Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A toxoplazmának milyen veszélye van, ha terhesség alatt kapom el? fórum

A toxoplazmának milyen veszélye van, ha terhesség alatt kapom el? (tudásbázis kérdés)


1 2
36. sysy66
2010. szept. 9. 16:15
van itt vki?
2009. okt. 5. 17:55

Sziasztok!!


Rég nem írt ide senki, de hátha valaki tudna nekem segíteni. Az előző terhességem alatt 2006-ban vizsgáltak toxoplasmára és negatív lett. Most 27 hetes terhes vagyok és a 20. héten történt toxoplasma vérvételem IgA és IgG pozítiv lett, az IgM kétes, ezért tovább vizsgáltak és az IgG aviditás magas. A 24. héten történt vérvételnek az eredménye megegyező titerű az igm és az igg értéke, ezért ultrahangra kell mennem. Most ez mit jelent, mert 2 hét múlva megint vesznek vért, de addig tiszta ideg vagyok.

Ha valaki tudna segíteni, előre is köszönöm


Andi

34. Nikice
2008. júl. 14. 12:59

Sziasztok!


Nem jelentkeztem az eredménynel... bocsi.


Szóval a másodiknál is IgG poz, de valamivel alacsonyabb érték, mint az előző, átvészeltségről van szó. Szerencsém van! És megnyugodtam!

Köszi a segítséget mindenkinek!

33. Nikice (válaszként erre: 32. - Böbe83)
2008. jún. 26. 15:31
A lényeg valóban ez volt. Szerinte régi. És én is ebben bízom. Egyébént meg nagy blama lenne, eddig annyira vigyáztam mindenre terhesség alatt! Előtte meg bűnöztem egy csomót, tatárbifsztek, kóstolás töltöttkáposztánál.. és ki tudja még mi.
2008. jún. 26. 15:29
biztos akarta mondani, h. sose lehet 100 %-ot mondani, hogy nem lesz semmi, de azért 99,99% hogy semmi baja nem lesz a bébinek
31. Nikice (válaszként erre: 30. - Böbe83)
2008. jún. 26. 15:22
Akkor valamit félreérthettem :)
30. böbe83 (válaszként erre: 29. - Nikice)
2008. jún. 26. 15:20
dehát az IgM meg az IgA előbb kezd termelődni >:(
29. Nikice (válaszként erre: 28. - Anan)
2008. jún. 26. 15:01

Akkor együtt várjuk. Neked kb mikorra lesz meg az eredmény?

Nekem még 1 hét...

De tegnap beszéltem a dokimmal, mondtam neki, ő pedig a legnaygobb nyugalommal mondta, ha za IgG, akkor jó, mert most védettek vagyunk. Hozzátette, ha ez az érték 100-szoros értéket mutatna legközelebb, akkor főhetne a fejünk, de ennek kicsiaz esélye (mert az azt jelentené, hogy éppen a vérvétel előtt kaptam meg valamikor és az IgM ill IgA azért neg. mert még nemvolt ideje termelődni..)Vagy valami ilyesmi.

28. anan
2008. jún. 25. 18:59

Sziasztok!

Én is voltam toxo-fertőzött, anno kb 5 éve.

Állítólag macskától kaptam el, hozzáteszem akkor éppen macska közelében sem voltam :)

Na mindegy, most meg az egyik véreredményem ez miatt pozitív lett, újra kellett ismételni.

Azt mondták, hogy nincs gond, csak az miatt, h egyszer már volt, ezért lett pozitív.

Szóval én is várom az újabb eredményt.

27. Nikice (válaszként erre: 26. - Böbe83)
2008. jún. 23. 14:04

Köszi Böbe!

Igazából én is lelkem mélyén úgy hiszem, ez régi dolgo. Rengeteget bűnöztem, és baba alatt meg egyáltalán nem. Még nem volt meg a toxo eredménye, mikor a 2. nagyobb uh-t csinálták, de mindent rendben találtakakkor. Szerdán megyek a dokimhoz, elmondom neki, és ő amúgy is mindíg uh-z...

MA levetettem a vért, kövi hét csüt-pént elvileg megtudom az eredményt.

2008. jún. 23. 07:58
Nme kell aggódnod Nikice szerintem. A terhes nők kb 60 % a átesik a fertőzésen, a terhességig. Szóval valószínű az a helyzet, hogy már védett vagy. Főleg, ha az uh-n sem láttak semmi kórosat. Megnézk mégy egyszer, hogy nem emelkedett e az igG, az IgM már biztos nem fog.
25. Nikice (válaszként erre: 24. - Naildi81)
2008. jún. 23. 07:00

A nagyfiam "véletlenke" volt, elég fiatalon szültem (20), amit nem bánok, és szerintem a koromnál mindíg picit érettebb voltam. Persezaegy darabig nem gondoltunk kistesóra, de azt tudtam, hogy még biztosan szeretnék. 2006-ban éreztem elérkezettnek az időt, hogy akkor hajrá. Sajnos nem volt egyszerű eset, többféle hormonzavarom is volt egyszerre, ami majd másfél évbe került, mire kiderült, és egy baba is ráment. :(

Most itt van Csemete, és nagyon remélem, hogy ő egészségesen világrajön októberben.

MOst azt mondom, elég szerencsés az időzítés, mert mire a fiam kezdi az iskolát, addigra én már itthon leszek tp-en, és a kezdeti nehézségeknél ott lehetek mellette 100%-osan, és mire belejön, jön a tesó, így jut időm mindkettőre. Remélem! :)

Ami szerintem még jó, hogy nagyon szép gyerekkora volt(van), jóideig egyke volt, így rengeteg időnk jutott ár. Együtt játszani már nem nagyon fognak, viszont szerintem gondoskodó bátyus lesz.

2008. jún. 22. 20:14

Várjuk az eredményt mi is.


Néztem, hogy a nagyobb csemetéink egy idősek. Ti is nagy korkülönséget szerettetek volna a gyerekek között vagy így jött össze? Nekem majdnem 6 év van a két gyerek között.

2008. jún. 22. 20:00
Várjuk
22. Nikice (válaszként erre: 20. - Naildi81)
2008. jún. 22. 17:56
Köszönöm Lányok a bíztatást! Bő egy hét múlva remélem azzal jövök megint, hogy kiderült, régi dologról van szó!
21. Nikice (válaszként erre: 18. - Bbeus73)
2008. jún. 22. 17:54

A fiam óta kis túlzással azt is momndhatom, kerülöm az állatokat. Pocakosan nem is símogatom őket (egyszer fordult elő a terhességem alatt, de azonnal kezet mostam). Én inkább étellel bevitt fertőzésre gyanakszom, annak több az esélye szerintem. Nem kellő gondossággal tisztíthattam talán akonyhai eszközöket nyershúz feldolgozása után, vagy nem mostam meg valami zöldséget eléggé. Én is imádom a tatárbifszteket, de nem ettem, mióta egyáltalán tervezzük a babaát (annak pedig immáron két éve). Előtte viszont bármikor elkaphattam, és abban bízom, hogy annak köszönhetem mopst a pozitivitást.

Meghtát az egy dolog, hogy esetleg én megmosom a kezem, ha állathoz érek, de a környezetemben lévők? Ha nem? És valamit megfognak, amit utána én? Szóval elég nehéz lenne kideríteni.Pl a főnököm barátnője odaszoktatott az irodához egy csomó macseszt, ő ölébe is vette, be is hozta az irodába, és még puszilgatta is. És mégis nekem van ilyen bajom..

Szeretem az állatokat, de szerintem megvan a maguk helye. Ill. hát mondom, talán inkább az étellel lehetetett gond, azt meg nincs kire "fogni".

20. naildi81 (válaszként erre: 16. - Nikice)
2008. jún. 22. 17:46

Én anno tudtam, hogy hogyan fertőződtem meg. Tatárbifszteket ettem, ami ugye nyers hús, és valószinűleg nem volt rendesen megérlelve. Amikor megszültem utána azért az első dolog amit enni szerettem volna az a tatárbifsztek volt.

Persze amikor kiderült hogy "beteg" vagyok, én is nagyon elkeseredtem. Nem magamra haragudtam, hanem az egész világra, hogy miért pont velem történik ez. De szerencsére egy nagyon kedves szülésznő ismerősöm megnyugtatott és persze a sok ultrahang amire járni kellett.

A második terhességnél szerencsére ez a veszély már nem fenyegetett, hogy toxoplasmás lehetek.

Mégegyszer fel a fejjel, biztos minden rendben lesz!

2008. jún. 22. 17:19

Még annyit, hogy inkább az az elkeserítő, hogy az orvos nem hívja fel a figyelmét a kismamának, legalábbis nálunk, erre a szűrési lehetőségre, de a száját tudja húzgálni arra, mikor azt mondtam, igenis van macskánk, a védőnő meg azt sem tudta, mi az útja-módja, ha én ezt a vizsgálatot akarom... papírmunka, stb.

Nálunk, mivel kisváros, mezőváros, mondhatnám falu, ha az embernek nincs is macskája, a szomszédnak biztos van, ami a te kertedbe is éppen odateszi a dolgát, te meg gyanútlanul gyomlálsz, stb...... óriási kérdőjelek vannak bennem ezen a téren..... kinek is a felelőssége akkor?!?!?!?!

Igen, a kismamik meg persze magukat emésztik amiatt, ha elkapják a fertőzést.... és az orvos?!?! ő meg nyugodtan alszik..... megvan a véleményem....

18. bbeus73 (válaszként erre: 16. - Nikice)
2008. jún. 22. 17:16

Nem szabad így felfogni, és ha jelen is van a szervezetedben ez a toxoplazma, gyógyszeresen kezelni tudják. A lényeg, hogy kiszűrték. Nálunk nem szűrik, én is úgy kértem a védőnőmtől, s majdhogynem hülyének nézett, mikor mondtam, hogy én akarom ezt a vérvételt.

Nekem negatív lett, de pont emiatt meg kell ismételni, majd most megyek megint a vérvételre. Bennem is van azért egy kis félsz, bár mindenhol azt olvasom, hogy ha valaki terhesség alatt fertőződik meg, s gyógyszeresen kezelik, nem lesz semmi baja a babának.


Megkérdezném tőled, van macskátok? Vagy tényleg, mitől kaphattad el?

17. Nikice
2008. jún. 22. 09:43
És gartulálok a gyerkőchüz, további jó egészséget Nektek!
16. Nikice (válaszként erre: 15. - Naildi81)
2008. jún. 22. 09:43
Köszönöm szépen a válaszod! Annyi szörnyűséget hallani, és a legrosszabb, hogy ez a dolog elkerülhető lett volna. Bár nem tudom, mikor és hol fertőződtem meg, de úgy érzem, ha valami baj lesz, az az én lelkemen szárad.
15. naildi81 (válaszként erre: 14. - Nikice)
2008. jún. 21. 15:18

Szia!


Énz első terhességem alkalmával voltam friss toxoplasma fertőzőtt. Végig szedtem az antibiotikumot és egészséges kislánynak adtam életet, aki már 6,5 éves. Később sem találtak nála fertőzésre utaló jelet. Előszőr én is megijedtem mikor kiderült, hogy fertőzőtt vagyok, de a rendszeres ultrahang ellenőrzések megnyugtattak, hogy minden rendben van.

Fel a fejjel, biztos minden rendben lesz!

14. Nikice
2008. jún. 21. 09:21

Sziasztok!


Tapasztalatokat kérnék szépen,akinek ezzel kapcsolatban van. A toxom pozitív lett, mégpedig az IgG értékem, ami ugye két dologra utalhat, a szervezetemben jelen van, de lehet ez egy régebbi fertőzés (őszintén ezt remélem), ill. lehet friss.

Az IgM-em nega, ami azért ad némi okot a reménykedésre. A második teszt hétfőn lesz, ha bármelyik emelkedik, az arra utal, hogy sajnos terhesség alatt szedtem össze...Hát tiszta szívemből kívánom ne így legyen.

Mindenhol azt olvasom, hogy +G és neg M régi fertőzésre utal. Tud valaki ezzel kapcsolatban valami bíztatót?

Iszonyat hosszú 10 napnak nézünk elébe!

Segítségeteket előre is köszi!

2008. jún. 20. 15:34

Sziasztok!

Sajnálattal olvasom, hogy van olyan hely, ahol nem nézik automatikusan a toxoplazmát. :( Nálunk szerencsére nézik, (bár az én kis városkámban 2 hetet kell várni az eredményre). Nálam negatív volt eddig az eredmény (32. héten járunk, jelzem nincs macskám és vega vagyok 11 éve; a dokinénim előírta, hogy járjak 6-8 hetente ellenőrzésre. Szerintem ez a normális.

Ha valakit érdekel, találtam egy oldalt, ahol röviden és érthetően le van írva minden, amit tudni kell erről a dologról.

[link]

Jó egészséget mindenkinek!

2008. jún. 20. 12:36

Sziasztok!

Én - mi szerencsések vagyunk ilyen helyzetben, mert az én nőgyógyászom, és a védőnénim is elküldött vérvizsgálatra ahol megnézték a toxoplasmát. Szerencsére negatív lett. Mennem kell még ilyen vizsgálatra. Nálunk - én úgy tudom, hogy minden olyan kismamát, aki betöltötte a 35 életévét, ill. elmondja, hogy a környezetében van macska, azokat szűrik.

11. naildi81 (válaszként erre: 10. - Bbeus73)
2008. jún. 15. 19:31
Itt, ahol én lakom, minden kismamát automatikusan szűrnek toxoplasmára. Ha valakinek negatív, neki többször is megnézik.
2008. jún. 15. 13:08

Böbével már beszélgettem erről, más fórumban, de azért itt is leírom. Mikor én magamtól kértem ezt a szűrést a védőnőmtől, csak nézett nagyokat, azt sem tudta, milyen papírt kell kitöltenie ehhez, kinek kell aláírnia azt, hogy a toxoplazmát megnézzék a vérben. Ettől függetlenül megcsináltatta a papírt, de ez azt jelenti, hogy itt, nálunk, évek óta nem szűrtek senkit erre. Szégyen......

A körzeti dokim meg csak húzgálta a száját, amikor azt mondtam neki, hogy azért csináltattam meg ezt a szűrést, mivel van két macskám is, de magától eszébe nem jutott volna mondani, hogy nem ártana ezt is megnézetni. Nem törődnek ilyenekkel, pedig szerintem fontos dolog lenne ez a fajta szűrés, mindenkinél.

Kár, hogy azok, akik pont ezzel foglalkoznak, nem így gondolkodnak.........

2008. jún. 13. 21:41
Én az első terhességem alatt fertőződtem meg. Úgy tudom idegrendszeri betegséget és vakságot okozhat. A terhesség végéig kellett antibiotikumot szednem, a szülés után pedig a babának kellett adnom. Szerencsére semmi baj nem történt. Egy előnye volt-ha lehet ilyet mondani- elég sűrűn kellett járnom genetika ultranhangra és így biztosabb voltam abban, hogy minden rendben van a babával.
2008. jún. 13. 21:26
Nagyon szuper vagy!:)
7. böbe83 (válaszként erre: 4. - Böbe83)
2008. jún. 13. 21:26
csak mert erről írom a szakdolgozatom :))
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook