Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Ági nagymami tortája recept

Ági nagymami tortája recept

Az Ági nagymami tortája hozzávalói:
22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre):

A tésztához:
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
1 tk. őrölt kávé
1 csomag sütőpor
csipet só
kevés zsír és liszt a forma kikenéséhez

A krémhez:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 ek. holland kakaópor
0,5 l tej (2,8%-os)
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. liszt

Étcsokoládé-forgács vagy tortadara a díszítéshez.


Az Ági nagymami tortája elkészítési módja:
Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. A sütés módja alul-felül sütés. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot. Egy kerek, kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát. A sütési idő változhat más-más sütőnél. Inkább többször ellenőrizzük a tésztát. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett (hogy ne legyen csomós) kihűtjük. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és alaposan kikeverjük. A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát. Csokoládé-forgáccsal vagy tortadarával díszítjük. Legalább 12 órát hűtőben (vagy hideg kamrában) pihentetjük, majd szeleteljük.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az Ági nagymami tortája elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook