Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » A neem olajról cikk

A neem olajról


Nekem mindig hatalmas öröm, amikor valami olysmit foghatok a kezembe, amiről régen ábrándoztam, ami után régen vágyakoztam már. A neem olaj is ilyesmi volt: Egy időben sokat olvastam róla, és a neem fáról, aminek a terméséből sajtolják. Tudtam róla egy csomó dolgot: hogy a világ legkeserűbb növénye, hogy az indiaiak a levelét rágcsálják fogmosás helyett, hogy a fa ősidők óta a gyógyítás ősi szimbóluma, és hogy készítményei a leghatásosabb fertőtlenítők az egész hatalmas növényvilágból. De sokáig nem sikerült a kezembe fogni.
A neem olajról

És végre, végre! Úgy két hete egy kellemes szappanozós délelőttön kaptam egy egész litert!


Hát első látásra nem szerettem belé, hogy őszinte legyek: ragadós, barnászöld sűrűn folyós, könnyen dermedő olaj. És az illata! Olyan mint azé az erős kávéé, amibe valaki véletlenül óriási mennyiségű fokhagymát szórt!


Bevallom nem volt olyan csalódás, mint ahogy most gondoljátok: Az idők során már megtanultam, hogy a jó dolgok nem mindig járnak tetszetős köntösben, Úgyhogy arra gondoltam: miért ne, kipróbálom.


Először természetesen a hígítatlan olajjal próbálkoztam. Meg kell mondjam: nekem nem volt annyira szörnyű! De a párom rövid úton eltiltott az ilyesfajta kísérletezéstől: a második nap kijelentette, hogy eddig tartott a türelme, és soha többé nem akarja érezni ezt a bűzt :).


Nekem persze nem olyan könnyű megtiltani dolgokat, az a fajta vagyok, hogy ha kirúgnak az ajtón, akkor csakazértis visszamászom az ablakon, főként ha valamire tényleg kíváncsi vagyok. Hát most is visszamásztam az ablakon, és vettem egy jó illatos arcápoló tömböt, felolvasztottam, és öntöttem bele egy adag neem olajat.


A szaga természetesen nem szűnt meg, de teljesen elviselhető lett, így többé-kevésbé engedélyt kaptam a használatára.


Még két hét sem telt el, és már látszik az eredmény! Az első őszi megfázásom ugyanis előhozta a herpeszemet. Alig vettem észre: kidörzsölte a zsebkendő az orrom alját, és valahogy nehezen akart elmúlni a seb. Két napig tanakodtam, hogy ez vajon tényleg herpesz-e, de se az ismerős bizsergés, se a levertség-rosszullét, láz nem kerülgetett ami ilyenkor szokott, úgyhogy úgy döntöttem: nem az.


Mire rájöttem, hogy mégis a rendes novemberi herpesz terpeszkedik az orrom alatt, már megjelent rajta a var. De nem ám a szokásos ujjhegynyi részen, hanem egy egész pici, mondjuk kér gombostűhegynyi sebecske. És a most egy hetes betegségről már meg sem mondja senki, hogy herpesz lenne.


Nagyon örülök, hogy éppen a neem olaj próbálgatása közben lepett meg ez a baj, mert így egyrészt nagyon hamar túl lettem rajta, másrészt igazi, kézzel fogható (illetve hála Istennek nem fogható) bizonyítékom van a hatékonyságáról.


Hogy fogat mosni is olyan jó-e vele, meg hogy szappanoknak is jó adalékanyaga-e, erről majd egy-két hónap múlva kérdezzetek. De ami bizonyos: az antibakteriális és vírusellenes hatása számomra elég bizonyítottnak tűnik ez után a tapasztalat után.
Írta: Mirta, 2010. december 20. 10:08
Fórumozz a témáról: A neem olajról fórum (eddig 12 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook