Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » A tavasz első hírnökei cikk

A tavasz első hírnökei


Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)
A tavasz első hírnökei
Kép: Pixabay

Ilyenkor tavasszal, természetesen a piros színével hivalkodó hónapos retek az, ami leginkább megmozgatja a fantáziánkat. A feltételezések szerint a Távol-Keletről származó, a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény igazi vitaminbomba: kiváló C-vitaminforrás, nagyobb mennyiségben tartalmaz más vitaminokat, folsavat, és értékes ásványi sókat. Tartalmaz még kéntartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében kitűnően alkalmazhatjuk.


Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők: magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, alacsony az energiatartalma, enyhíti a köhögést, fertőtleníti a nyálkahártyát, felső légúti fertőzések ellen kitűnő, erősíti az immunrendszert.


Kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is. Finom íze leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük.



Retekleves


H.: 2 csomag hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz


A hónapos retket hasábokra vágjuk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.


Olajbogyós reteksaláta


H.: 1 csomag retek, só, cukor, citromlé, olajbogyó, olaj


A megtisztított retket apróra reszeljük, besózzuk, és lefedve 1 órán keresztül állni hagyjuk. Ekkor ízlés szerint cukrot, citromlét keverünk hozzá és meglocsoljuk kevés olajjal. Végül olajbogyóval körberakva tálaljuk.


Frissítő saláta


H.: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olívaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélőhagyma


A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az egészet letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A fűszernövényeket leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a leveleit. A metélőhagymát karikákra vágjuk. A zöldfűszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.


Tojásos töltött retek


H.: 12 db közepes vagy nagyobb retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors. (Az adagot emelhetjük, attól függően, hány személynek készítjük.)


A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.


Szerző: Faar Ida

Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával




Írta: netbarátnő, 2019. április 6. 09:35
Fórumozz a témáról: A tavasz első hírnökei fórum (eddig 17 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook