Csak még ennyit, amit találtam:"Esedékességi nap: Az a nap – vagy annak az időtartamnak az utolsó napja – amikor az adósnak vissza kell fizetnie a tartozását." Ez az utolsó nap viszont még nem következett be, csak időközben a havi törlesztőit nem fizette be.. hát nem tudom..
Köszönöm mindenkinek a választ. Vajon miért vágta rá a dolgomra 2 ügyvéd is azonnal, hogy nem évült el, mert ha rendesen fizeti havonta, akkor is még tartana a törlesztés. Ezek szerint csak azért, hogy nekik legyen munkájuk? Ezzel viszont akkor azt érik el, hogy máskor nem hozzájuk fordul az ember.
Már rég fizetési meghagyást kellett volna indítanod, az megszakítja az elévülést, a felszólítások nem, ahogyan előttem is írták. Magyarul bírósági úton már nem behajtható a követelés, hiába ismerte el, 5 év alatt elévül.
4. Az elévülést a felszólítás már semmilyen esetben nem szakítja meg
Sokan tudják, hogy az új Polgári Törvénykönyv megváltoztatta az elévülési idő megszakadására vonatkozó szabályt. Az új Ptk. szerint a tartozás teljesítésére vonatkozó írásbeli felszólítás az elévülést nem szakítja meg, szemben a korábbi szabályozással. Azonban az új Polgári Törvénykönyv e szabálya a 2014. március 15-én és azt követően keletkezett tartozásokra vonatkozik, a régi Ptk. szerinti tartozásokra és felszólításokra nem.
Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen elévülésről van szó. Ha például az adós ellen már bírósági végrehajtási eljárás folyik, akkor bármely végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést. Így végrehajtási eljárásban a bírósági végrehajtótól kapott felszólítás is alkalmas az adósság elévülése megszakítására."
jó napot! Adósomnak 3 milliót adtam 2014 nyarán. 25/hó törlesztéssel, kamatmentesen. (barátnak..) Ez ugye vagy 10 évig tartott volna. Két évig fizetgette. Utolsó törlesztése 2018 nyarán történt, aztán jött 5 éven át a kifogás és ígérgetés. Én 2024 őszén indítottam ellne eljárást. Papír tanúk előtt van, adós nem is tagadja a történteket. 2 ügyvéd is azt mondta, nem évült el, mert még mindig tartana a törlesztés. Az adósom is ügyvéd végzettsége szerint, szerinte elévült, mert 5 éven túl indítottam a keresetet. van valakinek tapasztalata?