ÁEK szülészete (beszélgetés)
Sziasztok!
Én novemberben szültem az Áek-ban, és velünk is előfordult, hogy más pelenkát kapott a fiam, mint amit adtam. Igaz csak egyszer, szerintem véletlen összekeverték. Olyan viszont nem volt, hogy elvitték kérdés nélkül. Nekem nem nyúlt senki a cuccaimhoz. Az igaz, hogy a csecsemősök bunkók, de nem biztos,hogy ők lopnak.
Nem akarok senkit megsérteni, de nem hiszem, hogy a "hátsó" szobákban lakú hölgyemények és a kínai, magyarul semmit sem beszélő nők olyan sok pelenkát vittek volna be magukkal.
A János kórház koraszülött osztályán meg egy vietnámi ikerpár is volt, az anyjuk nem beszélt magyarul, a bátyjuk próbált meg kommunikálni a csecsemőssel és fél füllel hallottam, hogy még semmit sem vittek be, se pelust, se törlőt és anyatejet sem.
Szóval magyarul se tudnak és nem is érdeklődnek utána, mit kéne vinni vagy csinálni, a csecsemősök meg tehetetlenek, mint amikor a 10 tagú "kis" család bemegy az anyukához és inkább hagyják, mintsem balhé törjön ki. Bezzeg ha a gyerekük nem kapna tiszta pelenkát... Vagy talán eleve ugyanabban bűzölög egész nap és a nővérek sajnálják meg és vesznek neki (másoktól) újat. Én legalábbis erre tudok gondolni...
Na, megyek, mert a pici már nagyon éhes. :)
Szia!
A kórházi védőnő intézi, neked az apasági nyilatkozatot már a kórházba vinni kell és ők továbbítják az anyakönyvi hivatal felé. 10 nap múlva kell menni érte az eötvös u-ba. Akkor adják oda a lakcímkártyát is.
Gratulálok! Jó egészséget és sok tejcsit nektek!
Amikor én voltam bent akkor a páromat is kizavarták, ha észrevették, hogy a szobában van.
Ahogy Ella is írja, van széf, csak sok széfet elfelejtenek kinyitni a távozók, ilyenkor a nővéreket kell kérni, hogy kérjenek valahonnan oldó-kódot, vagy mifenét, bár legtöbbször néztek hülyén, ha valaki ilyet kért.
Én, amíg bent feküdtem, tanúja voltam egy tolvaj-pár akciójának. Bejöttek, mint látogatók, mentek végig osztályról osztályra és ahonnan lehetett, loptak. Mobilt, pénzt, laptopot. Szerencsére elkapták őket a biztonságiak, mert az egyik lány a terhespathológián szólt, hogy gyanúsak. Úgyhogy ajtót akkor is be kell zárni, ha csak pisilni megy ki valaki!!!!
Igen, van benne széf, de nálunk senki sem használta. Még káromkodtam is egyszer, mert az ágyam mellett volt a falra rögzítve és Gyöngyöst mindig nekitoltam.
A pénzt a táskámban tartottam a szekrényben (nem zárható), de a lányok figyeltek rá. Amikor üres volt a szoba, bezártuk az ajtót, hogy ne jöjjön be senki a folyosóról.
A pelenkát viszont ne tartsd elöl, mert a csecsemősök előszeretettel visznek el belőle, akár egy egész csomagot is, vissza bezzeg nem hozzák (egyik szobatársam bontatlan csomag pelenkáját vitték el). A peluson kívül semmi se tűnt el.
Hát igen, első babával nehéz. Nekem nem volt ilyen jellegű problémám, viszont a köldökcsonkhoz nem mertem hozzányúlni. Anno Leának akkor esett le, amikor a koraszülött osztályon először átpelenkáztam, de Gyöngyös 2 hetes volt, mire végre lepottyant (addigra már a karácsonyon is túlestünk). 3X is megmutatták a csonk felemelését, nagyon türelmesek voltak.
Viszont tény, hogy sokan rohannak, utolsó nap ki akartam szúratni a fülcimpáját, de kb. fél órát vártam, mire jött valaki, akinél megtudtam, hogy már nincs ott az az orvos, aki pár éve még csinálta. Több alkalommal pedig csak a neonatológus volt a nővérszobában és épp "friss" babákat vizsgált, nem ért rá. Szóval néha elég nehéz volt csecsemős nővért keríteni.
Még a szülőszobán mondta az egyikük, hogy mindenben számíthatok rá (nem fogadtam meg, ennek ellenére rendes volt), de csak utolsó, 4. nap jött megint ügyeletbe. Meg szülés utáni napon volt egy csecsemős, aki megengedte, hogy bejöjjenek a rokonok és ő segített szoptatni, bár nem igazán kellett segítség, Gyöngyös ügyesen megtalálta a cicit.
Amúgy máshol se jobb a helyzet: nekem ugye nem volt ott a babám, de a Szent Imrében a szobatársam egész nap sírt, mert senki se foglalkozott vele. Utolsó éjszaka ment oda hozzá egy nővér, aki szoptatási tanácsadó is. Addig le se... Szinte mindenhol így van sajnos. A János kórház PIC-es nővéreire meg jelzőket sem tudok mondani, minősíthetetlenek! A koraszülöttesek voltak a legnormálisabbak, bár némelyikük elég bunkón viselkedett.
Ennyi "pofázás" után a lényeget úgy fogalmaznám meg, hogy ha csak a csecsemős nővérek és a gyermekágyas részleg alapján lehetne egy szülészetet értékelni, minden kórház megbukna és a nők otthon szülnének. De nem csak ez a mérce alapja.
Azért örülök, hogy minden rendben és összességében jól alakultak a dolgok! :)
Jézusom, ez ennyire bonyolult??? :S
Nem tudom, mi változott azóta, de az tény, hogy a nagy kapkodásban otthon felejtettük a frissített házasságit, de a kórházban nem kérték. Na mindegy. Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. :(
Én is úgy olvastam valahol, hogy ha házas vagy akkor 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot kérnek, ha pedig nem, akkor apaságit, mindezt még a kórházban. Gondolom azért, hogy milyen névre írják a gyereket. Bár lehet, hogy azóta változott, még nem néztem utána, hisz csak most múlt el a január.
Amúgy az a vicces, hogy tavaly a sógornőm amikor szült, vitték az apaságit, mert ugye kellett, azon rajta voltak az apa adatai, plusz megmondták ők is, hogy mi lesz a gyerek neve, és így is elírták. Jánoska Bence József helyett, úgy írták ki, hogy Bencze József, jó mi? :D
Decemberben szültem, de szerintem ez nem változott.
Bár házasságban élünk, nálunk úgy volt, hogy a szülés utáni nap jött a kórházi védőnő, felvette az adatokat, lejelentette az önkormányzatnak és 10 nap múlva a férjem mehetett a születési anyakönyvi kivonatért és a lakcímkártyáért. A frissített házassági anyakönyvi kivonatot meg ott helyben kellett bemutatnia, a kórház nem kérte. Mellesleg elvileg nem is kéne frissített anyakönyvi kivonat, mert a rendszerben meg tudnák nézni az önkormányzatnál, hogy él-e még a házasság, csak ez nekik plusz fáradság lenne és jobban megéri, ha a leendő szülőket ugráltatják, minthogy ők kettőt kattintsanak az egérrel és megnézzék. Na mindegy.
Szerintem a biztonság kedvéért vidd be magaddal az apaságit és ha mentek a pici papírjaiért az önkormányzathoz, vigyétek magatokkal oda is. De ha pontosat akarsz, hívd fel a kórházat.
Szívből gratulálok!
Hát igen, néha nagy a fejetlenség, amikor én voltam bent, mindig máskor vitték el őket a délelőtti vizsgálatokra, csúszott minden, néha ebéd után sem mertem szoptatni, nehogy akkor gyűjtsék be őket.
A kórházi szopit eleve nem lehet beállítani. Gyöngyöst még most is lehetetlen felébreszteni, ha egyszer elalszik. Egy újszülött babát meg lehetetlen 3 óránkénti szopira beállítani (kivéve ha nem vagy csecsemős nővér).
A nagyobbat is csak azért tudtam itthon pontosan etetni, mert koraszülött volt és sokáig nem is engedték, hogy vele legyek, a János kórházban a nővérek etették pont 3 óránként, hiába volt éhes előbb vagy nem akart pont akkor enni.
Amúgy még örülhetsz, hogy a férjed bent lehetett, amikor én szültem, a 4 napból csak az egyiken volt olyan csecsemős, aki "nem nézett oda", ha jöttek látogatók. A többiek mind leszidtak minket. Bezzeg volt 2 kínai faszi, akik össze-vissza mindenkihez bejárkáltak, mintha átjáróház lett volna, nem gyermekágyas részleg. Meg nagyon sok roma volt bent, rájuk se szóltak, csak ránk. Hajnalban (!!!) meg bejött egy részeg férfi (hogy engedték be?!) és üvöltözött a csecsemős nővérekkel, hogy hozzák ki neki az ikreit megmutatni (odaadták őket neki, nem volt kisebbségi). Ezután már rájöttem, nem kellett volna csodálkoznom, amikor szülni mentünk éjszaka 11-kor, hogy a portás a kapuban azt kérdezte, látogatni megyünk-e a szülészetre vagy szülni, mert ha előbbi, akkor nem engedhet be. Majdnem elküldtem a fenébe, csak nagyon siettünk.
Amúgy ettől függetlenül még mindig az egyik legjobb kórházban tartom a Honvéd-ÁEK-et. Legalábbis jobb, mint a Szent Imre meg a János kh. (személyes tapasztalataim alapján).
Gratulálok! Jó egészséget nektek!
Az tényleg jó, hogy nem mehet be senki a szobába, viszont tavaly szegény sógornőm emiatt nem tudott szoptatni. Első gyerek lévén, szegény még nem értett hozzá, de egyik csecsemős sem volt hajlandó neki elmagyarázni, mi hogyan is kéne. Erre anyósom megelégelte, és besurrant, hogy segítsen neki. Úgy látszik akkor ő épp egy normális csecsemőst sem fogott ki.