonban hamar tovaszállnak a felhők, és folytatódik a meleg „gyümölcsérlelő” szép őszi idő.

15-17 és 21- 23.-ig, lehet helyenként kevés eső, de a többi napokon, még mindig a szép őszi időn van a hangsúly szinte a hónap végéig.


Október

MAGVETŐ hava.

Borozó.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


8-án ©

15-én ●

22-én Ď

29-én O


Az október elején is, a meleg őszé a terep, csupán a reggelek csípősek kicsit, de a sok napsütés mellett, élvezhetjük a jó meleg napokat.

8.-tól, éjjel kevés eső lehet, amely már hűsíti a levegőt. Párás-ködös reggelek jönnek, napközben pedig, borongós, napos napok váltogatják egymást.

16.-tól, a reggeli ködfoltok felszállását követően, derengő- szűrt –napfényes időben lehet még mindig részünk. Talán még ránk köszönthet az igazi „Vénasszonyok nyara is”.

22-24-e, környékén a reggel hidegebb szeles napokat is hozhat, az alacsonyabban fekvő tájakra, de még mindig élvezhetjük a szép időt.

28- 29-én ugyan fagyokra már lehet számítani, azonban még mindig - szinte a hónap végéig,

A késő - őszi időt a „Napos” napok uralják.


November

ENYÉSZET hava.

Telelő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


7-én ©

13-án ●

20-án Ď

28-án O


Még november első párnapjában is a reggeli-párás ködös reggeleket követően, napközben derengő – szűrt napfényes és napos - napoké a lehetőség.

6.-tól, párás köd-lecsapódás, zúzmara – képződés, csúszóssá teheti az utakat, amely nehezítheti a közlekedést is. Sőt a hegyekben a „Kékes-hegyen”, akár az első hó is leeshet ekkortájt.

11.-től. Nyirkos, ködös, napok váltogatásával, ónos- szitálás mellett, szemcsés hóesés is lehetséges.

16-21-ig, az oroszágban, néhány helyen, akár már havas-eső és havazás is lehetséges.

22.-től, hideg, eleinte ködös, borongós majd napos- derengős, hideg időre van kilátás.

27.-től, már a hónap végéig hűvös- szeles, szikrázó napsütés mellett, főleg az éjjeli órákban,

Havazás várható.


December

ÁLOM hava.

Pihenő.


Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď = első negyed (növekvő hold)

O = holdtölte (telihold)

© = Utolsó negyed (csökkenő hold)


6-án ©

13-án ●

20-án Ď

28-án O


December első napjaiban, derengős, napos, szeles időre van kilátás.

4.- től, sok helyütt, esőre – havas esőre, havazásra is felkészülhetünk.

12.-től, borongós, kissé felhős, esővel, ónos-esővel kísért, napok jönnek.

18.-22-ig, hideg, szeles idő jön előbb hóval, hódarával, majd zúzmarával.

23.-tól. Derengős, párás-ködös napokkal telik az idő. Nem lesz friss hóeséses, ebben az időszakban. Amennyiben az előzőekben leesett hó megmard, csak akkor lesz fehér a karácsonyunk.

27.-től, először havas-eső, majd havazás várható, de a szikrázó napsütésben is részünk lehet, és ezzel búcsúzik tőlünk a 2012. „Ó” év.


2013. Újévnek éjszakáján, havazás lehet, január hó 5-én ©= Utolsó negyed (csökkenő hold) ideje lesz. sőt 6-tól, egyre többször lesznek hóeséssel tarkított napok. Majd 10.-től, a borongós időt eső, havas-eső követi és 17-től, már derengős napok mellett 2013. év januárja, kevés napsütéssel is megörvendeztet bennünket.


A népi regula szerint, ha „Ha Új Év napján csillagos az ég csak akkor lesz rövid a tél”.


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok.


A 2012. évi időjárás előrejelzést - Üdvözlettel és szeretettel ajándékként - küldöm mindenkinek: 7 X-en túli: Ilcsi Mama.

Budapest. 2012. január. 7.

5. Ilcsi Mama (válaszként erre: 1. - Ilcsi Mama)
2011. dec. 21. 15:58

Étesítlek benneteket, hogy már gőz erővel készül a 2012. évi, időjárás előre jelzés is. De csak a következő év 6, -a után tudom elküldeni Hoxának. Ugyan is, ez év december 13.-tól 24-ig. Illetve a 24-től a következő év 6. -ig, tartó - ténylegesen megfigyelt, - regula napok pontosító időket jelentenek, amit csak akkor tudok majd beépíteni az előre jelzésbe.

Remélem, meg vagytok elégedve most a hóval is, amit beígértem még ez év januárjában.

Január 6-a után, itt ezen a fórumon is feltöltöm a 2012. évi,időjárás előre jelzést.

Bízzatok, az Ilcsi mamába, még eddig nem hagytak cserbe, egy évben sem az előre jelzéseim.

Boldog szép, havas Karácsonyt kívánok mindenkinek, aki szereti karácsony környékén havat, illetve Boldog Új Évet mindenkiek:

Ilcsi Mama.

2011. febr. 2. 14:56

Jelmagyarázat horgászoknak a horgász táblához: Holdállás: Ď= első negyed (növekvő hold), O=holdtölte ©utolsó negyed (csökkenő hold)

●= újhold


A „SZOLUNÁRIS” táblán használt jelek:□ gyenge fogás ♥ jó fogás X igen jó fogás várható.


Amennyiben halat is szeretnétek fogni, akkor az újhold előtti három - három napon,

(X igen jó és ♥ jó fogás) napokon a csökkenő holdig, illetve az újhold után három-négy

(X igen jó és ♥ jó fogás) napokon, a növekvő holdig, valamint a telehold előtti és utáni egy- egy (X igen jó fogás) napon érdemes csak a bot mellett üldögélni.


Ez az év minden hónapjára vonatkozik. Csak a hold fázis napok esnek más-más időpontokra, amely az időjárás előre jelzésnél havonként látható.

Jó horgászást és jó fogást kívánok minden kedves olvasónak.

Üdvözlettel: 7X-en túli: Ilcsi Mama

Budapest 2011.január 6.

2011. febr. 2. 14:20

Kedves Barátaim és Ismerősök!

Ez évben is küldöm nektek a 2011. évi időjárás előre jelzést.

Most ebben az évben a regula és a horgász tábla mellékleteket fogadjátok tőlem < ajándékként> szeretettel.


Ilcsi Mama Időjárás előre jelzéséhez 2011. évre. Regula gyűjtemény melléklet:

Jelesebb napokhoz kapcsolódó néphagyományok, rigmusok és naptár történet, valamint a hónaphoz kapcsolódó események: Eleink tisztelete, saját magunk megbecsülése.

Ősi szokásaink, a múlt megismerése kincs, amelyből táplálkozhatunk.


Január hó:

A hónap elnevezése latin eredetű. Nevét a római Janus istenről kapta, aki a kezdet, a kapu, a határkő istene volt.

Népies néven: Tél hónak, fergeteg havának a pihenés havának is jelzik.

Újév napját a vidámság az evés-ívás jellemzi.


Mormolnak szelei a fagyos évszaknak,

A zsindelyre vastag jégcsapokat raknak:

Ellepik a földet sűrű fergeteggel,

A folyóvizeket megkötik hideggel.

Melyeket őszítenek a havak és derek,

Az öreg tél fején villogó púderek.


Január 6.” Vízkereszt ünnepe. Vallástörténeti szempontból a három napkeleti bölcs napja: Gáspár, Menyhért Boldizsár. Ők voltak a három királyok, akik elindultak és követték a fényes csillagot, és így jutottak el Betlehembe, az újszülött Jézus jászlához.

Egyébként vízkereszttel kezdődik el a vidám-táncos farsang ideje. Január 6-a 40 –es jósló nap is.


Január 7. Attila napja: A történeti leírások szerint Attila a Hunok királya,

- akit az isten ostorának is neveztek- foglalta el hazánkat a szép magyar országot.


Január 12-13. Ernő és Veronika napja:

Ha nem látszik a felhő alja, azt üzeni Ernő napja.

Nem lesz holnap ki nem, didereg!

Mert VERONIKA napja a leghidegebb.

Veronika napján általában viharos szél és záporeső várható.


Január 18. Piroska és 19. Sára napja:

Piroska napján, ha fagy

Negyven napig el nem hagy,

Ha nem megy hát, maradjon,

Csak tavasszal elszaladjon.

Hosszú sűrű fellegek

Borítják el az eget.

Mit jelenthet ez? Sára napján,

Bizony esni fog a hó!

Január22. Vince, 23. Rajmund napja:

Hogyha szépen fénylett Vince,

Tele lesz borral a pince,

Hogyha esik Rajmund napján,

Sár lesz nyáron a cipőd talpán.

Január 30. Martina és Gerda napja:

Lám januárnak mindjárt vége!

Ha ma csillagok szállnak az égre,

Már igen hamar itt a tavasz,

Csak a február - március lehet még ravasz.


Ilcsi Mama „vitamin bomba” Krém levese.

Sütnivaló tököt kimagozás és feldarabolás után, süssük meg.

Természetesen nagyobb mennyiségű tököt érdemes egy alkalommal sütni, mivel nagyon egészséges a sült tök fogyasztása.


-A krém leves úgy készül, hogy egy kisebb fej lila és vöröshagymát apró darabokra vágunk, kevés zsiradékon, vagy olajon meg dinszteljük. Megszórjuk egy csapott kanálnyi liszttel, (nem rántást készítünk), majd felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.

-Tegyünk bele 1-2. Db, leveskockát, egy kevés darabokra vágott céklát

- 4. Db. közepes méretű krumplit (egészben.)

- ¼. Zeller gumót.

- 2 DB. sárgarépát.

- Kevés fehérrépát.

- 1/4.-nyi karalábét.

- Pár DB. Brokkoli rózsát, vagy karfolt, de lehet akár mindkettőt is, kevés kelkáposztát. Bármely más színes zöldség félét is bele tehetünk, mivel azok nagyon jót tesznek az egészségünknek.

Ízlés szerint fűszerezzük: Só, bors, őrölt kömény, kevés reszelt gyömbér, őrölt fahéj.

Őrölt szegfűszeg, zöldséges ételízesítő.

Kevés ideig főzzük.

Kivesszünk belőle 2. Db. Főtt krumplit és félre tesszük a leves betétkészítéshez.


- Ez után teszünk bele 10 dekányi sült tököt (héja nélkül).

- Turmix gépben pépesítjük. Sűrű masszát kapunk.

- Visszatesszük egy nagyobb lábasba és annyi vízzel öntjük fel, hogy kellemes krém leves állagú legyen. Gyorsan visszaforraljuk.

- Ezt követően még tovább ízesítjük: citromlével, egy-két kávéskanálnyi cukorral,

Kávé tejszínnel, még ízlésszerinti sózással.

- Levesbetét: A krumplit villával elnyomkodjuk, adunk hozzá 1. tojást, apróra vágott petrezselyem és zeller zöldet, ételízesítőt, sót, borsot, őrölt köményt, egy evőkanálnyi búzadarát, kevés lisztet. Dió nagyságú gombócokat formázunk.

Sós vízben rövid idő alatt kifőzzük.

II. Betétként: pirított zsemle szelet darabokat is adhatunk hozzá.

Tetejére szórt petrezselyem vagy zeller összedarabolt zöldjével tálaljuk.


Ízekben nagyon tartalmas, levest készíthetünk, ilyen módon. Leves betététtel még dúsítani lehet, de a nélkül is, - akár még hidegen- is finom és tápláló folyadék ital.

Farsang idején süthetünk hozzá szalagos fánkot. Jó étvágyat!

Február hó: Régi elnevezéssel Jégbontó és böjt elő havának is jelzik

Február másodikához kapcsolódik egy, olyan monda, hogyha ezen a napon süt a nap, a medve meglátja az árnyékát –visszahúzódik a barlangjába - és bizony még 40 napig is kitart a tél.


Február 3. Balázs napja: Ha ezen a napon eső esik, akkor nyáron számíthatunk sok-sok jégverésre.


Február 6 Dorottya napja:

Ha tél most még goromba,

Elűzi majd Dorottya,

Ezért illik Őt szeretni, mert elhozza az enyhe időt.


Február 8. Aranka napja:

A hold színe nagyon sárga.

Eső jön majd a világra.

Eláztatja földet, tanyát.

Lemossa a világ baját.


Február 14. Bálint napja: Angliából, Észak-Amerikától át vett Valentin a szerelmesek napja.


Február 16. Julianna napja.

Régi megfigyelések szerint ilyenkor általában esik a hó, mert Julianna megrázza a dunnáját.


Február 19. Zsuzsanna napja:

Zsuzsanna neves napja,

A tél havát felolvasztja,

A frissfüvet feltámasztja.

A pacsirtát dalra fakasztja.

E napon, ha a pacsirta megszólal, közeledik a tavasz. Ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát.


Február 21. Eleonóra napja:

Farsang vége, böjt kezdete.

Hamuval szórd házad körbe.

Hamuval szórd, körbe- körbe.

Gond betegség elkerülje!


Február 24. Mátyás napja:

Ezen a napon, ha hideg és jég van Mátyás, azt megolvasztja.

Ha viszont meleg van, Mátyás bátyám jeget csinál.

Ha ezen a napon eső esik, nyáron a jég a termést elveri.


Ehhez a naphoz társul Mátyás királyról szóló monda is. 1443. február 23.-án született Kolozsváron. Édesanyja: Szilágyi Erzsébet. Édesapja: Hunyadi János.

Felesége: Kunigunda-Katalin

A Duna jegén választották" kiáltották" királlyá 1458. január. 24.-én. Ekkor még nem töltötte be a tizenötödik életévét sem.


Az 1486.-os évi törvénynek első paragrafusa szerint:

"Mátyás Istenkegyelméből: Magyarország, Csehország Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kun ország, és Bulgária, királya. Szilézia, és Luxemburg hercege, Morvaország, és Lurítza őrgrófja."

Mátyás már hat éve király, de István király koronája még nem érintette a fejét így Vitéz János (aki Hunyadi János barátja, illetve a kis Mátyás nevelője is volt) tárgyalásokat kezdeményezett Frigyes Német-római császárral. A nála jogtalanul őrzött korona visszaadására.

Frigyes nagyon sok pénzért (80 ezer arany forintért) végre visszaadta a koronát.

1464. március 29.-én a Székesfehérvári országgyűlésben) zajlott le a koronázás. Háromszor. kérdezte meg a nádor az összegyűltektől "Akarjátok-e királyotoknak Mátyást" Az országgyűlés résztvevői háromszor kiáltották" akarjuk"

Majd az agg Szécsi Dénes érsek teszi a koronát Hunyadi Mátyás fejére.


Mi volt a titka Mátyás népszerűségének?

(1458-1490) összesen 32-évig tartó uralkodása idején:

Bekövetkezett haláláig erős birodalmat hozott létre,

s kora jelentős reneszánsz hatalmává fejlesztette országát.

A köznemességet fölemelte, támogatta a polgárosodást, az ipart, a kereskedelmet, a művészeteket, jó pénzt veretett, és keménykezű uralkodó volt.

Ez volt a legnagyobb titka a jégen választott „Jégtörő Mátyásnak."

Azt mondhatjuk, hogy Mátyás életében szinte minden fontos dolog,

a téli és a tavaszi időszakban esett meg vele:

Februárban született.

Januárban választották királlyá.

Márciusban koronázták meg.

1490. Április hó 6.-án halt meg Bécsben 47 évesen.

A népmondás szerint: Meghalt Mátyás a király, oda az igazság".


Február 28. Elemér napja:

Fagyos este, fázós reggel,

Csudába a nagy hideggel.

Süssön fel nap, keljen fel dús melengető szél,

Fújja el gyorsan a sok fagyos téli napokat.


Március hónap: Ezt a hónapot népi elnevezéssel: Tavaszelőnek és „Böjt máshavának”is nevezték.

Március 8. Nők napja:

Az ENSZ 1977-ben ismerte el március 8.-ának a Nemzetközi Nőnapot.

Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először.


Március 10. Ildikó napja: Időjárás mutató nap. A népi parasztkalendárium negyvenes napjai az időjárás meghatározásban fontos szerepet játszó napok, melyeket követő negyven nap időjárásáról adtak felvilágosítást. A földművesek és pásztorok, megfigyelései alapján- e nap 40 napos időjósló nap-. Különösen igaz ez, ha ezen a napon hideg, fagy okoz gondot, mert akkor még 40 napig várhatjuk a zord időt.


Március 12. Gergely napja: Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ismert mondás, miszerint ha ezen a napon hó esik: "Megrázza szakállát Gergely később is".


Március 14. Matild napja:

Húsvét előtt, ha sok a harmat, Húsvét után fagy zörget majd.

Ekkor bizony hó is eshet, ami nem tesz jót majd a vetésnek.


Március 15.-e: Nemzeti ünnepünk.

Magyar országon 1914.-ben ünnepelték meg először március l5.-ét, mely jelképpé vált. Nemzetünk szabadság szeretetét, szabadságutáni vágyát fejezi ki. Hosszú évekig nem volt munkaszüneti nap. A magyar Országgyűlés 1991-es határozatában egyértelműen leszögezte, hogy március 15. én az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern Parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti Ünnepe,


Március 18-19. és 21. Sándor-József és Benedek „Zsákban hoznak meleget.” Március 19-e is 40-es időjósló nap: Március 21. Ez a nap a tavaszi napéjegyenlőség ideje, azt jelenti, hogy ilyenkor pontosan egyforma hosszúságú a nappal és az éjszaka


Március 25. Irén napja: Szintén 40 napos előre jósló időnek számít. Ugyan is, ha ezen a napon rossz az idő, akkor rossz tavasz várható.


Április 1: A régiek a naptárreformok előtt évkezdő napnak tartották. Vidáman, mókázással, bolondozással ünnepelték a természet megújulását, újjáéledését. Ma napság ezt a napot „komolytalan újévnek tartják”, ezért néha be is ugratják egymást az emberek.


Április. 5. VINCE napján: Amennyiben megcsordul, a jégcsap az eresz alatt a tavasz már végérvényesen itt van.


Április 11. A költészet napja:1964 óta József Attila születés napjára emlékezve ünnepeljük meg a költészet napját.


Április 22. a FÖLD napja: 1972-ben indult el az Egyesült Államokból a környezetvédelmet szolgáló akció nap megünneplése. Magyarországon csak 1990-től emlékeznek meg a FÖLD napjáról.


Április 24-25: Húsvét napjának a meg ünneplését a 325-ben tartott niceai zsinat döntötte el. Olyképpen, hogy a március 21-i tavaszi nap egyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapi napon legyen.


Április 28. E- nap időjárására mutató 40 nap: Amilyen idő van ezen a napon 40 napon át

- ha nem minden napon is, de – visszaköszön az időjárásban.


Május hónap:


Május 3 Tímea napja: Van-e varázslatosabb manapság a világon, mint egy szép fiatal anya, akinek egészséges gyermek ül a karján. / Iván Turgenyev/


Május 25. Orbán napja: A néphagyomány e-napot is a fagyosszentek napjának tartja. Általában ez az időszak hideg időket hoz. Ehhez a naphoz kapcsolódik a szőlősgazdák megfigyelései is, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor a szüret ideje is esős lehet.


Május 29. Gyermeknap:


Május 31. Petronella napja: E napnak derűje a mák vetést neveli. A bőven virágzó mák azt is jelzi, hogy télen a jól meghízott mangalica zsírjából sem lesz hiány.


Június hónap:


Június 8. Közismert Medárd időjósló nap. Ha ekkor esik, az eső 40 napig többször kell elővenni az ernyőt.


Június 15. Jolán-Vida napja: A régi öregek úgy tartották, hogy ezzel a nappal fordul meg az időjárás.


Június 29-30. Péter-Pál napja: Magyar nyelvterületen ehhez a naphoz kapcsolták az aratás megkezdésének napját.


Július hónap: E hónap a nevét a naptárújító császárról JÚLIUS CAESAR -ról kapta.

Népi megfigyelés szerint, - az év összes hónapjai közül – ebben hónapban

van a legtöbb égi háború. Többször tör ki - fákat kicsavaró - viharos szél,

amelyet sokszor jégeső is kísér.


Július 2. Ottó napja: Hathéten át többször lesz csapadék, ha e napon eső esik.


Július 22. Mária-Magdolna napja: Időjárást jósló hiedelem is kapcsolódik ehhez a naphoz. A régiek úgy tartották, hogy ezen a napon valahol, esik eső, ez azért van, mert bűnbánó

Mária-Magdolna néha el pityeredig, mert siratja a bűneit.


Augusztus hónap: Augusztust a nyárutó havának is nevezik.


Augusztus 1: Boglárka napja:

Ez a nap, ha nem hoz esőt sehol kis hazánkban, akkor bizony árvizekre kell számítani nem csak nálunk, hanem a környező országokban is.


Augusztus 7. Ibolya napja: A megfigyelések szerint ezen a napon sok dörgés-villámlás kíséri a hirtelen jött fekete fellegeket, amelyből sokhelyütt jégeső is kialakulhat.


Augusztus 10. Lőrinc napja: lassan beköszöntő őszre utaló nap. A dinnye szüret végét is jelzi ez a nap.


Augusztus 20. Hazánkban az új kenyér ünnepe.


Augusztus 24. Bertalan napja: Ez a nap az elkövetkező őszt is megmutatja.


Szeptember hónap.

Szeptember.

Kikericsek virítanak, kékek, és lilák.

Álmos szemed olyan, mint itt ez a virág.

Mint szirmuk fodra, kéklő s kék, akár ez ősz itt.

S, szemedtől életem, lassan megmérgeződik. / Radnóti Miklós fordítása/


Szeptember 5. Viktor napja: Ezen a napon, ha szépen süt a nap, hosszú és kellemes lesz a hónap utolsó hátralévő harmada.


Szeptember 12. Mária napja: A Mária keresztnév manapság is igen kedvelt. Fecskehajtó kisasszonynak is nevezik, mert ekkortájt már a fecskék melegebb éghajlatra repülnek.


Szeptember 21. Máté napja: Máté, ha tiszta szép időt hoz lesz is a pincékben sok évre való bor. „ Adjon az Isten, füvet, fát.

Tele pincét, s kamrát.

Sok örömöt a házakban.

Boldogságot a családokba.” /népköltés/


Szeptember 29. Mihály napja: Mihály napi égdörgés szép őszt, de kemény telet ígér.


Október hónap:


Október 6. az Aradi Vértanuk emlék napja:

<Az aradi vértanúk, Barabás Miklós litográfiája alapján:>

Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen- Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos


Október 15. TERÉZ napja: Hazánkban ezt követően szokott beköszönteni az úgynevezett vénasszonyok nyara. Hűvösebb éjjeleket szép napos kellemes meleg napok követik, így ezek a napok alkalmasak a szüretre.


Október 21. Orsolya napja: A régi öregek úgy tartották, hogy ha ezen a napon szép őszies az idő, akkor karácsony után jön meg az igazi nagy havazás ideje.

Ősz (Stignor István verse)


Minden arany már a napsugár is, mely ontotta kincsét egész nyáron át.

Nézd a sok lomb, levél fáradtan hintázik az őszi széltől, lehull, pihenni vágy…

Piros bogyók csüngenek, a csontváz ágon társuk a lomb alig takarja már őket.

Várják a sorsuk, s egyszeles nappalon lehullva a földre, adnak egy új életet.

Arany tutajként sodródik a vízen, hajtva széltől egy árva falevél, táplálta anyját rövid kis életében, most letette sorsát, tovább már nem remél.

Szép most az Ősz. Akár ha köddel érkezik egy hűvös hajnalon, s míg fázósan bújunk össze

A csípős esőben a Föld készül, mereng az új tavaszon.


November hónap: Novemberben a természet már szinte halott. Már nem ősz, még nem is tél.

Nyirkos, esős, ködös napok váltogatják egymást.


November 2.-án ősidők óta a halottak ünnepe van.

Krizantémok, Őszirózsák, sokaságával, az emlékezet mécsesei lobogásának fényénél.

Kegyelet teljesen emlékezzünk, elhunyt szeretteinkre!


„ Nem múlnak ők el, kik szívűnkben élnek.

Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.

Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, még…” (Juhász Gyula)


November 11. MÁRTON napja. „Ha Márton fehérlovon jön, enyhe lesz a tél, ha viszont ekkor hó nem esik kemény tél várható.

"Ha lúd Mártonkor a jégen áll, karácsonykor a sárban botorkál."


November 25. Katalin napja: Katalin napi időjárás rámutató napja a januárnak is.


Katalin napi rigmus:"Ha Katalin kopog, karácsony locsog." Ha viszont locsog, akkor karácsony kopog.


December hónap:


December 6. Miklós napja: Mikulás nap. Másnépek, kultúrájában TÉLAPÓ.

Ajándékokat osztogattak, a fehér szakállú idős bácsikák. Így van ez manapság is.


December 13. LUCA napja: December 13-24.-ig tartó napok időjárás megfigyelései jelzést mutatnak a következő év 12 hónapjának várható időjárására.


December21: TAMÁS napja:

Ekkor van az esztendő legrövidebb napja. A téli napforduló csillagászati időpontja.


December24-25 Karácsony napja: a téli napforduló ősi ünnepe. E napon áll meg a nappalok rövidülése s ezt követően újra hosszabbodnak a nappalok. A 25-i nap jelenti a világosság győzelmét a sötétség felett.


KARÁCSONY (Ditka Ákos verse)


Karácsony, béke szeretet.

Beszéltek róla emberek,

Várjátok, vágyó álmotok

S nincs itthon, Soha nálatok.

Elillant drága képzelet:

Gyermekkorodból jön veled.

Aranydiós szent mesefa, anyád terített asztala.


Karácsony, béke, Betlehem…

Elég a gyertya hirtelen.

Elég a karcsú mesefán,

S mi marad holnap ezután?

Marad a gond, bűn, gyűlölet!

Pedig higgyétek el emberek,

Ez az egyetlen értelem,

Amelynek titka végtelen.

Ez az egyetlen igaz út,

Melyen mindenki haza jut.

Mely földre hozza, az eget:

A Szeretet, a Szeretet.”


December 31. SZILVESZTER napja: Az év legvidámabb éjszakája. A szilveszteri és újévi szokások és hiedelmek célja az, hogy biztosítsa a következő esztendőre a bőséget, azEgészséget, és főleg jó szerencsét kívánok szeretettel: Ilcsi Mama


Budapest, 2011. január 5.

2011. febr. 2. 14:02

Ilcsi Mama várható időjárás –előrejelzése- 2011. évre. 1-12 hónapra.


Kedves Barátaim és Ismerősök! Ezúton is szeretném, megköszöni mindazoknak, akik visszajelzéseikkel biztatást adtak nekem ahhoz, hogy továbbra is készítsem és küldjem el részükre a következő évek időjárás előre jelzéseit, és azokban más leírásokat is. Bevallom, nagyon jól esnek ezek az elismerő szavak. Hiszen több évtizede kapjátok meg tőlem

<ajándékként> e leírásokat, főleg azért, hogy a szabadidő eltöltésére a legjobb időket tudjátok előre megtervezni.


{Bizonyosan sokan nem tudják, hogy ezt én az év elején, január első hetében készítem el egészévre szólóan. Természetes, hogy - e szélsőséges időjárási viszonyok között – nem mindenhol van - az ország területén - egyforma időjárás.

Azonban Ti tudjátok, hogy általában nagy %-ban bejönnek a leírt előre jelzések. Azt sajnos még e sok évtizedes megfigyeléseim során sem sikerült kitapasztalnom,- ennyire részletesen, - hogy ország részenként is el tudjam készíteni a leírást}


Az időjárás előre jelzés a néphagyományok szerinti megfigyelésre és főleg a HOLD állások változásaira alapszik.

A hónapok jelzéseire régi ősi hagyományoknak megfelelő magyar hónap elnevezéseket használok majd. (Forrás: Via. PPS.)

Ezek a régies nevek - havonkénti - olvasásakor, talán szinte magunk elé képzeljük: a hó fergeteget, ahogy végig száguld az utcákon, az olvadó jeget a folyón, a tavasz első óvatos virágait, a hűvös szél által borzolt réteket és legelőket.

Az éledő fákat és bokrokat, ragyogó smaragdzöldbe öltözködve, az életet adó áldott Nap aranysárga sugaraival borított virágos mezőket.

A terméstől roskadozó gyümölcsösöket, az érett kalászokat amint a szélben lágyan hajladoznak.

Az aratókat a földeken, ahol a frissen kaszált tarló illata betölt mindent.

Gépek és ember szorgoskodnak mindenütt, s a kis magoncok félősen megbújnak a földben.

Az erdők tarka ruhába öltöznek, majd ruhájukat félősen a földre ejtik, és a vastag lombtakaró alatt, az új életről álmodik


Földanyácskánknak segítsünk abban, hogy a feledés homálya ne rabolja el tőlünk, régi hagyományaink és múltunk tengernyi emlékét.

Hiszen a múlt nélkül, nincs jelen és nincs jövő sem.

Jelmagyarázat:

● = Újhold

Ď első negyed (növekvő hold)

O holdtölte (telihold)

© Utolsó negyed (csökkenő hold)Január

FERGETEG hava.

Az elől járó.

4-én ●

12-én Ď

19-én O

26-án ©


1-7-ig. Az előző év végén leesett hó és a párás, ködös ráfagyások, nehezítik a közlekedést.

Hideg, borongós, helyenként napos napok váltakozásával kezdődik az év.

Zúzmarás ködképződésre, egyes helyeken hószállingózásra is számíthatunk.

8-16-ig. Enyhülés jön, ködszitálás, hószállingózás előfordulhat. 12-től hideg front érkezik fölénk, élénk széllel járó, derengős napokat éjjel zúzmara lerakodás jellemzi.

Az utak a ködráfagyás, havas eső, ónos eső miatt csúszósak lesznek.

17-21-ig. Eleinte borult, fátyolfelhős napok jönnek, néhány órás napsütés, hózápor, hószállingózás, havazás is lehet, akár egy napon belül is, többször meg változik az idő.

22-25-ig. Fagyott eső és hószállingózás már több helyen lehetséges.

A hegyekben és az északi megyékben elkezdődik a havazás.

26- 31-ig, az ország más részein is hó át fúvásos havazás várható.


Február

JÉGBONTÓ hava

A nyomába járó.

3-án ●

11-én Ď

18-án O

24-én ©


1-3-ig. Szeles idő, hó át fúvás, néhol zúzmarás köd lerakódás, ismétlődő havazás nehezíti a közlekedést.

4- 9-ig, a reggeli ködfoltokat követően változékony idő, felhős, derengős napok követik egymást, majd Dél-Ny felől a meleg front hatására, eső-hózápor, havas eső lehet.

10- 18-ig. Néhány helyütt eső, ónos eső, havas eső, hószállingózás, hózáporok lehetnek.

Kissé elvékonyodik a felhőzet. Derengős, fátyolfelhős, hideg napok következnek.

19-23-ig. Hidegfront hatására, viharos szélre, havas, jeges esőre, és havazásra van kilátás. Egyes ország részekben, az időjárásban és hőmérsékletben is nagy különbségek lehetnek.

24-28-ig. Eleinte hószállingózás, hózápor, majd országszerte, hó át fúvásos havazás várható.


Hóvirág.


Már újra van virág gyöngécske, hófehér.

Parányi reszkető, de elmegy már a tél.

Deres kövek közül, kibújt az új remény.

Piciny hajnal harang, gyötrelmek éjjelén.


Fagyos hetek után jött, mint a gyógyulás.

Azt mondja: lesz öröm, lehet megújulás.

Lélek ne csüggedezz! Hallgass el rút panasz!

Él még a szeretet, van Isten lesz tavasz.

/ Dömötör Ilona verse/


Március

KIKELET hava

a szántó-vető.

4-én ●

12-én Ď

19-én O

26 -án ©


1-8-ig. Az É- középhegységhez közeli határszéleken főleg az éjszaki órákban várható még, havas eső, havazás. A D-nyugati országrészek környékén szeles időre van kilátás, derengő napsütéssel, már a tavasz előjelei is mutatkoznak.

9-14-ig. Eleinte a hűvös reggeleket követően néhány helyen hírtelen jött hófelhőkből még kevés hószállingózás is lehetséges. Azonban ekkor már többnyire borongós, szeles, napos időszakok váltogatják egymást.

15-24-ig. Előbb fátyolfelhős, majd lassan melegedő napos idő várható. Elszórtan és helyenként orkánerejű széllel, záporesőre, zivatarokra is lehet számítani.

25-31-ig. Borongós napokon, egyes helyeken még tavaszi hó zápor, eső, havas eső is lehetséges.

Tavaszváró vers:


Azt hittük, hogy már itt a tavasz,

S nem kell hozzá csak egy arasz.

De tévedtünk ám jó nagyot,

Mert nem mondta még - hogy jó napot!

A hideg ismét az ablakra fagyott,

Leült, ásított, és gondolt egy nagyot.

Itt marad egy kicsit még nálunk,

Bár tudja - hogy nem őrá vágyunk.


Pedig már jó lenne, ha hozná a meleget,

és adhatna belőle egy keveset.

Olyan sokat keres, kutat - hogy

Meglelhetné a tavaszhoz vezető, utat.

Menj hát messze Tél apó,

Nem, kell nekünk még több hó!

Unjuk már a zúzmarás, hideg telet,

Kívánunk hát jó utat neked!

Küldd hozzánk a tavasz hírnökét,

Hisz, úgy várjuk már eljöttét.

/Forrás: <Klára 51 Naplójából>


Április

SZELEK hava

Neveltető.


3-án ●

11-én Ď

18-án O

25-én ©


1-4-ig. Kissé hűvös, esős, majd borongós napokkal indul a hónap.

5-13-ig, már várhatjuk a melegedést. Szeles-napos napok következnek.

Napközben kellemes időre van kilátás. Azonban délutántól dörgés-villámlással járó zivatar, nagymennyiségű eső, jégverés is lehetséges, mely egyes helyeken a folyók áradásával is jár, valamint több helyen a magas talajvízszint miatt belvízgondokat is okoz.

14- 22-ig, már lassan megnyugszik az idő és napos szép tavaszi idő várható. Ebből az időszakból csupán a 20-22-ig fordulhat elő –gyorsan átvonuló- hirtelen jött esőfelhőkből jégesővel is tarkított nagymennyiségű eső.

23-26-ig. Változó felhőzet mellett, borongós, napos napok váltakozása lesz a jellemző, délután és az esti órákban viharossá fokozódhat a szél, helyenként dörgés - villámlással járó záporeső, jégeső lehetséges.

27-30-ig. Fokozatosan több felhő borítja az eget, több helyen, zivatarral, kísért, futó záporok, és felhőszakadásszerű esős területek kialakulásai lehetségesek.


Húsvét hétfő hajnalán: / Devecsery László verse/


„ ...Kiskertemben jártam én,

szép virágot láttam én,

Meg locsolom, megöntözöm,

kedves szóval, felköszöntöm.

Örüljön sok kicsi lány! .... „

/Forrás: huzsu52.honlapepito./


Május

ÍGÉRET hava

Szépen zöldellő.

3-án ●

10-én Ď

17-én O

24én ©


1-5-ig. Hűvös reggelek után szeles napos napokkal indul a május hónap, azonban az esti órákban az ország területén elszórtan, esetleg még jégesővel kísért futó záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

5-11-ig. Napközben többnyire kellemes, napos napok várhatóak, főleg a délutáni és az éjszakai órákban néhány helyen, viharos szél kíséretében, eső lehet.

12-19-ig. Szélvédett helyenként éjjel és hajnaltájt, akár talaj menti fagyokra is lehet számítani, de lassanként már melegszik az idő. Főleg a délutáni óráktól, gomolyfelhőkből, helyenként, dörgés-villámlással, - jégveréssel - záporok-zivatarok kialakulásai lehetségesek.

20-26-ig. Hosszabb- rövidebb időszakra mindenhol kisüt a nap. Folytatódik a meleg idő. A délutáni órákban azonban, gyorsan átvonuló sűrű gomolyfelhőkből egyes helyeken dörgés-villámlással, szélviharral, zivatarral, jégesővel tarkított, kiadóscsapadék várható, amely megemeli a folyók szintjét.

27-31-ig. Változóan napos, felhős időszakra van kilátás, helyenként és szórványosan eső, záporeső előfordulhat.


ANYÁK NAPJÁRA.


Van-e ennél szebb szó: Édesanyám!

Van egy szó, van egy név ezen a világon.

Melegebb, színesebb, mint száz édes álom.

Csupa virágból van, merő napsugárból.

Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól.

Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja.


Örömében ír az, aki ezt hallja.

Hogyha elrebeged, már ez is imádság.

Drága vigasztalás ez a szó, ez a név,

Nekem legdrágább ezen a világon.

Ez a legforróbb szó, az én legszebb imám.

Amikor kimondom: Anyám, Édesanyám!


Június

NAPISTEN hava

Szemet-növelő.

1-én ●

9-én Ď

15-én O

23-án ©


1- 3-ig, a változékony idő még folytatódik. Délután és este dörgés-villámlással kísért helyi zivatarok zavarhatják meg a szép időt.

4-7-ig. Kevés felhők között nagyrészt derengő, meleg napsütéses idő várható.

8-14-ig, a délelőtti napsütést, délutánonként dörgés-villámlással, zivatarral járó, - gyorsan átvonuló nagy mennyiségű esőt hozó,- helyenként jégesővel tarkított idő lehetséges.

15-20-ig. Igazi meleg, napos napok várhatóak. Csak 17-19-i napok környékén alakulhatnak ki délutántól vihar gócok szintén nagymennyiségű esővel.

21- 25-ig. Kissé hűvösebb, de még elfogadható nyaraló időre számíthatunk.

26-30-ig. É-i szél áramlat következtében hűvösebbre fordul az idő, majd többhelyűt várható ismét nagymennyiségű eső, amely a mezőgazdasági munkával fogalakozóknak gondot okoz majd. A lehullott sok csapadék miatt megemelkedhetnek a folyók vízszintjei.

Sőt ebben az időszakban a házakba való a víz betörés sem kizárt.


Július

ÁLDÁS hava

Érlelő.

1-én ●

8-án Ď

15-én O

23-án ©

30-án ●


1-3-ig. Főleg az éjszakai órákban dörgés-villámlással kísért viharos idő még lehet, de a nappalok már a jó meleg nyaraló időt hozzák el.

4-25-ig a felmelegedés következtében főleg a délutáni órákban könnyebben alakulnak ki gomolyfelhős gócpontok, (főleg: 11-13-ig, 18-20-ig, és 26-29-ig). Melynek következtében viharos – szél, rövidideig tartó felhőszakadás lehet, amely akár helyenként jégveréssel is párosulhat.

26- 31-ig, kisebb hidegfront érkezik fölénk, a nappalok még midig kellemes időt ígérnek.

Délutánonként és késő este, a gyorsan gyülekező felhőkből, azonban zivatar tevékenységek ki alakulhatnak, melyet eső, és akár jeges eső is kísérhet.


Augusztus

ÚJKENYÉR hava

Csépelő.


6-án Ď

13-án O

21-én ©

29-én ●


1-3-ig. Felhős, derengő, meleg napos, idők váltakozásai jönnek.

4-13-ig. Meleg időre van kilátás, de helyenként és elszórtan a délutáni óráktól kezdve, többször lehetnek szélviharral kísért futó záporok.

14-23-ig. Még mindig a meleg napoké a főszerep, azonban helyenként, délután és az esti órákban kialakulhatnak zivatarok, amelyeket záporeső és jégeső kísérhet.

24- 28-ig. Hűvösebb, fátyolfelhős, borús, napos, napok váltakozásával telik az idő.

A délutánok és az éjszakák viharos, több helyen nagy mennyiségű özönvízszerű esőket hozhatnak. Ennek folyamán a vízbetörések és a folyók is árvízveszéllyel fenyegethetnek.

29-31-ig. Az augusztus végére még mindig napos meleg idő lesz a jellemző, azonban az utolsó napon már a labilis légköri frontok hatása, vihargócok, kialakulását eredményezi.


Szeptember

FÖLDANYA hava

Gyümölcs érlelő.


4 - én Ď

12- én O

20-án ©

27-én ●


1-5-ig. A melegidő mellett több helyütt ki alakulnak az országban olyan vihargócos területek, amelyből nagymennyiségű csapadék is lehetséges.

6-14-ig. Napközben kevés felhősödéssel, derengő napsütéssel, kellemes idő várható.

Még mindig a kellemes őszé a hangsúly, éjjel és hajnal tájt, lehet csak kisebb eső.

15-19-ig. Napközben még jó időt várhatunk, de már változékony, borongós idő, helyenként és elszórtan, esővel is járó napok következnek.

20- 26-ig. Reggeli órákban már ködfoltok képződnek. Napközben még viszonylag jó meleg időre van kilátás.

27- 31-ig. Hűvös reggelek után, napos, borongós, néhol kevés esővel is tarkított napok jönnek.


Október

MAGVETŐ hava

Borozó.


4-én Ď

12-én O

20-án ©

26-án ●

1-6-ig Főleg a reggeli órákban makacs ködfoltok uralják az alacsonyabban fekvő tájakat.

Kissé felhős, borongós napokat követően pár órás napsütésben is bízhatunk.

7-14-ig. Még mindig folytatódik a szép őszies idő.

15-22-ig, Néhol már kevés eső is lehetséges. A nap ekkor még mindig a mérleg jegyben jár, azonban már az ősz csípős, fagyos hajnalokkal - szeles alkonyattal, érezteti velünk, hogy a szürkülő természet dacol az elmúlással. Az időjárás néha - néha még kibontja napsugaras szépségét.

23-31-ig. Változatos napokkal még egy kicsit élvezhetjük a kissé hűvösebb őszi időt, de hegyekben néhol, már elkezdődik a havazás.

Juhász Gyula: OKTÓBER:

„…..A kertben tarkán égő színek,

Virágok, dúsan vérző szívek,

Rajtuk az este harmata ring,

De ez már csak őszi pompa mind….” /Forrás: Budai Lászlóné - Verses ajánló. Network. Bősárkány klub./


November ENYÉSZET hava:

Telelő.

2-án Ď

10-én O

18-án ©

25-én●


1-3-i napokon is bújócskázik a nap a felhőkkel, majd a lengedező szél eloszlatja a felhőket, hogy a Nap az utolsó erejével még egy kicsit felmelegítse a földet. Ezt követően már borongós derengős, de hidegebb nappalok lesznek, éjjel elszórtan kevés eső is várható.

Ezután az időjárás átadja a teret a hó és a jég birodalmának.

4-12-ig. Észak felől hűvös levegő érkezik. Viharos szél és ónos ködszitálás nehezíti az utakon a közlekedést. A reggeli köd feloszlását követően még egy kis derengő nap is előkandikál, a változatos idő, hol ősz, hol tél hatását erezteti velünk.

13-16-ig. Főleg éjjel párás, ködös részeken zúzmarás köd lerakodásra, nyirkos időre számíthatunk.

17-24-ig. Fagypontkörüli hőmérséklet, szemerkélő eső, lefagyott utak, havas eső, futó hózáporok havazás várható.

25- 30-ig. Felhős, borús, derengőnapos napok váltakozásával, eleinte eső, havas eső, majd feltámad a szél, mely hidegfrontot zúdít ránk, ezt követően valamelyest enyhül az idő előbb a hegyekben majd máshol is, elkezdődik a havazás.


December

ÁLOM hava

Pihenő.

2-án Ď

10-én O

18-án ©

24-én ●


1-3-ig. Hideg, havas, ónos esővel és csúszós utakkal kell ebben az időszakban számolni.

4-13-ig. Derengős- napos, szeles lesz idő mellett fagyott eső, hó, hódara, a talajszínt közelében pára és köd lecsapódással zúzmarás területek alakulnak ki.

14-21-ig. Az ország nagy területén túlnyomóan, eső, havas eső a hegyekben és környező megyékben, havazás lehetséges. Markáns ciklon érkezik, amelynek hatására már több helyen hószállingózás és havazás várható.

22-27-ig a hideg szél olykor viharossá fokozódik. Szinte mindenhol, havazás, hózápor várható. Ebben az időszakban hó át fúvással is számolni kell.

28-31-ig. Derengős, napos, de hideg napok jönnek, szilveszter éjjel, szép zúzmarával, hószállingózással köszön el tőlünk a 2011. év.

Időjárással kapcsolatos jóslás: „Ha újév napján csillagos az ég, rövid lesz a tél”.


2012-ben: Január 1-én Ď, vagyis növekvő holdideje lesz, 9-én pedig telihold lesz.

Így aztán az év első 10 napjában az előzőévben leesett hó a hideg szikrázó napsütésben a

- síelők nagy örömére - megmarad.

Ebben az időszakban friss havazásra 12-e környékén, valamint 14-től- 24ig a ©- a csökkenő hold és az újhold●idejében lehet majd számítani.


Végezetül: A Karácsonyi ünnephez nem kell más, csak egy fenyőág, néhány szép masni, gyertya, „MI” mindannyian: és Sok-sok szeretet.


Meglátjátok maga a C S O D A, az Ünnep!


Ne feledjétek, ha karácsony hiányzik a szívetekből, a fa alatt sem találtok rá.


Álmodtál egy boldog évről,

Reménykedtél igaz szívből.

A REMÉNY mára tovaszállt,

ÁLMOD is már messze jár.

Vár az ÚJ ÉV ismét Téged,

Reményt hoz és büszkeséget.

Vágyat ébreszt, s újra éltet,

Boldogabbá tehet Téged.

Életed még lehet meseszép.

Boldog Új Évet kívánok NEKED én.

/ forrás: Boda Csőke Anikó blog./

Szerencsés Boldog Új Évet kívánok mindenkinek.


Fogadjátok ez évi ajándékomat szeretettel:

Ilcsi Mama


Budapest, 2011. január 8.

2011. jan. 30. 06:42

Ilcsi Mama időjárás előre jelzése. Immáron már közel 40 éve minden év elejére írásban készítem. Eddig a barátaim, és sok ismerősöm kapta meg tőlem minden évben. Most - ajándékként mindenkinek közre adom - a 2011. éves időjárás előre jelzésemet és a hozzá való éves időjárás regulát, valamint a horgászoknak szóló jó fogás táblát. Örömmel veszem az országrészenkénti visszajelzéseket, ugyan is az jelzi nekem a

- ténylegesen bekövetkezett - %- értékelést.


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook