Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A NAV-nál lehet-e névtelenül feljelentést tenni a munkáltató ellen? fórum

A NAV-nál lehet-e névtelenül feljelentést tenni a munkáltató ellen? (tudásbázis kérdés)

1 2 3
78. Mezei Virág (válaszként erre: 77. - Channa*)
2017. febr. 7. 15:54

Van nekik bőven még a tarsolyban...

Parancsra nem lehet béreket emelni, még ha fontos is. Annak megvan a módja, ha nem akkor meg:


penzcentrum.hu/karrier/igy_trukkozik_ki_a_beremelest_a_munkaadok.1053503.html

2017. febr. 6. 18:32

Épp most van a híradóban, hogy sok munkáltató papíron áthelyezte másik munkakörbe a munkavállalót, hogy ne kelljen az emelést odaadnia...

Kafetéria visszavonás, munkaidő csökkentés papíron....

76. PöttyösPanka (válaszként erre: 65. - Gribedli***)
2017. febr. 6. 07:00
Nem is arról van szó, hogy az emberek fejében káosz van a vállalkozókkal kapcsolatban, hanem arról, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy akinek több van, az egy rohadék. Nagyon irigyek egymásra az emberek. Ha alaki vesz egy új autót, egyből köpködnek rá a háta mögött. Az senkit sem érdekel, hogy megdolgozott érte, csak azt nézik, hogy neki több van, mint nekem. Ezt az is jól példázza, hogy a fizetésnél is azt lesik, hogy a másik mennyit kap, és ha többet, akkor az nekik is jár függetlenül attól, ki mennyit tett le az asztalra. A kevésbé tanult kollégák sokszor úgy gondolják, hogy a főnök munkája semmi, az nekik is menne, és ők sokkal többet dolgoznak, a főnök meg csak a semmire veszi fel a nagy lóvét. Egy ilyen embernek hogyan magyarázod meg, hogy a főnök tudja is mit csinál, és amikor döntést hoz, nem csak a hasára üt, hanem olyan tényezőket is számba vesz, miről ő nem is tud. A felelősség pedig csak valami elvont fogalom a számára, mert az ő munkakörében minimális az olyan.
75. Channa* (válaszként erre: 74. - Gribedli***)
2017. febr. 5. 11:35
A cégvezetéshez ért. Ahhoz nem ért, amit mi csinálunk. Ő nem informatikus, de van jogi és közgazdasági végzettsége is, azaz nem alkalmatlan a munkájára, csak nélkülünk nem menne semmire:)
74. gribedli*** (válaszként erre: 72. - Channa*)
2017. febr. 5. 11:15

Ezzel nagyon egyetértek, hogy aki kvalifikált, tanulta a szakmát, ismeri csínját bínját, jobban átlátja a helyzetet. Általában egy magánvállalatnál ez szempont is, hogy olyan ember legyen az élen, aki ért hozzá és jól elvezeti, és tisztában van a dolgokkal.


Az, hogy hozzátok valaki olyat tettek, aki nem ért hozzá, a ti bajotok, illetve annak a cégnek a baja, a többségre ez nem jellemző, hiszen a pénz nem játék, a cégvezetés nem játék.


Sokkal több rossz példát tudnék mondani arra, hogy állami magas posztokra tesznek hozzá nem értőt, és ott jellemzőbb a hátszél, de magáncégnél, ha valaki nem bizonyít, akkor repül, ha nem ért hozzá, repül. Állami cégnél meg azért nem veszik ilyen szigorúan mert évekig az adófizetők pénzével játszanak, a hiba később derül ki. Magáncégnél meg azonnal.

73. gribedli*** (válaszként erre: 70. - Bichter1)
2017. febr. 5. 11:05
Tisztelet a kivételnek. Bár az én tapasztalatom, hogy nagyobb a hajtás a magánszférában.
72. Channa* (válaszként erre: 68. - Gribedli***)
2017. febr. 4. 23:43

Lehet, hogy csak a külsőségek alapján ítélek, de ha valaki menő vállalkozó, akkor számoljon azzal is, hogy a bérköltségek mellett létezik az anyagszükséglet is, hitelt is kell törlesztenie, stb.

Úgy nem kell belevágni egy vállalkozásba, hogy ezekkel nincs tisztában. Mert, hogy én nem vagyok tisztában ezzel, az egy dolog, én csak egy sima munkavállaló vagyok és nem vállalkozó.

Végezzen már el legalább egy gyorstalpalót, hogy tudja mivel jár egy cég vezetése, és ne csak dollár jelek lebegjenek a szeme előtt úgy, hogy másokat a földbe tipor és közben azt hajtogatja, hogy én milyen jó vagyok, hiszen adtam munkát x embernek és adnék még y számúnak is, csak nem tudom kifizetni azokat a csúnya járulékokat.Kőműves: hallottál már a körbetartozásról? Mert nálunk ez a menő. Nálatok nem biztos.


A pincér nem várja el, hogy szét ossza a verejtékes munkájával megkeresett bevételt az üzletvezető, csak azt, hogy megfizesse tisztességesen.Látom itt mindenki úgy gondolja, hogy az OK, hogy ő megkapja a tisztességet fizetését, mert tanult érte eleget, de kíváncsi lennénk rá, hogy mit szólna az ilyen, ha a pincér nem vinné ki a megrendelt kajáját, a csemege pultos nem szeletelné fel a szalámiját, a pék nem sütne neki kenyeret, a takarítónő nem takarítana helyette. Vajon akkor is úgy gondolná, hogy miért nem tanult eleget az a szerencsétlen!? Na ezért nem ér többet a munkája a minimálbérnél!


Én egy egyszerű informatikus vagyok az ehhez szükséges végzettséggel, de azt gondolom, hogy az összes melót meg kell fizetni, mert egymás nélkül nem érünk semmit. Én nem tudok kenyeret sütni és nincs is rá időm, nem tudok házat építeni, vizet és gázt szerelni, gyógyítani, stb., ellenben otthon vagyok a saját kis világomban, amit azért megfizetnek, és engem egy kicsit sem zavarna, ha mást is legalább így megbecsülnének, annak ellenére, hogy esetleg a pék vagy a villanyszerelő nem szerzett diplomát, mert ettől függetlenül nekik is jár az, ami nekem, azaz a tisztességes munkáltató.Nehezen hiszem el, hogy annyira nehéz lenne megérteni, amiről beszélek. Már annyit írtam erről, hogy egy szellemi fogyatékos is megértené, és tudomásom szerint ti nem vagytok azok.....

71. Channa* (válaszként erre: 67. - _telihold_)
2017. febr. 4. 23:27

Persze, részemről rendben van, ha többet keres. Vagy többet tanult (ez a ritkább), vagy a hátszele jobb. De akkor is fizesse meg a munkavállalót. Lehet hogy egy árufeltöltő nem érdemel többet, mert nem tanult eleget, vagy a hátszele nem megfelelő, de ettől függetlenül jelentse be, vegyen fel annyi árufeltöltőt, amennyit tisztességgel "el tud tartani", és akkor semmi gond. De nem ezt csinálják legtöbben, hanem ügyeskednek, és ez a probléma.


Sok munkavállaló tényleg nincs tisztában, de van aki igen.


A felelősség. Gondoltam, hogy most ez jön, és tényleg klassz lenne, ha vállalná a vezető, de nem teszi!

Hanem áttolja a 17. senkire, azaz ő ugyan ott marad, ugyan annyit keres majd, ugyan úgy megkapja a jutalmát, a 17. senki meg nem kap prémiumot, fizetés emelést, kirúgják, stb., mert rámutattak, hogy miatta történt, aztán nagy szemeket meresztgetnek, hogy a renitens munkavállaló nincs itt és még sem fut a szekér.... Ez a jellemző. Nálunk is. A vezérigazgatót felhívják, hogy már régen elküldték, hogy mi a gond és még mindig nem történt semmi. Kb. 2 perce. A vezérigazgató szól a közvetlen alatta lévő vezetőnek, hogy mi van már!? Mire az szól az alatta lévőnek, hogy csináld már! Aztán csattan a beosztotton az egész.


Ezt szerintem mindenki tudja, de ez egy más téma és nem az amiről beszéltem a kezdetekkor, azaz nem arról, hogy a vállalkozó annyit vállaljon, amennyit elbír. Azaz csak annyi embert foglalkoztasson, ahánynak tisztességes bért tud fizetni. Ha csak minimálbért ér a munkája akkor annyit, és ne csak a felére jelentse be, mert ha nem tudja kifizetni az egy szem munkavállalója után a járulékot, akkor a vállalkozása nem ér semmit. Ha meg úgy gondolja, hogy ez így rendben van, akkor vállalja el ő annyiért, annyi bejelentett fizetésért, stb.Szerintem nem nagy dicsőség úgy vállalkozónak lenni, ha az alap feltételeket képtelen teljesíteni. Nagy kaland felelősséget vállalni a semmiért:))))Valaki megérthetné már, hogy miről beszélek, bár biztos nem vagyok érthető, hiszen én is egy sima munkavállaló vagyok, aki nem menő vállalkozó, aki 10 4 órára bejelentett minimálbéressel kapartatja ki magának a szükséges betevőt...

70. Bichter1 (válaszként erre: 53. - Gribedli***)
2017. febr. 4. 19:39

..azért nem kellene általánosítani, mert ez így nem igaz csak arra ahol Te meg fordultál!

El nem tudod képzelni, hogy mi folyik jelenleg a pénzügyön!! Évzárás, évnyitás szinte egyszerre. Szabott határidőkkel!


Egy vállalkozónak mellettünk aranyélete lehet ilyenkor....

69. gribedli*** (válaszként erre: 67. - _telihold_)
2017. febr. 4. 18:33
Ez így van, több kockázat, de ha jól megy, akkor több pénz. Viszont ha rosszul megy, több felelősség. Mindenki maga dönt, hogy hova akar tartozni, hátránya, előnye mindennek van.
68. gribedli*** (válaszként erre: 66. - Channa*)
2017. febr. 4. 18:30

A te álláspontod teljesen az, amit levezettem lejjebb. Hagyjuk, te csak abból indulsz ki, hogy kinek mire telik, stb. De számtalan útvesztője van a vállalkozásnak, főleg az egyéninek. Te munka végeztével hazamész és másnap munkakezdésig rá sem gondolsz a melóra. Ellenben aki többet kockáztat,jogos, hogy többet is visz haza, bár nem minden esetben van így, konkrétan a kőművességgel példáloztál, hát amikor építkeztünk, jöttek mentek a melósok, de a főnökeik is dolgoztak, szinte alig lehetett megkülönböztetni, hogy melyik a főnök, szóval ez nem igaz, hogy csak a kizsákmányolásról szólna ez az egész. Ha te ezt szeretnéd hinni, hidd.


Az étteremmel kapcsolatban meg nem tudhatod, hogy százezres bevételekből mennyit kell visszafizetniük kölcsönökre, elmaradt adókra, egyéb dolgokra. Te tényleg azt gondolod, hogy ha százezres bevételük volt, akkor csak burzsoá genyák és ahelyett, hogy szétosztanák a pincérek, szakácsok között, zsebreteszik az egészet? Persze, villanyszámla, gázszámla, felùjítási és anyagköltségek nincsenek? Ne már! Nagyon sok háttérköltség van,amiről nyilvân nem fog a pincérrel beszélni, de ha az csak annyit lát ebből,hogy neki minimálbért adtak, hááát...a nagyvállalatoknak meg megint más problémáik és költségeik vannak, úgyhogy ebbe se menjünk bele.


Látszik, hogy te csak mindent külsőségek alapján ítélsz, mondjuk nincs ebben semmi fura mert nincs benne tapasztalatod.

67. _telihold_ (válaszként erre: 66. - Channa*)
2017. febr. 4. 16:57

Én értem, amit írsz. De el kell fogadni, hogy aki sokat akar manapság keresni, az vagy tanuljon olyan szakmát és ne kelljen árufeltöltőnek mennie, vagy pedig legyen vállalkozó.

De ha már vállalkozó és cégvezető, akkor viszont had kereshessen már többet, mint a beosztottja, elég elrugaszkodott kérdés, hogy miért keres 5x többet?! Hát mert kb. annyiszor (de általában inkább 100x) nagyobb a felelőssége, mint a munkavállalónak.

Szerintem egy munkavállaló meg nem igazán van azzal tisztában, hogy egy vállalkozónak milyen költsége van. Az ő nettó bérét még egyszer kifizeti az államnak és még sújtják jó pár adónemmel külön, aztán meg mindent neki kell előteremteni eszközileg, stb.

Aztán általában nem tudja letenni a munkát akkor, mikor lejár a munkaideje, mint a munkavállalónak és nem is tudja csak úgy otthagyni a felelősséget, mint a munkavállaló. Ráadásul akárhogy is csinálja, az valakinek nem jó, ha tisztán csinálja és jól megy neki, akkor is mindenki azt gondolja, hogy vagy csókos vagy valahol csal és lop. Lósz..r az egész.

66. Channa* (válaszként erre: 65. - Gribedli***)
2017. febr. 4. 16:08

Azt mondtam már nem írok....


Tehát, egy kőműves vállalkozó, aki nem egyedül vállalja a melót, hanem mondjuk magán kívül még vagy 5 emberét viszi. Egyik sincs bejelentve, mert minek, majd akkor, ha bebuktak, akkor is azt mondják majd, hogy csak most jött ide és nem itt dolgozik...


Vendéglátás: a pincért, a szakácsot, a konyhalányt mind-mind minimálbérre jelentik be (itt nagyobb a lebukás veszélye), persze fizuban vannak különbségek (szakács és pincér 1200 Ft/óra, konyhalány 700 Ft/óra vagy csak 500), sok helyen tényleg a minimálbért fizetik nekik, de van ahol jó fejek, mert zsebbe megkapja a minimálbér felett kialkudott összeget, mindaddig, amíg nincs gondja az üzletvezetőnek.


Balatonon nyafognak, hogy nincs szakmabeli munkavállaló. Hát...minimálbérért? Napi 12-14 óráért? Hülye lenne bárki is elvállalni. Ezt konkrétan tudom, mert a fiam azért nem ment oda dolgozni. Ja, persze nem nagyon lett volna bejelentve. Egy balatoni étteremnek nincs pénze a járulékra? Akkor minek tart fenn éttermet?


Egy autópálya építőcég: az embereket itt is minimálbérre jelentik be, de zsebbe azért szép pénzt kapnak, csak ne legyenek betegek...


CBA: hát tényleg ennyit ér egy kereskedő munkája? Itt aztán tisztán a minimálbér van, de pl. egy kis boltban a tulaj csak 1 embert vesz fel (a végzettsége mindegy (heti 7 napban, napi 16 órában 120 ezerért) és meg van sértődve, hogy nem nagyon akarja senki elvállalni.


Pékség, cukrászda: ugyan ez a helyzet, mint a vendéglátásban.


Persze jó nagy forgalmat bonyolítanak, de kihasználják a munkavállalókat.

Nehogy már ne tudja egy étterem pl. kifizetni a teljes fizetés utáni járulékot a napi többszázezres bevétel mellett.


És vannak a kis vállalkozók...Van ilyen ismerősöm! Nem fizet minimálbérnél többet, akkor sem ha napi 12 órát dolgozik nála a munkavállalója, mert akkor ő nem tud fizetni járulékot, céges autót, céges mobilt magának. De basszus! Ha bevállal egy klíma javítást, akkor csinálja meg és akkor az összes pénz az övé lesz, és ne otthon ücsörögjön és várja az ügyfelek megrendelését! Ja, én egyébként ingyen szoktam neki hosstesskedni, de csak hobbyból:D Egyszer jól esne, ha megkérdezné, hogy mivel tartozik....mert akkor tudnám neki mondani, hogy semmivel, azért segítek, mert a barátom vagy:DDDD


Na mindegy, valószínű, hogy ti nem a valóvilágban éltek, és ezért nem tudjátok, hogy Magyarországon a legtöbb munkavállaló minimálbérből él. És nem csak papíron. Nehogymár ennyit érjen a munkájuk! Ha valaki szerint ennyit ér, akkor álljon be hentesnek, vagy árufeltöltőnek, pont olyan körülmények közé, hogy tudja miről van szó, mert ugye a tescó sem fizet ám többet a minimálbérnél, és pontosan 21 perc szünet van a 8 órára!, elvárják, hogy előbb ott legyen az ember, később menjen haza, és viselje el a primitívek pofázást.

És a többi szférát már nem kell említenem.


Tehát, én nem az olyan magán cégek ellen beszélek, mint pl. az én munkahelyem, ahol normális bérek és béren kívüli juttatások vannak, túlóra kifizetéssel, és normális munkakörülmények, a fizetést megkapjuk, stb., hanem az ügyeskedőkről beszélek.


Szerintem csak nem akarjátok megérteni azt amiről beszélek....

65. gribedli*** (válaszként erre: 63. - Channa*)
2017. febr. 4. 14:15

Amúgy meg nem keltem ki magamból csak nem tudom miért, az emberek fejében egy káosz van a magánvállalatokkal/vállalkozókkal kapcs.


Sokféle típusú vállalkozás van, nem lehet őket egy kalap alà venni. Pláne azt gondolni, hogy mindenkit az önzés hajt. Mindenki talpon akar maradni és nem mindenkit az önzés, csalás, kihasználás hajt.

64. gribedli*** (válaszként erre: 63. - Channa*)
2017. febr. 4. 14:07

Ha nem tudja őket megfizetni, érdemes-e működtetnie a céget? Persze, hogy igen, mert ha senki sem lenne vállalkozó, ismétlem, senki nem termelné ki a közigazgatás és a közmunkák bérét. Ha nincs kereskedelem, nincs semmi.


Régen volt ez a mondás, hogy ha a paraszt nem dolgozik, az úr nem eszik.


Ez most is így van, csak "ha a vállalkozò nem kockáztat, akkor a politikus nem verheti a f... és a közmunkás nem kap fizut"


Mert honnan is jön a zsé? A bankoktól. És a bankok kitől veszik? A vállalkozóktól. Mert azoknak nagyobb kamattal adja különben is a kölcsönt,meg a vállalkozók, vállalatok fognak nagy horderejű összegeket havi szinten mozgatni: áfa befizet, fizuk kifizet, szolgáltatók, egyebek. Mindennek köszönhető,hogy a bank is leszedheti a járulékait meg ugye neki is van munkája. Nem a kisemberből van pénze a bankoknak, hanem a nagy horderejű vállalkozásokból.


Persze szerintem tök jó volt régen, hogy mindenki csak zsebbe adta a lóvét mindenkinek, de ezt nem lehetett úgy ellenőrizni és sírt azok szája, akiket úgy kell eltartani. Máskülönben az egyszeri vállalkozó kifizette az alkalmazottat abból a pénzből, amit neki a kliens adott. Tehát aki dolgozott érte, annak volt is pénze.


Most meg úgy van, hogy le kell fölözni vagyis hadd egyék a kaszt is,már bocsi, és ezt ki fizesse? Természetesen a vállalkozó. És ha emiatt, hogy mindenkit neki kell eltartani, csak minimálbért tud adni, akkor ő az inadekvát vagy az életképtelen? Ja, és zárjon be?


Szerintem ne. Az szektortól is függ, hogy milyen munkákra jár minimálbér, nem minden szektor ilyen. De biztos van olyan szektor, ahol a végzett munka annyit ér és annyit adnak azért a munkáért.

2017. febr. 4. 13:16

Nem szándékom vitába szállni senkivel, és nem is valakinek a vállalkozásáról beszélek, hanem úgy általánosságban.

El tudom képzelni, hogy létezik olyan vállalkozás, ahol minden OK, de a többségnél nem ez van.


Remélem nem akarjátok elhitetni velem, hogy az rendben van, hogy a vállalkozó az általa foglalkoztatott munkavállalónak, csak minimálbért tud fizetni...Miért csak ennyit tud? Ő meg tud élni a minimálbérből? Ha igen, akkor gratulálok neki. Miért nem ad a vállalkozó rendes munkabért a munkavállalóinak? Ha nem tudja őket megfizetni, akkor érdemes a céget működtetnie? Én nem hiszem. Persze, sajnálgatják a szerencsétlen munkavállalót és tudják, hogy még annak is örül, ha nincs bejelentve, de kap egy kis pénzt, azaz kihasználják őket.

Hát, én is sajnálom a munkavállalókat, mert kihasználják őket a végtelenségig, mert amíg a szegény munkavállaló a minimálbérből, vagy az alatt tengeti az életét, addig a vállalkozó lehet, hogy dőzsöl, mert gondolom, azért magának több jut.


Na, erre mondom én azt, hogy egy vállalkozást úgy kellene beindítani, hogy felméri van e kereslet a termékére, ha van mennyi és azt hány emberrel tudja kitermelni, és ha úgy számolta, hogy pl. mind az 5 munkavállalóját rendes bérrel ki tudja fizetni, be tudja fizetni a járulékokat a rendes bejelentés után, és neki is meg van a maga haszna, akkor bele lehet ugrani, de úgy, hogy a szerencsétlen munkavállaló még egy tisztességes bért sem kap, és még annyira sincs bejelentve, ez szerintem tisztességtelen, akkor is, ha ő csak jót akar azoknak, akik még ennyit sem keresnének. És persze, ha lebetegszik a szegény munkavállaló, akkor gondolom a bejelentett bére után kap táppénz, vagy kirúgják, ugye? Ez tapasztalat. Rengeteg ismerősöm van, akik vagy már így jártak, vagy így fognak járni. Már említettem a szomszédot, aki egyébként jól keresett, mert zsebbe megkapta a kemény fizikai munkája után a napi 8 ezret is de, ahogy a munkahelyén baleset érte, már nem kellett, és onnantól 1 fillért sem kapott.


Tehát, én megértem a munkavállalót, mert tudom milyen, amikor valakinek sakkoznia kell, hogy villanya legyen vagy kajája, megfagyjon vagy utazzon(pl. BKV), stb., de amikor ilyen nagy elánnal kikeltek magatokból egy ártatlan hozzászólásom miatt, akkor gondoljatok bele a munkavállalók helyzetébe, akinek minimálbért fizetnek és csak 2-4 órára jelentik be, mert magasak a járulékok.

Nem lenne jobb, ha csak 1 munkavállalóval tennének jót úgy, hogy rendesen be lenne jelentve, fizetve lenne utána a kötelező járulék?Ezért tartanak itt az emberek, ahol, mert a munkáltató azt gondolja, hogy a munkavállaló elvan abból a kis pénzből, így is örüljön, hogy haza tud ennyit vinni, és fogja be a száját, a lényeg az, hogy neki jó legyen, neki meg legyen az a pénz termelve, amiből utazgathat, vígan él, stb.


Az én cégemnél sincs minden rendben, hiszen a fene tudja miért van az, hogy a vezérigazgató 5x többet keres nálunk, neki még mindig jár a jutalom negyedévente és neki 2x annyi a kafetériája, mint nekünk. Vajon miért? Mit csinálna nélkülünk? Hogy keresné meg egyedül magának ezt a rengeteg pénzt? Mert az biztos, hogy a legegyszerűbb lekérdezést nem tudná meg írni a programba, mert még azt sem tudja, hogy kell megnyitni....


Persze, tudom! Most jön az, hogy én miért nem vállalkozok, és miért nem én vagyok a vezérigazgató. Azért nem vállalkozok, mert nekem ez így kényelmesebb. Alkalmazottként szeretek dolgozni, nekem pont jó így, a másik az, hogy én képtelen lennék arra, hogy kihasználjak embereket...

És azért nem vagyok vezérigazgató, mert én azt sem tudnám csinálni, amit ő csinál. Persze nem a szakmai tudásom miatt, hanem pont azért, amit az előbb már leírtam. Én annál humánusabb vagyok, hogy kihasználjak bárkit, és még azon az áron is, hogy esetleg nekem kell gondolkodnom azon, hogy villanyom legyen vagy kajám, vagy megfagyjak, vagy utazzak(BKV)....


A téma részemről lezárva. Nem én fogom megváltani a világot. A véleményem változatlan. A kormány sosem fogja azért csökkenteni a többi munkavállaló járulékait, mert elküldött 1000 közalkalmazottat (ennyi új munkanélküli lesz), és vállalkozást csak úgy kellene indítani, hogy ne okozzon gondot annyi ember után járulékot fizetni, ahány emberrel el tudja végeztetni a munkát.

62. andi6020 (válaszként erre: 61. - Andi6020)
2017. febr. 4. 11:28
Mindegy, felejtsd el. Nem kérdeztem semmit.
61. andi6020 (válaszként erre: 58. - Channa*)
2017. febr. 4. 11:18
Voltál valaha vállalkozó?
60. gribedli*** (válaszként erre: 58. - Channa*)
2017. febr. 4. 10:35

Én is megkapom, mert jól megy a cég, de nem veszem készpénznek, hogy mindenkinek minden időben jól megy, és nem veszem készpénznek, hogy azért csalnak mert önzők.sokszor a munkavállaló kéri zsebbe a pénze egy részét mert több fizut akar és hiába mondja a vállalkozó, hogy nem tud annyit adni, hanem kevesebb fizut de arra teljes a járulék, az emberek kérik, hogy akkor legyen kevesebb a járulék de a fizu egy része a zsebbe.


Azt elhiszem, hogy mindenhol lopnak a politikusok, de ez miért lenne a vállalkozók sara? A vállalkozó és a dolgozói melóznak és termelnek, a politikus kaszt meg el van tartva ebből és néha bemegya parlamentbe, néh nem,marha sok szabijuk van és életük végéig szuperfizu meg szupernyugdíj. Ők sose fogják megszavazni, hogy kevesebb pénzt kapjanak de még ez sem a vállalkozók bűne.

59. syria (válaszként erre: 53. - Gribedli***)
2017. febr. 3. 21:15
"Amit megspórolnak adón, azt fejlesztésre fordíthatják." De nem fordítják. Lenyúlják.
58. Channa* (válaszként erre: 57. - Gribedli***)
2017. febr. 3. 19:18

Vagy nem érted miről beszélek, vagy nem akarod megérteni....


Akkor leírom konkrétan: Hiába küldik el a közszférába dolgozó munkavállalókat, mert akkor sem csökkentenének adót a politikusaink, hanem inkább ők magukra költenék, mert annyira korrupt az összes. Érted!? A munkanélküliség meg emelkedne....


Erről beszélek és nem arról, hogy milyen gazdasági lehetőségek vannak, mert itt nálunk ez nem úgy megy. Itt a munkavállalónak csak adható minden, de senki nem adja nekik. Akárhogy is fényezzük a vállalkozókat, azért kíváncsi lennék rá, hogy mennyi kafetériát adnak a munkavállalóiknak. Gondolom max. a 8 eFt Erzsébet utalványt, amit levonnak a fizetésükből, mert azt képtelenek felfogni, hogy ez béren kívüli juttatás.

Ja, persze! Azért nem adnak mert sok a járuléka. Hát az én cégemnél is ki kell fizetni a járulékokat és mégis annyi embert foglalkoztat, amennyire szükség van. Ez egy kis cég. Összesen 28-an dolgozunk itt, de ennek ellenére a rendes bérünkkel vagyunk bejelentve, azaz nem zsebbe kapjuk a fizetést, van kafetéria, ami tényleg béren kívüli juttatás, van jutalmunk, munkaeszközeink, a bérünket mindig időben megkapjuk, és persze jóval a minimálbér felett vannak a fizetések, stb. És nem picsog a vezérigazgatónk, hogy juj de sok a járulék, mert úgy vágott bele az egészbe, hogy tisztában volt vele, hogy ez ezzel jár.


Tehát, úgy indítok el egy vállalkozást, hogy tudom kb. mennyi bevételem lesz x alkalmazottal, azaz ki tudom termelni a költségeket és lesz némi bevételem, amiből én is megélek. Ha nem így csinálja valaki, akkor az ne vállalkozzon. A kényszervállalkozásnak nincs értelme.

57. gribedli*** (válaszként erre: 55. - Channa*)
2017. febr. 3. 18:58

Nem mindenki gondolkodik így. Van, aki átlátja, hogy a megspórolt adó összegét fordíthatja egy új gépre vagy szoftverre vagy bármi olyan dologra, amivel még többet tud keresni. Amit csak hazavisz, azt elkölti és nem marad utána semmi, de aki kreatív, márpedig sokuk kreatív is, az nem csak úgy gondolkodik, hogy majd hazaviszi. Ha versenyképesebbé válik egy új géppel, bizony nem fogja hazavinni. A fejlődés ilyen. Vagy pl nyit egy másik üzletet is, ha éppen abból él, és mindjárt teremtett mâsik munkahelyet is. Ne csak kicsiben gondolkodj, nemcsa a trafikos a vállalkozó, vannak nagy vállalkozók is. Ha lenne magyar tulajdonban magyar nevű üzletlánc, egyből kiszorulna a tecso de az ott dolgozók mehetnének a magyar üzletlánchoz.


Pl az olaszoknàl nincs tecso mert van esselunga, ami olasz tulajdonban van és az éves pil 4%át termeli ki. 20ezren dolgoznak, 200 üzlete van. Ez is csak úgy jöhetett létre, hogy 60 éven át minden haszon vissza lett forgatva és a tecsós àrak nem versenyképesek esselungával, így nem uralhatják a piacot. A haszon pedig az országon belül marad, sőt, esselunga tulaja soha nem is akart külföldre terjeszkedni. Ha még adókedvezményt is kapott volna, lehet, hogy 2x ennyi üzlete és 2x ennyi dolgozója lenne. És akkor kitermelné a pil 10%át egyetlen vállalkozás (nem tudhatjuk, mert nem akarok "mi lenne, ha"-ra alapozni, csak mondom, hogy nem mindenkinek azon jár az esze, hogy hogy lépjen meg a pénzzel vagy hogy ne fizesse ki a dolgozókat meg az adót, stb).


És ismétlem, ha nem hagyják a vállalkozókat virágozni egy országban, akkor tényleg csak az marad, hogy meg kell hamisítaniuk a statisztikákat mert a közigazgatás nem termel pénzt, tehát ha nincs, aki adózzon, akkor a közmunkás sem tud adózni mert nem lesz fizuja. Csak eladással lehet pénzt keresni (vagy tárgyi vagy szolgáltatás, de csak eladással). Az nem eladás, hogy egyes városkák úgy tudják csak finanszírozni a dolgaikat, hogy kénytelenek eladni területeket vagy műemlékjellegű épületeket, mert hosszùtávon nincs mit eladni, meg ezek csak egyszeri bevételek. A vállalkozás pedig hosszùtávon is egy megújulás, körforgás, folyamatos pénzbevétel az államnak, ha hagyja őket létezni. Pölö alacsonyabb adókkal.

2017. febr. 3. 18:51
Én vagy nem értem, miről van itt szó, de ha igen, rossz a véleményem.
55. Channa* (válaszként erre: 53. - Gribedli***)
2017. febr. 3. 18:08
Szerintem azt inkább hazavinné, akinek épp kedve van. Nem lenne itt adó csökkentés ezért....
54. PöttyösPanka (válaszként erre: 51. - PöttyösPanka)
2017. febr. 3. 11:58
Nem beszélve arról, hogy ha az ember fizetéskor aláírja az átvett összeget, ami nem stimmel az állambácsi felé kommunikált, adózott összeggel, akkor nem igen mondhatja, hogy nem tudott róla. Nem tudom, ezt hogyan jutalmazza a NAV.
53. gribedli*** (válaszként erre: 50. - Channa*)
2017. febr. 3. 09:48

De igen, hidd el! Amit megspórolnak adón, azt fejlesztésre fordíthatják.


Sőt, a közalkalmazottak között is vannak szektorok, akiknek több pénz járna, mert nehezebb a meló: tűzoltók, mentők, rendőrök, tanárok. Általában ez a réteg nem az, akik jól keresnének.


Magánszférában az irodákban is többet dolgoznak az emberek mert valódi termelés van, a pénz nem vicc, ellenben a közigazgatás sokkal lazább: fix pénz, nem rúgnak ki senkit (hacsak nem jön valami rendelet erre), tulajdonképpen röhej, hogy ott mennyire laza a meló, ezt saját szememmel láttam, sőt, dolgoztam is nekik. Csupa lazázás és lógás. Magáncégnél ez nincs. Mert állami cégnél hogy mennyi idő alatt csinálsz meg valamit, az állam fizeti, el lehet nyújtani. Magáncègnél nem, mert az idő pénz.


Magáncégnél 1 napot kapok arra, amire a közigazgatásban kapok 1 hetet. Egy napos meló, vagyis a magánnak volt igaza.

52. gribedli*** (válaszként erre: 49. - Channa*)
2017. febr. 3. 09:31

Ha kevesebben dolgoznak a közigazgatásban, akkor egy kisebb összeg is fedezi a fizetésüket, és akkor kevesebb adóból is lehet fedezni, ergo a vállalkozók ki tudják termelni. No meg nincsenek csalásra kényszerülve, sőt,több embert tudnak foglalkoztatni.


Ahogy Andi is írta, egy csomó vállalkozó venne fel több dolgozót,ha nem lenne ilyen magas a járulék.


A közigazgatás nem termel. Nincs eladás, nincs jelentősége a gazdaságban, hanem csak adminisztrál. Mindent a többi szektor termel ki, ezért azokat kellene jobban stimolálni, nem pedig csesztetni, hiszen ha azoknak jól megy, akkor csurran cseppen a közigazgatásnak is.


Ehelyett mi van? Üldözik kábé. Az adót akkor is fizetnie kell, ha ne termeli ki. Tehát az állam pénze akkor is meglesz, ha ő csődbe megy, csak ha mindenki csōdbe megy, akkor nem lesz ki kitermelje a többiek pénzét.


Ez minden országban így van, és minél többen dolgoznak a közigazgatásban, a helyzet általában annál rosszabb.

51. PöttyösPanka (válaszként erre: 4. - Cmg1222)
2017. febr. 3. 06:30
Én több okból sem jelenteném fel a céget, ahol dolgozom. Először is nem hiszem, hogy sok foganatja lenne, mivel elég ügyesek a pénzügyeseink, jól megy nekik a kettős könyvelés. Rendszeresen jön külsős könyvvizsgáló, aki napokat tölt azzal, hogy mindent ellenőriz, mégsem talál semmit. Másodszor pedig lehet, hogy adót csalnak, de a cég sok embernek ad munkát, tehát sokaknak megélhetést jelent. A tulajdonos a járulékokon "megspórolt" pénzt visszaforgatja a cégbe, ami ettől gyarapszik, még több embernek ad munkát, és a meglévőknek emelik a fizetését. Ezen kívül azért sem merném feljelenteni a céget, mert az az ember, aki egy ekkora vállalatot képes volt felépíteni, nem hiszem, hogy megriad némi alternatív megoldástól, ha valakit jobb belátásra kell bírnia. Tehát ha megneszelné, hogy én állok a dolog mögött, nem raknám zsebre, amit kapnék. Még a polgármester is a tulajdonos zsebében van, nekem meg nincs kedvem költözni. Azt se felejtsük el, hogy ritka az olyan ember, aki teljesen becsületes a munkáltatója felé. Ki ne lopott volna el már néhány tollat, nyomtatott volna privát dolgokat, netezett volna munkaidőben, nyújtaná el a kávészüneteket, ki ne fusizott volna a benti gépeken, vagy jelentett beteget, mikor kellett egy nap, stb. Tudom, hogy ezek nem akkora bűnök, de mégis az vesse az első követ... A lényeg, hogy amíg én megkapom a cégtől, amit a munkámért cserébe várok, addig nem kekeckedem. Ha meg úgy érzem, hogy ez nem valósul meg, akkor fogom a sátorfámat, és keresek másik állást. A feljelentgetés nem old meg semmit.
50. Channa* (válaszként erre: 49. - Channa*)
2017. febr. 2. 19:19
Ja, attól, hogy a közszférában kevesebben dolgoznak, nem fog jobban menni a vállalkozásoknak, mert a kereslet a termékük iránt nem hinném, hogy ezzel megnőne, és azért tuti nem lenne csökkentve a járulék, mert kevesebb bért fizet a kormány...
49. Channa* (válaszként erre: 48. - Gribedli***)
2017. febr. 2. 19:18

Rengetegen dolgoznak a közigazgatásban, de most gondolj bele, hogy hol dolgoznának, ha kitennék őket?

Azért sajnáljuk ezt a szférát is egy kicsit...


A fene cseszteti a vállalkozókat, én csak azt mondtam, hogy annak a cégnek nincs létjogosultsága, aki nem tudja kitermelni a szükséges kiadásokat sem, hiszen ha ezt sem tudja kitermelni, akkor miből él a vállalkozó?


Én is kifizetem minden hónapban az adómat és egyéb járulékaimat, a cég is kifizeti utánam, ez így van rendjén....


Én a színészeket és énekeseket sem sajnálom, hogy most kis nyugdíjból élnek, hiszen, amikor a haknik után felvették a pénzt, eszükbe sem jutott járulékot fizetni abból, hanem élték a fényűző életüket, most meg sírnak, hogy kevés a nyugdíjuk....

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook