A te háziorvosod sem mond véleményt az olyan vizsgálati leletekről., ahová magánúton mentél? (beszélgetés)
Igen, meg az is jó benne, hogy úgy tudja elmagyarázni, hogy tényleg érthető. Az orvosnak se ideje, se kedve magyarázni, na meg hülyének nézi az embert, ha kérdez, azt hiszi, hogy úgysem érti a beteg. A Chat GPT-ben azt szeretem, hogy összefüggésekre is rámutat. Akár a leletben, akár másban. Viszont ha többet kérdezek, akkor elkezd kitalálni dolgokat. A múltkor pl ásványokról kértem információt, és a semmiből kiírta nekem egy szakértő nevét, telefonszámát és óradíját, hogy őt ajánlja. De persze ez a szakértő sosem létezett. Amikor rákérdeztem, hogy hol találta, azt írta, hogy elnézést, a személy nem létezik. És ezt nagyon gyakran csinálja. De olyan is van, hogy leír valamit, majd a következő kérdés után leírja az ellenkezőjét. De én ettől függetlenül szívesen használom és hasznosnak gondolom.
Te tudod, te többet használtad. Én azt vettem észre, ha egy laboreredményt mutatok neki, akkor semmi újat nem ír. Pl. ha elküldöm neki az egész laboreredményt. Ha viszont kiemelem azokat, amikre nem találtam választ, akkor azokra részletesebben rákeres, és minnél több adatot adok meg annál pontosabb. Orvosnál többet mond,az biztos.
Akármilyen profinak tűnik, diagnosztizálni nem tud. Hol ezt írja, hol azt, totál ellentétes dolgokat (is) állít, attól függően, hogy mit és hogyan kérdezel. Ezt értem össze-vissza alatt. Arról nem beszélve, hogy hallucinál. Én megint csak azt tudom írni, amit először is, hogy légy vele óvatos. De magyarázni jól tud.
Nem, inkább elmagyarázza.
Megpróbáltam, és nem írt össze-vissza.Nekem eddig bejön. Nadehogy amit írt úgy van-e, azt még be kell igazolnom egy laborvizsgálattal.Nagyon okos, mindent elmagyaráz.Minnél több adatot küldtem neki, annál pontosabban tud informálni.Sajna magánlaborba hiába megyek, nincs aki megnézze a leleteket.A chatGPT meg figyelembe veszi, milyen betegségeim vannak,stb. , és nem ráz le válasz nélkül. Nem beszélve a gyorsaságáról.
Jó kérdés, évek óta nem láttam. :D Arra korábbról emlékszem, hogy a rendelésre negyedórás késéssel érkezett, aztán valószínűleg megkávéztak, ... Szerintem elég jól elvannak az asszisztensekkel, csak zavarja őket a rengeteg telefon.
Én is néha beteszek leletet a Chat GPT-be és megkérem, hogy magyarázza el egy laikusnak. A személyes adataidat ne tedd bele, tehát csak pl a laborértékek menjenek vagy amire kíváncsi vagy. Nekem elmagyarázott valamit egy műtéttel kapcsolatban, amit a belgyógyász barátnőm sem tudott. De diagnosztizálni nem tud, azt nem is érdemes megpróbálni, össze-vissza fog írni dolgokat. Ha az a cél, hogy megtudd, hogy mi lehet a bajod,akkor nem jó. Ha megérteni akarsz valamit, akkor jó.
A magánintézményekben hivatalosan fizetsz, előre tudod a tarifát.
A paraszolvencia meg ment zsebbe.
Igen a 300 forintos vizitdíj nem kellett. Most lehet helyette 30-40 ezret fizetni egy vizitért.
Mi hagyjunk?
Én augusztusban próbáltam szakorvoshoz időpontot kérni. Erre az évre egész Budapesten nem volt. A jövő évi beosztást még nem tudják.
Van orvos a családunkban és az ismeretségi körünkben is.
Ahogy már írtam, többen nem a pénz, hanem a kisebb leterheltség, a kiszámítható munkaidő beosztás miatt mennek át a magánpraxisba.
Na igen, az egészségügyi államtitkár úr egy érdekes figura, volt vele pár vitám, míg le nem tiltott Facebookon. Rendszeresen köpi az ilyen olyan egészségügyi számokat, adatokat, fejlesztéseket, állapotokat, amiknek egy része köszönőviszonyban sincs a valósággal, és még neki áll feljebb. :) Amíg ilyen emberek vannak az egészségügyi tárcák élén, addig sajnos sok jót nem várhatunk az állami egészségügy terén.😕
Egyébként zseniális és cuki háziorvosunk van. De már idős, be is vagyok tojva, hogy mi lesz, ha egy reggel úgy ébred, hogy elege van.
Teljesen igaza van. Magánorvosokról nem tudja az állítani a zseniális, szakvizsgával sem bíró eü. államtitkárunk, hogy csak az ment "magánorvosnak", aki máshova nem volt elég jó. Ellenben a háziorvosokról épp nemrég sikerült megállapítania.
Az enyém halálosan meg volt sértődve ha a beteg elment hozzá. Volt, hogy felemelte a hangját, hogy minek ment oda megfázva, köhögve, betegen a gyógyszertárba tud venni gyógyszert, nem kell ő ehhez. És ez másfél éve volt, bőven a kovid után. El is ment nyugdíjba.
Az egészségügy már csak ilyen, szándékosan finanszírozzák alul, tulajdonképpen csak annyira támogatják államilag, hogy éppen össze ne dőljön. Nem mondják ki nyíltan, de szerintük menjen magánba az, akinek sürgős valamilyen vizsgálat vagy ellátás. Mondjuk pár éve a gasztroenterológián ugyan elfogadták a magán UH-leletemet, de szóvá tették, hogy jobban szeretik, ha házilag Sztk-alapon ők csinálják meg. De úgy tudom, hogy kb. fél éve hoztak egy kormányrendeletet, hogy ezentúl szó nélkül kötelesek elfogadni az Sztk-ban a magánintézményekben készült leleteket is az orvosok. Meg hát az az igazság, hogy eléggé elkanászodott az orvosok egy része, néha túl sokat engednek meg maguknak, mintha lenéznék a betegeket. A jobb orvosok magánklinikára vagy külföldre mentek, a kevésbé jók maradtak az állami intézményekben. Persze vannak kivételek, mert néha az államiban is lehet találni normális orvosokat, de sajnos egyre több a nem igazán odavaló, főleg a viselkedési stílusuk miatt, ill. a felületes hozzáállásuk miatt. Én pl. nemrég 4 napig kórházban voltam bélproblémákkal, szinte mindig más orvos jött be vizitelni, összesen 5-en jöttek felváltva, abból 2 kifejezetten bunkón viselkedett, volt amelyik még csak nem is köszönt, a többi rendes és megértő volt.
Hát ez az...nemhogy örülnének, ha kész laboreredménnyel megy oda az ember, , minek rakják fel egyáltalán az EESZT-be a magánlaborok az eredményt? Vagy a háziorvos nem látja?
Akkor ott mit csinál a háziorvos?
És akkor mit értek el, hogy megszűnt a paraszolvencia.A magánintézményekbe sokkal többet kell odahordani, már akinek van mit.Borzasztó.
A mi háziorvosunk a beteggel sem foglalkozik. Ha beteg vagy, hívd fel a rendelőt, majd az asszisztenssel (!) beszéld meg a problémát, mondd el a tüneteid, és az asszisztens írja a gyógyszert is. (Azért egy felső légúti problémánál ez érdekes ...)
Egyébként, ha szíkorvoshoz nem lehet eljutni, az ember kénytelen magánúton - is - tenni valamit, ha meg tudja oldani. Szomorú és igazságtalan, de ez van. :(
Azért nincs időpont, mert nincs orvos!
Átmennek a magán ellátásba. Nem is mindig a több pénzért, hanem azért, mert ott nem akkora a leterheltség.
Az államiban meghatározott, hogy mennyi vizsgálatot finanszíroznak. Hiába lenne kapacitás több vizsgálatra nem végzik el, mert nem térítik meg.
Á dehogy. A szakma mindig összezár.
A két budapesti kórházban dolgozó orvoson elvagyok ájulva. Beteg közelébe nem engedném őket. Remélem megkapják méltó büntetésüket.
Az a baj, hogy már emberségből se segítenek. Empátia zéró.
Elég nagy baj, hogy ilyenek vannak. Feállítanám a székéből és menjen utat aszfaltozni. Talán az jobban fekszik neki.
Hónapokat kell várni egy szakorvosi vizsgálatra mert így alakították. Nincs időpont normális határokon belül tehát menj a magánba, ott már van másnapra vagy a jövőhétre. Pedig ott is ő van hiszen az államiból megy oda. Szégyen!
Ideje már kicsit rendet rakni a fejükbe. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
Nevetséges és szomorú, ahogy egyes orvosok állnak a betegekhez. Ismerik a magyar eü helyzetét és ennek ellenére még önérzeteskednek, mikor magán labort csináltat az ember, vagy magán vizsgálatra megy. Felháborító, hogy már kérdezni se lehet tőlük, ha nem vártad ki az 1 hónapot a laborra...
[link]
itt tudsz kérdezni, a + jellel be tudod adni neki a leleted, ha megvan digitális formában. Ha nincs, akkor fotózd be, vagy gépeld be neki a kérdéses adatokat.
Arról nem beszélve, hogy a háziorvos a labornál sok vizsgálatot nem is kérhet.
Azokhoz szakorvos kell. Szakorvoshoz bejutni meg szinte képtelenség.
Az EESZT-ben a háziorvos (és az összes többi orvos is) mindent lát.
Én pl. most jó pár vizsgálatot csináltattam meg magánúton. Az államiban még az időpont kérésig sem jutottam el.
Ezzel együtt a háziorvosom nagyon együtt működő. Kiírt egy-két vizsgálatot, amit talán el tudok az állami rendszerben végeztetni.
Gondolom, ha nagyon kicsi az eltérés, nem foglalkozik vele.
A ChatGPT-vel nyugodtan beszélhetsz úgy, mintha emberrel beszélnél. Elmondod neki, hogy van egy laboreredményed és szeretnéd tudni, hogy mi mit jelent. Ő pedig majd úgy is kérdezni fog, aztán majd Te kérdezel. Én is vele beszéltem meg a laboreredményemet, tök jól elmondott mindent, hogy mi miért van. De persze, utána is olvastam annak, amit mondott. Nem árt ellenőrizni, de mégis többet érsz vele, mint egy ilyen hozzáállású háziorvossal, mint a tiéd.
További ajánlott fórumok: